Kikar förbi här lite snabbt innan ” Berg flyttar in” 😀
Det blir en liten bild på nytt godis jag hittade på mataffären. Det är alltid roligt att springa på lite fina ingredienser. Och dessa pastell-fina marchmallows ska snart användas i kakorna här hemma.
Rocky road , kladdkaka eller fudgetårtan kommer de passa fint i.
Men tills vidare så är de en liten färgklick i köket.
Är ni inne här på bloggen för att leta tips på helgmat- då kan ni sluta leta. Vet ni hur gott det är med råstekt potatis, fläskfile och den krämigaste fetaostsåsen ? Hur-gott-som-helst. Och detta har blivit en helgfavvo här hemma – funderar på att vi ska laga detta när till middag ikväll.
När köttet uppnått 68- 70 grader ta ut och låt vila inlindat i grillfolie, skär sedan upp och servera tillsammans med potatisen.
Detta behöver du :
fläskfile
smör
salt & peppar
Råstekt potatis :
Fast potatis
rapsolja
1/2 riven vitlöksklyfta
salt & peppar
Provencale-krydda (knorr )
Gör så här: Ställ ugnen på 120 grader ( vanlig ugn )
Hetta upp en stekpanna med smör och bryn fläskfilen runtomkring på hög värme. När den fått fin färg lägger du den i en ugnssäker form, häll över ev steksky över och ställ in i mitten av ugnen med termometer. S
kala och skiva potatisen i skivor, hetta upp en stekpanna , gärna djup med lock på , tillsammans med rapsolja efter behov. Stek på svag värme ,riv över en halv vitlök , krydda, salta , peppra och stek tills potatisen är mjuk. Vänd ner ett par nävar med ruccola, gott och blir en vacker färgklickpå tallriken.
Vardagmat när den är som bäst. Köttfärslimpa med god mozzarellaost
Det här behöver du :
600 gram blandfärs
1/2 riven gul lök
1 /2 dl grädde
1/2 dl ströbröd
1 ägg
1 msk kalvfond ( koncentrerad )
salt och peppar
2- 3 bollar mozzarella
Såsen :
Ev. steksky från köttfärslimpna
4 dl vatten
1 dl grädde
2 msk kalvfond
1 tsk kinesisk
soya
salt och peppar
(valfritt) 1 tsk rödvinbärsgele
maizena
ev. någon droppe soyakulör
Servera med kokt potatis, inlagdgruka och lingon.
Gör så här :
Ställ ugnen på 200 grader.
Lägg i ströbrödet i grädden, låt detta dra sig en stund. Rör ihop alla andra ingredienser till köttfärslimpan under tiden, och till sist vänder du ner grädd- / ströbrödsblandningen. Rör ihop allt. Forma färsen till en stubbe och gör en urgröpning i mitten och lägg i mozzarellaosten.Rulla ihop och forma till en limpa, lägg sedan i smord form och ställ in i ugnen i cirka 40 minuter eller tills köttfärslimpan är klar.Under tiden gör du såsen.Ta tillvara på stekskyn om det blir någon och häll det i en stekpannan med vattnet, häll i grädde,soya och fond och låt sjuda ett par minuter. Sila sedan såsen och häll tillbaka den i den rena stekpannan, och låt sjuda upp igen. Smaka av såsen med salt och peppar, och vinbärsgelen. Önskar ni en tjockare sky red av den med maizena ( eller färskost är också gott ) önskar ni en mörkare sås droppa ner ett par droppa soyakulör i såsen.
Gör såsen så här:
Hetta upp en stekpanna med smör , fräs den finhackade scharlottenlöken glansig. Pudra över vetemjölet och rör om, så det inte klumpar sig.
Vänd ner grädden och låt sjuda upp, hacka ner äggen och sänk varmen och vänd om försiktigt så att allt blir genomvarmt.
