PastasÄs

Hej pĂ„ er 😀

Jag har inte hunnit med att uppdatera som jag brukar , för vi har fullt upp med renovering hÀr hemma.
Hela vardagsdrummet , och halva köket Ă€r just nu mer eller mindre kaos. Men jag tror att det kommer bli  riktigt fint nĂ€r det Ă€r fĂ€rdigt. Lite roligt var att vi hittade en gammal dagstidning i gĂ„r nĂ€r vi flyttade golvet – frĂ„n den 14 november 1968   och den var fortfarande riktigt bra skick pĂ„. Roligt att blĂ€ddra i och har nu packats ner för att sparas ytterligare i mĂ„nga Ă„r.

Till gÄrdagens middag sÄ gjorde Nomi och jag gjorde en snabb och god pastasÄs.
Med lite kassler, ost och champinjoner

God pastasÄs för 5- 6 personer
700- 800 gram kassler
1 burk med champinjoner
5 dl grÀdd / mjölk ( 50 / 50 )
Ca 1/4 –  1/2  dl vetemjöl
50 gram smör
1/2  dl riven ost
riven muskotnöt
salt och peppar
ev. 1-2 msk chilisÄs

Serveras med pasta

Gör sÄ hÀr :
Koka pastan under tiden i saltat vatten. SkÀr bort kanterna pÄ kasslern och tÀrna / strimla den i lagom stora bitar. Hetta upp en stekpanna med smör, och frÀs kassler och champinjoner lite lÀtt. Ta bort frÄn vÀrmen medan du gör ostsÄsen. SmÀlt smöret och hÀll i hÀlften av grÀdd/mjölkblandningen i en kastrull, och lÄt sjuda upp mÀt sedan upp hÀlften av mjölet och rör ut med lite mjölk sÄ att det inte klumpar sig, och blanda i sÄsen under omrörning. Sedan blandar du ut resten av mjölet med lite mjölk, och blandar i det ocksÄ, medan sÄsen sjuder. AndvÀnd sÄ mycket mjöl tills ostsÄsen blir krÀmig. Riv ner lite muskotnöt, bara nÄgra drag pÄ rivjÀrnet. salta och peppra och ev chilisÄs, och lÄt sjuda ett par minuter. Dra av frÄn plattan och vÀnd ner osten under omrörning tills osten har smÀlt.  HÀll sedan över ostsÄen över kasslern och champinjonerna och blanda om. Servera sedan genast med pastan.

0
6 kommentarer

Frukost med gott majsbröd

Jacob önskar sig  oftast hembakade frallor till frukost ( det Ă€r det bĂ€sta bröd han vet – till skillnad frĂ„n Melvin som endast vill Ă€ta köpebröd)  Iallafall hade vi en pĂ„se med majsfrallor kvar i frysen – sĂ„ vi tinade upp nĂ„gra till frukosten idag. StĂ€ll ugnen pĂ„ svag vĂ€rme  och stĂ€ll in frallorna direkt pĂ„ gallret, sĂ„ blir de nĂ€stan som nybakade igen nĂ€r de Ă€r fĂ€rdig tinade – lite frasiga pĂ„ ytan och luftiga inui.

Dessa majsbröd kÀnns ocksÄ lite extra nyttiga, trots att majsen ger ett litet sötare bröd.

Om ni missade receptet sist sÄ kommer det hÀr igen:

50 gram jÀst
6 dl ljummet vatten
2 tsk salt
2 msk olivolja
9- 12 dl vetemjöl alternativt byt ut ett par dl vetemjöl mot dinkel eller grahamsmjöl
1 liten burk med majs – vĂ€l avrunnen

Doppa i : RÄgmjöl

Gör sÄ hÀr :
Smula jÀsten i en bunke, och lös den med lite vatten. NÀr jÀsten har blandat sig helt sÄ hÀll du i resten av vattnet. Rör ner saltet , olivoljan, och vÀnd ner mjölet pö om pö medan du arbetar degen. AnvÀnd precis sÄ mycket mjöl tills degen slÀpper frÄn bakbunkens kanter. Rör sedan ner den avrunna (!)  majsen och vÀnd i ordentligt sÄ att de blandar sig. Nu kan det behövas lite mer mjöl för att majsen har lite vÀtska med sig.  LÄt sedan jÀsa i cirka 60 minuter. Baka sedan ut till runda bröd, anvÀnd vid behöv lite mjöl nÀr du bakar ut,  doppa brödbullarna i rÄgmjölet och lÀgg pÄ en plÄt med bakplÄtspapper och lÄt jÀsa ytterliga 30 minuter.  GrÀdda sedan mitt i ugnen pÄ 250 grader, i cirka 10-15  minuter. Eller lÀngre, jag gjorde större frallor och de behövdes grÀddas nÄgot lÀngre.

