Gör så här :
Mät upp grädde, strösocker, sirap i en stor kastrull. låt koka till 120 grader , eller tills smeten klarar “kul-provet ” . Kulprovet är att du kyler ner några droppar av smeten i iskallt vatten, och när du kan forma en kula av detta så är den färdig. Rör sedan ner honung, och smör , och bryt till sist ner den goda chokladen i blandningen. Rör tills allt har löst sig och du har en fin smet. Häll upp i en bakpappers-klädd form ca : 15*25 cm.
Låt svalna över natten innan du skär upp fina bitar
Datumet är den 121212 och det en riktigt stor dag- för idag så lanseras nya sidan! Roligt att ni har hittat hit – både gamla och nya läsare. Från och med idag så kommer jag att skriva här med det trevliga gänget på Femme det är alltså gamla ”bloggfamiljen” plus med en hel del nya bloggare, blandannat jag. Tänk att det redan var några av er bloggläsare som lyckats lista ut att det skulle bli en bloggflytt hit – vilken koll ni har.
För er som inte har en aning om vem jag är så kan jag lite kort berätta att jag heter Jenny, jag är 31 år ( än så länge iallafall ) och jag bor i Växjö med min man och 4 barn .
Jag har drivit bloggen i snart tre år – och det är jätteroligt att bloggen växer ! Och här kommer jag att fortsätta att skriva massa om mat, en himlans massa bakning ganska mycket hus & en hel del inredning ……. Ja, ni kommer helt enkelt få en liten glimt av min lilla vardag .
Vill ni följa bloggen på andra sätt så går det bra via Facebook och Instagram @jennysmatblogg som jag startade för några dagar sedan! Gör det vetja.
I sökrutan på till höger kan du söka efter recept, och även bläddra bland de olika kategorierna i listorna.
Julgodis som knäck, ischoklad, fudge och tryffel hittar ni också mycket om ni söker i kategorierna julmat / julgodis .
Men jag bakar inte bara, det finns massa middagsrecept på bloggen också.
Det är bara att bläddra bland alla kategorierna : Kycklingrätter, soppor, skaldjur , fiskrätter och LCHF
Lättlagade pastastubbar
Massa lättlagade och värmande soppor finner ni om ni söker runt på bloggen.
Mina matbilder & recept får ni gärna låna till era bloggar – men glöm inte att ange källan.
Och jag blir såååå glad om ni lämnar ett litet avtrycke efter er,
mycket roligare att blogga ofta då!
Tänkte tipsa om detta i god tid, ifall ni ska äta tacos idag och liksom får lite över. Det är jättegott att göra en omelett på, som smakar pizza.
En god lunch som tar cirka 20 minuter att laga.
Räcker till 1 – 2 personer, beroende på hur hungrig man är.
Det här behöver du till en panna : 4 ägg
4 msk grädde / mjölk eller vatten
salt & peppar
Gör så här: Ställ ugnen på 225 grader. Hetta upp en stekpanna ( håll koll så att den går att ställa i ugnen) med lite olja
Vispa ihop ägg och vätska och vänd ner, stek på medelsvagvärme tills omeletten stannat till. Blanda ihop chilisås & tomatpute och bred över omeletten fördela ost, tacofärs, skivad lök & jalapenos och gratinera sedan i ugnen i cirka 10 minuter, eller tills osten börjar bubbla.
Nomi är jätteintresserad av bokstäver och att skriva trots att hon bara är tre (!!) eller ja hon blir ju fyra om ett par månader . Har man tre duktiga storasyskon så lär man sig nog skriva lite snabbare !
Ser ni se vad hon skrivit ?
Nu önskar jag mig lite bra tips på bra lätta skrivböcker & räkneböcker att köpa tipsa mig gärna. Nomi tycker att det är roligt att både skriva och räkna.
Juliga lingongrottor är både lättbakade och väldigt goda. Dessa bakar du lätt som en plätt och kan med fördel ätas varma – livsfarligt goda! 😀
Detta behöver du till syltgrottor:
Muffinsformar :
ca 20 st
4 1/2 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
2Tsk vaniljsocker
200 gram smör
Garnering: 1 dl fast lingonsylt
Gör så här:
Blanda samman de torra ingredienserna i en skål, tärna ner smöret där i och knåda ihop till en deg , antingen för hand eller i matberedare. Ställ ugnen på 200 grader. Låt degen vila i kylskåpet en stund, för då blir den lättare att arbeta med. Forma degen till runda bollar och lägg i muffinsformar, gör en mindre grop i varje kula och fyll upp med sylt. Grädda hallongrottorna i mitten på ugnen i ca 10 minuter eller tills de fått lite fin färg.
Lätt som en plätt- och dessa syltgrottor kan lätt varieras med olika sylter / marmelader eller varför inte testa att baka med saffran eller kanel i degen. Gott gott gott !
Första december idag och 24 dagar kvar till jul. Wiiiieeee vad jag längtar! Idag ringde väckarklockan vid åtta så att vi inte skulle försova oss – ni har väl inte missat att julkalendern börjar nu kvart i nio ?
Så nu kokar vi ägg och dukar fram frukostbordet framför tv:n, precis som vi gör varje år. Kan knappt tro att det gått ett helt år sedan förra årets kalender ” tjuvarnas jul” – vilken julkalendern minns du bäst ?
