Jordnötsglass med choklad

Hej hej,
Hoppas ni haft en riktigt fin Tisdag  😀

SÄg pÄ mailen att Lena efterfrÄgade ett glassrecept som hon inte hittade pÄ bloggen.
SÄ efter önskemÄl kommer receptet hÀr igen  : En hemmagjord glass med jordnötssmör och krÀmig chokladsÄs.

IMG_7347-1

En riktigt god glass !

Det hÀr behöver du :

4 dl grÀddmjölk  50/50
6 st Àggulor
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 1/2 dl jordnötssmör
ChokladsÄs

Valfritt : hackade jordnötter

Gör sÄ hÀr :

HĂ€ll upp grĂ€ddmjölken i en kastrull, och ev. hackade jordnötter. VĂ€rm upp tills det nĂ€stan kokar, ta bort frĂ„n plattan och lĂ„t svalna helt. Vispa Ă€ggulorna fluffigt med sockret – och hĂ€ll ner den svala grĂ€ddmjölken dĂ€r i och rör om. HĂ€ll tillbaka allt i kastrullen och lĂ„t detsjuda tills allt tjocknar, dĂ„ kan du ta bort kastrullen. Rör ner vaniljsockret Rör / vispa krĂ€men kall / sval  ( i ett kallt vattenbad om du har brĂ„ttom) Har du glassmaskin sĂ„ följ dennes instruktioner. Utan glass maskin sĂ„ hĂ€ller du upp smeten i en form och stĂ€ller in den i frysen, rör om 3- gĂ„nger i timmen  och frys den i 4 timmar.
NÀr glassen Àr lite fastare, sÄ vÀnder du ner jordnötssmöret, samt ringlar  ner  chokladsÄsen och vÀnder om , sÄ att den fÄr ett fint mönster. LÄt stÄ i ett par timmar till, Innan glassen Àr fÀrdig.

Klar att serveras, ringla gÀrna över lite chokladsÄs till.

0
21 kommentarer

Bloggtips

Om du inte har en egen blogg sĂ„ kanske inte detta inlĂ€gget Ă€r sĂ„ roligt….  För nu blir det ett efterfrĂ„gat inlĂ€gg om bloggtips.  För om ni bara visste sĂ„ mĂ„nga mail och kommentarer jag fĂ„r som handlar om blogg, besökstips och att fĂ„ bloggen att vĂ€xa. Ja, det  Àr vĂ€ldigt mĂ„nga det – sĂ„ istĂ€llet för att skriva i kommentarsfĂ€ltet och maila till alla sĂ„ har jag nu har jag skrivit ihop nĂ„gra punkter pĂ„ vad jag tror att du bör tĂ€nka pĂ„ om du vill  skapa en större vĂ€lbesökt  blogg.

Bilder Àr viktigt.

Twixkakorna hittar du hÀr

Mina snabba tips pÄ att fÄ en blogg att vÀxa Àr :

BestÀm din inriktning.
Dv.s mat, inredning, mode, resor,  smink eller familjeliv

Uppdatera din blogg ofta – helst tre- fyra  gĂ„nger om dagen.
det Àr roligare att lÀsa en blogg som uppdateras ofta.

Skriv alla dina inlÀgg med en bild, gÀrna en fin vÀltagen bild.
Med bilder blir bloggen mer intressant.

Lagom mycket text till bilderna
För mycket text kan bli trist att lÀsa, varva text med lagom mycket bilder.

Hellre flera korta inlÀgg om dagen Àn ett lÄngt.
En ofta uppdaterad blogg kÀnns mer intressant att lÀsa.

LÀnka ofta till  bloggar du gillar, bÄde större och mindre bloggar.
DÄ lÀnkar bloggar oftare till dig.

Kommentera och tyck till pÄ bloggar du lÀser ocksÄ.
PÄ sÄ vis hittar flera in pÄ din blogg. Och passa pÄ att presentera din blogg i kommentarsfÀltet under detta inlÀgg.

Skaffa en facebook- sida till din blogg och tipsa om den.
Uppdatera ofta. HĂ€r hittar ni min

Ta dig tid att svara pÄ kommentarer och mail !
Alla lĂ€sare Ă€r viktiga – ta dig tid.

LÀgg till din blogg till olika bloggportaler ,tex bloggportalen.se eller om du skriver om mat tex.  hittarecept.se
DÄ kan fler lÀttare hitta din blogg.


Jag hoppas att ni fÄtt nÄgra svar pÄ era bloggfrÄgor och hittar nÄgra tips hÀr. !

