Saffranssockerkaka

Idag är det en vecka kvar tills adventsljusstakarna ska fram, och stjärnorna ska hängas upp. Och orkar eller vill ni inte baka lussebullar till dess- men ändå vill äta något gott till adventsfikat, så är denna sockerkaka ett bra alternativ – och det doftar helt ljuvligt av saffran i hela huset.


Nomis juliga sockerkaka är något att baka till första advent .

Det här behöver du :

200 gram smör
2 ägg
3 dl strösocker
1 påse saffran ( stött )
1 1/2 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver


Gör så här :

Ställ ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt svalna, nu kanske ni kan tycka att 200 gram smör låter mycket. Och ni kan minska om ni vill, men vill ni ha en riktigt saftig sockerkaka- snåla inte på smöret. Vispa ägg och socker pösigt / fluffigt. Och blanda i de avsvalnade smöret och mjölken i bunken. Tillsätt saffranet ( stött ) och rör ihop mjöl och bakpulver innan du även rör ner det i blandningen. Häll upp i en smord och bröad form, och ställ in i ugnen i nedre delen av ugnen. Grädda i 40 – 45 minuter och låt svalna innan du stjälper upp den på ett fat.

Klar att serveras.

4
17 kommentarer

Matchande ljuslyktor

Guten morgen !

Minns ni ljuslyktorna jag tipsade om från rusta för lite sen ? I en silvernyans, vilket jag gillar eftersom julensfärger hemma hos oss ska gå i silver och vitt. Och de fina lyktorna jag hittade sist, fann jag i liknande modell  på gekås sist- fast större och rundare.  Nu hade jag behövt en större spegelbricka, så att alla får plats 😉

Och hur fina är de inte  ??  Jäääättefina om ni frågar mig.

0
11 kommentarer

Lördagskväll

Tapeterna räckte  (med nöd och näppe) ,  men nu så är köket färdigtapetserat iallafall .  Och vi känner oss jättenöjda, köket blev mycket mer hemtrevligt med den blommiga tapeten. Och det känns lite roligt att bryta av med mönstrad tapet till allt det vita vi har, och sedan matcha tapeten med lite vita tavlor och tavellister.

Men nu nog med arbete för idag …. dags för lördagsgodis !  🙂

0
4 kommentarer

Nygräddade våfflor

Hej hej!

Vi pausade lite i tapetseringen och åt lunch- det blev det nygräddade våfflor som Thelma och Tindra hade lagat.
Och florsocker, grädde och sylt är ett måste till våfflor. Gott gott gott.

Vare sig man gör egna våfflor eller har mix så tänk på att ha mycket smör när du gräddar – då får du frasiga och fina våfflor.


Nu ska jag skjutsa hem tjejerna till Tindra,
och sedan blir det en liten tur till mataffären – och handla lördagsgodiset 😀

0
6 kommentarer

Tapetsering pågår

En grå lördag – en ganska perfekt dag för tapetsering. Jag och Jonathan är klara med förarbetet i köket och ska snart börja att sätta upp våderna. Har jag räknat rätt så ska det inte gå åt mer än tre tapetrullar (nu jag håller tummarna för att det räcker  – annars är det beställningsvara ) , det  är inte speciellt mycket att tapetsera och det borde inte ta mer än ett par timmar.

Vi hittade tapeten i en Duro-katalog.

Det blev en gammaldags tapet ,
med blåa blommor  och en benvit bakgrund.

 

Vad hittar ni  på denna regniga och gråa lördag ?

0
6 kommentarer

Inbakad fläskfile med hasselbackspotatis

Gooood morgon regniga lördag  🙂

Jag och Jacob var på bio och tittade på Skyfall ( 007 )  igårkväll ,och  jag har sett alla tidigare bond-filmer och ville ju se den sista också. Helt klar en sevärd biofilm. När jag kikade igenom bilderna på kameran och såg att jag missat att skriva om denna middagen! Det var ett tag sedan vi hade inbakat, oftast har det blivit kycklingfile med gorgonzola som vi har bakat in ( Sååå gott )  Nu gjorde vi en mildare och mer barnvänligare variant med fläskfile och philadelphiaost  – jättegott och alla åt upp, bra betyg med andra ord.

