Julen i bilder

Hej hej ,
Hoppas ni haft en fin julafton allesamman ! 🙂    Jag visar en liten glimt frĂ„n vĂ„rat julbord- och vi Ă„t nĂ„gon samma som de flesta :  sill, Ă€gghalvor, janssons, kroppkakakor, prinskorvar, lammfiol, köttbullar, rödbetssallad med massa mer…..och  vi gjorde Ă€ven en stor sallad och hade till – det kan behövas ,med all den salta julmaten.

Flera inlagda sillar hade vi, och nÄgra köpta. Som vanligt köper man pÄ tok för mycket mat.

Första tallriken! Gott gott gott.

Barnen tyckte att det var en lÄng vÀÀÀÀÀntan pÄ jultomten efter maten,
kusinerna fördrev tiden genom att pÀrla halsband och armband.

Vi fikade pÄ julgodis innan Kalle Anka.
Rocky roads, knÀck, ischoklad , olika sorters chokladaskar och polkachoklad.

Men sen kom ÀÀÀÀÀntligen tomten till sist.
Barnen sÄg honom pölsa igenom snön med sin tomteluva och den röda lyktan.

Men det var en stressig julafton för tomten , sÄ han hann inte stanna sÄ lÀnge.
Han fick  hjÀlp av barnens farbror att dela ut de sista paketen under granen.

Och nu precis Ă„kte de sista gĂ€ster hemĂ„t – och vi ska sjĂ€lva packa oss ut i bilen för att Ă€ta lite middag hos Jonathans mamma & pappa idag.

Jag hoppas ni fÄr en riktigt fin Juldag- Vi hörs snart igen

Kramar

0
3 kommentarer

God Jul

God Jul pÄ er!

HÀr strömmar julmusiken ut frÄn högtalarna. HÀrligt att vi fÄr en sÄdan fin och vit jul i Är.
Ville bara kika förbi bloggen lite snabbt. HÀr har vi har mina systrar och familjer hos oss, och vid lunch kommer fler gÀster.  SÄ nu ska vi alldeles snart börja med att förbereda jullunchen. Nu mÄste jag rusa. . . .

Ville bara önska er en riktigt God Jul !

0
2 kommentarer

SillinlÀggningar

Till julbordet Ă€r sill ett mĂ„ste – och gĂ€rna egen inlagd sill, tycker jag. Och igĂ„r gjorde vi tvĂ„ olika sillinlĂ€ggningar, men jag har inte hunnit provsmaka dem Ă€n- sĂ„ jag vet inte alls  hur de blev. Men blev de goda sĂ„ kommer receptet senare.

Detta Ă„ret anvĂ€nde jag ”5-minuters” sillen – gĂ„r verkligen supersnabbt att lĂ€gga in egen sill med den.


Den ena sillen blev med curry-smak. Ska bli spÀnnande och se hur den smakar.

1
Kommentera

Fredagsplaner

Hej och god fredagskvÀll pÄ er!

HĂ€r har jullovet börjat pĂ„ riktigt nu.  SĂ„ för att fira in ledigheten riktigt sĂ„ fick barnen och deras kompisarna som var hĂ€r vĂ€lja fredagsmaten ….. och ganska tippat sĂ„ valde de tacos. Mig gör det inget- jag gillar tacos. Jag tĂ€nkte skriva ett par rader hĂ€r till er medan Jonathan Ă€r ivĂ€g och utrĂ€tter lite Ă€renden ( blandannat fick han i uppdrag att köpa min mascara och sen hĂ„rfĂ€rg ) Tur dĂ„ att man kan skicka bilder pĂ„ produkterna över Iphonen – sĂ„ att det blir rĂ€tt mĂ€rken 😉

Vad har ni för planer annars ikvÀll ? ! HÀr blir det tvtittande för hela slanten tror jag
PostkodsmiljonÀren och American Funniest Homevideo, och till det har vi handlat hem godaste chipsen och sÄ julmust.

Lite vackra vita liljor har jag köpt mig!

Jag valde de stjÀlkarna som var minst utslagna eftersom jag hade tÀnkt ha dem till min bordsdukning till söndag. DÄ ska vi ha en liten födelsedagsmiddag hÀr hemma,
dukningen tÀnkte jag att den skulle gÄ i vitt och silver .

0
2 kommentarer

Nötigt julbröd utan russin

Mitt nötiga bröd – utan massa rusin 🙂
Brödet har jag experimenterat fram sjĂ€lv – och det Ă€r sĂ„ recept ska vara tycker jag . En riktlinje, men man ska pröva sig fram och byta ut och lĂ€gga till egna ingredienser.

Det hÀr behöver du :
8 dl vetemjöl
4 dl dinkelmjöl siktat
2 tsk salt
2 tsk bikarbonat
1 liter filmjölk ( standard )
2 dl mörk sirap
Cirka 6 dl blandade nötter / fröer
Jag hade hasselnötter,  pumpafrön, solrosfrön och lite krossade linfrön

Och gillar man frukt i bröd sÄ kan man byta ut lite av nötterna mot russin / torkade aprikoser.

Smöra och bröa formen med pumpafrön och solrosfrön

Gör sÄ hÀr :

StÀll ugnen pÄ 200 grader.
Rör ihop de olika mjölsorterna, saltet och bikarbonat.
Rör sedan ner filmjölken, sirapen och de olika sorters nötterna och fröerna. Rör om tills allt har blivit en jÀmn smet. Fördela sedan i tvÄ avlÄnga ( smorda och bröade med nötter ) formar. LÀmna 2-3 cm för att brödet ska jÀda upp.
Strö över ytterligare lite fröer – och grĂ€dda i 200 grader i cirka 50 minuter. SĂ€nk sedan vĂ€rmen till 175 grader och grĂ€dda ytterligare 20- 30 minuter.
LÄt det svalan innan du stjÀlper upp det och skÀr det i bitar.

