Goood morgon !
Jag hann inte visa er ljuslyktan igår… Men nu har jag fått klart bilderna.
Denna fina pumpan gjorde Thelma häromdagen , men tyvärr blev det inga bra bilder bilder på den när det var mörkt – lite synd eftersom då är det svårt att visa hur fint den verkligen lyser , för det ser nästan ut som en stjärnhimmel . Men ni får föreställa er !
Det är väldigt lätt och roligt att göra sådanan här pumpalyktor :
Och för att göra en sådan här fin ljuslykta så behöver du då en pumpa, Skär av locket vid skaftet och gröp ur alla kärnor och fruktkött, en stor sked / slev brukar vara ett bra redskap. Det ska bara vara det hårda väggarna kvar i pumpan. Gör hålen med en skruvdragare , eller en skruvmejsel. Och ställ en ett litet glas med värmeljus
Eftersom vi hade så fint väder även idag blå himmel och solsken , så bestämde vi oss för att grilla till middag.Troligtvis årets sista grillning , det känns ju lite sorgligt…. och det var ett tag sedan vi grillade också- så vi dammade av den och skrubbade rent gallret och fick efter ett tag – eld på de något kalla briketterna som stått ute. Och maten smakar så mycket godare när man lagar den ute, helst vill man ju även äta ute- men det är alldeles för kallt. Vi dukade upp och åt inne i köket istället.
Den gamla grillen , och i bakgrunden ser man äppelträdet / stegen. Jag har nämligen ägnat ett par timmar på att plocka in frukten idag – röda goda syrliga äppel- nu måste jag hitta lite nya goda äppelrecept snart.
Marinerade kycklingfiler, grillade tomater, pommes med bearneiesås, och en grönsallad.
Marinaden gör jag så här :
1/2 dl olivolja
Rivet citronskal från 1 st
2 msk pressad citron
en pressad vitlök
1 tsk salt
1 msk flytande honung
1 tsk paprikapulver
Blanda alla ingredienser och lägg i en fryspåse ( eller två )
Lägg ner kycklingfilerna och blanda om då och då.
Marinera kycklingen kvällen innan de ska tillagas.
I gårkväll ville Thelmis göra en ljuslykta av pumpan vi hade på trappen, vi brukar göra de vanliga halloween-pumporna . Men i år hade hon en annan ide, och pumpalyktan blev riktigt fin och lyser så tjusigt nu på trappen. Jag tänkte jag skulle visa lite bilder på den sen, för nu ska ska de stora kidsen snart iväg till skolan . Torsdagar verkar vara en av Melvins bästa skoldagar – för då har de gymnastik. Jätteroligt tycker han ! Han tycker bollsporterna är roligast just nu – och han spelar även fotboll och innebandy på fritiden – precis som hans storebror.
Strålande höstväder även idag – så härligt att gå en riktig långpromenad i den kalla friska höstluften ! Nu är jag nyss hemkommen från föräldrarmöte och tänkte sätta mig och skriva om dagens middag- för er som är lite nyfikna på vad vi åt till onsdagsmiddag. Och ja som rubriken låter, så blev det köttbullar med brunsås och kokt potatis till middag – många recept på köttbullar finns på bloggen- och här kommer ett till.
Gott med husmanskost.
Det här behöver du till en plåt med köttbullar: 1 kilo köttfärs
1 ägg
1 msk kalvfond
salt och peppar
Till såsen :
Ev. steksky från köttbullarna
4 dl vatten
1 dl grädde
2 msk kalvfond
1 tsk kinesisk soya
salt och peppar
1 tsk rödvinbärsgele
maizena
ev. någon droppe soyakulör
Servera med kokt potatis, inlagdgruka och lingon.