Min frukosttallrik.

Majsbröd med smör, ost , sallad och tomat och en kopp kaffe.

0
8 kommentarer

FörrÀtt med rÀkor

Tips pÄ goda förrÀtter kan man inte fÄ för mÄnga av.
En god klassisker som vi gÀrna lagar pÄ helgerna Àr denna:

Smörstekta toast med rÀkor

Detta behöver du :
Smör
Rostbröd
Ruccolasallad
Citron
Rödlök
Creme Fraiche
Handskalade rÀkor
Stenbitsrom

Gör sÄ hÀr:
Skala rÀkorna, och skölj ruccolan.
Smörstek toasten – det rĂ€cker med en halva rostbröd för varje förrĂ€tt.
Dekorera sedan snitten och servera genast.

0
9 kommentarer

TvĂ„ mĂ„nader kvar…..

Den 24:e oktober idag – det betyder bara tvĂ„ mĂ„nader kvar till julafton.
Det Ă€r ju ingenting…. Och jag ser extra mycket fram emot jul i Ă„r, i nya huset och allt. HĂ€r ska göras egen senap, marinerade revbensspjĂ€ll, smĂ„ kroppkakor, griljera julskinka, janssons, lĂ€ggas in sill och rulla köttbullar i massor. Gott gott gott!

Och lingon har jag plockat och fryst in för att göra den goda lingon pannacotta som jag gjorde nu för ett tag sedan.


Julmat Ă€r nĂ„got bland det godaste jag vet för att inte tala om allt julgodis…. Som sagt bara tvÄ  mĂ„nader kvar…


Vad gillar ni bÀst pÄ julbordet ? 

0
11 kommentarer

Vad ska ni Àta till middag idag ?

Barnen har önskat sig köttfÀrsÄs till middag. Det Àr den absoluta favorit vardagsrÀtten hÀr hemma.

Vad har ni planerat för middag idag ?

Det hÀr behöver du :

1,5 kg köttfÀrs
Smör
1 finhackad gul lök
Rotselleri
3 morötter
2 pressade vitlökar
3 tsk rödcurrypasta ( eller mer om man vill ha stark mat )
2  burkar krossad tomat + 2 burk med vatten
2 1/2 dl creme fraiche
en skvÀtt chilisÄs
1 burk med smÄ champinjoner
3 msk kalv- eller oxfond konc.
Maizena redning
Salt och peppar

Gör sÄ hÀr :
Skala, hacka , riv grönsaker , och lök. Hetta upp en kastrull med smör och lĂ€gg i dem i smöret nĂ€r det börjar lukta nötigt om smöret. FrĂ€s grönsakerna & löken mjuka – de ska inte fĂ„ fĂ€rg. Bryn sedan fĂ€rsen dĂ€r i , tills den Ă€r fĂ€rdig. VĂ€nd ner champinjonerna. Rör i krossade tomater, chilisĂ„s, vatten, fond, creme fraiche, rödcurrypasta och smaka av med salt och peppar ( och ev. lite torkad oregano ) LĂ„t sjuda i 20 minuter. Red av med maizena om sĂ„sen önskas tjockare.

Servera köttfÀrsÄsen till pasta och en god sallad.

0
17 kommentarer

Mörkt ute

God morgon till er ,

Tidigt uppe idag – och sÄ mörkt det Ă€r nu nĂ€r man stiger upp pĂ„ morgonen- helt bĂ€cksvart. Molly och jag har iallafall trotsat mörkret och varit ute pĂ„ en liten morgonpromenad,  och snart Ă€r det dags för frukost med lite tĂ€nda ljus – det Ă€r ju det mysigaste med hösten med alla ljuslyktor och vĂ€rmeljus.

Vad roligt att lĂ€sa ikapp era kommentarer- nu vet jag ju att ni faktiskt finns dĂ€r ute och lĂ€ser  😀

 

0
6 kommentarer

Recept pÄ godaste champinjonsÄsen

Vill du ha sÄsen mer som en sky, behöver du inte reda av den. Men önskar du den mer tjockare och krÀmigare red av med lite maizena.

