Tredje advent idag – bara drygt en vecka kvar till jul! Idag har vi varit uppe tidigt och åt frukost i god tid …. maken har packat in snowboarden och pulkorna i bilen och snart ska vi bege oss mot pulkabacken med varmchoklad och smörgåsar i packningen. Och nej, jag åker inte snowboard, kan tyvärr inte ens åka skidor. Men Melvin är riktigt duktig på det- så han ska få öva i lite backar idag.
Nu har vi precis landat i tvsofforna efter maten och har dukat fram lite lördagsgodis framför tv:n till ” vem vill bli miljonär”. Och kvällens middag blev lax med thailändska smaker – lättlagat och sååå gott blev det. Ni vet att ni kan söka på gamla recept här till höger om bloggen, antingen i sökrutan eller bland kategorerina. Det finns ett arkiv på nästan 1000 olika recept nu här på bloggen 😀
Skippa riset så har du en LCHF-rätt
Det här behöver du till 4 portioner :
Jasminris
4 laxbitar
3 dl creme fraiche
1 dl grädde
2 msk rödcurry pasta
salt och peppar
Serveras med en sallad + pressad citron över
Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader. Lägg den tinade laxen i en ugnssäker form.
Vispa ihop creme fraiche, grädde, rödcurry pastan med salt och peppar.
Bred ut över laxen och ställ in i mitten av ugnen. Under tiden gör du salladen , pressa över lite citron över. Koka riset enligt anvisningar på paketet. Om du vill skapa ristorn så är ett klibbigt ris som jasminris att föredra, jag brukar ha ett mindre glas som jag fyller med riset och sedan knackar ut på tallriken ( brukar bli särskilt uppskattat av barnen kring bordet ) När laxen är klar ( cirka 30 minuter ) så är den färdig att serveras.
Snart kommer Ingela och hennes familj hit på lite lördagsfika.
Det var evigheter sedan vi sågs nu – först reste vi till Thailand, och sen har hon varit i New York …. men nu så hade vi lyckats hitta en dag som passade, så vi kunde ses – dricka kaffe och skvallra ikapp.
Gör så här:
Mixa pepparkakorna tills det bara blir en slätt av smulor. Smält smöret och häll i 1 msk socker o rör om tills det blandar sig. Platta ut i en form ( ca 22- 24 cm )
Vispa äggula, socker, vaniljsocker och färskost i en bunke. Vispa grädde i en annan bunke- grädden ska bli fast . Vänd sedan ner grädden i äggblandningen. Riv sedna ner skalet av apelsinen i detta och rör runt det i smeten. Vänd sedan över på pepparkaksdegen och låt stå i frysen minst 4 timma innan servering. Ta fram cheesecaken ca 15- 20 minuter innan det är dags att fika.
Jag lovade lite bilder från årets julgran – Och nu har jag lyckats få lite bilder i dagsljus -den fick stå ute i glasverandan. Barnen och jag pyntade den redan förra helgen, fick rätta till några glaskulor efteråt bara för att de inte skulle trilla ner och gå i tusenbitar 😉 Vi har faktiskt inga direkta traditioner när vi tar in granen…. utan gärna så tidigt som möjligt – så att man ska hinna få ordentligt med julstämning innan jul ( för innan nyår så åker granen ut )
Julgranskulor i vitt, silver och glas.
Fina glas bjällror
Och så istappar och dessa vita & silvriga i porslin.
Kungsgranar tycker jag är lite extra bra eftersom de inte barrar.
Bloggen handlar ju inte bara om mat…. Utan det blir ju en del inlägg om hus & hem också. Här fyndade jag en vacker gammal skänk på blocket för lite sen.
Redan färdigmålad och allt, och plus bra förvaring.
Tänkte visa hur det blev :
Nu måste jag fortsätta leta efter någon gammal rokoko-spegel att hänga över skänken såsmåningom. Får nog boka in lite auktioner i kalendern här tror jag.
Väldigt vackra handtag också tyckte jag
Hoppas ni får en riktigt trevlig helg !
På återseende snart igen.
Gör så här :
Mät upp grädde, strösocker, sirap i en stor kastrull. låt koka till 120 grader , eller tills smeten klarar “kul-provet ” . Kulprovet är att du kyler ner några droppar av smeten i iskallt vatten, och när du kan forma en kula av detta så är den färdig. Rör sedan ner honung, och smör , och bryt till sist ner den goda chokladen i blandningen. Rör tills allt har löst sig och du har en fin smet. Häll upp i en bakpappers-klädd form ca : 15*25 cm.Låt svalna över natten innan du skär upp fina bitar
Här hemma hos oss så börjar nu den där riktiga julstämningen att infinna sig – adventsljusstakar, stjärnor, massa snö och så julpyntad gran som luktar jul.
Jag har inte hunnit få några bra bilder på granen än. Ska se om jag inte hinner med det idag! En liten glimt från granen iallafall
Vitt, silver och glaskulor är det i våran gran i år.
Har ni bestämt fredagsmiddagen än ? Annars kommer ett litet tips här. Typisk fredagsmat hos oss är tacos…. otippat va 😉 någon god gryta eller hemmagjord pizza.
Hemmagjord pizza gjorde vi förra helgen- och det är ju så mkt godare än köpt.
Egen pizzabotten är ett måste ! De där färdiga pizzarullarna man köper som kan tyckas vara smidiga smakar inte alls riktig pizza.
Det här behöver du till pizzadegen:
Till två plåtar pizzor ( tunna )
25 gram jäst
2 1/2 dl vatten
2 msk olja
1 tsk salt
ca 7-8 dl vetemjöl special
Egen tomatsås :
1 burk med tomatkross
2 msk tomatpure
1/2 msk torkad oregano
1 nypa socker
Fyllning : Ost, skinka och toppa med bea-sås när den är färdiggräddad.
Gör så här:
Smula jästen i en bunke och värm upp vattnet till fingervarmt, rör ut jästen med lite av vattnet – rör tills all jäst har löst sig. Blanda ner resten av ingredienerna och blanda ner så mycket mjöl som behövs för att degen ska släppa runt kanterna och bli smidig. Arbeta gärna degen med maskin eller visp med krokar. Låt jäsa i 45 – 60 minuter, baka sedan ut på plåtar. Under tiden kokar du tomatsåsen. Rör ner samtliga ingredienser, och låt sjuda i 10 minuter. Sedan kan du lägga på goda fyllningar men börja med tomatsåsen och sedan osten, och de valfria fyllningarnaIstället för att toppa med osten så blir pizzan bäst om man har osten direkt efter tomatsåsen. Gratinera sedan i mitten på ugnen i ca 225- 250 grader tills pizzan fått fin färg.