Inbakad fläskfile med hasselbackspotatis

Gooood morgon regniga lördag  🙂

Jag och Jacob var på bio och tittade på Skyfall ( 007 )  igårkväll ,och  jag har sett alla tidigare bond-filmer och ville ju se den sista också. Helt klar en sevärd biofilm. När jag kikade igenom bilderna på kameran och såg att jag missat att skriva om denna middagen! Det var ett tag sedan vi hade inbakat, oftast har det blivit kycklingfile med gorgonzola som vi har bakat in ( Sååå gott )  Nu gjorde vi en mildare och mer barnvänligare variant med fläskfile och philadelphiaost  – jättegott och alla åt upp, bra betyg med andra ord.

Du behöver till 4 portioner :

12 jämnstora potatisar
olivolja
Ströbröd och salt

smördeg
fläskfile
smör
salt & peppar
Philadelphiaost
vatten till pensling
sesamfrön

Recept på rödvinssky hittar du HÄR

Gör så här :
Ta upp smördegen i god tid, så att den tinar.
Ställ ugnen på 225 grader, skala och skär potatisarna i tunna skivor, men inte helt igenom.
Pensla dem med olivolja ( eller smält smör ) och strö över ströbröd och salta. Lägg dem i en smord ugnsform och ställ in i ugnen.
Under tiden putsar du fläskfilen,  och skär dem i centimeters tjocka skivor, platta ut något. Värm upp en stekpanna med smör och stek köttet när smöret tystnat och luktar nötaktigt.
Lägg på lagom många bitar i taget, det är inte gott om köttet kokar – vilket finns risk för om man steker för många samtidigt.  Salta och peppra.
När köttet är färdigt, lägger du den på smördegsplattan ( jag hade rektangulära frysta smördegsplattor ) bred ett par msk philadelphia på varje köttbit och bakar du in dem i smördegen,  ett paket av varje köttbit- pensla med vatten och strö över sesamfrön. Man äter en eller högst två av dessa inbakade knyten, de är väldigt mättande.
Ställ sedan in i ugnen tillsammans med potatisen i cirka 20 minuter eller tills de har fått en fin fluffig och frasig yta.

Serveras sedan med egen kokt rödvinssky och en god sallad.

Smaklig måltid!

2
3 kommentarer

Fredagsfika

Tack för era middagstips, tillsist så blev det ugnsbakad potatis, med smörstekt kyckling i currysås 🙂

Och nu är det fredagseftermiddag och Thelma ska ha kompis här tills imorgon.  Och Nomi tyckte att vi skulle baka något till Tindra kom och hälsade på. Jag hittade en påse med saffran i skafferiet , så vi bakade en riktigt god & gyllenegul saffranssockerkaka till fredagsfikat .

Nomi ville ha sitt julförkläde och vispar ägg och socker till kakan.

Det doftade helt ljuvligt , och den blev jättegod.
Gyllene saffranskaka.

Jag återkommer med recept –
och nu ska Jacob och jag snart iväg på bio !

0
7 kommentarer

Nytt pyssel hem

Roligt att ni vill se mer av mina fynd, jag kan nog få ihop et par tre inlägg till om fina saker jag hittade. Och här , lite småpyssel fick följa med hem från gekås. Jag kan ha de två pyssligaste tjejerna någonsin här hemma.   Thelma och Nomi kan sitta och måla, klippa och klistra i timmar, och pyssellådan behövde fyllas på nu.

Nytt glitterlim, pennor, målarböcker.

Köpte även hem några sådana här tavlor, vet inte om de går hem än – men jag tyckte det var jätteroligt när jag var liten.

Man skrapar fram en tavla med en liten vass penna.

0
Kommentera

Snickerstoppar doppade i choklad

Istället för att baka de ”vanliga” kokostoppar ,
så bakade jag snickerstoppar doppade i mjölkchoklad sist. Fantastiskt gott om man gillar jordnötter  och choklad! 😀

De kanske inte gjorde sig så bra på bild. Men de blev väldigt goda.

Det här behöver du :

350 gram jordnötssmör
1 dl sirap
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 dl kokos
cirka : 10- 12 dl cornflakes ( eller tills smeten blir stum och formbar )

Garnering : 200 gram mjölkchoklad

Gör så här :
Värm upp en kastrull med sirap och socker, det ska inte koka.
Rör ner vaniljpulver, jordnötssmör och kokos-  krossa sedan ner cornflaksen- antingen för hand eller med en gaffel.
Rör tills du får en lagom stum, men formbar smet. Ställ kallt medan du smälter chokladen över vattenbad.  Forma jordnötssmeten till toppar,
Och doppa sedan foten på dem och låt svalna på ett bakplåtspapper.

Klara att servera.

0
12 kommentarer

Grönsakspaj med baconströssel

Hej där,

Vill ni äta helt vegetaristk välj bara bort baconet – detta är en krämig och smakrik paj med broccoli , tomat och ädelost. En favorit som nästan är godare efter en dag i kylskåp – gott i matlådan med andra ord.

vegetariska recept

Det här behöver du till en större pajform :
150 gram smör
3 1/2 dl dl vetemjöl
3 msk kallt vatten
1/2 tsk salt

Fyllning :
500 gram fina broccolibuketter
10 körsbärstomater
140 gram ädelost
4 ägg
4 dl grädde
2 dl riven ost

IMG_4508-001

Gör så här:

Ställ ugnen på 200 grader.
Tärna smöret i en skål och mät upp övriga ingredienser – arbeta ihop till en deg och ställ svalt i 20 minuter.
Tryck sedan ut i en form, picka med gaffel och förgrädda i 10 minuter. Fyll sedan med broccolibuketterna och delade tomater, tärna ner ädelosten och vispa ihop rädde & ägg- salta och peppra lite ( men tänk på att mögelosten är salt i sig ) Riv över ost och grädda i cirka 20- 30 minuter, den är klar när äggstanningen stannat och den fått en gyllene färg.
Servera genast med en god sallad.

