Vi plockade massor med fina snäckor längst stränderna i Thailand. Och nu har vi fyllt en varsin glasburk med handplockade snäckor som alla barnen kan ha på sitt rum . Jättefint och roligt att ha som minne nu när snön närmar sig. Och på tal om vintern så såg jag att de har börjat sälja julskinka nu på Willys, men jag köpte ingen . . . . tänkte att jag skulle försöka vänta till första advent innan jag äter årets första julsmörgås med skinka och stark senap. Gott gott gott !
Småttingarna somnade tidigt ikväll ,och vi är lite trötta allihopa idag efter tidsomställningen. Gääääsp. Tvätten börjar äntligen minska nu i tvättkorgarna, men en sju maskiner har snurrat idag. Jisses.
Dagens middag blev en ”laxlåda” smidigt med mat som sköter sig själv i ugnen. Vi åt laxen med ris, äter man LCHF så kan man äta blomkålsris till eller en krispig sallad.
Det här behöver du till 4 personer :
4 bitar lax
1 dl grädde
2 1/2 dl creme fraiche
1 1/2 msk koncentrerad skaldjursfond
2 msk röd valfri pesto ( vi valde en stark chilipesto )
Smaka av med salt och peppar
Till gratinering : 1 – 2 dl riven ost
Gör så här :
Gör så här : Ställ ugnen på 200 grader. Lägg de upptinade laxbitarna i en ugnssäkerform Värm upp en kastrull med grädde, fond , creme fraiche och pesto ( välj en mild om ni inte gillar stark mat) smaka av med salt och peppar. Låt sjuda upp i ett par minuter och lägg över laxen . Lägg över den rivna osten och gratinera i 25- 30 minuter, eller tills laxen är färdig.
Denna dagen har minst sagt rusat förbi. Vi vaknade tidigt, redan klockan 06.00 – det var ingen som kunde sova längre.
Så vi dukade upp en rejälfrukost ( vi passade på att handla frukost på vägen hem igårkväll ) sedan satt vi och åt i nästan en timme innan det var dags att göra sig färdig för att åka till skola, dagis och jobb . Så det var en riktigt lugn start på morgon, sedan har resten av dagen rusat förbi . Städa, plocka och storhandla ( gissa och kyl och frys gapade tomt ) uträttat ärenden och tvättat , tvättat och tvättat.
Men jag kan iallfall rekommendera en underbart sköljmedel.
Doftar så gott !
Gör så här :
Ställ ugnen på 200 grader.
Rör ihop rumsvarmt smör med socker – tillsät havregryn, vaniljsocker och mjöl.
Arbeta ihop till en deg, och forma sedan små kulor av degen. Lägg på en ungsplåt med bakplåtspapper – och platta ut kulorna med en gaffel.
Grädda sedan i mitten på ugnen i cirka 10 minuter – eller tills de fått en lite gyllene färg.
Jag har förberett ett tidsinställt inlägg – och fungerar det som det ska nu, så befinner vi oss i luften på väg hem till kalla sverige igen. Flyget beräknas vara i Köpenhamn runt åtta tiden i kväll ( svensk tid ) En jättefin semester har det varit, och jag åker gärna snart tillbaka igen. Men borta bra och hemma bäst, det ska bli jättehärligt att komma hem nu och laga mat och baka precis som vanligt .
Och här kommer massa middagsbilder i oordning – vi har ju ätit så mycket gott och jag har inte hunnit blogga om allt. Så här kommer lite matbilder i huller om buller från våra två semesterveckor.
Fått kommentarer och mail om tips på restauranger i Ao NAng…. Men jag har tyvärr inte skrivit ner vad restaurangerna hette – vi åt ju på så många olika.
Men en restaurang vet jag hette Echo och lden åg i närheten av stranden , på shoppinggatan, man gick en trappa upp och åt ute på den stora terassen.
Där var det fint, och trevlig utsikt. Rekommenderas varmt !
Här fastnade ju nästan hela familjen på bild 😀
Trevligt med god mat och utsikt över vattet.
Idag är det vår allra sista semesterdag i Thailand- och imorgon efter frukosten åker vi hemåt till Sverige igen,
det känns ju lite sorgligt. Men vi har haft det så bra hela tiden- att det vore synd att klaga. Jag har nämnt det tidigare men säger det igen 🙂
November är en perfekt tid att åka hit, särskilt när man är en barnfamilj. Och väderprognosen hade visat molningt idag med både regn och åska. Men det har varit jättefint väder hela dagen,så vi varit vid poolen hela dagen. Ja, förutom en kort pannkakslunch och lite gå och köpa glass- promenader.
Nu närmar sig klockan fem hos oss ( och jag är vrålhungrig ) 😀
så vi ska gå ut och äta sista Thailandsmiddagen för denna resan . . . .
Trevliga restauranger kryllar det av – och det känns som vi varit och ätit på varenda än nu i Ao Nang.
Och hur gott och trevligt det än är att gå ut och äta varenda dag – så börjar jag längta hem till mitt egna kök och till att stå och röra runt i mina egna kastruller.
Ska köpa varenda mattidning på pressbyrån när jag landar med flyget på Onsdag kväll och kryssa för nya recept att pröva .
Och kvällens goda middag här i Thailand blev vitlöks / pepparstekt kyckling med ris.