 

1
17 kommentarer

Halv Ă„tta hos mig

Hej
Vilket fantastiskt höstvĂ€der vi har haft – jag och Nomi har varit ute och fixat hela förmiddagen i trĂ€dgĂ„rden.
Klippt ner bĂ€rbuskar och rĂ€fsat Ă€nnu mera löv – sĂ„ lĂ€nge vĂ€dret Ă€r fint Ă€r det bara  roligt att höststĂ€da. SĂ„ idag hade vi vĂ€ldig  tur – vi avslutade höststĂ€dningen med en liten fika pĂ„ altanen med varm oboy och smörgĂ„s innan vi hĂ€mtade resten av barnen. Nu tĂ€nkte bara kikar in pĂ„ bloggen lite som snabbast – för snart börjar bĂ€sta matprogrammet ( enligt mig )   ” halv Ätta hos mig ” Alltid lika roligt att se vad alla lagar och bjuder pÄ för nĂ„got gott –  har sparat nĂ„gra av recepten som jag vill prova snart.

Lite vita rosor  fick vi igĂ„r – sĂ„ fina i köket.

Och pĂ„ tal om mat….
SjÀlv ska jag snart duka fram den hÀr sista biten smörgÄstÄrta med en kopp kaffe. Gott med oj sÄ mÀttande

Oj, nu har det redan börjat …. MĂ„ste rusa !

 

0
1 kommentar

KöttfÀrspiroger

Middagstips var det hÀr : köttfÀrspiroger, om inte tills ikvÀll kanske till imorgon ?  Vi gjorde en vegetarisk variant av piroger för nÄgra mÄnader sedan, och nu har vi provat  dessa snabba piroger med köttfÀrs ocksÄ. Vi anvÀnde Àven denna gÄngen filodeg, och du kan i princip fylla dem med vad som helst.

De Àr försvinnande goda och frasiga, ett superbra alternativ om man inte har tid att vÀnta pÄ jÀstid .

piroger

Det hÀr behöver du till 12 stycken
4 ark med filodeg
rapsolja
500 gram köttfÀrs
1/2 finhackad gullök
1 riven vitlök
1/2 msk med kinesisk soya
1/2 burk med krossade fylliga tomater
salt & peppar

Gör sÄ hÀr:
Börja med att göra köttfÀrsröran. FrÀs upp lök tills den blir glansig- pressa ner vitlöken och stek fÀrsen klar. VÀnd ner soya, tomatkross och  lÄt puttra 10 minuter.
det Àr viktigt att köttfÀrsröran inte blir för lös- sila dÄ bort lite vÀtska

IMG_3960-001

Dela sen varje ark pÄ 3 och fördela fyllningen pÄ dem och rulla ihop dem till pirogpaket ( detta var det enda kluriga , för de blev liksom inte sÄ dÀr snygga som man skulle vilja) LÀgg sedan pirogerna pÄ den olja bakÄplÄtspappret- och pensla översidan pÄ pirogerna med olja.
StÀll in i mitten av ugnen tills de blir gyllenebruna ( cirka 10 minuter) hÄll koll sÄ de inte brÀnns.

Servera sedan genast.

0
Kommentera

Chokladsockerkaka

Godmorgon,

Halva veckan har redan gĂ„tt, och idag kommer svĂ€rmor hit sĂ„ vi ska gĂ„ och kika pĂ„ stan en svĂ€ng 🙂 Sen ska vi hem och laga lite mat ihop, och bjuda Jacob pĂ„ innan han ska ivĂ€g pĂ„ match.  Han önskade flĂ€skfile & potatis i ugn nĂ„gonting – sĂ„ det ska vi vĂ€l kunna lösa. Jo och nĂ€r vi var i sommarstugan fick vi lite fikagĂ€ster och ville baka nĂ„got till fikat, och sĂ„g att vi hade ingredienser till att slĂ€nga ihop en sockerkaka. men det Ă€r ju det dĂ€r med kök pĂ„ tvĂ„ stĂ€llen, sĂ„ ströbrödet stod kvar hemma i stan.

Dock funkade det fint att smörja och bröa Àven med mjöl, eller om man hellre vill med kokosflingor.

IMG_7191

Jag hade en vÀldigt stor form i stugan, dÀrav blev det en smalare kaka. Tyckerdet Àr roligt man alla fina former de hade förr , och jag har massa fina gamla sockerkaksformar jag ska provanÀr tiden finns.


Det hÀr behöver du : 

75 gram smör
2 Àgg
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 1/2 msk kakao
2 msk kallt kaffe
2 dl grÀddmjölk ( 50 % )

IMG_7222

Gör sÄ hÀr: 
StÀll ugnen pÄ 175 grader.
SmÀlt smöret, och stÀll undan sÄ det svalnar.  Vispa Àgg och socker poröst med elvisp. Rör ihop de torra ingredienserna och vÀnd sedan ner i Àggsmeten och rör om med en slev, tillsÀtt vÀtskan och rör tills allt blandats. Till sist rör ner det avsvalnade smöret.
Fördela ut i en smord form och grĂ€dda i cirka 40 – 45 minuter i nedre delen av ugnen.

Pudra över florsocker innan servering

IMG_7218

1
4 kommentarer

Ny vecka och nedrÀkningen har nu startat

God morgon mÄndag och vÀlkommen ny vecka!

