Underbart goda amerikanska pannkakor

Torsdag morgon  😀

klockan Ă€r snart sju, sitter hĂ€r med en kopp kaffe och kollar mail och kommentarer. Och jag har inte (tyvĂ€rr) hunnit med att göra nĂ„gra goda amerikanska pannkakor. Utan jag fick ett mail och önskemĂ„l om mitt favoritrecept pĂ„ just detta – sĂ„ hĂ€r kommer det igen.  Och det blir nog minsann att laga dessa pĂ„ lördag! SĂ„ gott och barnen Ă€r tokiga i dem.

Dessa Àr riktigt goda, och ska serveras precis nygrÀddade och frasiga med söt lönnsirap

Du behöver till ca 10-12 pannkakor :

1 Àgg
2 1/2 dl mjölk
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
1 tsk vaniljsocker
3 msk smÀlt smör

Smör till grÀddning

Gör sÄ hÀr:

Vispa samman Àgg och mjölk. SmÀlt smöret och rör ner i bunken. Blanda alla torra ingredienser innan du vispar ner dem i mjölkblandningen. Vispa tills du har en klumpÄfri smet. GrÀdda smÄ runda pannkakorna pÄ medelhögvÀrme.

Serveras med pudrat florsocker, lönnsirap och bÀr.

1
5 kommentarer

FĂ€rgglada marchmallows

God kvÀll.


Kikar förbi hĂ€r lite snabbt innan ” Berg flyttar in”   😀

Det blir en liten bild pÄ nytt godis jag hittade pÄ mataffÀren. Det Àr alltid roligt att springa pÄ lite fina ingredienser. Och dessa pastell-fina marchmallows ska snart anvÀndas i kakorna hÀr hemma.
Rocky road , kladdkaka eller fudgetÄrtan kommer de passa fint i.

Men tills vidare sÄ Àr de en liten fÀrgklick i köket.

Rosa, lime grönt, turkost, gult  och vitt.

0
4 kommentarer

Pepprig flÀskfile med goda tillbehör

 Är ni inne hĂ€r pĂ„ bloggen för att leta tips pĂ„ helgmat- dĂ„ kan ni sluta leta. Vet ni hur gott det Ă€r med rĂ„stekt potatis, flĂ€skfile  och den krĂ€migaste fetaostsĂ„sen ? Hur-gott-som-helst. Och detta har blivit en helgfavvo hĂ€r hemma – funderar pĂ„ att vi ska laga detta nĂ€r till middag ikvĂ€ll.

Laga bÀsta flÀskfilen

NÀr köttet uppnÄtt 68- 70 grader ta ut och lÄt vila inlindat i grillfolie, skÀr sedan upp och servera tillsammans med potatisen.

Detta behöver du :
flÀskfile
smör
salt & peppar

RÄstekt potatis : 
Fast potatis
rapsolja
1/2 riven vitlöksklyfta
salt & peppar
Provencale-krydda (knorr )

FetaostsÄs för recept klicka hÀr

Gör sÄ hÀr:
StÀll ugnen pÄ 120 grader ( vanlig ugn )
Hetta upp en stekpanna med smör och bryn flÀskfilen runtomkring pÄ hög vÀrme.  NÀr den fÄtt fin fÀrg lÀgger du den i en ugnssÀker form, hÀll över ev steksky över och stÀll in i mitten av ugnen med termometer. S

kala och skiva potatisen i skivor, hetta upp en stekpanna , gÀrna djup med lock pÄ , tillsammans med rapsolja efter behov. Stek pÄ svag vÀrme ,riv över en halv vitlök , krydda,  salta , peppra och stek tills potatisen Àr mjuk. VÀnd ner ett par nÀvar med ruccola, gott och blir en vacker fÀrgklickpÄ tallriken.

0
Kommentera

KöttfÀrslimpa fylld med mozzarellaost

Vardagmat nÀr den Àr som bÀst.
 KöttfÀrslimpa med god mozzarellaost

 

 kött (2)

Det hÀr behöver du :
600 gram blandfÀrs
1/2 riven gul lök
1 /2 dl grÀdde
1/2 dl ströbröd
1 Àgg
1 msk kalvfond ( koncentrerad )
salt och peppar

2- 3 bollar mozzarella

SĂ„sen :

Ev. steksky frÄn köttfÀrslimpna
4 dl vatten
1 dl grÀdde
2 msk kalvfond
1 tsk kinesisk
soya
salt och peppar
(valfritt)  1 tsk rödvinbÀrsgele
maizena
ev. nÄgon droppe soyakulör

Servera med kokt potatis, inlagdgruka och lingon.

Gör sÄ hÀr :

StÀll ugnen pÄ 200 grader.
LÀgg i ströbrödet i grÀdden, lÄt detta dra sig en stund. Rör ihop alla andra ingredienser till köttfÀrslimpan under tiden, och till sist vÀnder du ner grÀdd- / ströbrödsblandningen. Rör ihop allt.
Forma fĂ€rsen till en stubbe och gör en urgröpning i mitten och lĂ€gg i mozzarellaosten.  Rulla ihop och forma till en limpa, lĂ€gg sedan i smord form och stĂ€ll in i ugnen i cirka 40 minuter eller tills köttfĂ€rslimpan Ă€r klar.  Under tiden gör du sĂ„sen.  Ta tillvara pĂ„ stekskyn om det blir nĂ„gon och hĂ€ll det i en  stekpannan  med vattnet, hĂ€ll i grĂ€dde,soya och  fond och lĂ„t sjuda ett par minuter. Sila sedan sĂ„sen och hĂ€ll tillbaka den i den rena stekpannan, och lĂ„t sjuda upp igen. Smaka av sĂ„sen med salt och peppar, och vinbĂ€rsgelen. Önskar ni en tjockare sky red av den med maizena ( eller fĂ€rskost Ă€r ocksĂ„ gott  ) önskar ni en mörkare sĂ„s droppa ner ett par droppa soyakulör i sĂ„sen.

