Renovering pågår

Hej hej allihopa.

Ville bara kika förbi och önska er en trevlig Lördag. Kanske ni är ute i det vackra höstvädret . Jag var ute på en liten morgonpromenad med Molly i morse, och det var väldigt kallt men så friskt  luft – jag gillar hösten när det är sådana här fina dagar. Men vi är som sagt mitt i vårat renoveringskaos- så vi håller oss inomhus och bryter just nu upp det gamla ekgolvet i köket och ska få iväg allt byggskräp under dagen-  jag tycker det är roligt, men avskyr allt flyttdamm.  Så det blir till att städa / sanera hela nedervåningen sen.

Vilken skarp färg det var på tapeten bakom elementskyddet –
och under tiden vi tagit upp golvet nu kunde vi hitta massa gamla tapeter som suttit i huset. Roligt 🙂

Och lite av golvet ligger redan på plats,
och så här någonting kommer det att se ut.

Vitt askgolv.

0
4 kommentarer

Gratinerade enchiladas med tomatsås & ost

Ikväll står det hämtmat på menyn, vi har inte riktigt bestämt vad vi ska äta än – men jag tänkte kanske lite tapas-
eller bara en riktigt god hämtpizza. Vi får gäster ikväll men det känns det inte så roligt eller troligt att vi kan stå i köket och laga mat nu eftersom det liksom håller på att renoveras.  Men hämtmat funkar bra och det är ju fredag 🙂

Iställlet kommer ett recept på denna goda mexikansk middag som vi lagade nu i veckan :

Gratinerade Enchiladas


Enkel middag – speciellt om du som jag redan hade färdig tacofärs i kylen.

Det här behöver du :
6- 8 mjuka tortilla bröd
Cirka 400 gram redan färdig tacofärs
2 burkar med fylliga krossade tomater
olivolja
1- 2 Vitlök
Salt och peppar
2 dl riven ost

Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader.
Stek eller värm upp tacofärsen. Fyll upp tortillabröden med färsen och rulla ihop och lägg i en ugnssäker form :
Hetta upp en kastrull , fräs olivolja och skivad/ pressad vitlök lite kort. Den ska inte brännas. Häll upp de krossade tomaterna där i och låt sjuda upp.
Smaka av med salt och peppar, och ta bort från värmen. Mixa sedan slätt med en stavmixer.
Häll sedan tomatsåsen över de fyllda rullarna och riv över lite god ost.

Gratinera  sedan i mitten på ugnen tills den fått en fin färg.
Servera sedan med en god grönsallad.

Vi åt även tortilla chips till detta och en klick turkisk yougurt

 ( och det kan rekommenderas )

0
2 kommentarer

Pastasås

Hej på er 😀

Jag har inte hunnit med att uppdatera som jag brukar , för vi har fullt upp med renovering här hemma.
Hela vardagsdrummet , och halva köket är just nu mer eller mindre kaos. Men jag tror att det kommer bli  riktigt fint när det är färdigt. Lite roligt var att vi hittade en gammal dagstidning i går när vi flyttade golvet – från den 14 november 1968   och den var fortfarande riktigt bra skick på. Roligt att bläddra i och har nu packats ner för att sparas ytterligare i många år.

Till gårdagens middag så gjorde Nomi och jag gjorde en snabb och god pastasås.
Med lite kassler, ost och champinjoner

God pastasås för 5- 6 personer
700- 800 gram kassler
1 burk med champinjoner
5 dl grädd / mjölk ( 50 / 50 )
Ca 1/4 –  1/2  dl vetemjöl
50 gram smör
1/2  dl riven ost
riven muskotnöt
salt och peppar
ev. 1-2 msk chilisås

