Alla ni som läst min blogg ett tag vet att jag handlar alldeles för många ljuslyktor & ljushållare. och nu när jag var sist på blomsterlandet så hittade jag dessa ljusstakar i silver – tvungen att köpa dem. De kommer bli så fina till julens dukning.
De är ganska höga, och är på minner om nysilver.
Men de är ganska lätta, i något porslin / glas material.
Jättefina med stora vita blockljus på.
Lite enkelt julpyssel blev det även igår,jag tycker att tiden innan jul är så mysig – man både ska baka, laga mat och julpynta !Då trivs den här bloggmamman som bäst – men dessto tråkigare tycker jag att det är efter jul, när allt julpynt, gran och advenstljusstakar ska plockas neeeeer i alla lådor.. . .
Iallafall , ett snabbt litet julpysseltips som både är enkelt, billigt och doftar gott
är att fylla små glasburkar med väldoftande julkryddor,
Sitter ni också och tittar på halv åtta ?
Roligaste matlagningsprogrammet tycker jag. Och man får så mycket inspiration… Sen blir man ju lite hungrig av all god mat de lagar 😀
Igår bakade jag och Nomi en färgglad Rocky Road igår, jag hittade de här färgglada marschmallowsen på Ica för lite sen. Från orginalreceptet så bytte vi bytte ut hälften av den mörka chokladen mot mjölkchoklad – för en mildare smak.
Gott gott gott!
Det här behöver du:
600 gram kvalitetschoklad 70 %
2 påsar med dumlekolor
2 nävar mini marschmallows
3 dl salta jordnötter
1 dl skalade pistagenötter
Gör så här:
Smält chokladen över ett vattenbad,
Blanda lite slarvigt i ingredienserna , spara lite till garnering.
Häll upp smeten i en form med bakplåtspapper, garnera med det sista godiset och låt stelna inna du skär upp lagom stora mumsbitar.
Igår bakade Thelma och hennes kompis lite julgodis här – vit polkabräck.
Enklaste julgodiset och ett måste på godisbordet till jul
Du behöver :
200 gram vit choklad
1/2 påse med polkagrisar
Gör så här :
Smält chokladen över ett vattenbad. Under tiden krossar du polkagrisarna.
En hammare är toppen till detta, Låt polkagrisarna ligga kvar i påsen och hamra över tills du får lagom stora bitar. När chokladen har smält så breder du ut den ett jämnt tunt lager över ett bakplåtspapper – strö över de krossade polkagrisarna över.
Låt svalna i rumstemperatur och bryt lagom stora munsbitar.
Detta blir en riktigt saftig mjuk pepparkaka som bara blir godare om den får stå och dra till sig en dag eller två . Jag vände i ett par msk lingon från frysen och hackade ner några bitar choklad – men den är god precis som den är också.
Så här bakar du mjuk pepparkaka :
Ställ ugnen på 175 grader.
Krossa pepparkakor i en påse med hjälp av en kavel eller mixa. Smörj och pepparkaksbröa formen.
Smält smöret och låt svalna. Blanda alla torra ingredienser och rör sen ner smöret ( inte vispa) och rör ner mjölken/ grädden och ev smaksättning.
Fördela smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 40 – 45 minuter.
Roligt att ni ville ha receptet på kakan. Det trodde jag nästan så jag hade redan ordnat fram receptet från Jonathan mamma -och denna godiskaka kan ni inte missa!
Denna kakan kallade Karin för Josefins kaka – och det är en blandning melllan kola och choklad. Verkligen URGOOOOD
Gör så här : Ställ ugnen 175 grader.
Smält smöret och låt svalna. Vipsa ägg och socker pösigt. Blanda de torra ingredienser och vänd ner i smeten och rör sist ner smöret. Häll upp i en form på cirka 35*25 cm. Kakorna ska bli ganska tunna- och grädda i mitten av ugnen i cirka15- 20 minuter. Låt sedan svalna medan du gör toppingen. Koka upp grädde, socker och sirap tills smeten tjockar något, vispa / rör om under tiden. Ta bort från plattan och bryt ner chokladen, rör tills allt har blivit en smidig smet. Låt svalna så att toppingen tjocknar innan du breder ut den över kakan.
