Thai-lax med ris och citronsallad

God kväll i stugorna.

Nu har vi precis landat i tvsofforna efter maten och har dukat fram lite lördagsgodis framför tv:n  till ” vem vill bli miljonär”. Och kvällens middag blev lax med thailändska smaker – lättlagat och sååå gott blev det. Ni vet att ni kan söka på gamla recept här till höger om bloggen, antingen i sökrutan eller bland kategorerina. Det finns ett arkiv på nästan 1000 olika recept nu här på bloggen 😀

Skippa riset så har du en LCHF-rätt

Det här behöver du till 4 portioner :
Jasminris
4 laxbitar
3 dl creme fraiche
1 dl grädde
2 msk rödcurry pasta
salt och peppar

Serveras med en sallad + pressad citron över

Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader. Lägg den tinade laxen i en ugnssäker form.
Vispa ihop creme fraiche, grädde, rödcurry pastan med salt och peppar.
Bred ut över laxen och ställ in i mitten av ugnen. Under tiden gör du salladen , pressa över lite citron över. Koka riset enligt anvisningar på paketet. Om du vill skapa ristorn så är ett klibbigt ris som jasminris att föredra, jag brukar ha ett mindre glas som jag fyller med riset och sedan knackar ut på tallriken ( brukar bli särskilt uppskattat av barnen kring bordet ) När laxen är klar ( cirka 30 minuter ) så är den färdig att serveras.

Gott gott och riktigt enkelt.

Smaklig måltid.

0
5 kommentarer

Lördagsfika

Snart kommer Ingela och hennes familj hit på lite lördagsfika.
Det var evigheter sedan vi sågs nu – först reste vi till Thailand, och sen har hon varit i New York ….  men nu så hade vi lyckats hitta en dag som passade, så vi kunde ses – dricka kaffe och skvallra ikapp.

Trevlig lördag!

0
2 kommentarer

Pepparkakscheesecake

En julig cheesecake med smak av pepparkaka & apelsin

Pepparkaksbotten till en form på cirka 24 cm:
25-30 stycken pepparkakor 1 msk socker 50 gram smör ( Mindre om man har en mindre form  )

Fyllning:
200 gram färskost ( Philadelphia ost)
3 st äggulor
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
4 dl vispgrädde
1 apelsin (skalet )

Gör så här:
Mixa pepparkakorna tills det bara blir en slätt av smulor. Smält smöret och häll i 1 msk socker o rör om tills det blandar sig. Platta ut i en form ( ca 22- 24 cm )

Vispa äggula, socker, vaniljsocker och färskost i en bunke. Vispa grädde i en annan bunke- grädden ska bli fast . Vänd sedan ner grädden i äggblandningen. Riv sedna ner skalet av apelsinen i detta och rör runt det i smeten. Vänd sedan över på pepparkaksdegen och låt stå i frysen minst 4 timma innan servering. Ta fram cheesecaken ca 15- 20 minuter innan det är dags att fika.

Servera gärna med lite färsk apelsin

1
6 kommentarer

Vår lilla julgran

Hej och godmorgon bloggisar.

Jag lovade lite bilder från årets julgran – Och nu har jag lyckats få lite bilder i dagsljus  -den fick stå ute i glasverandan. Barnen och jag pyntade den redan förra helgen, fick rätta till några glaskulor efteråt  bara för att de inte skulle trilla ner och gå i tusenbitar 😉 Vi har faktiskt  inga direkta traditioner när vi tar in granen…. utan gärna så tidigt som möjligt – så att man ska hinna få ordentligt med julstämning innan jul ( för innan nyår så åker granen ut )

Julgranskulor i  vitt, silver och glas.

Fina glas bjällror

Och så istappar och dessa vita & silvriga i porslin.

Kungsgranar tycker jag är lite extra bra eftersom de inte barrar.

0
7 kommentarer

Nya skänken

Bloggen handlar ju inte bara om mat…. Utan det blir ju en del inlägg om hus & hem också.  Här fyndade jag en vacker gammal skänk på blocket för lite sen.
Redan färdigmålad och allt, och plus bra förvaring.

Tänkte visa hur det blev :

Nu måste jag fortsätta leta efter någon gammal rokoko-spegel att hänga över skänken såsmåningom. Får nog boka in lite auktioner i kalendern här tror jag.

Väldigt vackra handtag också tyckte jag

Hoppas ni får en riktigt trevlig helg !
På återseende snart igen.