Servera med knaperstekt bacon och en god sallad.

IMG_4521-001

0
1 kommentar

Hjärtan ♥ ♥ ♥

Det har tagit tid att packa upp kassarna från shoppingen- och det mesta var ju julklappar också. Nu kommer iallafall  lite bilder på sakerna jag hittade från Gekås. Jag åkte hem med väldigt mycket inredningshjärtan  upptäckte jag ♥  ♥  ♥

Jag hittade fina ♥  -lyktor att hänga i glasverandan.
Köpte både vita och i zink. Ni kommer få se bättre bilder sen när de är på plats.

Små vita ♥  att pynta med till jul.
Tänkte det kunde vara fint att hänga i hallen och vid vedkamin.


Gullig ljuslykta med hjärtan.
Till jul så vill jag ha mest vitt och silver – och ♥   känns väldigt juligt och fint.

Nya siffror till adventsljusen. Såklart med ♥

Och en vit tjusig större ljuslykta att ha antingen på trappen eller i något fönster.

Sen har jag sparat kvittot om det är någon sak ni undrar över pris på .
Bra va?!

0
16 kommentarer

Fina skålar

Fina skålar till julgodiset tänkte jag när jag hittade dessa, Köpte en av den större modellen och två av de små.
Till knäcken, ischokladen eller rocky road som snart ska bakas.

Höga skålar är lite extra fint , tycker jag  att duka upp godis i ,
både till jul och till veckans lördagsgodis.

Jag har likadana i andra färger, men tycker nog att dessa neutrala är finare.
Och de turkosa jag köpte tålde inte att diskas i diskmaskinen- så disk dem för hand 🙂

0
12 kommentarer

Tacolunch

Tacolunch ! Det är gott det.

Och när jag får bestämma så har jag gärna i en burk krossade tomater ( eller två ) när jag gör tacos. Dock gillar inte barnen det lika mycket – så då brukar de få bestämma . Men idag när barnen äter lunch i skola så lagade jag en riktigt god tacoröra med massa tomater .

Serverades med grönsaker, massa rödlök & jalapenjos och en vitlökssås.

Kanske svårt att se nu 😉  men tallrik också ett ” fynd” från gekås. Och jag köpte mjölkanna och sockerskål i samma serie.
Ni som följt bloggen ett tag vet att jag även har uppläggningsfat i samma serie.

Men nu är det dags att sätta fart med mailen!  🙂

0
5 kommentarer

Sockerkaka med citronsmak

Denna citronsockerkakan kan såklart piffas upp med lite glasyr eller topping om man så önskar.
Jag föredrar att äta den som en liten tårt-kompott med vispad grädde och bär.
Mumma.

IMG_6993

Mjuk sockerkaka

Det här behöver du:
3 ägg
2 1/2 dl strösocker
50 gram smör
1 dl grädd-mjölk ( hälften / hälften)
2 tsk vaniljsocker
3 1/2 dl vetemjöll
2 tsk bakpulver
Citronskal av 1 citron

Smör & ströbröd till formen.

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.  Smöra och bröa formen.
Vispa socker och ägg pösigt med hjälp av elvisp.  Smält smöret, häll i gräddmjölken. Blanda ihop torra ingredienserna i äggsmeten och häll i smörblandningen. Vänd om tills du fått en jämn smet. Fördela ut den i formen och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 30- 35 minuter. Jag vill ha en liten yta på min sockerkaka (kanten är ju godast ) , vill du ha den lite mjukare ta ut den innan.

Låt svalna något innan du själper upp den.

Servera sedan genast.

1
Kommentera

Saftiga saffransbullar

Ni har mailat och frågat efter mitt bästa saffransrecept  – så nu måste jag ju bara skriva om dessa igen. Detta kan vara världens godaste bullar . Mjuka, saftiga och med mycket smak av saffran.



Det här behöver du :

5 dl mjölk
4 påsar (2 g) saffran
50 g jäst
1/2 tsk salt
2 dl strösocker
250 g kesella 10 % 
100 g mjukt smör
16-17 dl vetemjöl special

Fyllning: 200 g mandelmassa 200 g mjukt smör 1 dl råsocker

Pensling: 1 ägg 1 msk mjölk råsocker och pärlsocker

Gör så här :

Värm mjölk och saffran till max 37 grader. Lös upp jästen i degvätskan. Tillsätt salt, strösocker och kesella. Tillsätt mjukt smör och vetemjöl lite i taget. Knåda degen väl. Låt jäsa till dubbel storlek i bunken under duk, i cirka 45 minuter.  Sätt ugnen på 200- 220  grader. Riv mandelmassan. Vispa mandelmassa, smör och råsocker till en slät massa. Knåda degen lätt på mjölat bakbord och dela den i två lika stora delar Kavla ut varje degbit till en rektangel, 45 x 20 cm, cirka 1 cm tjock. Bred fyllningen över degen och rulla ihop till en tajt rulle från långsida till långsida. Skiva varje rulle i cirka 2-3 cm breda bitar. Lägg bitarna i pappersformar i en muffinsplåt eller på en bakplåt. Jäs under bakduk i cirka 30 minuter. Vispa upp ägg och mjölk till penslingen. Pensla bullarna, strö över pärlsocker och råsocker och grädda i 10-13 minuter i cirka 220 grader.

Klara att servera. Godast med ett stort glas kallt mjölk!

6
30 kommentarer