Pepparkakscheesecake

En julig cheesecake med smak av pepparkaka & apelsin

Pepparkaksbotten till en form på cirka 24 cm:
25-30 stycken pepparkakor 1 msk socker 50 gram smör ( Mindre om man har en mindre form  )

Fyllning:
200 gram färskost ( Philadelphia ost)
3 st äggulor
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
4 dl vispgrädde
1 apelsin (skalet )

Gör så här:
Mixa pepparkakorna tills det bara blir en slätt av smulor. Smält smöret och häll i 1 msk socker o rör om tills det blandar sig. Platta ut i en form ( ca 22- 24 cm )

Vispa äggula, socker, vaniljsocker och färskost i en bunke. Vispa grädde i en annan bunke- grädden ska bli fast . Vänd sedan ner grädden i äggblandningen. Riv sedna ner skalet av apelsinen i detta och rör runt det i smeten. Vänd sedan över på pepparkaksdegen och låt stå i frysen minst 4 timma innan servering. Ta fram cheesecaken ca 15- 20 minuter innan det är dags att fika.

Servera gärna med lite färsk apelsin

1
6 kommentarer

Vår lilla julgran

Hej och godmorgon bloggisar.

Jag lovade lite bilder från årets julgran – Och nu har jag lyckats få lite bilder i dagsljus  -den fick stå ute i glasverandan. Barnen och jag pyntade den redan förra helgen, fick rätta till några glaskulor efteråt  bara för att de inte skulle trilla ner och gå i tusenbitar 😉 Vi har faktiskt  inga direkta traditioner när vi tar in granen…. utan gärna så tidigt som möjligt – så att man ska hinna få ordentligt med julstämning innan jul ( för innan nyår så åker granen ut )

Julgranskulor i  vitt, silver och glas.

Fina glas bjällror

Och så istappar och dessa vita & silvriga i porslin.

Kungsgranar tycker jag är lite extra bra eftersom de inte barrar.

0
7 kommentarer

Nya skänken

Bloggen handlar ju inte bara om mat…. Utan det blir ju en del inlägg om hus & hem också.  Här fyndade jag en vacker gammal skänk på blocket för lite sen.
Redan färdigmålad och allt, och plus bra förvaring.

Tänkte visa hur det blev :

Nu måste jag fortsätta leta efter någon gammal rokoko-spegel att hänga över skänken såsmåningom. Får nog boka in lite auktioner i kalendern här tror jag.

Väldigt vackra handtag också tyckte jag

Hoppas ni får en riktigt trevlig helg !
På återseende snart igen.

0
2 kommentarer

Daimfudge

Jag gjorde ju inte bara en fudge sist, utan det blev änven då en med daimsmak.
Gjorde den på samma sätt som schweizernöten. Riktigt gott!

sch (1)

Du behöver  :
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
50 gram smör
1 msk honung
150 gram mjölkchoklad te.x daim, schweizernöt, helnöt, oreo,salta mandlar
( välj den chokladkakan du gillar bäst)

Gör så här :
Mät upp grädde, strösocker, sirap i en stor kastrull. låt koka till 120 grader , eller tills smeten klarar “kul-provet ”  . Kulprovet är att du kyler ner några droppar av smeten i iskallt vatten, och när du kan forma en kula av detta så är den färdig. Rör sedan ner honung, och smör , och bryt till sist ner den goda chokladen i blandningen. Rör tills allt har löst sig och du har en fin smet. Häll upp i en bakpappers-klädd form ca : 15*25  cm.Låt svalna över natten innan du skär upp fina bitar

sch1 (1)

0
5 kommentarer

Jul i vårt hus

Gomorron gomorron och välkommen fredag

Här hemma hos oss så börjar nu den där riktiga julstämningen att infinna sig – adventsljusstakar, stjärnor, massa snö och så julpyntad gran som luktar jul.

Jag har inte hunnit få några bra bilder på granen än. Ska se om jag inte hinner med det idag! En liten glimt från granen iallafall

Vitt, silver och glaskulor är det i våran gran i år.

0
Kommentera

Fredagspizza

Har ni bestämt fredagsmiddagen än ?  Annars kommer ett litet tips här. Typisk fredagsmat hos oss är tacos…. otippat va 😉   någon god gryta eller hemmagjord pizza.

Hemmagjord pizza gjorde vi förra helgen- och det är ju så mkt godare än köpt.

Egen pizzabotten är ett måste ! De där färdiga pizzarullarna man köper som kan tyckas vara smidiga smakar inte alls riktig pizza.

Det här behöver du till pizzadegen:

Till två plåtar pizzor ( tunna )
25 gram jäst
2 1/2 dl vatten
2 msk olja
1 tsk salt
ca 7-8 dl vetemjöl special

Egen tomatsås :
1 burk med tomatkross
2 msk tomatpure
1/2 msk torkad oregano
1 nypa socker

Fyllning : Ost, skinka och toppa med bea-sås när den är färdiggräddad.

