Kolasnittar / Pepparkakssnitt

Bakade lite småkakor och tog med till syster i helgen.
Kryddade dem med pepparkakskryddor, men detta går bara utesluta om man vill ha vanliga kolasnitt.

Det här behöver du :
200 gram smör
1 1/4 dl strösocker
5 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
3 msk sirap
2 msk vanilsocker
1 kryddmåttsalt
1 msk pepparkakskryddor

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader. Rör ihop det rumsvarma smöret och sockret. Blanda mjöl, bakpulver , vaniljsocker, pepparkakskryddor och salt i en skål. Rör sedan ner alltsammans i smörblandningen. Till sist rör du ner sirapen. Knåda till en deg. Dela degen i 3 delar. Och rulla ut dem till längder. Platta meden gaffel på ytan för att platta till längderna. Grädda sedan i mitten på ugnen i ca 8-10 minuter. Låt svalna något innan du skär dem i snitt.

Kolakakorna går alldeles utmärkt att frysa in. Men är absolut godast att äta ljumna med ett glas kall mjölk.


Och  här hittar ni receptet på saffranssnitt  och här  kanelsnitt och de goda kardemummasnittarna.
Alla speciellt gott att baka nu till advent & jul.

0
14 kommentarer

Bästa receptet på pizza

God morgon och välkommen ny vecka.

Ännu ett recept från helgen är det dags för nu.

Jag tycker att egen pizza är något bland det godaste man kan äta. Det är en trevlig maträtt också som man kan variera hur-mycket-som-helst  med olika toppingar : skinka, fläskfile , olika slags ostar,  kebab , svamp kyckling, sparris, bacon, räkor ellerbara  helt vegetariskt om man föredrar det.   Och vi åt detta  i helgen när vi var på besök på Öland,

Den bästa och godaste hembakade pizzan det bakar Tobias det.

Yummi yummi!

Denna pizzan gjorde han lite starkare med jalapenos och lök tacofärs och champinjoner.

Receptet på pizzadegen :

Till två plåtar pizzor ( tunna )
25 gram jäst
2 1/2 dl vatten
2 msk olja
1 tsk salt
ca 7-8 dl vetemjöl

Egen tomatsås :
1 burk med tomatkross
2 msk tomatpure
1/2 msk torkad oregano
1 nypa socker

Gör så här: Smula jästen i en bunke och värm upp vattnet till fingervarmt, rör ut jästen med lite av vattnet – rör tills all jäst har löst sig. Blanda ner resten av ingredienerna och blanda ner så mycket mjöl som behövs för att degen ska släppa runt kanterna och bli smidig. Arbeta gärna degen med maskin eller visp med krokar. Låt jäsa i 45 – 60 minuter, baka sedan ut på plåtar. Under tiden kokar du tomatsåsen. Rör ner samtliga ingredienser, och låt sjuda i 10 minuter. Sedan kan du lägga på goda fyllningar men börja med tomatsåsen och sedan osten, och de valfria fyllningarnaIstället för att toppa med osten så blir pizzan bäst om man har osten direkt efter tomatsåsen.
Gratinera sedan i mitten på ugnen i ca 225- 250 grader tills pizzan fått fin färg.

***********************************************************************

Ser på klockan att den nu närmar sig sju,
och det är  dags för Molly och mig att ge oss ut på morgonpromenaden.

Hoppas du får en riktigt fin måndag !

Någon har frågat  i kommentarsfältet om vår stora spegel vi har i hallen –  ( ramen på bilden )
och den kommer från Ikea.  Gillar den jättemycket.

0
6 kommentarer

Söndagsmiddagen

Söndagsmiddagen blev smörstekt  fläskfile i godaste rosepepparsåsen.

Det här behöver du :
Pommes Frites
Rapsolja
1 fläskfile
Smör
salt & peppar

Rosepepparsåsen :
1 gul lök
1 msk smör
1 – 1/2 msk stött rose peppar
1 dl stek sky / eller 2 msk koncentrerad fond + vatten
4 dl grädde
salt och peppar

Önskar man såsen lite tjockare, så red av med lite maizena

Gör så här :
Ställ ugnen på 100 grader. Putsa fläskfilen ren från senor, och dela den i lagom stora bitar. Smörstek dessa i en panna, och salta och peppra. Lägg dem i en ugnsfastform när de är klara och ställ in i ugnen. Under tiden gör du såsen.  Smält smöret i en kastrull, fräs den hackade löken mjuk, men inte bränd. Blanda ner fond, vatten, grädde och roespeppar. Låt sjuda i tio minuter. Sila såsen, och häll tillbaka i stekpannan. Lägg ner fläskfilen och låt sjuda på svag värme. Dekorera med rosepeppar. Fritera sedan pommes :en i rapsoljan. Helst i fritös – även om det går bra i en tjockbottnad gryta. Var försiktigt bara!

Vi hade en sallad till – den hamnade inte på tallriken inna fotograferingen dock.

0
2 kommentarer

Tillbaka igen

Hejsan hejsan,

då är man hemma i Växjö igen efter en jättetrevlig helg på Öland.  Stannade till och fikade hos mamma på vägen, och pratade bort ett par timmar. Och när vi kom hem så möttes vi  av en jättefin höstbukett – jag köpte nämligen två stycken i fredags – en till syster och en till mig.  Gillar färgerna jättemycket!

Och de matchade ju även de fina höstpumporna. Rött, gult och oranget.

