Josefins fantastiska kola- chokladkaka

Hej på er !

Roligt att ni ville ha receptet på kakan. Det trodde jag nästan så jag hade redan ordnat fram receptet från Jonathan mamma -och denna godiskaka kan ni inte missa!

Denna kakan kallade Karin för Josefins kaka – och det är en blandning melllan kola och choklad.  Verkligen URGOOOOD

Du behöver :
200 gram smör
3 dl strösocker
2 ägg
1 dl kakao
4 tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Topping :
2 dl vispgrädde
2 dl socker
2 msk ljussirap
100 gram mörk choklad

Gör så här :
Ställ ugnen 175 grader.
Smält smöret och låt svalna. Vipsa ägg och socker pösigt.  Blanda de torra ingredienser och vänd ner i smeten och rör sist ner smöret.  Häll upp i en form på cirka 35*25 cm. Kakorna ska bli ganska tunna- och grädda i mitten av ugnen i cirka15- 20 minuter. Låt sedan svalna medan du gör toppingen. Koka upp grädde, socker och sirap  tills smeten tjockar något, vispa / rör om under tiden. Ta bort från plattan och bryt ner chokladen, rör tills allt har blivit en smidig smet. Låt svalna så att toppingen tjocknar innan du breder ut den över kakan.
Förvara sedan stå kallt .

* * * * * * * * *  *

Bloggen uppdateras varje dag med mat och bakrecept- och har nu över 2000 olika( lättlagade )  recept.
Följ den gärna på facebook, klicka HÄR  eller instagram : @jennysmatblogg

0
29 kommentarer

Lyxig tryffel med mörkchoklad

Man kan tro att detta är vanliga chokladbollar.
Men det är de inte… Det är tryffel rullade i kokos och i hackade nötter.
Jag hade mörk kvalitetschoklad 70 % kakao när jag gjorde dessa – men det går bra att göra med mjölkchoklad också för en lenare, och mjukare smak.

Lyxiga tryfflar :
125 gram kvalitetschoklad
1/2 dl grädde
1 msk smör

Garnering : hackade nötter eller kokos

Gör så här :

Hacka chokladen i mindre bitar.
Värm upp grädden i en kastrull , ta bort när den precis har börjat koka.
Rör snabbt ner chokladen och rör tills chokladen har smält helt. Värm ev. på lite om inte all chokladen smälter. Till sist rör ner smöret i blandningen tills smeten blir blank. Ställ sedan smeten svalt i ett par timmar, när den stelnat så kan du forma kulor av chokladen, Jag hade hjälp av en tesked när jag formade.
Rulla sedan kulorna i valfri garnering.

Klara att serveras,

0
5 kommentarer

Fixa julstämning

Endast en vecka kvar till jul ,

och här är förberedelserna i full gång. I år ska vi ju vara hemma hos oss, och det känns som om vi har läget under kontroll. Julbrödet är bakat och väntar i frysen. Julgodiset är kokat och står i vackert led i glasburkar i matkällaren, maten är planerad och väntar på att tillagas. Längtar så efter all god julmat…. 


Nu denna veckan så försöker vi fixa ordentligt med julstämning. Apelsinerna ska smyckas med kryddnejlikor, knäckebröd ska bindas och hängas upp i köksfönstret, plocka in lite granris till vaserna. Och vita julblommor står på inköpslistan…. Men vad finns det mer för vita julblommor att handla förutom julrosorna ?

0
3 kommentarer

Vår söndag i bilder

Godmorgon och välkommen ny vecka.

Hoppas ni haft en riktigt fin helg- det har vi. Måndag idag – och efter skolan kommer Jacob & Thelma hem från sin pappa – så ordningen återställs 😀
Igår så packade vi oss i väg till skid / pulka-backen i Nybro….. trots  att det var någon plusgrad. Det var nästan INGET folk där förutom vi och finaste Ulrika och hennes familj ! Och medan Melvin och maken övade snowboard i skidbacken, så höll vi andra till i pulkabacken. Efter en hel del spring upp och ner i backen , så blir man ju hungrig-  så vi grillade lite korv – det hör ju till efter ett par timmar i snön.

Maten smakar alltid bäst utomhus.

Efter pulkaåkning och några timmar i skidbacken så åkte vi vidare till Kalmar-
till barnens farmor och farfar.

De hade dukat upp och gjort så fint tills vi skulle komma.

Och gjort upp en  brasa (ååååå vad jag  längtar tills var eldstad ska fungera! )

Jag önskar mig sådana här gamla vackra glas karaffer av tomten.
Jag hittar aldrig de när jag är på loppis- vill ha! 😀

Karin , barnens farmor är ju expert på att få allt att se så vackert och hemtrevligt ut.
Hon är grym på inredning! ( …och på att laga god mat)

Vackert  bord i finbetong – jag tycker betongstilen är så snygg!
Vi var väldigt nära att beställa bänkskivor i köket i betong, men tillsist insåg vi nog att det inte skulle fungera – det blir väldigt lätt fläckigt. Istället valde vi världens snyggaste stenskiva – och på den kommer bilder efter jul, så fort vi har fått den på plats …..

Karin hade lagat en god fläskfilegryta, med potatisgratäng och goda tillbehör.

