Och så de roligaste på nyårsmenyn – efterrätten 😀
En ljuvligt krämig hallonpannacotta med chokladsås .
För 10 portioner
10 dl grädde
2 vaniljstänger
1 dl strösocker
400-450 gram hallon
4 stycken gelatinblad
Chokladsås på tub, chokladcrisp och färska vinbär
Gör så här:
Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten. Mixa hallonen till en slät kräm / pure. Mät upp grädden i en stor kastrull, gör snitt i vaniljstängerna och skrapa ut fröna- lägg både fröna och stängerna i kastrullen. Häll ner sockret och låt gräddblandningen sjuda upp på svag värme i cirka 3-5 minuter. Rör om då och då. Dra bort kastrullen från plattan. Sila ner hallonkrämen i blandningen. man behöver inte sila, men annars blr det väldigt mycket hallonkärnor i pannacottan. Krama ur vattnet ur gelatinbladen, vispa sedan ner det i blandningen, vispa tills gelatinet löst sig. Häller upp chokladsås i serveringsskålarna/ glasen – häll sedan i pannacotta krämen och ställ svalt i 3- 4 timmar.
Dekorera sedan pannacottan med bären och chokladcrispen.
Tobleronemousse med krisp
För 4- 6 portioner:
200 gram toblerone
2 ägg
3 dl grädde
1 msk flytande honung
Färska hallon och 50 – 100 gram finhackad toblerone
Gör så här :
Smält chokladen över vattenbad tillsammans med honungen. Låt svalna. Under tiden vispar du grädde fluffig. Ta fram en annan skål och vispa de 2 äggen fluffigt. Lite i taget så rör du ihop chokladen med äggen , rör hela tiden så att du blandar om till en chokladsmet. Nu så tar du lite grädde i taget och väder ner , vänd så lite som möjligt – men endå så det blandar sig. Rör ner den finhackade tobleronen. Och sedan häller du upp i fina portionsskålar och låter stå kallt i kylskåp i minst 2 timmar.
Servera den fluffiga moussen med färska hallon.
Chokladbakelser med spritsad grädde
Det här behöver du till ca 10 kladdkakemuffins:
100 gram smör
2 ägg
2 1/2 dl strösocker
1 1/2 tsk vaniljsocker
1 kryddmått salt
4 msk kakao
2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
Garnering : Vispad grädde, choklad rosor + blad
Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader Smält smöret och låt svalna. Ställ ut formarna på en plåt. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt de övriga torra ingredienserna ( som du blandat innan). Blanda sist ner smöret. Fördela sedan i formarna – fyll dem ca 3 / 4 . Grädda dem i mitten på ugnen i ca 10- 13 minuter.
Låt svalna på galler innan du spritsar grädde och dekorera dem .