Gör så här :
Ställ ugnen på 225 grader.
Smöra forem och häll ut skivad rabarber över botten – sockra väl.
Arbeta ihop smuldegen , kallt smör, vetemjöl och socker och fördela över rabarberna.
Ställ in i ugnen och grädda i cirka 20 – 30 minuter. Tils pajen fått fin färg.
Hu så mörkt det blir nu för tiden, fast samtidigt lite mysigt att tända alla ljusen. Inser att det måste bli en tur till Ikea snart & bunkra upp värmeljus. Det är något som går åt i mängder nu i dessa hösttider. Och det bästa med hösten måste ändå vara alla serier som börjar starta igång, sitter just nu och inväntar på halvåtta & sedan blir det hollywood fruarna. Annat som är extra roligt på hösten är att laga mat, gärna långkok som grytor, men även matiga pajer är toppen.
En favorit bland pajerna jag provat fram, baconpaj med frasig filodeg.
Det här behöver du till en form på 22-23 cm 3 -4 ark med filodeg ( tinad)
smör
Gör så här: Ställ ugnen på 200 grader.
Ta fram formen och pensla den med smör. Lägg filodegsarken ett i taget och pensla med smör emellan för att de ska fästa. Klipp bort överflödig deg. Klipp och fräs bacon och lök i en stekpanna. Rör ner crème fraichen + chilisåsen och låt sjuda upp innan du tar bort från plattan. Vispa ihop äggstanningen och rör ihop med bacon röran. Fyll pajskalet & toppa med skivade tomater. Ställ in i mitten på ugnen. Grädda i 20 – 25 minuter eller tills äggstanningen stannat till sig. Ev kan det behöver att lägga över ett grillfolie på slutet så att ni inte bränner kanterna.
Vi har haft en kanonbra dag på Öland idag, trots att det regnat heeela dagen.
Fikagäster på förmiddagen då stora syster Mona med familj kom förbi och hälsade på. När de åkt hemåt så bokade vi tid ner till bowlingen – och spelade ett par timmar.
Jacob, Nea och Melvin väljer klot
Melvin spelar och tycker det är jätteroligt…
Nomi har ett hjälpstativ för klotet. Och det var jättebra för småkusinerna som inte orkade kasta iväg kloten.
Alltid roligt med bowling – trots att jag förlorade denna gången också 😀
Vi har ätit en god frukost här på Öland idag – och kanske världens godaste hemmagjorda musli.
Receptet har jag tjatat till mig – och det är Tobias mammas recept. Detta kommer jag att göra många gånger i fortsättningen. Så gott!
Så vi döper muslin till Ann-Maries Musli.
Det här behöver du :
Del 1:
1 dl brunt farinsocker
1 dl rapsolja
2 dl vatten
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk salt
Del 2:
7 dl havregryn
7 dl rågflingor
2 nävar med solrosfrön
1 1/2 dl hackade nötter eller mandel
2 nävar med vetegroddar
2 nävar cocos
2 nävar med sesamfrön
1 näve med krossade linfrön
Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader.
Börja med att blanda del 1 i en bunke – och rör sedan ner alla ingredienser från del 2 i bunken.
Blanda grynen och lägg i långpanna – rosta sedan i ugnen i cirka 20- 30 minuter
Rör om då och då.
Snart är helgen här . 😀
Och jag har packat in det sista i bilen och så snart Jacob & Thelma slutat skolan åker vi mot Öland, vi ska hälsa på min syster och barnens kusiner. Nomi har frågat sedan hon vaknade i morse om vi inte ska åka snart. Och nu är det ju snart … ganska snart. Vi väntar snart hem hus- och hundvakt som ska bo här i helgen – och under tiden passar jag på att skriva några rader här till er!
I förmiddags så åkte jag & Nomi till blomsterbutiken och köpte en riktigt fin höstbukett för att ta med som present.
Så fina färger tyckte jag i rött, orange, och gult.
Se där nu hör jag att vår husvakt parkerar utanför – vi hörs snart igen!
Goood morgon !
Jag hann inte visa er ljuslyktan igår… Men nu har jag fått klart bilderna.
Denna fina pumpan gjorde Thelma häromdagen , men tyvärr blev det inga bra bilder bilder på den när det var mörkt – lite synd eftersom då är det svårt att visa hur fint den verkligen lyser , för det ser nästan ut som en stjärnhimmel . Men ni får föreställa er !
