Ja, filmen fick ju barnen välja, och det blev ännu en gång Alvin och gänget – jag tror vi kan alla repliker utantill nu.
Men den är ju lite rolig, med de väldigt livliga ekorrarna som sjunger och hittar på tokigheter . Godiset var det jag som handlade – en hel del choklad givetvis. Gott!
Ville bara kika förbi bloggen här innan vi ska starta filmen,
och önska er en riktigt fin fredags kväll.
Och efter att ha kollat lite i tidningen så verkar inte vara något roligt alls på tv:n i kväll – så barnen får nog välja en film sen 🙂
Men just nu är Melvin är iväg på disco med klasskompisarna, och han tyckte det skulle bli roligt och lite nervöst – han hade med sig massa guldmynt för att köpa både läsk och godis i kiosken.
Och discofrisyren såg ut så här :
Så jag och Nomi är själva hemma i några timmar –
vi bygger Lego i vardagsrummet, spelar Memory och slötittar lite på hennes favoritfilm – tills vi snart ska traska bort och hämta storebror.
Hoppas ni fått en fin start denna fredagen- bara några timmar kvar tills det är helg.
Kollade igenom era kommentarer och det låter som Ullared fått in massor av fina julsaker ( jippiii ) – det ska bli väldigt roligt att åka dit och kika in sortimentet 😀
Och fredagslunchen idag blev en tacosallad,
med olika sorters grönsaker, oliver, fetaost , tacofärs, tortillachips och vitlökssås.
Oj oj oj … så snabbt iden går. Det är knappt två veckor kvar nu till halloween – såg att det fanns massor av halloween-pynt nu i affärerna.
Så då är det ju dags att tipsa om den här lättbakade chokladtårtan ”oreo mud cake” dekorerad med otäcka spindlar
Oreo Mud Cake- med krämig choklad, oreo-kakor, och marshmallows och god chokladsås
Fyllning & topping :
300 gram vitchoklad
100 gram mörkchoklad
100 gram rumsvarmt smör
2 dl grädde
1 förpackning oreokakor ( Mini eller vanliga- de stora kan delas på mitten)
1 påse med mini marschmallows
1 dl kolasås på tub
Gör så här:
Smält smöret , (ta en rymlig kastrull då du skall blanda ner övriga ingredienser till botten i kastrullen) och låt det svalna av lite.Blanda i resten av ingredienserna, ta ett ägg i taget och avsluta med mjölet.Grovhacka Oreokakorna och blanda med i smeten.Häll smeten i en rund smörad och bröad springform.Jag bröar med kakao.Grädda i 175 grader mitt i ugnen i ca 15 minuter, låt kakan svalna lite.Finhacka chokladen till fyllningen, värm grädde i en kastrull och rör ner chokladen.Klicka i smör och rör till en jämn smet, låt svalna lite. (Koka upp om det inte tjocknar)Lägg minimarshmallows på den gräddade kakan, spara lite marshmallows till topping.Häll över fudgesmeten och häll på resterande marshmallows, tryck ner minioreokakor lite varstans, ringla över chokladsås.
Låt kakan svalna och stelna i kylen minst 2 timmar, gärna över natten, den blir ännu bättre med tiden.
Efter mataffären och en storhandling idag så blev det en tur till att kolla heminredning. Hittade dock inte särskilt mycket av det jag letade efter – mer än vita ljus. Dessa med vaniljdoft blev det några stycken av- de doftar jättemycket. Nästan allla butiker har redan börjat med julsaker, men det handlade jag ingenting av – jag tänkte vänta tills jag och lillasyster åker till Ullared i November. Och i år kommer det behövas förnyas lite bland julprydnanderna …. lite vita julgranskulor, vita stora adventsstjärnor , lite tygtomtar grå eller vita , och några större vita ljuslyktor ,och lite nya glasburkar till allt julgodis som jag och barnen ska baka. Någon som varit på Ullared nyligen….. Har de fått in lite fina julsaker där nu ?
klockan är snart sju, sitter här med en kopp kaffe och kollar mail och kommentarer. Och jag har inte (tyvärr) hunnit med att göra några goda amerikanska pannkakor. Utan jag fick ett mail och önskemål om mitt favoritrecept på just detta – så här kommer det igen. Och det blir nog minsann att laga dessa på lördag! Så gott och barnen är tokiga i dem.