0
2 kommentarer

Daimfudge

Jag gjorde ju inte bara en fudge sist, utan det blev änven då en med daimsmak.
Gjorde den på samma sätt som schweizernöten. Riktigt gott!

sch (1)

Du behöver  :
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
50 gram smör
1 msk honung
150 gram mjölkchoklad te.x daim, schweizernöt, helnöt, oreo,salta mandlar
( välj den chokladkakan du gillar bäst)

Gör så här :
Mät upp grädde, strösocker, sirap i en stor kastrull. låt koka till 120 grader , eller tills smeten klarar “kul-provet ”  . Kulprovet är att du kyler ner några droppar av smeten i iskallt vatten, och när du kan forma en kula av detta så är den färdig. Rör sedan ner honung, och smör , och bryt till sist ner den goda chokladen i blandningen. Rör tills allt har löst sig och du har en fin smet. Häll upp i en bakpappers-klädd form ca : 15*25  cm.Låt svalna över natten innan du skär upp fina bitar

sch1 (1)

0
5 kommentarer

Jul i vårt hus

Gomorron gomorron och välkommen fredag

Här hemma hos oss så börjar nu den där riktiga julstämningen att infinna sig – adventsljusstakar, stjärnor, massa snö och så julpyntad gran som luktar jul.

Jag har inte hunnit få några bra bilder på granen än. Ska se om jag inte hinner med det idag! En liten glimt från granen iallafall

Vitt, silver och glaskulor är det i våran gran i år.

0
Kommentera

Fredagspizza

Har ni bestämt fredagsmiddagen än ?  Annars kommer ett litet tips här. Typisk fredagsmat hos oss är tacos…. otippat va 😉   någon god gryta eller hemmagjord pizza.

Hemmagjord pizza gjorde vi förra helgen- och det är ju så mkt godare än köpt.

Egen pizzabotten är ett måste ! De där färdiga pizzarullarna man köper som kan tyckas vara smidiga smakar inte alls riktig pizza.

Det här behöver du till pizzadegen:

Till två plåtar pizzor ( tunna )
25 gram jäst
2 1/2 dl vatten
2 msk olja
1 tsk salt
ca 7-8 dl vetemjöl special

Egen tomatsås :
1 burk med tomatkross
2 msk tomatpure
1/2 msk torkad oregano
1 nypa socker

Fyllning : Ost, skinka och toppa med bea-sås när den är färdiggräddad.

Gör så här:

Smula jästen i en bunke och värm upp vattnet till fingervarmt, rör ut jästen med lite av vattnet – rör tills all jäst har löst sig. Blanda ner resten av ingredienerna och blanda ner så mycket mjöl som behövs för att degen ska släppa runt kanterna och bli smidig. Arbeta gärna degen med maskin eller visp med krokar. Låt jäsa i 45 – 60 minuter, baka sedan ut på plåtar. Under tiden kokar du tomatsåsen. Rör ner samtliga ingredienser, och låt sjuda i 10 minuter. Sedan kan du lägga på goda fyllningar men börja med tomatsåsen och sedan osten, och de valfria fyllningarnaIstället för att toppa med osten så blir pizzan bäst om man har osten direkt efter tomatsåsen. Gratinera sedan i mitten på ugnen i ca 225- 250 grader tills pizzan fått fin färg.

Äter ni också ofta fredagstacos?

0
9 kommentarer

Luciatåg och lussefika

Vi var och tittade på Nomis lussefirande på förskolan nu i eftermiddag.  Och de var jätteduktiga allihopa, det märktes att de hade övat länge 🙂

Nomi ville inte vara lucia eller tärna – utan hon ville vara en tomte.

Så hon var jättenöjd över tomteklänningen jag köpt- men det var väldigt varmt med tomtemössa tyckte hon.

Efter sången så bjöds det på fika : saft, glögg, pepparkaka och lussebullar.
En riktigt trevligt litet lussefirande.

Har ni varit och kollat på luciatåg idag ?

0
5 kommentarer

Schweizernötsfudge

Galet gott julgodis och så lätt att göra!

Du behöver  :
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
50 gram smör
1 msk honung
150 gram mjölkchoklad te.x schweizernöt

Gör så här :
Mät upp grädde, strösocker, sirap i en stor kastrull. låt koka till 120 grader , eller tills smeten klarar “kul-provet ”  . Kulprovet är att du kyler ner några droppar av smeten i iskallt vatten, och när du kan forma en kula av detta så är den färdig. Rör sedan ner honung, och smör , och bryt till sist ner den goda chokladen i blandningen. Rör tills allt har löst sig och du har en fin smet. Häll upp i en bakpappers-klädd form ca : 15*25  cm.
Låt svalna över natten innan du skär upp fina bitar

1
11 kommentarer