Köttfärslimpa fylld med mozzarellaost

Vardagmat när den är som bäst.
 Köttfärslimpa med god mozzarellaost

 

 kött (2)

Det här behöver du :
600 gram blandfärs
1/2 riven gul lök
1 /2 dl grädde
1/2 dl ströbröd
1 ägg
1 msk kalvfond ( koncentrerad )
salt och peppar

2- 3 bollar mozzarella

Såsen :

Ev. steksky från köttfärslimpna
4 dl vatten
1 dl grädde
2 msk kalvfond
1 tsk kinesisk
soya
salt och peppar
(valfritt)  1 tsk rödvinbärsgele
maizena
ev. någon droppe soyakulör

Servera med kokt potatis, inlagdgruka och lingon.

Gör så här :

Ställ ugnen på 200 grader.
Lägg i ströbrödet i grädden, låt detta dra sig en stund. Rör ihop alla andra ingredienser till köttfärslimpan under tiden, och till sist vänder du ner grädd- / ströbrödsblandningen. Rör ihop allt.
Forma färsen till en stubbe och gör en urgröpning i mitten och lägg i mozzarellaosten.  Rulla ihop och forma till en limpa, lägg sedan i smord form och ställ in i ugnen i cirka 40 minuter eller tills köttfärslimpan är klar.  Under tiden gör du såsen.  Ta tillvara på stekskyn om det blir någon och häll det i en  stekpannan  med vattnet, häll i grädde,soya och  fond och låt sjuda ett par minuter. Sila sedan såsen och häll tillbaka den i den rena stekpannan, och låt sjuda upp igen. Smaka av såsen med salt och peppar, och vinbärsgelen. Önskar ni en tjockare sky red av den med maizena ( eller färskost är också gott  ) önskar ni en mörkare sås droppa ner ett par droppa soyakulör i såsen.

Klart att serveras med kokt potatise och brunsås


0
2 kommentarer

Godaste äggsåsen till fisk

En sås som passar till torsk, lax eller rödspätta.
Godaste äggsåsen jag provat.

IMG_7926

Till äggsåsen:
4 hårdkokta ägg
25 gram smör
1 1/2 msk vetemjöl
1 finhackade charlottenlök
4 dl grädd/ mjölk ( 50 / 50 )
salt & peppar

Gör såsen så här:
Hetta upp en stekpanna med smör , fräs den finhackade scharlottenlöken glansig. Pudra över vetemjölet och rör om, så det inte klumpar sig.
Vänd ner grädden och låt sjuda upp, hacka ner äggen och sänk varmen och vänd om försiktigt så att allt blir genomvarmt.

0
2 kommentarer

Läxläsning

Här hemma pågår läxläsning- matte och några sidor läsning.
Gissa om Nomi längtar tills hon ska börja skolan och få läxor precis som stora syskonen 😀

0
5 kommentarer

Citronailoi

Aioli till fisk

 

Citronaioli:
2 äggulor
1 3/4 dl rapsolja
2 tsk citronsaft + skal
1/2 pressad vitlöksklyfta
salt

IMG_7992

Gör så här :
Börja med aiolin. Detta är verkligen jätteenkelt att göra hemma. Det enda som kan gå fel är om ägg och olja har olika temperatur.
Så ta gärna fram äggen en timme innan, lägg äggulorna i en skål, och ta fram en elvisp. Börja att vispa i skålen och droppa ner rapsoljan sakta under vispning, för att sedan övergå till att hälla en jämn stråle ner i bunken medan du vispar. Aiolin kommer bli fluffig och fin, pressa sedan ner citonsaften, ( mer eller mindre beror på hur syrlig du vill ha den.) Riv ner cirka halva av det gula skalet på citonen, ner i aiolin. Pressa ner en halv vitlök och smaka av med salt. Ställ kallt fram till servering.

IMG_8036

0
Kommentera

Lax och sparrisgratäng -LCHF

Snart dags att börja med maten – och idag blir det denna  krämiga sparrisgratäng med lax  till lunch, med massa räkor till!
Gott så gott så gott.

Och för er som äter efter LCHF ni hittar fler recept HÄR
Och för oss som inte räknar kolhydrater – servera denna goda gratäng med ris, potatispure eller kokt potatis.

IMG_2888-001

Det här behöver du :

1 knippe med färsk grön sparris
4 portionsbitar lax
salt och peppar
2 1/2 dl grädde
200 gram philadelphiaost
1/2  dl creme fraiche
1 msk konc. hummerfond
salt & peppar
cayenne
2 dl riven ost

Toppa med skalade räkor.

Gör så här : Ställ ugnen på 200 grader. Lägg ner den tinade laxfileerna i en smörjd ugnsform. Koka sparrisen halvklar, eller förväll den och lägg över laxen. Värm upp creme fraiche, philadelphiaost, fond och grädde i en kastrull, rör om då och då. Smaka av såsen med lite salt, peppar och cayennepeppar. När den sjudit på svag värme i ett par minuter så häller du den över såsen över lax/sparris. Riv över ett par deciliter ost och ställ in i mitten på ugnen. Gratineras i ca 40 minuter , eller tills laxen är klar.

Serveras genast.

IMG_2906-001

0
6 kommentarer

God morgon

God morgon alla bloggisar !

Tisdag den 16 : e oktober idag – det betyder att det är  knappt två veckor kvar till semester´n.  Wiiiieeeee  😀
Vi har kollat över passen, köpt nya snorklingset till barnen och ska växla in pengar nästa vecka.  Att ha en resa att se fram emot är alltid lika förväntansfullt!  Och jag behöver köpa med mig lite pocketböcker , en reseguide, och ett par nya solglasögon ….. Sen är det mesta klart inför resan.