Serveras med pasta

Gör så här :
Koka pastan under tiden i saltat vatten. Skär bort kanterna på kasslern och tärna / strimla den i lagom stora bitar. Hetta upp en stekpanna med smör, och fräs kassler och champinjoner lite lätt. Ta bort från värmen medan du gör ostsåsen. Smält smöret och häll i hälften av grädd/mjölkblandningen i en kastrull, och låt sjuda upp mät sedan upp hälften av mjölet och rör ut med lite mjölk så att det inte klumpar sig, och blanda i såsen under omrörning. Sedan blandar du ut resten av mjölet med lite mjölk, och blandar i det också, medan såsen sjuder. Andvänd så mycket mjöl tills ostsåsen blir krämig. Riv ner lite muskotnöt, bara några drag på rivjärnet. salta och peppra och ev chilisås, och låt sjuda ett par minuter. Dra av från plattan och vänd ner osten under omrörning tills osten har smält.  Häll sedan över ostsåen över kasslern och champinjonerna och blanda om. Servera sedan genast med pastan.

0
6 kommentarer

Frukost med gott majsbröd

Jacob önskar sig  oftast hembakade frallor till frukost ( det är det bästa bröd han vet – till skillnad från Melvin som endast vill äta köpebröd)  Iallafall hade vi en påse med majsfrallor kvar i frysen – så vi tinade upp några till frukosten idag. Ställ ugnen på svag värme  och ställ in frallorna direkt på gallret, så blir de nästan som nybakade igen när de är färdig tinade – lite frasiga på ytan och luftiga inui.

Dessa majsbröd känns också lite extra nyttiga, trots att majsen ger ett litet sötare bröd.

Om ni missade receptet sist så kommer det här igen:

50 gram jäst
6 dl ljummet vatten
2 tsk salt
2 msk olivolja
9- 12 dl vetemjöl alternativt byt ut ett par dl vetemjöl mot dinkel eller grahamsmjöl
1 liten burk med majs – väl avrunnen

Doppa i : Rågmjöl

Gör så här :
Smula jästen i en bunke, och lös den med lite vatten. När jästen har blandat sig helt så häll du i resten av vattnet. Rör ner saltet , olivoljan, och vänd ner mjölet pö om pö medan du arbetar degen. Använd precis så mycket mjöl tills degen släpper från bakbunkens kanter. Rör sedan ner den avrunna (!)  majsen och vänd i ordentligt så att de blandar sig. Nu kan det behövas lite mer mjöl för att majsen har lite vätska med sig.  Låt sedan jäsa i cirka 60 minuter. Baka sedan ut till runda bröd, använd vid behöv lite mjöl när du bakar ut,  doppa brödbullarna i rågmjölet och lägg på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa ytterliga 30 minuter.  Grädda sedan mitt i ugnen på 250 grader, i cirka 10-15  minuter. Eller längre, jag gjorde större frallor och de behövdes gräddas något längre.

Min frukosttallrik.

Majsbröd med smör, ost , sallad och tomat och en kopp kaffe.

0
8 kommentarer

Förrätt med räkor

Tips på goda förrätter kan man inte få för många av.
En god klassisker som vi gärna lagar på helgerna är denna:

Smörstekta toast med räkor

Detta behöver du :
Smör
Rostbröd
Ruccolasallad
Citron
Rödlök
Creme Fraiche
Handskalade räkor
Stenbitsrom

Gör så här:
Skala räkorna, och skölj ruccolan.
Smörstek toasten – det räcker med en halva rostbröd för varje förrätt.
Dekorera sedan snitten och servera genast.

0
9 kommentarer

Två månader kvar…..

Den 24:e oktober idag – det betyder bara två månader kvar till julafton.
Det är ju ingenting…. Och jag ser extra mycket fram emot jul i år, i nya huset och allt. Här ska göras egen senap, marinerade revbensspjäll, små kroppkakor, griljera julskinka, janssons, läggas in sill och rulla köttbullar i massor. Gott gott gott!

Och lingon har jag plockat och fryst in för att göra den goda lingon pannacotta som jag gjorde nu för ett tag sedan.


