Ja men visst är det Thailand vi är i – närmare bestämt Krabi / Ao nang . Det var några år sedan vi var här sist det var när Melvin var jätteliten – och Jacob var 7 år och Thelma 5 år. Då landade vi i Phuket och bodde sedan på Koh Lanta i nästan tre veckor .
Jag lånade en bild från fritidsresors hemsida – så här ser hotellet vi bokat ut.
Vad roligt att ni följer med! 🙂
Jag kommer uppdatera med nya bilder så snart jag hinnner. Men nu är det dags att sova lite…. Zzzzzzzz
De stora barnen har böcker, läxor och spel med sig i sitt handbagage…
Men när man reser långt med (små)barn så vill man ha med lite bra pyssel som kan sysselsätta när flygningen blir tråkig.
Och mina tips på att ha med i väskan till en 3 åring:
* Lego – vi packar alltid med smålego * Små färgpennor och litet målarblock * Mindre pussel * Tablettaskar / klubbor * En himla massa småböcker * En Ipad för spel
Nu när du läser detta så har vi precis stigit på vårat flyg
vi beräknas vara framme på vårat hotell runt fem imorgonbitti svensk tid 🙂
Gör så här:
Ta fram köttet i god tid innan du börjar med maten. Skär oxfilen i tunna skav. Koka upp vattnet till pastan och salta, vänd ner oastan i vattnet.
Ta fram en kastrull för såsen och häll ner en klick med smör,riv ner löken och vänd om tills det doftar nötigt, häll ner grädden och fonden och soyan och låt sjuda upp. Hetta upp en stekpanna med smör och fräs oxfile skavet bara en minut eller två, så att det får färg – vänd över såsen och låt sjuda upp tillsammans. Vänd ner den avrunna pastan i såsen och vänd om.
Kikar in på bloggen medan Jonathan lassar ut all packning i bilen, vi ska alldeles snart åka mot Köpenhamn / Kastrup – det är därifrån vi flyger i eftermiddag. Hund och husvakt är på plats, huset är städat och trädgården i ordning. Vad roligt att ni vill ” följa med ” på resan – och jag har redan uppdaterat och gjort några tidsinställda inlägg så att ni kommer kunna se under dagen vart vi ska 😀
Köpte med mig några pocketböcker, och så lite färdkost- det kan behövas.
Och nu : dags att åka!
Hoppas du får en riktigt fin Tisdag . Hörs snart igen.
Sådär, nu är väskorna packade och klara 🙂
Och till lunch så gjorde vi en snabb ugnspannkaka .
Och har ni missat så kommer receptet kommer här igen.
Till en ugnsplåt:
6 ägg
8 dl standardmjölk
3 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
Smör till plåten
400-500 gram bacon
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Smörj plåten med smör – och klipp baconet i mindre bitar och lägg på en ugnsplåt – ställ in i ugnen i ca 5 minuter. Vispa ihop ägg, mjöl, mjölk till en slät smet och blanda i saltet. Häll smeten över baconen och grädda i ca 25- 30 minuter, eller tills den har fått önskad fin färg på ugnspannkakan.
Serveras med lingon.
Det var länge sedan vi åt ugnspannkaka / fläskpannkaka – och vad barnen äter bra när man lagar husmanskost.
Och på förmiddagen så var vi ute i trädgården och höststädade- detta stod också med på listan att hinna med idag, .. och vilken tur att jag har så hjälpsamma barn 😀
Melvin var så duktig och har hjälpte mig att räfsa massor med löv och vi har nog tio stora sopsäckar nu som snart ska köras bort till återvinningen.
Måndag och första dagen på höstlovet idag , och vi har massa saker som vi ska hinna med att göra . Men först och främst så måste jag packa, allas resväskor – vi åker ju mot solen imorgon. Jag har skrivit en lista på allt som ska packas…. Pass, skolböcker, kamera, sommarkläder, solskydd, sandaler, och så dator (!?) För ni vill väl följa med oss på semestern ?
Och hinner jag vill jag måla om skrivbordet – som vi fyndade på blocket igår ( så fint så fint ) – och möblera om Melvins rum och beställa de blåa tapeterna till köket.