Gör så här: Skala och koka potatisen
Rör ihop alla ingredienser väl, och rulla ut till små köttbullar, lågg på en smord ugnsplåt och ställ in på cirka 200 grader i cirka 10- 12 minuter, rör om då och då genom att skaka på plåten. Hur länge tid de behöver i ugnen beror på hur stora köttbullar man har gjort. Sedan är köttbullarna klara! Häll i vatten en stekpannan och se om du har någon steksky från köttbullarna , häll i grädde,soya och fond och låt sjuda ett par minuter. Sila sedan såsen och häll tillbaka den i den rena stekpannan, och låt sjuda upp igen. Smaka av såsen med salt och peppar, och vinbärsgelen. Önskar ni en tjockare sky red av den med maizena ( eller färskost är också gott ) önskar ni en mörkare sås droppa ner ett par droppa soyakulör i såsen.
Idag ska jag baka knäckebröd, det var faktiskt ganska länge sedan nu. Så idag var det minsann dags.
Receptet fick jag av förra grannen – och har ni inte provbakt de – så gör det!
Krispiga , goda knäckebröd
Det här behöver du :
3,5 dl havregryn
1,5 dl linfrön
1 dl solrosfrön
1 dl sesamfrön
0,5 dl pumpakärnor
1 tsk salt
6 dl vatten
2 msk olja (utan smak)
Och så här gör du:
Blanda de torra ingredienserna med vattnet och oljan, täck över och låt stå över natten i kylen.Bred ut smeten tunt på två bakplåtspappersklädda plåtar.Ställ ugnen på 200 grader och grädda i ca 20 min. Ta ut och skär brödet i bitar. Ta bort bakplåtspappret och lägg tillbaka bitarna på plåten. Sänk temperaturen till 150 grader och grädda i ytterligare 30 min. Vänd efter halva tiden. Öppna då och då ugnsluckan för att släppa ut vattenångan.
Såg på mailen att Lena efterfrågade ett glassrecept som hon inte hittade på bloggen.
Så efter önskemål kommer receptet här igen : En hemmagjord glass med jordnötssmör och krämig chokladsås.
Häll upp gräddmjölken i en kastrull, och ev. hackade jordnötter. Värm upp tills det nästan kokar, ta bort från plattan och låt svalna helt. Vispa äggulorna fluffigt med sockret – och häll ner den svala gräddmjölken där i och rör om. Häll tillbaka allt i kastrullen och låt detsjuda tills allt tjocknar, då kan du ta bort kastrullen. Rör ner vaniljsockret Rör / vispa krämen kall / sval ( i ett kallt vattenbad om du har bråttom) Har du glassmaskin så följ dennes instruktioner. Utan glass maskin så häller du upp smeten i en form och ställer in den i frysen, rör om 3- gånger i timmen och frys den i 4 timmar.
När glassen är lite fastare, så vänder du ner jordnötssmöret, samt ringlar ner chokladsåsen och vänder om , så att den får ett fint mönster. Låt stå i ett par timmar till, Innan glassen är färdig.
Klar att serveras, ringla gärna över lite chokladsås till.
Om du inte har en egen blogg så kanske inte detta inlägget är så roligt…. För nu blir det ett efterfrågat inlägg om bloggtips. För om ni bara visste så många mail och kommentarer jag får som handlar om blogg, besökstips och att få bloggen att växa. Ja, det är väldigt många det – så istället för att skriva i kommentarsfältet och maila till alla så har jag nu har jag skrivit ihop några punkter på vad jag tror att du bör tänka på om du vill skapa en större välbesökt blogg.
Bilder är viktigt.
Twixkakorna hittar du här
Mina snabba tips på att få en blogg att växa är :
Bestäm din inriktning. Dv.s mat, inredning, mode, resor, smink eller familjeliv
Uppdatera din blogg ofta – helst tre- fyra gånger om dagen.
det är roligare att läsa en blogg som uppdateras ofta.
Skriv alla dina inlägg med en bild, gärna en fin vältagen bild. Med bilder blir bloggen mer intressant.
Lagom mycket text till bilderna För mycket text kan bli trist att läsa, varva text med lagom mycket bilder.
Hellre flera korta inlägg om dagen än ett långt. En ofta uppdaterad blogg känns mer intressant att läsa.
Länka ofta till bloggar du gillar, både större och mindre bloggar. Då länkar bloggar oftare till dig.
Kommentera och tyck till på bloggar du läser också. På så vis hittar flera in på din blogg. Och passa på att presentera din blogg i kommentarsfältet under detta inlägg.