Gott gott gott !

1
5 kommentarer

Tre dagar kvar till julafton

Tre dagar kvar till jul och det Àr nu tredje julskinkan vi har griljerat. Gott Àr det med julskinka, stark senap pÄ hembakat julbröd. Och det Àr andra gÄngen jag bakade julbröd för i Är. De första limporna försvann snabbare Àn blixten.

Och julbröd med russin hör ju sĂ„klart julen till… men eftersom jag inte gillar russin nĂ„got vidare. SÄ  bakade jag ett julbröd utan 😀

0
2 kommentarer

Ännu mera julgodis

MĂ„nga mĂ„Ă„Ă„nga önskemĂ„l om flera tips julgodis fĂ„r jag. Och jag har ju en himla massa godisrecept pĂ„ bloggen – sĂ„ jag mĂ„ste tipsa alla nya lĂ€sare och ni som inte varit med bloggen frĂ„n start att leta er bakĂ„t bland alla mina kategorier ocksĂ„.

HĂ€r pĂ„ bloggen finns nĂ€mligen hur mycket julgodis som helst 😀

Recept pÄ kolagodis

Samma ingredienser som till knÀcken men jag minskade receptet till hÀlften:

1 1/2 dl socker
1 1/2 dl grÀdde
1 1/2 dl sirap
1 msk smör

Rispuffar

Bra att ha : Muffinsformar eller knÀckformar

Gör sÄ hÀr :
LĂ€gg alla ingredienser i en tjockbottnad gryta och lĂ„t koka upp under omrörning. SĂ€nk vĂ€rmen nĂ„got och lĂ„t kolan sjuda tills den uppnĂ„tt ca 122 – 130 grader – beroende pĂ„ hur hĂ„rd du vill ha den. ( Kulprovet fungerar ocksĂ„) NĂ€r den Ă€r fĂ€rdig rör du ner sĂ„ mycket rispuffar som du kan , men att smeten Ă€ndĂ„ Ă€r smidig.

Fyll sedan upp i formar och lĂ„t svalna. Jag hade muffinsformar – men knĂ€ckformar fungerar ocksĂ„ vĂ€ldigt bra!

Antingen kan ni söka er bakÄt mÄnadsvis,  i rullpilarna till höger om bloggen.
Eller kan ni söka bland kategorierna i den andra rull-listan. Eller om det Ă€r nĂ„got speciellt recept ni letar efter sĂ„ kan ni leta i sökrutan! 😀

0
2 kommentarer

Ägg till julhelgen

Har köpt hem massvis med Ă€gg nu till julhelgen,  det ska vara Ă€gghalvor till julbordet och jullunchen. Och sen blir det en och annan omelett & eftersom vi Ă€r ganska mĂ„nga i Ă„r – sĂ„ gĂ„r det ju Ät nĂ„gra tjog med Ă€gg dessa juldagar.

Tycker dessa vita tygkorgar Àr perfekta att förvara Àggen i, mycket finare Àn att Àggen ligger kvar i den trÄkiga kartongen.

Dessa gÄr köpa lite varstanns nu.
Jag har för mig att jag hittade mina pĂ„ H&Ms  webshop – under inredning.

0
2 kommentarer

Lilla julgranen

God morgon mina vÀnner.

Torsdagsmorgon och dagen startade vi med skinksmörgĂ„sar med senap pĂ„ – idag Ă€r det Jacobs sista skoldag innan  jullovet- medan Melvin och Thelma gĂ„r tills imorgon. Lillan har varit ledig frĂ„n förskolan Ă€ven denna veckan –  sĂ„ hon fĂ„r lĂ„ngledigt.

HĂ€r kommer en liten bild pĂ„  ”vĂ„r lilla julgran” – som Nomi sĂ€ger 🙂
Vi plockade in granris i köket , i den stora zinkhinken och dekorerade med vita julgranskulor. Nu luktar det julgran i köket ocksÄ.

HÀr i denna lilla köksvrÄ ska vi sÄ smÄning om mura upp en gammal vedspis.
Tror det kommer bli jÀttefint- och jag tror att det en gÄng har suttit en dÀr.

 Zinkhink nog snart ett Ă„r gammal – inköpt pĂ„ plantagen,
SmÄ julgranskulor frÄn blomsterlandet.

0
2 kommentarer

Sötaste chokladkakorna

Hej pÄ er!

Hur Ă€r det mitt i allt julstök? KĂ€nner ni att ni har kontroll pĂ„ mat, julklappar och tycker ni att julstĂ€mningen infunnit sig? HĂ€r tycker jag att det mesta som ska förberedas Ă€r klart, och maten kĂ€nns det rĂ€tt sĂ„ lungt med eftersom vi har lite knytis med julmaten. Och sĂ„ hoppas jag att snön stannar till julafton * hĂ„ller tummarna* 😀  Iallafall sĂ„ har jag och Nomi passat pĂ„ att utrĂ€tta Ă€renden idag  , medan de stora var i skolan. Och ni som följer mig via Instagram ( jennysmatblogg) var med nĂ€r vi sprang pĂ„ de hĂ€r urgulliga chokladkakorna innan lunch .

Tre olika förpackningar – med vitchoklad, mörkchoklad och mjölkchoklad.
Jag köpte alla tre 🙂

TÀnkte att dessa kunde vara fina att ha med sig som en gÄ-bort-present. En liten sidenrosett runt- sÄ har man ett litet fint paket.

0
3 kommentarer