Jag tycker att julroser är den finaste av alla julblommor, enkel och stilren ( fick tipset av en bloggläsare att den också går att plantera utomhus. )
God kväll på er,
Nu är det snart dags att sätta sig framför tv:n, och här ska vi äta en riktigt julig pannacotta jag skulle vilja beskriva den som syrlig, len och fantastiskt krämig i smaken. Lingon är så gott! Detta är en perfekt pannacotta för den som inte gillar det där sockersöta.
Det här behöver du : 4 dl grädde 1 dl strösocker 1 vaniljstång 2 gelatinblad 1 dl lingon (Spara några till garnering )
Gör så här: Lägg gelatinbladen i kallt vatten i cirka fem minuter. Under tiden börjar du med gräddblaningen. Häll i grädde i en kastrull tillsammans med socker, och en skuren vaniljstång. Skrapa gärna ur vaniljen”fröna” direkt ner i grädde + själva vaniljstången. Låt koka upp på svag värme, när det kokat – ta bort från värmen och vispa ner gelatinbladen tills de löst sig helt. Häll i lingonen och mixa med stavmixer till en rosa slät smet. Sila det innan du häller upp det i vackra glas, jag ställde mina glas snett i kylen för att få en lite söt lutning på den. Låt stå kallt i minst 4 timmar innan servering.
Jag gillar inredning- jag gillar att blanda gammalt, antikt, slitet , nytt och ärvt hemma hos oss. Och att ha inredning som intresse behöver inte vara dyrt, jag vill med detta inlägget lyfta fram hur mycket roligare och bättre det är att handla ”second hand”, på ”loppisar” och ” blocket” samt är det är en väldigt bra början på att inreda sitt hem. Man kan lyfta fram många bra anledningar till varför man ska handla begagnat – förutom ekonomiskt så är det miljövänligt och väldigt mycket roligare att hitta en äldre möbel som inte alla andra har hemma. Visst är det roligt med nytt också , men jag tycker nog att äldre möbler ändå har mer charm. Köp en gammal stol, skrivbord, eller en skänk för en billig peng och måla om till en färg du gillar. ( Ni vet ju att jag gillar vitt , vitt och åter vitt )
Dessa vackra skedar har jag fått ärva – värde ett par kronor på loppis skulle jag gissa. Men ovärderliga för mig 🙂
Dessa fina gamla skedar passar fint till julbordet jag ska duka fram, stora nog att ta jansonss med & köttbullarna.
Hur gör ni ? Handlar ni också gärna på loppis, auktioner och blocket ?
Hoppas veckan har har varit bra, så här långt. Den 29 : e November idag och det är mindre än en månad kvar till julafton – vart tar tiden vägen!? De senaste dagarma har jag hittat så mycket nya recept som jag vill hinna med att pröva, och såklart även en del gamla favoriter som ska lagas igen.
Måste passa på att tipsa om Mildas julbok som är fullproppad med massa god julmat och trevliga bakverk – nu man kan beställa hem julboken helt gratis så länge lagret räcker eller fram till den 31 december. klicka HÄR eller på bilden så hittar du.
I samarbete med Milda
Jag har hunnit kika igenom boken flera gånger redan och kryssat för recepten som ska prövas. I julboken finns lättlagade klassiska julrätter där alla moment är väl beskrivet och numrerat i ordning. Hur du kokar och griljerar julskinka, revbenspjäll , Janssons och olika inläggningar till sillen. Jag är en riktig julnörd, och både att julpyssla och pynta- inför jul så ska apelsinerna smyckas med nejlikor, det ska torkas äpplen och apelsinskivor i ugnen, bindas kanelstänger till juldekoration och även granris ska knytas runt lilla altanen på framsida och jag önskar att jag kunde knyta en sådan där fin julbock som jag har såg utanför vart vartannat hus förra året . Och mycket mat ska det lagas i år nu när vi ska ha julafton hos oss – så inspiration till julmat letar jag efter i massor. Jag ska baka julbrödet, och griljera julskinka, lägga in sill, krämig janssons, ägghalvor och rödbetssallad ( hittade ett enkelt recept nu i Mildaboken) och mycket mer…. och även göra egen senap står det på ”göra-listan” , det är enkelt och gott!
Och vad måste finnas på ditt julbord ? Och har du några andra trevliga tips på en riktigt julig jul? 🙂
Och de här julsnittarna med kallrökt lax fick mig att bli riktigt hungrig
Och så smarriga gotte-recept det fanns i Mildas kokbok ! Egen pepparkaksdeg till jul ?! Hembakat är ju bara så mycket godare än färdigköpta. Även om jag helst äter degen precis som den är 😀
Saffransbröd, Kolor och ischoklad och småbröd – det är alltid lika roligt med massa julinspiration.
Och du kan även beställa julboken som en talande app på mildas hemsida – helt gratis även den.
Hur smidigt är det inte med en talande matlagningsapp egentligen , man har händerna helt fria att laga mat och baka. Verkligen smidigt, och du slipper en kletig mobiltelefon. Klicka HÄR så kan du trycka hem den.
Seså mina vänner…… Berätta nu vad man inte får missa till julbordet och bästa tips på att få en riktigt fin och julig jul!?
Har ni hunnit äta lunch än ? Här blev det en omelett med räkor och philadelphiaost.
Och nu tänkte jag sätta mig en stund och kolla i tidningar efter julinspiration, med en kopp kaffe och goda pepparkakor. Snart dags att gå bort till skolan och hämta Melvin .
Vad glad jag blir att ni gillade tapeten- vi är också nöjda, tycker den blev så mycket gulligare än den vi hade tidigare .