Smörgåstårta

En rund smörgåstårta på hönökaka, med extra allt.

Vanligtvis brukar jag inte blanda kött och skaldjur på samma tårta – men denna gången blev det så då jag visste att både farmor och farfar gillade  bägge.

En sådan här stor tårta räcker minst till 6 personer.

Det här behöver du :
4 hela hönökaka-bröd eller 8 halvmånar
Philadelphiaost

Till leverpastejsfyllningen 2 lager :
400 gram bredbar leverpastej
3 dl creme fraiche
100 gram philadelphiaost
4 msk bostongurka

Äggröra :
4 finhackade ägg
100 gram philadelphiaost
2 dl creme fraiche
3 msk majonäs

Till röran runt omkring :
 3 dl vispad grädde
2 dl creme fraiche
3 msk majonnäs

Till dekorering :
skinka
ost ( goudaost är lätt att göra fina ostrullar av )
hackad rödlök
ägg
vindruvor
gurka
handskalade räkor
stenbitsrom
apelsin

Gör så här :
Förberd tårtan kvällen innan, och dekorera den precis innan. Rör ihop rörna i olika skålar, bred ett rejält lager med philadelphiaost på varje smörgåsdel.

smö

Fördela sedan de olika fyllningarna i tårtan och till sist så bred runt fyllningen runt hela tårtan.
Ställ in i kylskåp ( inplastad ) över natten.

Dekorera sedan tårtan precis innan den serveras.

5
18 kommentarer

Söndagslunchen

Hej och välkommen söndag!

Nu har jag precis fixar klart det sista med smörgåstårtan , och efterrätten är också färdig.  Så nu kan gästerna komma när de vill –   vi väntar hem Melvin & Nomis farmor och farfar om en stund- alltid lika trevligt!

Söndagslunchen åt vi rätt tidigt idag och det blev en kycklingsallad, med lite allt möjligt gott.
Smörstektkyckling kryddad med paprikapulver och salt, skruvpasta, tomat, ruccola , rödlök , isbergssallad,  gurka, och några oliver.

0
2 kommentarer

Krispiga chips

Lördagskväll och nu är ni nog många som sitter och äter lördagsgodis !
Jag äter inte chips så jättegärna eller ofta- förutom när jag köper hem salt och vinägerchips…. men  jag är helt klart mer en choklad typ. ( Gärna lakritschoklad- som ni kanske vet )  Men jag köpte hem dessa från Willys sist av märket  :Garant. Och de fick bra betyg  ett mycketväl godkänt  betyg- de påminner om naturchipsen  sådär lite krispigare, lite mer smak och lite godare .

Smak : Gräddfil och ramslök

Har ni smakat dessa ? Eller vilka är dina favoritchips ?

0
3 kommentarer

Förberedelser

Oj vad tyst det varit på bloggen idag – men statistiken tickar ju fortfarande på som den brukar.  Så jag antar att ni är kvar  där ute 😀

Själv förbereder  jag mat tills morgondagen då vi får gäster…   En rund smörgåstårta – och alla  fyllningarna är nu klara och på  plats.Ska bara bre på den sista smeten runt tårtan – och sen ska den  in i kylen och dra sig  tills imorgon och bli så där extra god.

Rund smörgåstårta med leverpastejsfyllning och äggfyllning.

Sen dekorerar jag den imorgon – precis innan vi ska äta den.  Och det är ju det roligaste 😀
Gillar du smörgåstårta!?

0
14 kommentarer

Frukostfrallor med sesamfrön

Dessa goda frukostfrallor åt vi idag till frukost. Kanske något för er att baka till söndagsfrukost?
Lättbakade, och så där perfekt luftiga och frasiga. Serveras med smör, ost och god marmelad. Gott gott!

Det här behöver du :

50 gram jäst
6 dl ljummet vatten
2 tsk salt
2 msk olivolja
9- 12 dl vetemjöl alternativt byt ut ett par dl vetemjöl mot dinkel eller grahamsmjöl
Garnering : sesamfrön

Gör så här :

Smula jästen i en bunke, och lös den med lite vatten. När jästen har blandat sig helt så häll du i resten av vattnet. Rör ner saltet , olivoljan och vänd ner mjölet pö om pö du kan behöva lite mer mjöl…  medan du arbetar degen. Använd precis så mycket mjöl tills degen släpper från bakbunkens kanter. Låt jäsa i cirka 60 minuter Baka sedan ut till runda bröd, använd vid behöv lite mjöl när du bakar ut, lägg på en plåt med bakplåtspapper , pensla med ljummet vatten och strö över sesamfröna – och låt jäsa ytterliga 30 minuter.. Grädda sedan mitt i ugnen på 250 grader, i cirka 10 minuter. Eller längre, jag gjorde större frallor och de behövdes gräddas något längre.

1
7 kommentarer

Laxpasta med creme bonjour

IMG_7234

Det här behöver du till 4 personer 
4 bitar lax
500 gram valfri pasta
1 burk med creme bonjour vitlök och örter ( den stora förpackningen)

Gör så här:
Koka pastan i saltat vatten.
Tärna upp laxen och bryn den klar i smör.
Vänd ner en burk med crem bonjour och låt smälta samman.
Blanda ner i pastan och servera genast.

Jag klippte över salladslök innan servering.

Så gott!