Du behöver till 4 portioner :

12 jämnstora potatisar
olivolja
Ströbröd och salt

smördeg
fläskfile
smör
salt & peppar
Philadelphiaost
vatten till pensling
sesamfrön

Recept på rödvinssky hittar du HÄR

Gör så här :
Ta upp smördegen i god tid, så att den tinar.
Ställ ugnen på 225 grader, skala och skär potatisarna i tunna skivor, men inte helt igenom.
Pensla dem med olivolja ( eller smält smör ) och strö över ströbröd och salta. Lägg dem i en smord ugnsform och ställ in i ugnen.
Under tiden putsar du fläskfilen,  och skär dem i centimeters tjocka skivor, platta ut något. Värm upp en stekpanna med smör och stek köttet när smöret tystnat och luktar nötaktigt.
Lägg på lagom många bitar i taget, det är inte gott om köttet kokar – vilket finns risk för om man steker för många samtidigt.  Salta och peppra.
När köttet är färdigt, lägger du den på smördegsplattan ( jag hade rektangulära frysta smördegsplattor ) bred ett par msk philadelphia på varje köttbit och bakar du in dem i smördegen,  ett paket av varje köttbit- pensla med vatten och strö över sesamfrön. Man äter en eller högst två av dessa inbakade knyten, de är väldigt mättande.
Ställ sedan in i ugnen tillsammans med potatisen i cirka 20 minuter eller tills de har fått en fin fluffig och frasig yta.

Serveras sedan med egen kokt rödvinssky och en god sallad.

Smaklig måltid!

2
3 kommentarer

Fredagsfika

Tack för era middagstips, tillsist så blev det ugnsbakad potatis, med smörstekt kyckling i currysås 🙂

Och nu är det fredagseftermiddag och Thelma ska ha kompis här tills imorgon.  Och Nomi tyckte att vi skulle baka något till Tindra kom och hälsade på. Jag hittade en påse med saffran i skafferiet , så vi bakade en riktigt god & gyllenegul saffranssockerkaka till fredagsfikat .

Nomi ville ha sitt julförkläde och vispar ägg och socker till kakan.

Det doftade helt ljuvligt , och den blev jättegod.
Gyllene saffranskaka.

Jag återkommer med recept –
och nu ska Jacob och jag snart iväg på bio !

0
7 kommentarer

Nytt pyssel hem

Roligt att ni vill se mer av mina fynd, jag kan nog få ihop et par tre inlägg till om fina saker jag hittade. Och här , lite småpyssel fick följa med hem från gekås. Jag kan ha de två pyssligaste tjejerna någonsin här hemma.   Thelma och Nomi kan sitta och måla, klippa och klistra i timmar, och pyssellådan behövde fyllas på nu.

Nytt glitterlim, pennor, målarböcker.

Köpte även hem några sådana här tavlor, vet inte om de går hem än – men jag tyckte det var jätteroligt när jag var liten.

Man skrapar fram en tavla med en liten vass penna.

0
Kommentera

Snickerstoppar doppade i choklad

Istället för att baka de ”vanliga” kokostoppar ,
så bakade jag snickerstoppar doppade i mjölkchoklad sist. Fantastiskt gott om man gillar jordnötter  och choklad! 😀

De kanske inte gjorde sig så bra på bild. Men de blev väldigt goda.

Det här behöver du :

350 gram jordnötssmör
1 dl sirap
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 dl kokos
cirka : 10- 12 dl cornflakes ( eller tills smeten blir stum och formbar )

Garnering : 200 gram mjölkchoklad

Gör så här :
Värm upp en kastrull med sirap och socker, det ska inte koka.
Rör ner vaniljpulver, jordnötssmör och kokos-  krossa sedan ner cornflaksen- antingen för hand eller med en gaffel.
Rör tills du får en lagom stum, men formbar smet. Ställ kallt medan du smälter chokladen över vattenbad.  Forma jordnötssmeten till toppar,
Och doppa sedan foten på dem och låt svalna på ett bakplåtspapper.

Klara att servera.

0
12 kommentarer

Grönsakspaj med baconströssel

Hej där,

Vill ni äta helt vegetaristk välj bara bort baconet – detta är en krämig och smakrik paj med broccoli , tomat och ädelost. En favorit som nästan är godare efter en dag i kylskåp – gott i matlådan med andra ord.

vegetariska recept

Det här behöver du till en större pajform :
150 gram smör
3 1/2 dl dl vetemjöl
3 msk kallt vatten
1/2 tsk salt

Fyllning :
500 gram fina broccolibuketter
10 körsbärstomater
140 gram ädelost
4 ägg
4 dl grädde
2 dl riven ost

IMG_4508-001

Gör så här:

Ställ ugnen på 200 grader.
Tärna smöret i en skål och mät upp övriga ingredienser – arbeta ihop till en deg och ställ svalt i 20 minuter.
Tryck sedan ut i en form, picka med gaffel och förgrädda i 10 minuter. Fyll sedan med broccolibuketterna och delade tomater, tärna ner ädelosten och vispa ihop rädde & ägg- salta och peppra lite ( men tänk på att mögelosten är salt i sig ) Riv över ost och grädda i cirka 20- 30 minuter, den är klar när äggstanningen stannat och den fått en gyllene färg.
Servera genast med en god sallad.

Servera med knaperstekt bacon och en god sallad.

IMG_4521-001

0
1 kommentar