Skaffa en facebook- sida till din blogg och tipsa om den.
Uppdatera ofta. Här hittar ni min
Ta dig tid att svara på kommentarer och mail ! Alla läsare är viktiga – ta dig tid.
Lägg till din blogg till olika bloggportaler ,tex bloggportalen.se eller om du skriver om mat tex. hittarecept.se Då kan fler lättare hitta din blogg.
Jag hoppas att ni fått några svar på era bloggfrågor och hittar några tips här. !
Hej
Vilket fantastiskt höstväder vi har haft – jag och Nomi har varit ute och fixat hela förmiddagen i trädgården.
Klippt ner bärbuskar och räfsat ännu mera löv – så länge vädret är fint är det bara roligt att höststäda. Så idag hade vi väldig tur – vi avslutade höststädningen med en liten fika på altanen med varm oboy och smörgås innan vi hämtade resten av barnen. Nu tänkte bara kikar in på bloggen lite som snabbast – för snart börjar bästa matprogrammet ( enligt mig ) ” halv åtta hos mig ” Alltid lika roligt att se vad alla lagar och bjuder på för något gott – har sparat några av recepten som jag vill prova snart.
Lite vita rosor fick vi igår – så fina i köket.
Och på tal om mat….
Själv ska jag snart duka fram den här sista biten smörgåstårta med en kopp kaffe. Gott med oj så mättande
Middagstips var det här : köttfärspiroger, om inte tills ikväll kanske till imorgon ? Vi gjorde en vegetarisk variant av piroger för några månader sedan, och nu har vi provat dessa snabba piroger med köttfärs också. Vi använde även denna gången filodeg, och du kan i princip fylla dem med vad som helst.
De är försvinnande goda och frasiga, ett superbra alternativ om man inte har tid att vänta på jästid .
Det här behöver du till 12 stycken
4 ark med filodeg
rapsolja
500 gram köttfärs
1/2 finhackad gullök
1 riven vitlök
1/2 msk med kinesisk soya
1/2 burk med krossade fylliga tomater
salt & peppar
Gör så här:
Börja med att göra köttfärsröran. Fräs upp lök tills den blir glansig- pressa ner vitlöken och stek färsen klar. Vänd ner soya, tomatkross och låt puttra 10 minuter.
det är viktigt att köttfärsröran inte blir för lös- sila då bort lite vätska
Dela sen varje ark på 3 och fördela fyllningen på dem och rulla ihop dem till pirogpaket ( detta var det enda kluriga , för de blev liksom inte så där snygga som man skulle vilja) Lägg sedan pirogerna på den olja bakåplåtspappret- och pensla översidan på pirogerna med olja.
Ställ in i mitten av ugnen tills de blir gyllenebruna ( cirka 10 minuter) håll koll så de inte bränns.
Halva veckan har redan gått, och idag kommer svärmor hit så vi ska gå och kika på stan en sväng 🙂 Sen ska vi hem och laga lite mat ihop, och bjuda Jacob på innan han ska iväg på match. Han önskade fläskfile & potatis i ugn någonting – så det ska vi väl kunna lösa. Jo och när vi var i sommarstugan fick vi lite fikagäster och ville baka något till fikat, och såg att vi hade ingredienser till att slänga ihop en sockerkaka. men det är ju det där med kök på två ställen, så ströbrödet stod kvar hemma i stan.
Dock funkade det fint att smörja och bröa även med mjöl, eller om man hellre vill med kokosflingor.
Jag hade en väldigt stor form i stugan, därav blev det en smalare kaka. Tyckerdet är roligt man alla fina former de hade förr , och jag har massa fina gamla sockerkaksformar jag ska provanär tiden finns.
Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader.
Smält smöret, och ställ undan så det svalnar. Vispa ägg och socker poröst med elvisp. Rör ihop de torra ingredienserna och vänd sedan ner i äggsmeten och rör om med en slev, tillsätt vätskan och rör tills allt blandats. Till sist rör ner det avsvalnade smöret.
Fördela ut i en smord form och grädda i cirka 40 – 45 minuter i nedre delen av ugnen.