Klart att serveras med kokt potatise och brunsÄs


0
2 kommentarer

Godaste ÀggsÄsen till fisk

En sÄs som passar till torsk, lax eller rödspÀtta.
Godaste ÀggsÄsen jag provat.

IMG_7926

Till ÀggsÄsen:
4 hÄrdkokta Àgg
25 gram smör
1 1/2 msk vetemjöl
1 finhackade charlottenlök
4 dl grÀdd/ mjölk ( 50 / 50 )
salt & peppar

Gör sÄsen sÄ hÀr:
Hetta upp en stekpanna med smör , frÀs den finhackade scharlottenlöken glansig. Pudra över vetemjölet och rör om, sÄ det inte klumpar sig.
VÀnd ner grÀdden och lÄt sjuda upp, hacka ner Àggen och sÀnk varmen och vÀnd om försiktigt sÄ att allt blir genomvarmt.

0
2 kommentarer

LÀxlÀsning

HÀr hemma pÄgÄr lÀxlÀsning- matte och nÄgra sidor lÀsning.
Gissa om Nomi lĂ€ngtar tills hon ska börja skolan och fĂ„ lĂ€xor precis som stora syskonen 😀

0
5 kommentarer

Citronailoi

Aioli till fisk

 

Citronaioli:
2 Àggulor
1 3/4 dl rapsolja
2 tsk citronsaft + skal
1/2 pressad vitlöksklyfta
salt

IMG_7992

Gör sÄ hÀr :
Börja med aiolin. Detta Àr verkligen jÀtteenkelt att göra hemma. Det enda som kan gÄ fel Àr om Àgg och olja har olika temperatur.
SÄ ta gÀrna fram Àggen en timme innan, lÀgg Àggulorna i en skÄl, och ta fram en elvisp. Börja att vispa i skÄlen och droppa ner rapsoljan sakta under vispning, för att sedan övergÄ till att hÀlla en jÀmn strÄle ner i bunken medan du vispar. Aiolin kommer bli fluffig och fin, pressa sedan ner citonsaften, ( mer eller mindre beror pÄ hur syrlig du vill ha den.) Riv ner cirka halva av det gula skalet pÄ citonen, ner i aiolin. Pressa ner en halv vitlök och smaka av med salt. StÀll kallt fram till servering.

IMG_8036

0
Kommentera

Lax och sparrisgratÀng -LCHF

Snart dags att börja med maten – och idag blir det denna  krĂ€miga sparrisgratĂ€ng med lax  till lunch, med massa rĂ€kor till!
Gott sÄ gott sÄ gott.

Och för er som Ă€ter efter LCHF ni hittar fler recept HÄR
Och för oss som inte rĂ€knar kolhydrater – servera denna goda gratĂ€ng med ris, potatispure eller kokt potatis.

IMG_2888-001

Det hÀr behöver du :

1 knippe med fÀrsk grön sparris
4 portionsbitar lax
salt och peppar
2 1/2 dl grÀdde
200 gram philadelphiaost
1/2  dl creme fraiche
1 msk konc. hummerfond
salt & peppar
cayenne
2 dl riven ost

Toppa med skalade rÀkor.

Gör sÄ hÀr : StÀll ugnen pÄ 200 grader. LÀgg ner den tinade laxfileerna i en smörjd ugnsform. Koka sparrisen halvklar, eller förvÀll den och lÀgg över laxen. VÀrm upp creme fraiche, philadelphiaost, fond och grÀdde i en kastrull, rör om dÄ och dÄ. Smaka av sÄsen med lite salt, peppar och cayennepeppar. NÀr den sjudit pÄ svag vÀrme i ett par minuter sÄ hÀller du den över sÄsen över lax/sparris. Riv över ett par deciliter ost och stÀll in i mitten pÄ ugnen. Gratineras i ca 40 minuter , eller tills laxen Àr klar.

Serveras genast.

IMG_2906-001

0
6 kommentarer

God morgon

God morgon alla bloggisar !

Tisdag den 16 : e oktober idag – det betyder att det Ă€r  knappt tvĂ„ veckor kvar till semesterÂŽn.  Wiiiieeeee  😀
Vi har kollat över passen, köpt nya snorklingset till barnen och ska vĂ€xla in pengar nĂ€sta vecka.  Att ha en resa att se fram emot Ă€r alltid lika förvĂ€ntansfullt!  Och jag behöver köpa med mig lite pocketböcker , en reseguide, och ett par nya solglasögon ….. Sen Ă€r det mesta klart inför resan.

Hoppas ni fÄr en riktigt fin Tisdag

En glad tjej – snart pĂ„ vĂ€g till dagis

0
4 kommentarer

Recept remouladsÄs

Godaste remouladsÄsen, ska vara riktigt mkt pickel i , ger fin smak till all sorts fisk.

IMG_7920

Du behöver :
3/4 dl matlagnings yougurt
3/4 dl creme fraiche
1/2 dl majonÀs
2 nypor salt
80 gram pickels
dofta ev. cayennepeppar

Gör sÄ hÀr :
Hacka pickelsen ( smĂ„ inlagda gurkor ) och vĂ€nd ihop med creme fraiche , matlagnings yougurt & majonĂ€s. Salta och dofta ner lite cayenne efter smak & tycke och stĂ€ll kallt i kylen fram till servering. En kall sĂ„s  som passar till all fisk – sĂ€rskilt god till torsk & rödspĂ€tta. IMG_7945

0
Kommentera