Om ni söker lite inspiration till nyårsmaten så har jag tagit fram lite förslag till från tidigare recept på bloggen.Tre förrätter, tre varmrättter och tre efterrätter.
Vi startar med förätterna 🙂
Första förslaget :
2 avokado
2 mango
1 stor rödlök
6 msk olivolja
4 msk pressad citron
1 1/2 tsk flingsalt
Kryddmått svartpeppar
Rör ihop dressingen först. Skala kräftorna och tärna skalad mango och avokado i en bunke. Rör om med den finhackade rödlöken och droppa över dressingen innan du häller upp i fina serveringsglas. Toppa med en liten bit dill.
Klart!
Andra :
Räksoppa
Det här behöver du :
500 gram (oskalade) räkor
1 gul lök
1 morot
1/2 röd chilifrukt
en klick med smör
3 msk tomatpure
2 msk vetemjöl
2 dl vitt vin
5 dl vatten
3 msk koncentrerad hummerfond
3 dl vispgrädde
salt och peppar
cayennepeppar – efter egen sak och tycke.
Gör så här:
Skala räkorna – men spara skalen. Skala och finhacka löken, moroten och chilifrukten- smält smöret i en kastrull och fräs detta glansigt. Tillsätt tomatpure och alla räkskalen. Strö över mjöl och häll sedan i vatten,vin och fond. Låt koka i 10 minuter, vänd ner grädde och smaka av med salt, lite peppar och cayennekrydda. Låt koka i fem minuter till, ta sedan av och sila soppan. Lägg mer räkorna i den släta soppan – och servera. ( låt inte räkorna koka, för då blir de sega)
Klipp över lite färsk dill eller gräslök och servera.
Du behöver till 6 snittar:
3 stycken formfransk
smör
1 mango
1 rödlök
en skvätt pressad lime
2-3 droppar tabasco
Flingsalt
Färsk dill
Gör så här:
Tärna mangon, hacka rödlöken och skala kräftorna. Rör sedan ihop i en skål, droppa ner tabasco, pressad lime och en liten nypa flingsalt. Rör om, och låt stå i kylen en stund innan servering. Dela toasten , så det blir små fina snittar, och grilla/ stek dem sedan i ett grillgärn/stekpanna med rikligt med smör. Lägg upp räk- och mangosalladen och toppa med färsk dill.
Klart att serveras!