Förvara sedan stå kallt .
* * * * * * * * * *
Bloggen uppdateras varje dag med mat och bakrecept- och har nu över 2000 olika( lättlagade ) recept.
Följ den gärna på facebook, klicka HÄR eller instagram : @jennysmatblogg
Man kan tro att detta är vanliga chokladbollar.
Men det är de inte… Det är tryffel rullade i kokos och i hackade nötter.
Jag hade mörk kvalitetschoklad 70 % kakao när jag gjorde dessa – men det går bra att göra med mjölkchoklad också för en lenare, och mjukare smak.
Hacka chokladen i mindre bitar.
Värm upp grädden i en kastrull , ta bort när den precis har börjat koka.
Rör snabbt ner chokladen och rör tills chokladen har smält helt. Värm ev. på lite om inte all chokladen smälter. Till sist rör ner smöret i blandningen tills smeten blir blank. Ställ sedan smeten svalt i ett par timmar, när den stelnat så kan du forma kulor av chokladen, Jag hade hjälp av en tesked när jag formade.
Rulla sedan kulorna i valfri garnering.
och här är förberedelserna i full gång. I år ska vi ju vara hemma hos oss, och det känns som om vi har läget under kontroll. Julbrödet är bakat och väntar i frysen. Julgodiset är kokat och står i vackert led i glasburkar i matkällaren, maten är planerad och väntar på att tillagas. Längtar så efter all god julmat….
Nu denna veckan så försöker vi fixa ordentligt med julstämning. Apelsinerna ska smyckas med kryddnejlikor, knäckebröd ska bindas och hängas upp i köksfönstret, plocka in lite granris till vaserna. Och vita julblommor står på inköpslistan…. Men vad finns det mer för vita julblommor att handla förutom julrosorna ?
Hoppas ni haft en riktigt fin helg- det har vi. Måndag idag – och efter skolan kommer Jacob & Thelma hem från sin pappa – så ordningen återställs 😀
Igår så packade vi oss i väg till skid / pulka-backen i Nybro….. trots att det var någon plusgrad. Det var nästan INGET folk där förutom vi och finaste Ulrika och hennes familj ! Och medan Melvin och maken övade snowboard i skidbacken, så höll vi andra till i pulkabacken. Efter en hel del spring upp och ner i backen , så blir man ju hungrig- så vi grillade lite korv – det hör ju till efter ett par timmar i snön.
Maten smakar alltid bäst utomhus.
Efter pulkaåkning och några timmar i skidbacken så åkte vi vidare till Kalmar-
till barnens farmor och farfar.
De hade dukat upp och gjort så fint tills vi skulle komma.
Och gjort upp en brasa (ååååå vad jag längtar tills var eldstad ska fungera! )
Jag önskar mig sådana här gamla vackra glas karaffer av tomten.
Jag hittar aldrig de när jag är på loppis- vill ha! 😀
Karin , barnens farmor är ju expert på att få allt att se så vackert och hemtrevligt ut.
Hon är grym på inredning! ( …och på att laga god mat)
Vackert bord i finbetong – jag tycker betongstilen är så snygg!
Vi var väldigt nära att beställa bänkskivor i köket i betong, men tillsist insåg vi nog att det inte skulle fungera – det blir väldigt lätt fläckigt. Istället valde vi världens snyggaste stenskiva – och på den kommer bilder efter jul, så fort vi har fått den på plats …..
Karin hade lagat en god fläskfilegryta, med potatisgratäng och goda tillbehör.
Gott gott gott!
Världens godaste kaka bjöd hon på också,
en chokladig kola-kaka. Kunde vara kul att bjuda på till jul ?! 😀
Riktigt krämig och god! <3
Nu ska jag väcka resten av familjen.
Dags för julkalendern! 😀
Farfar fyllde år i går, och idag ska vi åka till kalmar och fira födelsedagen med paket och vacker sång. Då farfar dricker massor med te – så tyckte jag att detta set var klockrent, och ett plus för att den var i så fin färg också.
Och förutom barnens fina teckningar så köpte vi lite olika sorters lös te också – tror det kommer att det uppskattas.