Det är väldigt lätt och roligt att göra sådanan här pumpalyktor :
Och för att göra en sådan här fin ljuslykta så behöver du då en pumpa, Skär av locket vid skaftet och gröp ur alla kärnor och fruktkött, en stor sked / slev brukar vara ett bra redskap. Det ska bara vara det hårda väggarna kvar i pumpan. Gör hålen med en skruvdragare , eller en skruvmejsel. Och ställ en ett litet glas med värmeljus
Eftersom vi hade så fint väder även idag blå himmel och solsken , så bestämde vi oss för att grilla till middag.Troligtvis årets sista grillning , det känns ju lite sorgligt…. och det var ett tag sedan vi grillade också- så vi dammade av den och skrubbade rent gallret och fick efter ett tag – eld på de något kalla briketterna som stått ute. Och maten smakar så mycket godare när man lagar den ute, helst vill man ju även äta ute- men det är alldeles för kallt. Vi dukade upp och åt inne i köket istället.
Den gamla grillen , och i bakgrunden ser man äppelträdet / stegen. Jag har nämligen ägnat ett par timmar på att plocka in frukten idag – röda goda syrliga äppel- nu måste jag hitta lite nya goda äppelrecept snart.
Marinerade kycklingfiler, grillade tomater, pommes med bearneiesås, och en grönsallad.
Marinaden gör jag så här :
1/2 dl olivolja
Rivet citronskal från 1 st
2 msk pressad citron
en pressad vitlök
1 tsk salt
1 msk flytande honung
1 tsk paprikapulver
Blanda alla ingredienser och lägg i en fryspåse ( eller två )
Lägg ner kycklingfilerna och blanda om då och då.
Marinera kycklingen kvällen innan de ska tillagas.
I gårkväll ville Thelmis göra en ljuslykta av pumpan vi hade på trappen, vi brukar göra de vanliga halloween-pumporna . Men i år hade hon en annan ide, och pumpalyktan blev riktigt fin och lyser så tjusigt nu på trappen. Jag tänkte jag skulle visa lite bilder på den sen, för nu ska ska de stora kidsen snart iväg till skolan . Torsdagar verkar vara en av Melvins bästa skoldagar – för då har de gymnastik. Jätteroligt tycker han ! Han tycker bollsporterna är roligast just nu – och han spelar även fotboll och innebandy på fritiden – precis som hans storebror.
Strålande höstväder även idag – så härligt att gå en riktig långpromenad i den kalla friska höstluften ! Nu är jag nyss hemkommen från föräldrarmöte och tänkte sätta mig och skriva om dagens middag- för er som är lite nyfikna på vad vi åt till onsdagsmiddag. Och ja som rubriken låter, så blev det köttbullar med brunsås och kokt potatis till middag – många recept på köttbullar finns på bloggen- och här kommer ett till.
Gott med husmanskost.
Det här behöver du till en plåt med köttbullar: 1 kilo köttfärs
1 ägg
1 msk kalvfond
salt och peppar
Till såsen :
Ev. steksky från köttbullarna
4 dl vatten
1 dl grädde
2 msk kalvfond
1 tsk kinesisk soya
salt och peppar
1 tsk rödvinbärsgele
maizena
ev. någon droppe soyakulör
Servera med kokt potatis, inlagdgruka och lingon.
Gör så här: Skala och koka potatisen
Rör ihop alla ingredienser väl, och rulla ut till små köttbullar, lågg på en smord ugnsplåt och ställ in på cirka 200 grader i cirka 10- 12 minuter, rör om då och då genom att skaka på plåten. Hur länge tid de behöver i ugnen beror på hur stora köttbullar man har gjort. Sedan är köttbullarna klara! Häll i vatten en stekpannan och se om du har någon steksky från köttbullarna , häll i grädde,soya och fond och låt sjuda ett par minuter. Sila sedan såsen och häll tillbaka den i den rena stekpannan, och låt sjuda upp igen. Smaka av såsen med salt och peppar, och vinbärsgelen. Önskar ni en tjockare sky red av den med maizena ( eller färskost är också gott ) önskar ni en mörkare sås droppa ner ett par droppa soyakulör i såsen.
Idag ska jag baka knäckebröd, det var faktiskt ganska länge sedan nu. Så idag var det minsann dags.
Receptet fick jag av förra grannen – och har ni inte provbakt de – så gör det!
Krispiga , goda knäckebröd
Det här behöver du :
3,5 dl havregryn
1,5 dl linfrön
1 dl solrosfrön
1 dl sesamfrön
0,5 dl pumpakärnor
1 tsk salt
6 dl vatten
2 msk olja (utan smak)
Och så här gör du:
Blanda de torra ingredienserna med vattnet och oljan, täck över och låt stå över natten i kylen.Bred ut smeten tunt på två bakplåtspappersklädda plåtar.Ställ ugnen på 200 grader och grädda i ca 20 min. Ta ut och skär brödet i bitar. Ta bort bakplåtspappret och lägg tillbaka bitarna på plåten. Sänk temperaturen till 150 grader och grädda i ytterligare 30 min. Vänd efter halva tiden. Öppna då och då ugnsluckan för att släppa ut vattenångan.