Nu är signeringsdatumet släppt och jag kommer att åka upp till huvudstaden och signera 3 olika böcker. ”Jennys Jul”, ”Middagstipset” och ”Snabbt, Gott & Billigt” Förbeställer ni nu så hinner de komma lagom till advent.
Den förstnämnda är fullproppad med godsaker till advent. Saffransbullar, julgodis och julmat.
Dessa är ett måste till jul! Så himla goda.
Har ni redan ”Jennys Jul” så kanske de andra böckerna kan vara något att lägga under julgranen eller varför inte till julklappsleken? De är just nu på REA, men erbjudandet är tidsbegränsat. Så skynda att fynda.
Hoppas ni fått en härlig start denna onsdag. Jag har precis hinkat några koppar kaffe, efter att ha fått i väg barnen till skolorna. En långpromenad med Charlie står på schemat innan kosan styr mot Växjö. Ska åka hem till Jacob & Klara för att gosa med Aaron och laga lunch. Eller ja, det brukar faktiskt oftast vara så att jag bjuder in mig på lunch till Klara… jag leker med Aaron och hon lagar lunch. Så det kommer nog se ut så imorgon också… haha.
Blir det inte för sent ikväll så kikar jag in när jag är hemma och uppdaterar vad vi åt till lunch.
Hoppas allt är bra med er där ute i stugorna. Nomi och jag ska precis landa i tv-soffan för att kolla i kapp alla avsnitt av Wahlgrens Värld. Men innan dess satt jag och kollade igenom bilderna i datorn från förra året
Och jisses vilken skillnad på skörd. Förra året var ett bra år för min trädgård. Massvis med körsbär och för att inte tala om päron! Vi hade så mycket päron att lillasyster fick komma och plocka påsar med frukt till sin förskoleavdelning.
Så det har inte varit mycket saft och syltning från min trädgård denna sensommar. Men däremot mitt örtland är fullsmockat med fina örter. Så jag tänkte att jag skulle klippa ner det nu och göra örtsalt av det. Hur gott?
Men nu är det dags att stänga ner datorn för kvällen. Nu blir det soffhäng med Nomi.
Jag hade planerat att åka och storhandla i går, men istället blev det lite matlagning a la ”man tager vad man haver” och denna kylskåpsrensning blev så god! Få ingredienser, enkelt att göra och uppskattat av alla kring middagsbordet.
Det här behöver du till 4 personer: smör 600 gram strimlad kycklingfilé 1 tsk med tomatpure 200 gram philadelphiaost 2 tsk sambal oelek 1 msk kinesisk soja salt & peppar ( pastavatten)
Serveras med tagliatelle
Gör så här: Stek kycklingen tills den precis är genomstekt. Vänd ner tomatpure och fräs runt. Vänd ner philadelphiaost , sambal oelek , och soja. Låt allt puttra ihop. Smaka av med salt och peppar. Vill ni ha röran något lösare vänd ner någon msk med pastavatten. När du hällt bort pastavattnet vänder du ner pastan i såsen och rör om. Klart att servera.
2 stor gula lökar 20 st körsbärstomater 1 msk olivolja 2 msk tomatpure 4 msk hummerfond 6 dl vatten 4 bitar lax 4 bitar fisk ( t.ex torsk eller lax ) 2 1/2 dl vispgrädde 1-2 tsk sambal oelek 1 burk med kräftstjärtar 1 kruka dill
Gör så här : Skala och skär löken smått löken. Skär även fisken i kuber. Hetta upp en kastrull fräs löken en liten stund , häll ner tomatpure, fond och vatten. Låt sjuda upp tillsammans i 10 minuter innan du vänder ner fisken och tomaterna. Låt sjuda i 8-10 minuter under lock eller tills fisken är genomkokt. Och smaka av med dillen samt sambal olek. Runda av med vispgrädde & låt sjuda upp. Ta bort från spisen och vänd ner kräftorna.
Servera genast med gott bröd.
* * * * * * * * * * * * *
Något gott till kaffet : Marssnittar
Det här behöver du till cirka 40 st Marssnitt: 220 gram smör 4 msk ljus sirap 5 dl vetemjöl 2 dl strösocker 1 1/2 tsk bakpulver 1 msk vaniljsocker 3 Mars
Gör dina Marssnitt så här:
Ställ ugnen på 200 grader, och ta fram en plåt med bakplåtspapper Rör ihop socker och rumsvarmt smör mjukt och arbeta i sirapen. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör sedan ner i smörblandingen. Arbeta ihop till en smidig deg. Dela och rulla ut till 3 längder och grovhacka marsen. Gör en grop på längden och fyll med med grovhackad mars.