 

IMG_8589

 ChampinjonsÄs:
10 gram smör
7-8 stora fÀrska champinjoner (eller dubbelt sÄ mÄnga smÄ)
1 msk finhackad scharlottenlök
3 dl grÀdde
1/2 tÀrning med grönsaksbuljong
1 tsk med kinesisk soja
ev. maizena

 

 Gör champinjonsÄsen sÄ hÀr:
TvÀtta och skÀr svampen i smÄ bitar. Hetta upp en stekpanna med smör, nÀr smöret tystnat, hÀller du ner den hackade scharlottenlöken och svampen. NÀr svampen blivit gyllene och löken glansig hÀller du över grÀdde, smula ner en halv grönsaksbuljong och en tsk soja. lÄt allt sjuda upp i nÄgra minuter

0
1 kommentar

KrÀmig chokladtÄrta med center

En chokladtĂ„rta som Ă€r sĂ„ vĂ€ldigt enkel att göra – och sĂ„Ă„Ă„ god!  


Jag bakar den i ugnen pÄ samma vis som tidigare. Till en form pÄ 20-22 cm behöver du :

3 Àgg
3 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4- 5 msk kakao
2 dl vetemjöl
150 gram smÀlt smör

Garnering : 5 dl vispgrÀdde och 1 rulle med center + lite chokladströssel

Gör sÄ hÀr:
StĂ€ll ugnen pĂ„ 175 grader.  SmĂ€lt smöret och lĂ„t svalna. Rör ihop Ă€gg och socker, blanda de torra ingredienserna, och rör ner i smeten. Rör sist ner smöret. Bred sedan ut det i en rund form ( smord och bröad ) och stĂ€ll in i ugnen i cirka 20 minuter. Den ska fortfarande vara lite lös i mitten – den stannar till sig i kylskĂ„pet. StĂ€ll sedan in i kylskĂ„p tills den svalnat helt.

Innan servering bred ut den vispade grÀdden över tÄrtan ( kladdkakan ) och dekorera med plopp och chokladströssel- detta anvÀnde jag  .

0
49 kommentarer

VÀlkommen soliga söndag

Hej och god förmiddag .

HĂ€r startade vi söndagen med en sovmorgon, vĂ€ckarklockan ringde vid nio 😀
Solens skiner och det Ă€r ett helt  fantastist höstvĂ€der idag , hoppas pĂ„ att kunna vara i trĂ€dgĂ„rden nĂ„gra timmar i eftermiddag och fixa.   Till frukosten blev det goda  bake off frallor och nybryggt kaffe – men nu Ă€r det alldeles för tyst i huset sĂ„ vi ska alldeles snart Ă„ka och hĂ€mta hem vĂ„ra busungar.  Har bestĂ€mt att möta upp farmor , farfar, och busungarna för en lunch och fika ute pĂ„ ”Kosta Outlet ” Och sĂ„ fĂ„r vi se om vi kanske springer pĂ„ nĂ„gra fina sommarklĂ€der dĂ€r till resan.

Iallafall – tack sĂ„ mycket för alla biotips .  Valet hamnade till sist iallafall pĂ„ action film . Men eftersom jag och en tjejkompis ska pĂ„ bio i veckan sÄ vet jag att mĂ„nga ( de flesta av er ) tyckte att” En ovĂ€ntad vĂ€nskap”  var riktigt bra, sĂ„ jag hoppas att hon ocksĂ„ vill se den 😀

Nybryggt kaffe med frallor, ost och lite goda grönskaker. God söndagsfrukost!

0
5 kommentarer

Äggsallad med smörstekta brödbitar

HÀr Àr vi pÄ vÀg till Kalmar för att lÀmna kidsen hos farmor och farfar.De ska stanna dÀr tills imorgon och jag och Jonathan ska ha en middagsdate och sedan gÄ pÄ bio.
Jag har ingen aning om vilken bio vi ska vĂ€lja , nĂ„gon som har nĂ„gra bra tips?  Eller hojta till om ni sett nĂ„gon riktigt dĂ„lig – sĂ„ att vi inte vĂ€ljer den 😀

Lunchen idag blev en Ă€ggsallad för min del – med extra allt :
Blandsallad, isbergssallad, tomat, gurka, lök, fetaost, Àgg, majonÀs, och stenbitsrom.  Toppat med smörstekta brödpinnar.

0
12 kommentarer