Dessa är riktigt goda, och ska serveras precis nygräddade och frasiga med söt lönnsirap
Vispa samman ägg och mjölk. Smält smöret och rör ner i bunken. Blanda alla torra ingredienser innan du vispar ner dem i mjölkblandningen. Vispa tills du har en klumpåfri smet. Grädda små runda pannkakorna på medelhögvärme.
Serveras med pudrat florsocker, lönnsirap och bär.
Kikar förbi här lite snabbt innan ” Berg flyttar in” 😀
Det blir en liten bild på nytt godis jag hittade på mataffären. Det är alltid roligt att springa på lite fina ingredienser. Och dessa pastell-fina marchmallows ska snart användas i kakorna här hemma.
Rocky road , kladdkaka eller fudgetårtan kommer de passa fint i.
Men tills vidare så är de en liten färgklick i köket.
Är ni inne här på bloggen för att leta tips på helgmat- då kan ni sluta leta. Vet ni hur gott det är med råstekt potatis, fläskfile och den krämigaste fetaostsåsen ? Hur-gott-som-helst. Och detta har blivit en helgfavvo här hemma – funderar på att vi ska laga detta när till middag ikväll.
När köttet uppnått 68- 70 grader ta ut och låt vila inlindat i grillfolie, skär sedan upp och servera tillsammans med potatisen.
Detta behöver du :
fläskfile
smör
salt & peppar
Råstekt potatis :
Fast potatis
rapsolja
1/2 riven vitlöksklyfta
salt & peppar
Provencale-krydda (knorr )
Gör så här: Ställ ugnen på 120 grader ( vanlig ugn )
Hetta upp en stekpanna med smör och bryn fläskfilen runtomkring på hög värme. När den fått fin färg lägger du den i en ugnssäker form, häll över ev steksky över och ställ in i mitten av ugnen med termometer. S
kala och skiva potatisen i skivor, hetta upp en stekpanna , gärna djup med lock på , tillsammans med rapsolja efter behov. Stek på svag värme ,riv över en halv vitlök , krydda, salta , peppra och stek tills potatisen är mjuk. Vänd ner ett par nävar med ruccola, gott och blir en vacker färgklickpå tallriken.
Vardagmat när den är som bäst. Köttfärslimpa med god mozzarellaost
Det här behöver du :
600 gram blandfärs
1/2 riven gul lök
1 /2 dl grädde
1/2 dl ströbröd
1 ägg
1 msk kalvfond ( koncentrerad )
salt och peppar
2- 3 bollar mozzarella
Såsen :
Ev. steksky från köttfärslimpna
4 dl vatten
1 dl grädde
2 msk kalvfond
1 tsk kinesisk
soya
salt och peppar
(valfritt) 1 tsk rödvinbärsgele
maizena
ev. någon droppe soyakulör
Servera med kokt potatis, inlagdgruka och lingon.
Gör så här :
Ställ ugnen på 200 grader.
Lägg i ströbrödet i grädden, låt detta dra sig en stund. Rör ihop alla andra ingredienser till köttfärslimpan under tiden, och till sist vänder du ner grädd- / ströbrödsblandningen. Rör ihop allt. Forma färsen till en stubbe och gör en urgröpning i mitten och lägg i mozzarellaosten.Rulla ihop och forma till en limpa, lägg sedan i smord form och ställ in i ugnen i cirka 40 minuter eller tills köttfärslimpan är klar.Under tiden gör du såsen.Ta tillvara på stekskyn om det blir någon och häll det i en stekpannan med vattnet, häll i grädde,soya och fond och låt sjuda ett par minuter. Sila sedan såsen och häll tillbaka den i den rena stekpannan, och låt sjuda upp igen. Smaka av såsen med salt och peppar, och vinbärsgelen. Önskar ni en tjockare sky red av den med maizena ( eller färskost är också gott ) önskar ni en mörkare sås droppa ner ett par droppa soyakulör i såsen.
Gör såsen så här:
Hetta upp en stekpanna med smör , fräs den finhackade scharlottenlöken glansig. Pudra över vetemjölet och rör om, så det inte klumpar sig.
Vänd ner grädden och låt sjuda upp, hacka ner äggen och sänk varmen och vänd om försiktigt så att allt blir genomvarmt.