Gott gott gott!

Världens godaste kaka bjöd hon på också,
en chokladig kola-kaka. Kunde vara kul att bjuda på till jul ?! 😀
Riktigt krämig och god! <3

Nu ska jag väcka resten av familjen.
Dags för julkalendern! 😀

0
5 kommentarer

Fira barnens farfar

Farfar fyllde år i går, och idag ska vi åka till kalmar och fira födelsedagen med paket och vacker sång. Då farfar dricker massor med te  – så tyckte jag att detta set var klockrent, och ett plus för att den var i så fin färg också.

Och förutom barnens fina teckningar så köpte vi lite olika sorters lös te  också – tror det kommer att det uppskattas.

0
1 kommentar

Tredje advent

Tredje advent idag – bara drygt en vecka kvar till jul! Idag har vi varit uppe  tidigt och åt frukost i god tid …. maken har packat in snowboarden och pulkorna i bilen och snart ska vi bege oss mot pulkabacken med varmchoklad och smörgåsar i packningen.  Och nej, jag åker inte snowboard, kan tyvärr inte ens åka skidor. Men Melvin är riktigt duktig på det- så han ska få öva i lite backar idag.

Önskar dig en fin tredje advent.

Så här mörkt var det för ett par timmar sedan

Lite ljusare ute nu 🙂

0
4 kommentarer

Thai-lax med ris och citronsallad

God kväll i stugorna.

Nu har vi precis landat i tvsofforna efter maten och har dukat fram lite lördagsgodis framför tv:n  till ” vem vill bli miljonär”. Och kvällens middag blev lax med thailändska smaker – lättlagat och sååå gott blev det. Ni vet att ni kan söka på gamla recept här till höger om bloggen, antingen i sökrutan eller bland kategorerina. Det finns ett arkiv på nästan 1000 olika recept nu här på bloggen 😀

Skippa riset så har du en LCHF-rätt

Det här behöver du till 4 portioner :
Jasminris
4 laxbitar
3 dl creme fraiche
1 dl grädde
2 msk rödcurry pasta
salt och peppar

Serveras med en sallad + pressad citron över

Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader. Lägg den tinade laxen i en ugnssäker form.
Vispa ihop creme fraiche, grädde, rödcurry pastan med salt och peppar.
Bred ut över laxen och ställ in i mitten av ugnen. Under tiden gör du salladen , pressa över lite citron över. Koka riset enligt anvisningar på paketet. Om du vill skapa ristorn så är ett klibbigt ris som jasminris att föredra, jag brukar ha ett mindre glas som jag fyller med riset och sedan knackar ut på tallriken ( brukar bli särskilt uppskattat av barnen kring bordet ) När laxen är klar ( cirka 30 minuter ) så är den färdig att serveras.

Gott gott och riktigt enkelt.

Smaklig måltid.

0
5 kommentarer

Lördagsfika

Snart kommer Ingela och hennes familj hit på lite lördagsfika.
Det var evigheter sedan vi sågs nu – först reste vi till Thailand, och sen har hon varit i New York ….  men nu så hade vi lyckats hitta en dag som passade, så vi kunde ses – dricka kaffe och skvallra ikapp.

Trevlig lördag!

0
2 kommentarer

Pepparkakscheesecake

En julig cheesecake med smak av pepparkaka & apelsin

Pepparkaksbotten till en form på cirka 24 cm:
25-30 stycken pepparkakor 1 msk socker 50 gram smör ( Mindre om man har en mindre form  )

Fyllning:
200 gram färskost ( Philadelphia ost)
3 st äggulor
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
4 dl vispgrädde
1 apelsin (skalet )

Gör så här:
Mixa pepparkakorna tills det bara blir en slätt av smulor. Smält smöret och häll i 1 msk socker o rör om tills det blandar sig. Platta ut i en form ( ca 22- 24 cm )

Vispa äggula, socker, vaniljsocker och färskost i en bunke. Vispa grädde i en annan bunke- grädden ska bli fast . Vänd sedan ner grädden i äggblandningen. Riv sedna ner skalet av apelsinen i detta och rör runt det i smeten. Vänd sedan över på pepparkaksdegen och låt stå i frysen minst 4 timma innan servering. Ta fram cheesecaken ca 15- 20 minuter innan det är dags att fika.

Servera gärna med lite färsk apelsin

1
6 kommentarer

Vår lilla julgran

Hej och godmorgon bloggisar.

Jag lovade lite bilder från årets julgran – Och nu har jag lyckats få lite bilder i dagsljus  -den fick stå ute i glasverandan. Barnen och jag pyntade den redan förra helgen, fick rätta till några glaskulor efteråt  bara för att de inte skulle trilla ner och gå i tusenbitar 😉 Vi har faktiskt  inga direkta traditioner när vi tar in granen…. utan gärna så tidigt som möjligt – så att man ska hinna få ordentligt med julstämning innan jul ( för innan nyår så åker granen ut )

Julgranskulor i  vitt, silver och glas.

Fina glas bjällror

Och så istappar och dessa vita & silvriga i porslin.

Kungsgranar tycker jag är lite extra bra eftersom de inte barrar.

0
7 kommentarer