Den hĂ€r dagen startades med en rejĂ€l frukost – nĂ€mligen smörgĂ„stĂ„rta. Den var Ă€nnu godare idag, minsann och sĂ„ mĂ€ttande! Ja,  den 8 e oktober idag och nu har nedrĂ€kningen börjat till höstlovet dĂ„ vi ska ivĂ€g pĂ„ den efterlĂ€ngtade semestern.  Ser i kalendern att det nu bara Ă€r drygt tjugo dagar kvar och det ska bli riktigt nice med sol och vĂ€rme.

Och massa god mat sÄklart

 

Matbilder frÄn tidigare resor

Hoppas du fÄr en riktigt fin MÄndag!

0
4 kommentarer

SmörgÄstÄrta

En rund smörgÄstÄrta pÄ hönökaka, med extra allt.

Vanligtvis brukar jag inte blanda kött och skaldjur pĂ„ samma tĂ„rta – men denna gĂ„ngen blev det sĂ„ dĂ„ jag visste att bĂ„de farmor och farfar gillade  bĂ€gge.

En sÄdan hÀr stor tÄrta rÀcker minst till 6 personer.

Det hÀr behöver du :
4 hela hönökaka-bröd eller 8 halvmÄnar
Philadelphiaost

Till leverpastejsfyllningen 2 lager :
400 gram bredbar leverpastej
3 dl creme fraiche
100 gram philadelphiaost
4 msk bostongurka

Äggröra :
4 finhackade Àgg
100 gram philadelphiaost
2 dl creme fraiche
3 msk majonÀs

Till röran runt omkring :
 3 dl vispad grÀdde
2 dl creme fraiche
3 msk majonnÀs

Till dekorering :
skinka
ost ( goudaost Àr lÀtt att göra fina ostrullar av )
hackad rödlök
Ă€gg
vindruvor
gurka
handskalade rÀkor
stenbitsrom
apelsin

Gör sÄ hÀr :
Förberd tÄrtan kvÀllen innan, och dekorera den precis innan. Rör ihop rörna i olika skÄlar, bred ett rejÀlt lager med philadelphiaost pÄ varje smörgÄsdel.

smö

Fördela sedan de olika fyllningarna i tÄrtan och till sist sÄ bred runt fyllningen runt hela tÄrtan.
StÀll in i kylskÄp ( inplastad ) över natten.

Dekorera sedan tÄrtan precis innan den serveras.

5
18 kommentarer

Söndagslunchen

Hej och vÀlkommen söndag!

Nu har jag precis fixar klart det sista med smörgĂ„stĂ„rtan , och efterrĂ€tten Ă€r ocksĂ„ fĂ€rdig.  SĂ„ nu kan gĂ€sterna komma nĂ€r de vill –   vi vĂ€ntar hem Melvin & Nomis farmor och farfar om en stund- alltid lika trevligt!

Söndagslunchen Ät vi rÀtt tidigt idag och det blev en kycklingsallad, med lite allt möjligt gott.
Smörstektkyckling kryddad med paprikapulver och salt, skruvpasta, tomat, ruccola , rödlök , isbergssallad,  gurka, och nÄgra oliver.

0
2 kommentarer

Krispiga chips

LördagskvÀll och nu Àr ni nog mÄnga som sitter och Àter lördagsgodis !
Jag Ă€ter inte chips sĂ„ jĂ€ttegĂ€rna eller ofta- förutom nĂ€r jag köper hem salt och vinĂ€gerchips…. men  jag Ă€r helt klart mer en choklad typ. ( GĂ€rna lakritschoklad- som ni kanske vet )  Men jag köpte hem dessa frĂ„n Willys sist av mĂ€rket  :Garant. Och de fick bra betyg  ett mycketvĂ€l godkĂ€nt  betyg- de pĂ„minner om naturchipsen  sĂ„dĂ€r lite krispigare, lite mer smak och lite godare .

Smak : GrÀddfil och ramslök

Har ni smakat dessa ? Eller vilka Àr dina favoritchips ?

0
3 kommentarer

Förberedelser

Oj vad tyst det varit pĂ„ bloggen idag – men statistiken tickar ju fortfarande pĂ„ som den brukar.  SĂ„ jag antar att ni Ă€r kvar  dĂ€r ute 😀

SjĂ€lv förbereder  jag mat tills morgondagen dĂ„ vi fĂ„r gĂ€ster…   En rund smörgĂ„stĂ„rta – och alla  fyllningarna Ă€r nu klara och pÄ  plats.Ska bara bre pĂ„ den sista smeten runt tĂ„rtan – och sen ska den  in i kylen och dra sig  tills imorgon och bli sĂ„ dĂ€r extra god.

Rund smörgÄstÄrta med leverpastejsfyllning och Àggfyllning.

Sen dekorerar jag den imorgon – precis innan vi ska Ă€ta den.  Och det Ă€r ju det roligaste 😀
Gillar du smörgÄstÄrta!?

0
14 kommentarer