Julmat är något bland det godaste jag vet för att inte tala om allt julgodis…. Som sagt bara två  månader kvar…


Vad gillar ni bäst på julbordet ? 

0
11 kommentarer

Vad ska ni äta till middag idag ?

Barnen har önskat sig köttfärsås till middag. Det är den absoluta favorit vardagsrätten här hemma.

Vad har ni planerat för middag idag ?

Det här behöver du :

1,5 kg köttfärs
Smör
1 finhackad gul lök
Rotselleri
3 morötter
2 pressade vitlökar
3 tsk rödcurrypasta ( eller mer om man vill ha stark mat )
2  burkar krossad tomat + 2 burk med vatten
2 1/2 dl creme fraiche
en skvätt chilisås
1 burk med små champinjoner
3 msk kalv- eller oxfond konc.
Maizena redning
Salt och peppar

Gör så här :
Skala, hacka , riv grönsaker , och lök. Hetta upp en kastrull med smör och lägg i dem i smöret när det börjar lukta nötigt om smöret. Fräs grönsakerna & löken mjuka – de ska inte få färg. Bryn sedan färsen där i , tills den är färdig. Vänd ner champinjonerna. Rör i krossade tomater, chilisås, vatten, fond, creme fraiche, rödcurrypasta och smaka av med salt och peppar ( och ev. lite torkad oregano ) Låt sjuda i 20 minuter. Red av med maizena om såsen önskas tjockare.

Servera köttfärsåsen till pasta och en god sallad.

0
17 kommentarer

Mörkt ute

God morgon till er ,

Tidigt uppe idag – och så mörkt det är nu när man stiger upp på morgonen- helt bäcksvart. Molly och jag har iallafall trotsat mörkret och varit ute på en liten morgonpromenad,  och snart är det dags för frukost med lite tända ljus – det är ju det mysigaste med hösten med alla ljuslyktor och värmeljus.

Vad roligt att läsa ikapp era kommentarer- nu vet jag ju att ni faktiskt finns där ute och läser  😀

 

0
6 kommentarer

Recept på godaste champinjonsåsen

Vill du ha såsen mer som en sky, behöver du inte reda av den. Men önskar du den mer tjockare och krämigare red av med lite maizena.

 

IMG_8589

 Champinjonsås:
10 gram smör
7-8 stora färska champinjoner (eller dubbelt så många små)
1 msk finhackad scharlottenlök
3 dl grädde
1/2 tärning med grönsaksbuljong
1 tsk med kinesisk soja
ev. maizena

 

 Gör champinjonsåsen så här:
Tvätta och skär svampen i små bitar. Hetta upp en stekpanna med smör, när smöret tystnat, häller du ner den hackade scharlottenlöken och svampen. När svampen blivit gyllene och löken glansig häller du över grädde, smula ner en halv grönsaksbuljong och en tsk soja. låt allt sjuda upp i några minuter

0
1 kommentar

Krämig chokladtårta med center

En chokladtårta som är så väldigt enkel att göra – och sååå god!  


Jag bakar den i ugnen på samma vis som tidigare. Till en form på 20-22 cm behöver du :

3 ägg
3 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4- 5 msk kakao
2 dl vetemjöl
150 gram smält smör

Garnering : 5 dl vispgrädde och 1 rulle med center + lite chokladströssel

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader.  Smält smöret och låt svalna. Rör ihop ägg och socker, blanda de torra ingredienserna, och rör ner i smeten. Rör sist ner smöret. Bred sedan ut det i en rund form ( smord och bröad ) och ställ in i ugnen i cirka 20 minuter. Den ska fortfarande vara lite lös i mitten – den stannar till sig i kylskåpet. Ställ sedan in i kylskåp tills den svalnat helt.

Innan servering bred ut den vispade grädden över tårtan ( kladdkakan ) och dekorera med plopp och chokladströssel- detta använde jag  .

0
49 kommentarer