Och nu dags att börja med middagen !  🙂

Vad ska ni äta idag?

0
5 kommentarer

Morgonpromenad

 Goood morgon söndag .

Frukosten är uppäten och  undandukad & müslin var minsann lika god idag.
Och nu tänkte jag och syster ge oss ut på en långpromenad innan familjen och jag ska åka hemåt – och vi  hoppas på att vi klarar oss utan regn.
Hur är vädret hos dig idag ?

Och småkusinerna har klättrat i träd i helgen. Så roligt tyckte de att det var   😀

Liten Lova

0
3 kommentarer

Rabarberpaj med smultäcke

När storasyster Mona med familj kom förbi och hälsade på så bakade vi en rabarberpaj att bjuda på.
En vanlig rabarberpaj med smuldeg.

Det här behöver du :
Smör
Rabarber så att det täcker pajbotten
2 dl socker

Smuldegen :
3 dl vetemjöl
1 msk strösocker
125 gram smör

Gör så här :
Ställ ugnen på 225 grader.
Smöra forem och häll ut skivad rabarber över botten – sockra väl.
Arbeta ihop smuldegen , kallt smör, vetemjöl och socker  och fördela över rabarberna.
Ställ in i ugnen och grädda i cirka 20 – 30 minuter.  Tils pajen fått fin färg.

Servera med vaniljsås .

0
4 kommentarer

Baconpaj med filodeg

Hu så mörkt det blir nu för tiden, fast samtidigt lite mysigt att tända alla ljusen. Inser att det måste bli en tur till Ikea snart & bunkra upp värmeljus. Det är något som går åt i mängder nu i dessa hösttider. Och det bästa med hösten måste ändå vara alla serier som börjar starta igång, sitter just nu och inväntar på halvåtta & sedan blir det hollywood fruarna. Annat som är extra roligt på hösten är att laga mat, gärna långkok som grytor, men även matiga pajer är toppen.

En favorit bland pajerna jag provat fram, baconpaj med frasig filodeg.

IMG_7359

Det här behöver du till en form på 22-23 cm
3 -4 ark med filodeg ( tinad)
smör

Fyllning:
350 gram bacon
1/2 riven gul lök
1 dl creme fraiche
1 msk chilisås

Äggstanning: 
3 ägg
2 dl mjölk
1 dl riven ost

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader.
Ta fram formen och pensla den med smör. Lägg filodegsarken ett i taget och pensla med smör emellan för att de ska fästa. Klipp bort överflödig deg. Klipp och fräs bacon och lök i en stekpanna. Rör ner crème fraichen + chilisåsen och låt sjuda upp innan du tar bort från plattan. Vispa ihop äggstanningen och rör ihop med bacon röran. Fyll pajskalet & toppa med skivade tomater. Ställ in i mitten på ugnen. Grädda i 20 – 25 minuter eller tills äggstanningen stannat till sig. Ev kan det behöver att lägga över ett grillfolie på slutet så att ni inte bränner kanterna.

Serveras med en god sallad.

0
6 kommentarer

En lördag på öland

Hej !

Vi har haft en kanonbra dag på Öland idag, trots att det regnat heeela dagen.
Fikagäster på förmiddagen  då stora syster Mona med familj kom förbi och hälsade på. När de åkt hemåt så bokade vi tid ner till bowlingen – och spelade ett par timmar.

Jacob, Nea och Melvin väljer klot

Melvin spelar och tycker det är jätteroligt…

Nomi har ett hjälpstativ för klotet.
Och det var jättebra för småkusinerna som inte orkade kasta iväg kloten.


Alltid roligt med bowling – trots att jag förlorade denna gången också 😀

0
1 kommentar

Ann-Maries musli

Hej och god förmiddag alla bloggisar.

Vi har ätit en god frukost här på Öland idag – och kanske världens godaste hemmagjorda musli.
Receptet har jag tjatat till mig – och det är Tobias mammas recept.  Detta kommer jag att göra många gånger i fortsättningen. Så gott!

Så vi döper muslin till Ann-Maries Musli.

Det här behöver du :

Del 1:
1 dl brunt farinsocker
1 dl rapsolja
2 dl vatten
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk salt

Del 2:
7 dl havregryn
7 dl rågflingor
2 nävar med solrosfrön
1 1/2 dl hackade nötter eller mandel
2 nävar med vetegroddar
2 nävar cocos
2 nävar med sesamfrön
1 näve med krossade linfrön

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader.
Börja med att blanda del 1 i en bunke – och rör sedan ner alla ingredienser från del 2 i bunken.
Blanda grynen och lägg i långpanna – rosta sedan i ugnen i cirka 20- 30 minuter
Rör om då och då.

Klart

1
13 kommentarer

Snart helg

 Snart är helgen här . 😀
Och jag har packat in det sista i bilen och så snart Jacob & Thelma slutat skolan åker vi mot Öland, vi ska hälsa på min syster och barnens kusiner. Nomi har frågat sedan hon vaknade i morse om vi inte ska åka snart. Och nu är det ju snart … ganska snart. Vi väntar snart  hem hus- och hundvakt som ska bo här i helgen – och under tiden passar jag på att skriva några rader här till er!

I förmiddags så åkte jag & Nomi  till blomsterbutiken och köpte en riktigt fin höstbukett
för att ta med som present.

Så fina färger tyckte jag  i rött, orange, och gult.

Se där nu hör jag att vår husvakt parkerar utanför   – vi hörs snart igen!

0
2 kommentarer