Ugnsbakad potatis med vitlök med kyckling och currysås

Det här behöver du till 4-5 personer:
15- 20   st jämnstora potatis
olivolja
1/2 dl Ströbröd
Flingsalt
1 vitlöksbukett

Smör
1 kilo kycklingfile
salt , peppar , curry

Såsen :
1 klick smör
1 tsk curry
3 dl vatten
3 dl creme fraiche
1 msk konc. kycklingfond
Maizena
salt och peppar

Gör så här :
Ställ ugnen på 225 grader. Skala potatisen och dela på mitten, dela vitlöken men spara den yttersta skalet på vitlöken och lägg detta i en ugnssäker form,
pensla med olivolja och strö över ströbröd över potatis och vitlök. Salta och ställ in i  mitten på ugnen. Hetta upp en stekpanna med smör, och stek kycklingen, på medelstark värme så att den inte blir bränd.
Krydda den med salt, lite peppar och curry- när den är genomstekt så klickar du i lite mer smör och mäter upp curry som du fräser lite snabbt. Häll i vätska, creme fraiche, fond och låt puttra upp. Smaka av med salt , peppar eller ev. lite mer curry. Vill du ha såsen lite tjockare så red den med maizena till önskad konsistens.

Klart att serveras med en sallad.

2
6 kommentarer

Nya bilder kommer

Jag gick igenom bilderna på köket jag fotade igår, men de blev tyvärr alldeles för mörka.
Så jag ska försöka ta lite nya bilder idag och hoppas att de blir bättre  – men en liten bild kan jag visa er så länge.

Gammaldags tapet i ett gammalt kök.

Trappstol från Ikea – vitmålad.

De här träpallarna finns i många hem har jag märkt. Har du också en ?  🙂

0
6 kommentarer

Tomtegubbar

Lite tomtegubbar följde också med mig hem från shoppingen i Ullared.  Jag hade hoppas på att hitta fler vita tygtomtar, men det var tyvärr lite utplockat bland tomtarna när jag kom bort på julavdelningen.Men en vit tomte hittade jag iallafall  , och så blev det en röd tomte till barnens rum ( de gillar att julpynta i deras egna rum ) Och förutom jultomtarna så blev det ett par juliga möss också.
Tyckte de var så gulliga.

Tygtomtarna

Jag har redan nu börjat plocka upp adventsljusstakarna och stjärnorna så allt är klart tills på söndag.
Men hur gör ni med julpyntet , tomtar, dukar och julgran – när plockar ni fram det ?

0
9 kommentarer

Tunika till jul

Igår var jag i väg hela eftermiddagen i  Kalmar med min fina vän Ulrika, vi gick och åt på restaurang ”Steakhouse” och där åt jag riktigt goda oxfilespett ( synd att jag inte hade med mig kameran )  och sen gick vi på bio ”bröllop i Italien” ,och det var  en riktigt trevlig söndag. Och innan middag och bio så gjorde vi ett besök på Hansa city , jag har aldrig varit där tidigare och tyckte det var kul med ett litet besök i shoppingcentrumet –  jag hittade en jättefin tunika där också till Nomi.

Tänkte att den med sina röda hjärtan kunde passa fint till julhelgen.


Har ni börjat handla julklappar än ?
Är ni färdiga eller är ni så att ni väntar till dagen innan julafton innan ni börjar handla ?

0
6 kommentarer

Saffranssockerkaka

Idag är det en vecka kvar tills adventsljusstakarna ska fram, och stjärnorna ska hängas upp. Och orkar eller vill ni inte baka lussebullar till dess- men ändå vill äta något gott till adventsfikat, så är denna sockerkaka ett bra alternativ – och det doftar helt ljuvligt av saffran i hela huset.


Nomis juliga sockerkaka är något att baka till första advent .

Det här behöver du :

200 gram smör
2 ägg
3 dl strösocker
1 påse saffran ( stött )
1 1/2 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver


Gör så här :

Ställ ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt svalna, nu kanske ni kan tycka att 200 gram smör låter mycket. Och ni kan minska om ni vill, men vill ni ha en riktigt saftig sockerkaka- snåla inte på smöret. Vispa ägg och socker pösigt / fluffigt. Och blanda i de avsvalnade smöret och mjölken i bunken. Tillsätt saffranet ( stött ) och rör ihop mjöl och bakpulver innan du även rör ner det i blandningen. Häll upp i en smord och bröad form, och ställ in i ugnen i nedre delen av ugnen. Grädda i 40 – 45 minuter och låt svalna innan du stjälper upp den på ett fat.