Nyp ihop & baka in chokladen och ställ in i mitten och grädda i cirka 10-12 minuter. Låt längderna svalna något, men inte kallna helt, innan du skär dem i snittar.
Hoppas ni har en härlig Söndag, och att helgen gått i samma tema. Här har vi varit iväg med husbilen, är det något som är mysigare än att dra i väg med den på sommaren så är det just att åka under hösten när det är lite mörkare ute. Och något som också är roligare nu under hösten är att laga mat inomhus. Nu i veckan bjöd jag på ”Falsk Fläskfile” vilket är en favvis hemma hos oss.
Det som jag gillar extra mycket med Toppits Platsfolie är att den är lätt att riva av, smidig att använda och fäster lätt kring skålar och tallrikar.
Nu över till receptet :
Du behöver: 500 gram blandfärs ( alt. bara fläskfärs ) 1 msk aromat salt & peppar
Gör så här: Rör ihop färsen med aromaten och forma färsen till en fläskfilé med hjälp av Toppits Platsfolie, När du fått till en lagom tjock file är det dags att lägga in den i frysen 2-3 timmar. Skiva sedan upp ”Fläskfilen” och stek den.
Serveras med kokt potatis och brunsås
Det är många som inte ens märkt skillnaden på detta och ”riktig” fläskfilé. Prova vetja!
’
Brunsåsen gjorde jag så här: 1 dl vatten 2 dl creme fraiche 2 1/2 dl vispgrädde 1/2 msk kinesisk soja 2 msk konc. oxfond 1 tsk rödavinbärsgele salt & peppar
Gör så här: Blanda alla ingredienser i en kastrull, låt sjuda upp en minut eller två. klart att servera.
Toppits plastfolie hjälper till att göra maten ”svinnsmart” , färskhållningen av maten är viktig för att resterna ska kunna återanvändas till morgondagens lunch. Extra plus är att folien är gjord av 35 % återvunna resurser vilket känns extra bra för hållbarheten och miljön.
Äntligen skiner solen, har varit grått i så många dagar nu. I går kväll blev det ett besök till Öland och närmare bestämt Kårehamn, de har en fiskrestaurang där och den har jag länge velat prova. Massa gott på menyn, så det var svårt att bestämma sig. Men det landade till sist på deras skaldjursplatå. Dyrt som tusan, men väldigt gott.
Sedan blev det filmkväll i husbilen och idag sovmorgon alldeles för länge och en långsittar-frulle. Härligt! Frukosten smakar alltid bäst i husbilen eller utomhus.
Tog en liten promenad längst stranden innan vi åkte vidare. Här finns superfina sandstränder, så det är tips till er som ska hit nästa sommar.
Vi var ofta här när jag var liten, men jag och barnen brukar mest hänga i Köpingsvik på somrarna. Men det kommer absolut bli några turer hit nästa sommar.
Stannade till i Kalmar för att jobba ett par timmar, men nu bär det vidare mot Oskarshamn. Tack för alla era tips på Instagram angående trevliga restauranger där.
Insåg just att det var alldeles för länge sedan jag bakade scones. Undrar just varför ? Det är ju både så gott och enkelt. Letade fram mina fem godaste sconesrecept åt er, kanske är ni också sugna på att baka dessa i helgen.
Havrescones
Det här behöver du : 3 dl mjölk 100 gram smör 7 1/2 dl vetemjöl 2 1/2 dl havregryn 4 tsk bakpulver 1-2 tsk salt
Gör så här : Ställ ugnen på 250 grader. Blanda först de torra ingredienserna i en skål , tärna ner smöret och arbeta ihop till en hyfsat grynig massa, blanda ner mjölken och arbeta till en deg . Dela degen i fyra högar och platta ut dem till runda bröd, skär ett kryss rätt över bröden med en kniv och nagga brödkakorna med en gaffel. Grädda i mitten på ugnen i cirka 10 minuter, eller tills de fått en gyllene färg. Serveras genast
Ostscones
Till 12 ost muffins behöver du : 12 muffinsformar 8 dl vetemjöl 1 msk bakpulver 1 tsk salt 3 dl valfri ost 150 gram tärnat smör 3 dl standardmjölk
Gör så här : Ställ ugnen på 225 grader, blandade torra ingredienserna och tärna ner smöret i bunken och osten. Nyp ihop och blanda sedan ner mjölken och arbeta ihop till en deg. För dela sedan degen i de olika formarna Grädda muffinsen i 20-25 minuter ( tillsde fått fin färg ) Servera med smör och ost.