Citronaioli:
2 äggulor
1 3/4 dl rapsolja
2 tsk citronsaft + skal
1/2 pressad vitlöksklyfta
salt
Gör så här :
Börja med aiolin. Detta är verkligen jätteenkelt att göra hemma. Det enda som kan gå fel är om ägg och olja har olika temperatur.
Så ta gärna fram äggen en timme innan, lägg äggulorna i en skål, och ta fram en elvisp. Börja att vispa i skålen och droppa ner rapsoljan sakta under vispning, för att sedan övergå till att hälla en jämn stråle ner i bunken medan du vispar. Aiolin kommer bli fluffig och fin, pressa sedan ner citonsaften, ( mer eller mindre beror på hur syrlig du vill ha den.) Riv ner cirka halva av det gula skalet på citonen, ner i aiolin. Pressa ner en halv vitlök och smaka av med salt. Ställ kallt fram till servering.
Snart dags att börja med maten – och idag blir det denna krämiga sparrisgratäng med lax till lunch, med massa räkor till!
Gott så gott så gott.
Och för er som äter efter LCHF ni hittar fler recept HÄR
Och för oss som inte räknar kolhydrater – servera denna goda gratäng med ris, potatispure eller kokt potatis.
Det här behöver du :
1 knippe med färsk grön sparris
4 portionsbitar lax
salt och peppar
2 1/2 dl grädde
200 gram philadelphiaost
1/2 dl creme fraiche
1 msk konc. hummerfond
salt & peppar
cayenne
2 dl riven ost
Toppa med skalade räkor.
Gör så här : Ställ ugnen på 200 grader. Lägg ner den tinade laxfileerna i en smörjd ugnsform. Koka sparrisen halvklar, eller förväll den och lägg över laxen. Värm upp creme fraiche, philadelphiaost, fond och grädde i en kastrull, rör om då och då. Smaka av såsen med lite salt, peppar och cayennepeppar. När den sjudit på svag värme i ett par minuter så häller du den över såsen över lax/sparris. Riv över ett par deciliter ost och ställ in i mitten på ugnen. Gratineras i ca 40 minuter , eller tills laxen är klar.
Tisdag den 16 : e oktober idag – det betyder att det är knappt två veckor kvar till semester´n. Wiiiieeeee 😀
Vi har kollat över passen, köpt nya snorklingset till barnen och ska växla in pengar nästa vecka. Att ha en resa att se fram emot är alltid lika förväntansfullt! Och jag behöver köpa med mig lite pocketböcker , en reseguide, och ett par nya solglasögon ….. Sen är det mesta klart inför resan.
Gör så här :
Hacka pickelsen ( små inlagda gurkor ) och vänd ihop med creme fraiche , matlagnings yougurt & majonäs. Salta och dofta ner lite cayenne efter smak & tycke och ställ kallt i kylen fram till servering. En kall sås som passar till all fisk – särskilt god till torsk & rödspätta.
Bakade lite småkakor och tog med till syster i helgen.
Kryddade dem med pepparkakskryddor, men detta går bara utesluta om man vill ha vanliga kolasnitt.
Det här behöver du :
200 gram smör
1 1/4 dl strösocker
5 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
3 msk sirap
2 msk vanilsocker
1 kryddmåttsalt
1 msk pepparkakskryddor
Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader. Rör ihop det rumsvarma smöret och sockret. Blanda mjöl, bakpulver , vaniljsocker, pepparkakskryddor och salt i en skål. Rör sedan ner alltsammans i smörblandningen. Till sist rör du ner sirapen. Knåda till en deg. Dela degen i 3 delar. Och rulla ut dem till längder. Platta meden gaffel på ytan för att platta till längderna. Grädda sedan i mitten på ugnen i ca 8-10 minuter. Låt svalna något innan du skär dem i snitt.
Kolakakorna går alldeles utmärkt att frysa in. Men är absolut godast att äta ljumna med ett glas kall mjölk.