Det är en mördegskaka med den krämigaste kolasås du kan tänka dig.
Toppat med choklad – alltså helt underbart goda!
Vill du baka med hela kolasåsen så gör dubbla kakdegen.
Detta behöver du:
Muffinsformar : ca 20 st
4 1/2 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
200 gram smör
1 burk sötad kondenserad mjölk
Noblesschoklad
Gör så här:
Fyll upp en stor kastrull med vatten, lägg ner den oöppnade burken med den kondenserade mjölken. Koka hela burken med sötad kondenserad mjölk i ca tre timmar. Låt svalna helt innan du öppnar den. Blanda samman de torra ingredienserna i en skål, tärna ner smöret där i och knåda ihop till en deg , antingen för hand eller i matberedare. Ställ ugnen på 200 grader. Låt degen vila i kylskåpet en stund, för då blir den lättare att arbeta med. Forma degen till runda bollar och lägg i muffinsformar, gör en rejäl grop i varje kula och fyll upp med den krämiga kolakrämen. Grädda i 8- 10 minuter tills kakan fått lite färg. . När kakan kommer ut så lägger du en noblesschoklad på varje kaka.
Jag hämtade hem lite olika tapetprover till köket i fredags, och hör och häpna för tapeterna är inte vita 🙂
Ni som följt bloggen ett tag vet ju att jag gärna vill ha nästan all inredning vit. Men just till köket kände jag att jag ville bevara eller plocka fram det gamla och charmiga i huset – plus att vi har det blåa kaklet i köket som vi inte känner att vi är färdiga med än. Därför känns det rätt att ha en blå tapet – gulligt och lite mer plottrigt än vad vi brukar välja- och dessa tre fina fastnade vi för, och jag har redan en favorit av dem.
Ville bara kika förbi och önska er en trevlig Lördag. Kanske ni är ute i det vackra höstvädret . Jag var ute på en liten morgonpromenad med Molly i morse, och det var väldigt kallt men så friskt luft – jag gillar hösten när det är sådana här fina dagar. Men vi är som sagt mitt i vårat renoveringskaos- så vi håller oss inomhus och bryter just nu upp det gamla ekgolvet i köket och ska få iväg allt byggskräp under dagen- jag tycker det är roligt, men avskyr allt flyttdamm. Så det blir till att städa / sanera hela nedervåningen sen.
Vilken skarp färg det var på tapeten bakom elementskyddet –
och under tiden vi tagit upp golvet nu kunde vi hitta massa gamla tapeter som suttit i huset. Roligt 🙂
Och lite av golvet ligger redan på plats,
och så här någonting kommer det att se ut.
Ikväll står det hämtmat på menyn, vi har inte riktigt bestämt vad vi ska äta än – men jag tänkte kanske lite tapas-
eller bara en riktigt god hämtpizza. Vi får gäster ikväll men det känns det inte så roligt eller troligt att vi kan stå i köket och laga mat nu eftersom det liksom håller på att renoveras. Men hämtmat funkar bra och det är ju fredag 🙂
Iställlet kommer ett recept på denna goda mexikansk middag som vi lagade nu i veckan :
Gratinerade Enchiladas
Enkel middag – speciellt om du som jag redan hade färdig tacofärs i kylen.
Det här behöver du :
6- 8 mjuka tortilla bröd
Cirka 400 gram redan färdig tacofärs
2 burkar med fylliga krossade tomater
olivolja
1- 2 Vitlök
Salt och peppar
2 dl riven ost
Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader.
Stek eller värm upp tacofärsen. Fyll upp tortillabröden med färsen och rulla ihop och lägg i en ugnssäker form :
Hetta upp en kastrull , fräs olivolja och skivad/ pressad vitlök lite kort. Den ska inte brännas. Häll upp de krossade tomaterna där i och låt sjuda upp.
Smaka av med salt och peppar, och ta bort från värmen. Mixa sedan slätt med en stavmixer.
Häll sedan tomatsåsen över de fyllda rullarna och riv över lite god ost.
Gratinera sedan i mitten på ugnen tills den fått en fin färg.
Servera sedan med en god grönsallad.
Vi åt även tortilla chips till detta och en klick turkisk yougurt