Tre dagar kvar till jul och det är nu tredje julskinkan vi har griljerat. Gott är det med julskinka, stark senap på hembakat julbröd. Och det är andra gången jag bakade julbröd för i år. De första limporna försvann snabbare än blixten.
Och julbröd med russin hör ju såklart julen till… men eftersom jag inte gillar russin något vidare. Så bakade jag ett julbröd utan 😀
Många mååånga önskemål om flera tips julgodis får jag. Och jag har ju en himla massa godisrecept på bloggen – så jag måste tipsa alla nya läsare och ni som inte varit med bloggen från start att leta er bakåt bland alla mina kategorier också.
Här på bloggen finns nämligen hur mycket julgodis som helst 😀
Recept på kolagodis
Samma ingredienser som till knäcken men jag minskade receptet till hälften:
Gör så här :
Lägg alla ingredienser i en tjockbottnad gryta och låt koka upp under omrörning. Sänk värmen något och låt kolan sjuda tills den uppnått ca 122 – 130 grader – beroende på hur hård du vill ha den. ( Kulprovet fungerar också) När den är färdig rör du ner så mycket rispuffar som du kan , men att smeten ändå är smidig.
Fyll sedan upp i formar och låt svalna. Jag hade muffinsformar – men knäckformar fungerar också väldigt bra!
Antingen kan ni söka er bakåt månadsvis, i rullpilarna till höger om bloggen.
Eller kan ni söka bland kategorierna i den andra rull-listan. Eller om det är något speciellt recept ni letar efter så kan ni leta i sökrutan! 😀
Har köpt hem massvis med ägg nu till julhelgen, det ska vara ägghalvor till julbordet och jullunchen. Och sen blir det en och annan omelett & eftersom vi är ganska många i år – så går det ju åt några tjog med ägg dessa juldagar.
Tycker dessa vita tygkorgar är perfekta att förvara äggen i, mycket finare än att äggen ligger kvar i den tråkiga kartongen.
Dessa går köpa lite varstanns nu. Jag har för mig att jag hittade mina på H&Ms webshop – under inredning.
Torsdagsmorgon och dagen startade vi med skinksmörgåsar med senap på – idag är det Jacobs sista skoldag innan jullovet- medan Melvin och Thelma går tills imorgon. Lillan har varit ledig från förskolan även denna veckan – så hon får långledigt.
Här kommer en liten bild på ”vår lilla julgran” – som Nomi säger 🙂
Vi plockade in granris i köket , i den stora zinkhinken och dekorerade med vita julgranskulor. Nu luktar det julgran i köket också.
Här i denna lilla köksvrå ska vi så småning om mura upp en gammal vedspis.
Tror det kommer bli jättefint- och jag tror att det en gång har suttit en där.
Zinkhink nog snart ett år gammal – inköpt på plantagen, Små julgranskulor från blomsterlandet.
Hur är det mitt i allt julstök? Känner ni att ni har kontroll på mat, julklappar och tycker ni att julstämningen infunnit sig? Här tycker jag att det mesta som ska förberedas är klart, och maten känns det rätt så lungt med eftersom vi har lite knytis med julmaten. Och så hoppas jag att snön stannar till julafton * håller tummarna* 😀 Iallafall så har jag och Nomi passat på att uträtta ärenden idag , medan de stora var i skolan. Och ni som följer mig via Instagram ( jennysmatblogg) var med när vi sprang på de här urgulliga chokladkakorna innan lunch .
Tre olika förpackningar – med vitchoklad, mörkchoklad och mjölkchoklad.
Jag köpte alla tre 🙂
Tänkte att dessa kunde vara fina att ha med sig som en gå-bort-present. En liten sidenrosett runt- så har man ett litet fint paket.
Alla ni som läst min blogg ett tag vet att jag handlar alldeles för många ljuslyktor & ljushållare. och nu när jag var sist på blomsterlandet så hittade jag dessa ljusstakar i silver – tvungen att köpa dem. De kommer bli så fina till julens dukning.
De är ganska höga, och är på minner om nysilver.
Men de är ganska lätta, i något porslin / glas material.
Jättefina med stora vita blockljus på.
Lite enkelt julpyssel blev det även igår,jag tycker att tiden innan jul är så mysig – man både ska baka, laga mat och julpynta !Då trivs den här bloggmamman som bäst – men dessto tråkigare tycker jag att det är efter jul, när allt julpynt, gran och advenstljusstakar ska plockas neeeeer i alla lådor.. . .
Iallafall , ett snabbt litet julpysseltips som både är enkelt, billigt och doftar gott
är att fylla små glasburkar med väldoftande julkryddor,
Sitter ni också och tittar på halv åtta ?
Roligaste matlagningsprogrammet tycker jag. Och man får så mycket inspiration… Sen blir man ju lite hungrig av all god mat de lagar 😀
Igår bakade jag och Nomi en färgglad Rocky Road igår, jag hittade de här färgglada marschmallowsen på Ica för lite sen. Från orginalreceptet så bytte vi bytte ut hälften av den mörka chokladen mot mjölkchoklad – för en mildare smak.
Gott gott gott!
Det här behöver du:
600 gram kvalitetschoklad 70 %
2 påsar med dumlekolor
2 nävar mini marschmallows
3 dl salta jordnötter
1 dl skalade pistagenötter
Gör så här:
Smält chokladen över ett vattenbad,
Blanda lite slarvigt i ingredienserna , spara lite till garnering.
Häll upp smeten i en form med bakplåtspapper, garnera med det sista godiset och låt stelna inna du skär upp lagom stora mumsbitar.
Igår bakade Thelma och hennes kompis lite julgodis här – vit polkabräck.
Enklaste julgodiset och ett måste på godisbordet till jul
Du behöver :
200 gram vit choklad
1/2 påse med polkagrisar
Gör så här :
Smält chokladen över ett vattenbad. Under tiden krossar du polkagrisarna.
En hammare är toppen till detta, Låt polkagrisarna ligga kvar i påsen och hamra över tills du får lagom stora bitar. När chokladen har smält så breder du ut den ett jämnt tunt lager över ett bakplåtspapper – strö över de krossade polkagrisarna över.
Låt svalna i rumstemperatur och bryt lagom stora munsbitar.
Detta blir en riktigt saftig mjuk pepparkaka som bara blir godare om den får stå och dra till sig en dag eller två . Jag vände i ett par msk lingon från frysen och hackade ner några bitar choklad – men den är god precis som den är också.
Så här bakar du mjuk pepparkaka :
Ställ ugnen på 175 grader.
Krossa pepparkakor i en påse med hjälp av en kavel eller mixa. Smörj och pepparkaksbröa formen.
Smält smöret och låt svalna. Blanda alla torra ingredienser och rör sen ner smöret ( inte vispa) och rör ner mjölken/ grädden och ev smaksättning.
Fördela smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 40 – 45 minuter.