Söt-salta Blåbärsscones
Det här behöver du : 3 dl mjölk 100 gram smör 7 1/2 dl vetemjöl 2 1/2 dl havregryn 1/2 dl strösocker 4 tsk bakpulver 2 tsk salt 1 1/2 dl blåbär
Gör så här :
Ställ ugnen på 250 grader. Blanda först de torra ingredienserna i en skål , tärna ner smöret och arbeta ihop till en hyfsat grynig massa, blanda ner mjölken och arbeta till en deg. Och till sist blanda i blåbären. Dela degen i fyra högar och platta ut dem till runda bröd, skär ett kryss rätt över bröden med en kniv och nagga brödkakorna med en gaffel. Grädda i mitten på ugnen i cirka 10 minuter, eller tills de fått en gyllene färg. Serveras genast.
Baconscones
Du behöver till 6-8 muffins : 1 pkt bacon 2 1/2 dl vetemjöl 2 tsk bakpulver 50 gram smör 1 dl mjölk / filmjölkGör så här:
Ställ ugnen på 225 grader. Skär bitar av baconet och bryn detta klart i en stekpanna Blanda mjöl och bakpulver, och tärna ner smöret i detta. Blanda ihop detta till en grynig massa, och rör ner filmjölken samtidigt som degen arbetas.Rör om tills allt har blandat sig, rör sist ner baconet.Sedan lägger du upp degen i muffinsformar ( sätt gärna muffinsformarna i ett muffinsjärn, för att muffinsen inte ska flyta upp. ) Grädda i 10-13 minuter, eller tills muffinsen blivit gyllene bruna. Servera genast med smör ( recept på hemmagjort hittar du här ), ost och kanske lite marmelad.
Sist men inte minst…. Pepparkakescones
Erkänn gulliga 🙂
Det här behöver du till 8-10 hjärtan : 100 gram smör 7 1/2 dl vetemjöl 2 1/2 dl havregryn 4 tsk bakpulver 1 tsk salt 1 msk pepparkakekryddor 3 dl mjölk
Gör så här : Ställ ugnen på 250 grader. Blanda först de torra ingredienserna i en skål , tärna ner smöret och arbeta ihop till en hyfsat grynig massa, blanda ner mjölken och arbeta till en deg . Dela degen i 8-9 högar och platta ut dem och kavla cirka 1- 1 1/2 cm tjock.
Tryck ut 8-9 stora hjärtan och lägg på en bakplåtsklädd plåt. Grädda i mitten på ugnen i cirka 10 minuter, eller tills de fått en gyllene färg.
Och det har varit en bra jobbvecka tycker jag, har gjort allt som stått på min ”to-do-listan” Jobbar bara halvdag i dag …. Ska hämta upp Nomi som slutar skolan klockan halvtvå. Sedan tar jag också helg. Så i dag ska jag mest gå igenom kamerakortet och redigera bilder & videos.
Jag gick upp halvsju idag, för att samla lite mammapoäng med gofrulle. Lite bake off – frallor, frukt, juicer, yogurt och goda pålägg. Och eftersom det är så dimmigt ute så tände jag massa ljus och en brasa, en mysigare start på helgen med andra ord.
Hoppas att ni också får en riktigt fin start på eran helg.
Ni var många som undrade vart nästa resa går, och denna gången blir det Kanarieöarna närmare bestämt Teneriffa. Jag har inte varit där på över 20 år, det var faktiskt dit min första utomlandsresa gick när jag var 19 år. Så det var även Jacobs första resa, kan han ha varit en 8-9 månader då kanske.
Även denna gången ska jag bo i Playa de las Americas, så ni som kanske varit där har tips på trevliga utflykter, restauranger eller caféer? Stannar en vecka och hoppas på massa sol och bad. Men eftersom vi åker i November kan vi ju även ha oturen att få dåligt väder. Så då uppskattas massa tips på vad man kan göra istället för att jobba på solbrännan.