Tre olika förrätter till nyår

Om ni söker lite inspiration till nyårsmaten så har jag tagit fram lite förslag till från tidigare recept på bloggen.Tre förrätter, tre varmrättter och tre efterrätter.
Vi startar med förätterna 🙂

Första förslaget  :

IMG_3539

 

Förrätt till 4- 5 personer
400 gram rensade kräftor
2 avokado
2 mango
1 stor rödlök
Dressing :
6 msk olivolja
4 msk pressad citron
1 1/2 tsk flingsalt
Kryddmått svartpeppar
Gör så här:
Rör ihop dressingen först. Skala kräftorna och tärna skalad mango och avokado i en bunke. Rör om med den finhackade rödlöken och droppa över dressingen innan du häller upp i fina serveringsglas. Toppa med en liten bit dill.
Klart!

Andra :

IMG_1703

Räksoppa

Det här behöver du :
500 gram (oskalade) räkor
1 gul lök
1 morot
1/2 röd chilifrukt
en klick  med smör
3 msk tomatpure
2 msk vetemjöl
2 dl vitt vin
5 dl vatten
3 msk koncentrerad hummerfond
3 dl vispgrädde
salt och peppar
cayennepeppar – efter egen sak och tycke.

Gör så här:
Skala räkorna – men spara skalen. Skala och finhacka löken, moroten och chilifrukten- smält smöret i en kastrull och fräs detta glansigt. Tillsätt tomatpure och alla räkskalen. Strö över mjöl och häll sedan i vatten,vin och fond. Låt koka i 10 minuter, vänd ner grädde och smaka av med salt, lite peppar och cayennekrydda. Låt koka i fem minuter till, ta sedan av och sila soppan. Lägg mer räkorna i den släta soppan – och servera. ( låt inte räkorna koka, för då blir de sega)

Klipp över lite färsk dill eller gräslök och servera.

Och tredje :

Du behöver till 6 snittar:
3 stycken formfransk
smör
1 mango
1 rödlök
en skvätt pressad lime
2-3 droppar tabasco
Flingsalt
Färsk dill

Gör så här:
Tärna mangon, hacka rödlöken och skala kräftorna. Rör sedan ihop i en skål, droppa ner tabasco, pressad lime och en liten nypa flingsalt. Rör om, och låt stå i kylen en stund innan servering. Dela toasten , så det blir små fina snittar, och grilla/ stek dem sedan i ett grillgärn/stekpanna med rikligt med smör. Lägg upp räk- och mangosalladen och toppa med färsk dill.

Klart att serveras!

0
3 kommentarer

Sen frukost

Det blev sovmorgon idag och en sen frukost- som det sig bör när man är julledig.  Och från och med idag så är julskinkan och all annan julmat utstädad från kylskåpet. Det blev e helt vanlig frukost med bakoff bröd, knäcke , tomat och en kopp kaffe.  Och nu börjar nyårsmatsplaneringen, tänkte visa er lite tips på trerätters under dagen.

Frukost med macka och kaffe

0
Kommentera

Nya spegeln

God kväll i stugorna!

Hoppas julhelgen varit bra. Annandagen lider mot sitt slut och imorgon börjar planeringen inför nyår. Vi har iallafall varit iväg en liten sväng på mellandagsrean idag, men det blev bara ett par butiker. Jag hade tänkt att köpa mig en dator eftersom jag behöver  en ny- men hittade ingen. Eller lyckades inte bestämma mig snarare, får funderar på det i några dagar till. Och så lovade ju att visa födelsedagspresenten jag fick också.

Och det var en jättevacker stor spegel- ser ut som nysilver.

Jag tänkte ju leta efter en större spegel just till över skänken-
och tydligen hade Jonathans mamma hört detta. Den är precis vad jag sökte efter.

Ska hänga upp den på väggen så fort vi varit och köpt nya mollyskruvar,
för den är riktigt tung.

0
Kommentera

Presenter

God morgon bloggisar !
Det blir lite lugnare på bloggen så här under semestertider och ledighet.
Men det får ju inte bli för lungt- jag saknar bloggen när jag inte kunnat vara så närvarande på en dag eller två. Sen kom jag på att jag glömde visa vad jag fick i födelsedagspresent – och jag hade önskat mig länge en öronlappsfåtölj.  Och nog hade maken antecknat detta- för på min födelsedag fick jag nämligen denna urfina gråa fåtölj som jag tjusat nu ett bra tag.

Gillar öronlappsfotöljen så mycket…. Benen tänkte jag såsmåningom måla om till vita istället. Annars tycker jag den är heeeelt perfekt till glasverandan.

Jag fick även en jättefin spegel. Ska se om jag hinner fota den också här under dagen och visa.

 

0
2 kommentarer

Juldagen

 Juldagen har verkligen rusat snabbt förbi,  vi åkte till Kalmar och åt middag hos Nomi & Melvins farmor och farfar. Vanligtvis brukar vi äta kalkon på juldagen- men traditioner är till för att brytas . Så idag bjöds det på ugnsgrillade revben i marinad med kokt potatis och brunsås. Gott så gott!