Middagen i går var riktigt god. Till förrätt blev det friterade vårrullar i sweet chili sås – tror inte att man kan tröttna på detta 🙂 Varmrätten blev en gröncurry soppa med kyckling. Men kameran hade slut på batteri….. Så bilder blev det inga- tyvärr. Men nu kommer dessto mera bilder från utflykten till Koh Lanta.
Första bilden blev på min frukost på hotellet – ( vi bodde första natten på ett hotell som hette Southern Lanta Resort ) Ganska mycket svenskar bodde det där – trevligt! Och gott med hotellfrukost är det ju alltid , och förutom det som hamnade på min tallrik så fanns det även rostad toast, olika sorters juice , sylt & marmelad som pålägg , stekta nudlar, yougurt, flingor, pannkakor och mycket färsk frukt.
Varmt var det , och även hundarna behövde bada i värmen. På stranden bodde ett tiotal hundar ( som hade halsband , men ingen ägare syntes till ) , och de sprang lite som de ville längst vattnet. Thelma har alltid med sig en flaska med kallt vatten i ryggsäcken och ser till att hundarna fick friskt vatten.
Det är inte så ofta jag fastnar på bild, det är oftast jag som bär på kameran hela tiden.
Men här råkade jag visst hamna på en bild. I väntan på maten på restaurangen, jag hjälper Melvin att fånga eremitkräftor och småkrabbor.
Det är ingen ide att fixa iordning håret här i Thailand, man badar ju iallafall hela dagarna. Så jag har levt med uppsatt hår hela resan.
Poolområdet på nästa hotell var precis vid havet.
Nära till alla trevliga restauranger .
Ännu mera mat åt vi .
Och denna kycklingsoppa är mycket godare än den ser ut.
Och till lunch så beställde jag in en
God rödcurry gryta- med kyckling och rotgrönsaker serverades med ris.
En tålmodig Nomi som väntar på sin ”Pasta Carbonara ”
Det är väldigt barnvänligt att resa runt i Thailand ,
och på restaurangerna har de ofta leksaker eller en lekhörna till barnen.
Och så var de krabbjakt igen.
Undrar just hur många krabbor som barnen fångade när vi var på Koh Lanta. Många var det iallafall 🙂
Så här trevliga utsikter har du på alla restauranger längst vägen.
Många trevliga små strandrestauranger längst hela strandpromenaden finns det på Koh Lanta.
Alla upplysta med färgglada lampor, och musik.
Och så igår så åkte vi ”hem” igen med färjan till Ao Nang, cirka två timmar tog båtresan.
Det är ju väldigt lätt att förflytta sig i Thailand, både med båtar, flyg, bussar och taxi- och det är ju roligt att se ännu mer än bara ett och samma poolområde / strand under hela semestern.
Nu närmar sig klockan halv tolv här i Thailand , dags att sova.
Och hoppas ni haft en riktigt fin vecka ! Fortsatt trevlig söndagseftermiddag till er alla 🙂
Nu är vi tillbaka på vanliga hotellet igen i Ao Nang ! 🙂 Efter ett par riktigt fina och soliga dagar på Koh Lanta – jag har inte haft tid att sortera eller redigera alla bilder än – men här kommer lite bilder från våran utflykt. Och har man tid så tycker jag att Koh Lanta fortfarande är värt ett besök de har fina stränder och urmysiga restauranger.
Vi bodde på hotell längst strande Klong Dao beach – detta ska vara den mest barnvänliga stranden på Koh Lanta.
Långgrunt , finkornig vit sand och Melvin tyckte att de bästa med hela resan var var alla små krabbor, eremitkräftor och musslor – barnen jagade krabborna i timmar utan att tröttna.
De fick tag i några riktigt stora krabbor också .
Massa ny god mat åt vi också så klart.
Very Spicy .
Finstrimlad kycklingwok med grön chili och ris.
Och så blev det kvällspromenader på stranden – där barnen fortsatte jaga krabbor.
Den enda nackdelen jag kan komma på med Koh Lanta är att det är mycket mygg.
Så köp med er myggstift innan ni ska åka hit.
Men nu ringer snart mat – klockan igen.
Klockan är snart 18. 00 här och det är dags att bege oss ut och kolla efter en ny trevlig resaturang här att äta på.
Återkommer med flera bilder från Koh Lanta senare.
Vaknade upp till ett mulet sverige, men känns härligt att vara hemma nu. Gårdagen blev riktigt lång med en 11 timmars flygning från Thailand och 5 timmars bilresa hem från flygplatsen – så vi parkerade hemma vid fyra imorse. Puhhh och möttes av att det stora trädet på vår baksida hade tagits av stormen- men som tur var så landade det iallafall bra, så inga större skador skedda.
Nu till något roligare – mitt bästa allra bästaste recept på chokladbollar. Eller oboy-bollar som vi kallar dem då, de blir inte lika kraftiga som de vanliga chokladbollarna med kakao i. Utan mer som dessa man köper i butik eller på bageriet. Försvinnande goda.
Garnera dem med kokos, pärlsocker, hackade nötter eller strössel
Det här behöver du :
150 gram smör
2 dl strösocker
10-12 msk med oboy
6 dl havregryn
1 dl mjölk
Gör så här:
Blanda allt i en skål och rör ihop till en smet , jag använder elvisp.
Ställ kallt i en halvtimme och forma sedan lagom stora chokladbollar.
Rulla i kokos och sen är det klart.