0
Kommentera

Först Leos och nu godis

God fredagskväll !

Hoppas veckan varit bra och att helgen blir fin! Vi har just nu satt oss framför tv:n och kollar på tecknad film ( Alvin och gänget för femtioelfte gången  )  och äter fredagsgodis. Melvin och Nomi fick plocka själva i godisbutiken. Och jag upptäckte nu att de inte hade tagit alls mycket choklad, men  däremot mycket surt…

Otur för mig – men det blev väldigt fina färger i godisskålen iallafall.

Tidigare idag så var vi på Leos lekland –   och där var det fullt ös, med olika rutchkanor, klättra , hoppborgar, studsmattor , bollhav, cyklar och massa spring i benen.

Flera timmar var vi där med en liten paus för fika –
på helgerna är det alltid väldigt mycket folk- så vi gjorde nog rätt i att passa på att åka dit en vardag efter skolan.

Nomi och Melvin med vänner

0
5 kommentarer

Soppa med lax torsk och skaldjur

Härligt höstväder.

Det är det en fin och krispig höst- förmiddag i växjö. Jag och Nomi har annars fått besök av Ullis med familj i förmiddags – som vi sedan skjutsade bort till flygplatsen. De ska flyga till solen och värmen idag,  Nomi tyckte att vi också kunde följa med  ( ha ha )  men vi får vänta ett par veckor till –  tills det är våran tur. . .

Väl hemma så lagade vi iallafall den godaste lunchen på länge ! Fisksoppa, med massa gott i.

Till  4 personer

500 gram nyskalade räkor ( spara räkrenset)
olivolja
4  portionsbitar lax
400 gram torsk
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
6 dl vatten
5 dl grädde
2 msk tomatpure
1 1/2 msk vitvinsvinäger
Smaka av med salt och cayennepeppar

Till garnering: Ett knippe färsk dill

Gör så här: Skala räkorna ( spara renset) Värm upp en panna/ kastrull finhacka löken och vänd ner i pannan , pressa ner vitlöken. Fräs dem mjuka, och rör ner tomatpure och vänd ner räkrenset. Fräs runt utan att bränna skalen lite hastigt, häll sedan ner vattnet. Och låt sjuda i 15 minuter, medan du skär fisken i lagom stora bitar. Sila sedan bort skalen från fonden – ett par gånger. Så att alla skal och rens är borta.Ställ på spisen igen. Häll i grädden och låt sjuda upp. När det börjat koka så vänder du ner fiskbitarna och räkorna. ( spara ev. lite till garnering) Låt sjuda upp och koka i 7 – 10 minuter  beroende på hur stora bitar du gjort. Häll ner vitvinsvinägern under omrörning, smaka av med salt och lite cayennepeppar.

Klart att serveras.

0
2 kommentarer

Femte oktober

5 oktober och idag fyller min man  år – Grattis älskling
Kaffe, massa paket och fina teckningar fick han när han vaknade av vår fina sång.

Vi har mycket födelsedagar  här efter sommaren. Thelma först, sen Melvin  , Jacob och sist Jonathan ….. Men nu är det ingen som fyller år förän fram till jul. Och på tal om jul, så har jag klippt ut och skrivit ner massa roliga recept på julmat och julgodis! Gott gott gott.

Födelsedagsfrukosten blev stekt bacon , äggröra och Finn Crisp

0
5 kommentarer

Lasagnerullar toppade med tomatsås och mozzarella

Tjingeling !  🙂

Hoppas att ni haft en fin fin torsdag  !  Det regnar, och är ganska kallt ute, men  jag tycker hösten är en riktigt fin årstid – löven i alla vackra färger  &   det är så mysigt att tända alla ljus i lyktorna medan det regnar utanför.  Många mail och önskemål om god vardagsmat strömmar in. Vår middag idag platsar in där-  lasagnerullar toppade med tomatsås och mozzarella.

För att göra det ännu smidigare…  frys in köttfärsås om du får över  – som inte ska vara för såsig-  till denna maträtt. Då är det bara att fylla lasagnen , toppa med tomatsåsen och mozzarellan innan du gratinerar.

Det här behöver du :
2 pkt färska lasagne ( på rulle ) eller plattor
2 burkar med fyllig tomatkross
1 vitlök
salt och peppar
2 bollar mozzarella

Köttfärsröra:
500 Köttfärs
smör 1
finhackad lök
1 pressad vitlök
2 msk oxfond
2 msk chilisås
en skvätt soya
Sambal oelek – efter eget tycke
1 tsk Paprika pulver
Salt och peppar

Gör så här :
Ställ ugnen på 225 grader
Värm upp en gryta med smör och fräs lök glansig,  pressa ner vitlöken rör ner köttfärsen och bryn klart.
Tillsätt kryddor, chilisås , sambal oelek, soya och smaka av med salt och peppar. Gör små rullar med lasagneplattorna och köttfärsen och lägg den i en smord form.
Mixa snabbt tomatkrossen och häll upp i en kastrull låt puttra upp och smaka av med lite vitlök, salt och peppar.
Häll ut tomatsåsen över rullarna och fördela mozzarellaosten över.

Gratinera sedan i mitten på ugnen i cirka en kvart tjugominuter.

Servera med en god sallad.

Japp det var vår middag det.  Vad har du ätit idag?

0
4 kommentarer