Och god efterrätt blev det också. Ostkaka med grädde och hjortronsylt.
Vi hade så mycket mat , godis och fika igår. Att vi fortfarande har ostkaka för 15 personer i kylskåpet. Får väl se om vi hinner bjuda hem lite fikagäster nästa vecka  att bjuda på ostkaka 🙂

Jisses vad mycket mat och fika det blir i julhelgen,
Och nu ikväll blir det inte sämre…. hyrfilm popcorn och chips 😀

0
2 kommentarer

Julen i bilder

Hej hej ,
Hoppas ni haft en fin julafton allesamman ! 🙂    Jag visar en liten glimt från vårat julbord- och vi åt någon samma som de flesta :  sill, ägghalvor, janssons, kroppkakakor, prinskorvar, lammfiol, köttbullar, rödbetssallad med massa mer…..och  vi gjorde även en stor sallad och hade till – det kan behövas ,med all den salta julmaten.

Flera inlagda sillar hade vi, och några köpta. Som vanligt köper man på tok för mycket mat.

Första tallriken! Gott gott gott.

Barnen tyckte att det var en lång väääääntan på jultomten efter maten,
kusinerna fördrev tiden genom att pärla halsband och armband.

Vi fikade på julgodis innan Kalle Anka.
Rocky roads, knäck, ischoklad , olika sorters chokladaskar och polkachoklad.

Men sen kom äääääntligen tomten till sist.
Barnen såg honom pölsa igenom snön med sin tomteluva och den röda lyktan.

Men det var en stressig julafton för tomten , så han hann inte stanna så länge.
Han fick  hjälp av barnens farbror att dela ut de sista paketen under granen.

Och nu precis åkte de sista gäster hemåt – och vi ska själva packa oss ut i bilen för att äta lite middag hos Jonathans mamma & pappa idag.

Jag hoppas ni får en riktigt fin Juldag- Vi hörs snart igen

Kramar

0
3 kommentarer

God Jul

God Jul på er!

Här strömmar julmusiken ut från högtalarna. Härligt att vi får en sådan fin och vit jul i år.
Ville bara kika förbi bloggen lite snabbt. Här har vi har mina systrar och familjer hos oss, och vid lunch kommer fler gäster.  Så nu ska vi alldeles snart börja med att förbereda jullunchen. Nu måste jag rusa. . . .

Ville bara önska er en riktigt God Jul !

0
2 kommentarer

Sillinläggningar

Till julbordet är sill ett måste – och gärna egen inlagd sill, tycker jag. Och igår gjorde vi två olika sillinläggningar, men jag har inte hunnit provsmaka dem än- så jag vet inte alls  hur de blev. Men blev de goda så kommer receptet senare.

Detta året använde jag ”5-minuters” sillen – går verkligen supersnabbt att lägga in egen sill med den.


Den ena sillen blev med curry-smak. Ska bli spännande och se hur den smakar.

1
Kommentera

Fredagsplaner

Hej och god fredagskväll på er!

Här har jullovet börjat på riktigt nu.  Så för att fira in ledigheten riktigt så fick barnen och deras kompisarna som var här välja fredagsmaten ….. och ganska tippat så valde de tacos. Mig gör det inget- jag gillar tacos. Jag tänkte skriva ett par rader här till er medan Jonathan är iväg och uträtter lite ärenden ( blandannat fick han i uppdrag att köpa min mascara och sen hårfärg ) Tur då att man kan skicka bilder på produkterna över Iphonen – så att det blir rätt märken 😉

Vad har ni för planer annars ikväll ? ! Här blir det tvtittande för hela slanten tror jag
Postkodsmiljonären och American Funniest Homevideo, och till det har vi handlat hem godaste chipsen och så julmust.

Lite vackra vita liljor har jag köpt mig!

Jag valde de stjälkarna som var minst utslagna eftersom jag hade tänkt ha dem till min bordsdukning till söndag. Då ska vi ha en liten födelsedagsmiddag här hemma,
dukningen tänkte jag att den skulle gå i vitt och silver .

0
2 kommentarer

Nötigt julbröd utan russin

Mitt nötiga bröd – utan massa rusin 🙂
Brödet har jag experimenterat fram själv – och det är så recept ska vara tycker jag . En riktlinje, men man ska pröva sig fram och byta ut och lägga till egna ingredienser.

Det här behöver du :
8 dl vetemjöl
4 dl dinkelmjöl siktat
2 tsk salt
2 tsk bikarbonat
1 liter filmjölk ( standard )
2 dl mörk sirap
Cirka 6 dl blandade nötter / fröer
Jag hade hasselnötter,  pumpafrön, solrosfrön och lite krossade linfrön

Och gillar man frukt i bröd så kan man byta ut lite av nötterna mot russin / torkade aprikoser.

Smöra och bröa formen med pumpafrön och solrosfrön

Gör så här :

Ställ ugnen på 200 grader.
Rör ihop de olika mjölsorterna, saltet och bikarbonat.
Rör sedan ner filmjölken, sirapen och de olika sorters nötterna och fröerna. Rör om tills allt har blivit en jämn smet. Fördela sedan i två avlånga ( smorda och bröade med nötter ) formar. Lämna 2-3 cm för att brödet ska jäda upp.
Strö över ytterligare lite fröer – och grädda i 200 grader i cirka 50 minuter. Sänk sedan värmen till 175 grader och grädda ytterligare 20- 30 minuter.
Låt det svalan innan du stjälper upp det och skär det i bitar.

Gott gott gott !

1
5 kommentarer