Hoppas ni får en riktigt fin Tisdag

En glad tjej – snart på väg till dagis

0
4 kommentarer

Recept remouladsås

Godaste remouladsåsen, ska vara riktigt mkt pickel i , ger fin smak till all sorts fisk.

IMG_7920

Du behöver :
3/4 dl matlagnings yougurt
3/4 dl creme fraiche
1/2 dl majonäs
2 nypor salt
80 gram pickels
dofta ev. cayennepeppar

Gör så här :
Hacka pickelsen ( små inlagda gurkor ) och vänd ihop med creme fraiche , matlagnings yougurt & majonäs. Salta och dofta ner lite cayenne efter smak & tycke och ställ kallt i kylen fram till servering. En kall sås  som passar till all fisk – särskilt god till torsk & rödspätta. IMG_7945

0
Kommentera

Kolasnittar / Pepparkakssnitt

Bakade lite småkakor och tog med till syster i helgen.
Kryddade dem med pepparkakskryddor, men detta går bara utesluta om man vill ha vanliga kolasnitt.

Det här behöver du :
200 gram smör
1 1/4 dl strösocker
5 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
3 msk sirap
2 msk vanilsocker
1 kryddmåttsalt
1 msk pepparkakskryddor

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader. Rör ihop det rumsvarma smöret och sockret. Blanda mjöl, bakpulver , vaniljsocker, pepparkakskryddor och salt i en skål. Rör sedan ner alltsammans i smörblandningen. Till sist rör du ner sirapen. Knåda till en deg. Dela degen i 3 delar. Och rulla ut dem till längder. Platta meden gaffel på ytan för att platta till längderna. Grädda sedan i mitten på ugnen i ca 8-10 minuter. Låt svalna något innan du skär dem i snitt.

Kolakakorna går alldeles utmärkt att frysa in. Men är absolut godast att äta ljumna med ett glas kall mjölk.


Och  här hittar ni receptet på saffranssnitt  och här  kanelsnitt och de goda kardemummasnittarna.
Alla speciellt gott att baka nu till advent & jul.

2
14 kommentarer

Bästa receptet på pizza

God morgon och välkommen ny vecka.

Ännu ett recept från helgen är det dags för nu.

Jag tycker att egen pizza är något bland det godaste man kan äta. Det är en trevlig maträtt också som man kan variera hur-mycket-som-helst  med olika toppingar : skinka, fläskfile , olika slags ostar,  kebab , svamp kyckling, sparris, bacon, räkor ellerbara  helt vegetariskt om man föredrar det.   Och vi åt detta  i helgen när vi var på besök på Öland,

Den bästa och godaste hembakade pizzan det bakar Tobias det.

Yummi yummi!

Denna pizzan gjorde han lite starkare med jalapenos och lök tacofärs och champinjoner.

Receptet på pizzadegen :

Till två plåtar pizzor ( tunna )
25 gram jäst
2 1/2 dl vatten
2 msk olja
1 tsk salt
ca 7-8 dl vetemjöl

Egen tomatsås :
1 burk med tomatkross
2 msk tomatpure
1/2 msk torkad oregano
1 nypa socker

Gör så här: Smula jästen i en bunke och värm upp vattnet till fingervarmt, rör ut jästen med lite av vattnet – rör tills all jäst har löst sig. Blanda ner resten av ingredienerna och blanda ner så mycket mjöl som behövs för att degen ska släppa runt kanterna och bli smidig. Arbeta gärna degen med maskin eller visp med krokar. Låt jäsa i 45 – 60 minuter, baka sedan ut på plåtar. Under tiden kokar du tomatsåsen. Rör ner samtliga ingredienser, och låt sjuda i 10 minuter. Sedan kan du lägga på goda fyllningar men börja med tomatsåsen och sedan osten, och de valfria fyllningarnaIstället för att toppa med osten så blir pizzan bäst om man har osten direkt efter tomatsåsen.
Gratinera sedan i mitten på ugnen i ca 225- 250 grader tills pizzan fått fin färg.

***********************************************************************

Ser på klockan att den nu närmar sig sju,
och det är  dags för Molly och mig att ge oss ut på morgonpromenaden.

Hoppas du får en riktigt fin måndag !

Någon har frågat  i kommentarsfältet om vår stora spegel vi har i hallen –  ( ramen på bilden )
och den kommer från Ikea.  Gillar den jättemycket.

0
6 kommentarer

Söndagsmiddagen

Söndagsmiddagen blev smörstekt  fläskfile i godaste rosepepparsåsen.

Det här behöver du :
Pommes Frites
Rapsolja
1 fläskfile
Smör
salt & peppar

Rosepepparsåsen :
1 gul lök
1 msk smör
1 – 1/2 msk stött rose peppar
1 dl stek sky / eller 2 msk koncentrerad fond + vatten
4 dl grädde
salt och peppar

Önskar man såsen lite tjockare, så red av med lite maizena

Gör så här :
Ställ ugnen på 100 grader. Putsa fläskfilen ren från senor, och dela den i lagom stora bitar. Smörstek dessa i en panna, och salta och peppra. Lägg dem i en ugnsfastform när de är klara och ställ in i ugnen. Under tiden gör du såsen.  Smält smöret i en kastrull, fräs den hackade löken mjuk, men inte bränd. Blanda ner fond, vatten, grädde och roespeppar. Låt sjuda i tio minuter. Sila såsen, och häll tillbaka i stekpannan. Lägg ner fläskfilen och låt sjuda på svag värme. Dekorera med rosepeppar. Fritera sedan pommes :en i rapsoljan. Helst i fritös – även om det går bra i en tjockbottnad gryta. Var försiktigt bara!

Vi hade en sallad till – den hamnade inte på tallriken inna fotograferingen dock.

0
2 kommentarer