Gör så här:

Smula jästen i en bunke och värm upp vattnet till fingervarmt, rör ut jästen med lite av vattnet – rör tills all jäst har löst sig. Blanda ner resten av ingredienerna och blanda ner så mycket mjöl som behövs för att degen ska släppa runt kanterna och bli smidig. Arbeta gärna degen med maskin eller visp med krokar. Låt jäsa i 45 – 60 minuter, baka sedan ut på plåtar. Under tiden kokar du tomatsåsen. Rör ner samtliga ingredienser, och låt sjuda i 10 minuter. Sedan kan du lägga på goda fyllningar men börja med tomatsåsen och sedan osten, och de valfria fyllningarnaIstället för att toppa med osten så blir pizzan bäst om man har osten direkt efter tomatsåsen. Gratinera sedan i mitten på ugnen i ca 225- 250 grader tills pizzan fått fin färg.

Äter ni också ofta fredagstacos?

0
9 kommentarer

Luciatåg och lussefika

Vi var och tittade på Nomis lussefirande på förskolan nu i eftermiddag.  Och de var jätteduktiga allihopa, det märktes att de hade övat länge 🙂

Nomi ville inte vara lucia eller tärna – utan hon ville vara en tomte.

Så hon var jättenöjd över tomteklänningen jag köpt- men det var väldigt varmt med tomtemössa tyckte hon.

Efter sången så bjöds det på fika : saft, glögg, pepparkaka och lussebullar.
En riktigt trevligt litet lussefirande.

Har ni varit och kollat på luciatåg idag ?

0
5 kommentarer

Schweizernötsfudge

Galet gott julgodis och så lätt att göra!

Du behöver  :
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
50 gram smör
1 msk honung
150 gram mjölkchoklad te.x schweizernöt

Gör så här :
Mät upp grädde, strösocker, sirap i en stor kastrull. låt koka till 120 grader , eller tills smeten klarar “kul-provet ”  . Kulprovet är att du kyler ner några droppar av smeten i iskallt vatten, och när du kan forma en kula av detta så är den färdig. Rör sedan ner honung, och smör , och bryt till sist ner den goda chokladen i blandningen. Rör tills allt har löst sig och du har en fin smet. Häll upp i en bakpappers-klädd form ca : 15*25  cm.
Låt svalna över natten innan du skär upp fina bitar

3
12 kommentarer

Hej och välkomna till Femme och min nya blogg

Hej finaste !


Datumet  är den 121212 och det en riktigt stor dag- för idag så lanseras nya sidan! Roligt att ni har hittat hit –  både gamla och nya läsare.  Från och med idag så kommer jag att skriva här med det trevliga gänget på  Femme det är alltså  gamla ”bloggfamiljen” plus med en hel del nya bloggare, blandannat jag. Tänk att det redan var några av er bloggläsare som lyckats lista ut att det skulle bli en bloggflytt hit – vilken koll ni har.

För er som inte har en aning om vem jag är så kan jag lite kort berätta att jag heter Jenny, jag är 31 år ( än så länge iallafall ) och jag bor i Växjö med min man och 4 barn .
Jag har drivit bloggen i snart tre år – och det är jätteroligt att bloggen växer ! Och här kommer jag att fortsätta att skriva massa om mat, en himlans  massa bakning ganska mycket hus & en hel del inredning ……. Ja, ni kommer helt enkelt  få en liten glimt av min lilla vardag .

Vill ni följa bloggen på andra sätt så går det bra via Facebook  och Instagram @jennysmatblogg som jag startade för några dagar sedan! Gör det vetja.


I sökrutan på till höger kan du söka efter recept, och även bläddra bland de olika kategorierna i listorna.

Julgodis som knäck, ischoklad, fudge och tryffel hittar ni också mycket om ni söker i kategorierna julmat / julgodis .

Men jag bakar inte bara, det finns massa middagsrecept på bloggen också.
Det är bara att bläddra bland alla kategorierna : Kycklingrätter, soppor, skaldjur , fiskrätter och LCHF

Lättlagade pastastubbar


Massa lättlagade och värmande soppor finner ni om ni söker runt på bloggen.

Mina matbilder & recept får ni gärna låna till era bloggar – men glöm inte att ange källan.

Och jag blir såååå glad om ni lämnar ett litet avtrycke efter er,
mycket roligare att blogga ofta då!

Kram

0
21 kommentarer

Pizzaomelett med tacofyllning

Tjingeling,

Tänkte tipsa om detta i god tid, ifall ni ska äta tacos idag och liksom får lite över. Det är jättegott att göra en omelett på, som smakar pizza.
En god lunch som tar cirka 20 minuter att laga.

IMG_2505

Räcker till 1 – 2 personer, beroende på hur hungrig man är.

Det här behöver du till en panna :
4 ägg
4 msk grädde / mjölk eller vatten
salt & peppar

Topping:
1/2 msk chilisås + 1 tsk tomatpure
ost
1 dl färdigstekt tacofärs
gul lök
jalapenos

Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader. Hetta upp en stekpanna ( håll koll så att den går att ställa i ugnen) med lite olja
Vispa ihop ägg och vätska och vänd ner, stek på medelsvagvärme tills omeletten stannat till. Blanda ihop chilisås & tomatpute och bred över omeletten fördela ost, tacofärs, skivad lök  & jalapenos  och gratinera sedan i ugnen i cirka 10 minuter, eller tills osten börjar bubbla.

Färdig att servera med lite god sallad.

 

Omelett godaste

0
2 kommentarer