Klar att serveras.

4
17 kommentarer

Matchande ljuslyktor

Guten morgen !

Minns ni ljuslyktorna jag tipsade om från rusta för lite sen ? I en silvernyans, vilket jag gillar eftersom julensfärger hemma hos oss ska gå i silver och vitt. Och de fina lyktorna jag hittade sist, fann jag i liknande modell  på gekås sist- fast större och rundare.  Nu hade jag behövt en större spegelbricka, så att alla får plats 😉

Och hur fina är de inte  ??  Jäääättefina om ni frågar mig.

0
11 kommentarer

Lördagskväll

Tapeterna räckte  (med nöd och näppe) ,  men nu så är köket färdigtapetserat iallafall .  Och vi känner oss jättenöjda, köket blev mycket mer hemtrevligt med den blommiga tapeten. Och det känns lite roligt att bryta av med mönstrad tapet till allt det vita vi har, och sedan matcha tapeten med lite vita tavlor och tavellister.

Men nu nog med arbete för idag …. dags för lördagsgodis !  🙂

0
4 kommentarer

Nygräddade våfflor

Hej hej!

Vi pausade lite i tapetseringen och åt lunch- det blev det nygräddade våfflor som Thelma och Tindra hade lagat.
Och florsocker, grädde och sylt är ett måste till våfflor. Gott gott gott.

Vare sig man gör egna våfflor eller har mix så tänk på att ha mycket smör när du gräddar – då får du frasiga och fina våfflor.


Nu ska jag skjutsa hem tjejerna till Tindra,
och sedan blir det en liten tur till mataffären – och handla lördagsgodiset 😀

0
6 kommentarer

Tapetsering pågår

En grå lördag – en ganska perfekt dag för tapetsering. Jag och Jonathan är klara med förarbetet i köket och ska snart börja att sätta upp våderna. Har jag räknat rätt så ska det inte gå åt mer än tre tapetrullar (nu jag håller tummarna för att det räcker  – annars är det beställningsvara ) , det  är inte speciellt mycket att tapetsera och det borde inte ta mer än ett par timmar.

Vi hittade tapeten i en Duro-katalog.

Det blev en gammaldags tapet ,
med blåa blommor  och en benvit bakgrund.

 

Vad hittar ni  på denna regniga och gråa lördag ?

0
6 kommentarer

Inbakad fläskfile med hasselbackspotatis

Gooood morgon regniga lördag  🙂

Jag och Jacob var på bio och tittade på Skyfall ( 007 )  igårkväll ,och  jag har sett alla tidigare bond-filmer och ville ju se den sista också. Helt klar en sevärd biofilm. När jag kikade igenom bilderna på kameran och såg att jag missat att skriva om denna middagen! Det var ett tag sedan vi hade inbakat, oftast har det blivit kycklingfile med gorgonzola som vi har bakat in ( Sååå gott )  Nu gjorde vi en mildare och mer barnvänligare variant med fläskfile och philadelphiaost  – jättegott och alla åt upp, bra betyg med andra ord.

Du behöver till 4 portioner :

12 jämnstora potatisar
olivolja
Ströbröd och salt

smördeg
fläskfile
smör
salt & peppar
Philadelphiaost
vatten till pensling
sesamfrön

Recept på rödvinssky hittar du HÄR

Gör så här :
Ta upp smördegen i god tid, så att den tinar.
Ställ ugnen på 225 grader, skala och skär potatisarna i tunna skivor, men inte helt igenom.
Pensla dem med olivolja ( eller smält smör ) och strö över ströbröd och salta. Lägg dem i en smord ugnsform och ställ in i ugnen.
Under tiden putsar du fläskfilen,  och skär dem i centimeters tjocka skivor, platta ut något. Värm upp en stekpanna med smör och stek köttet när smöret tystnat och luktar nötaktigt.
Lägg på lagom många bitar i taget, det är inte gott om köttet kokar – vilket finns risk för om man steker för många samtidigt.  Salta och peppra.
När köttet är färdigt, lägger du den på smördegsplattan ( jag hade rektangulära frysta smördegsplattor ) bred ett par msk philadelphia på varje köttbit och bakar du in dem i smördegen,  ett paket av varje köttbit- pensla med vatten och strö över sesamfrön. Man äter en eller högst två av dessa inbakade knyten, de är väldigt mättande.
Ställ sedan in i ugnen tillsammans med potatisen i cirka 20 minuter eller tills de har fått en fin fluffig och frasig yta.

Serveras sedan med egen kokt rödvinssky och en god sallad.

Smaklig måltid!

2
3 kommentarer