REKLAM FÖR TOPPITS

MIDDAGSTIPS MED TOPPITS


Hej där,

Hoppas ni har en härlig Söndag, och att helgen gått i samma tema.
Här har vi varit iväg med husbilen, är det något som är mysigare än att dra i väg med den på sommaren så är det just att åka under hösten när det är lite mörkare ute. Och något som också är roligare nu under hösten är att laga mat inomhus. Nu i veckan bjöd jag på ”Falsk Fläskfile” vilket är en favvis hemma hos oss.

Det som jag gillar extra mycket med Toppits Platsfolie är att den är lätt att riva av, smidig att använda och fäster lätt kring skålar och tallrikar.

Nu över till receptet :

Du behöver: 
500 gram blandfärs ( alt. bara fläskfärs )
1 msk aromat
salt & peppar

Gör så här:
Rör ihop färsen med aromaten och forma färsen till en fläskfilé med hjälp av Toppits Platsfolie,
När du fått till en lagom tjock file är det dags att lägga in den i frysen 2-3 timmar.
Skiva sedan upp ”Fläskfilen” och stek den.

Serveras med kokt potatis och brunsås



Det är många som inte ens märkt skillnaden på detta och ”riktig” fläskfilé.
Prova vetja!

Brunsåsen gjorde jag så här:
1 dl vatten
2 dl creme fraiche
2 1/2 dl vispgrädde
1/2 msk kinesisk soja
2 msk konc. oxfond
1 tsk rödavinbärsgele
salt & peppar

Gör så här: 
Blanda alla ingredienser i en kastrull,
låt sjuda upp en minut eller två.
klart att servera.


Toppits plastfolie hjälper till att göra maten ”svinnsmart” , färskhållningen av maten är viktig för att resterna ska kunna återanvändas till morgondagens lunch. Extra plus är att folien är gjord av 35 % återvunna resurser vilket känns extra bra för hållbarheten och miljön.

7
Kommentera

KÅREHAMN


Hej hej,

Äntligen skiner solen, har varit grått i så många dagar nu.
I går kväll blev det ett besök till Öland och närmare bestämt Kårehamn, de har en fiskrestaurang där och den har jag länge velat prova. Massa gott på menyn, så det var svårt att bestämma sig. Men det landade till sist på deras skaldjursplatå. Dyrt som tusan, men väldigt gott.


Sedan blev det filmkväll i husbilen och idag sovmorgon alldeles för länge och en långsittar-frulle. Härligt!
Frukosten smakar alltid bäst i husbilen eller utomhus.


Tog en liten promenad längst stranden innan vi åkte vidare.
Här finns superfina sandstränder, så det är tips till er som ska hit nästa sommar.


Vi var ofta här när jag var liten, men jag och barnen brukar mest hänga i Köpingsvik på somrarna. Men det kommer absolut bli några turer hit nästa sommar.


Stannade till i Kalmar för att jobba ett par timmar, men nu bär det vidare mot Oskarshamn.
Tack för alla era tips på Instagram angående trevliga restauranger där.


Kram på er.

13
2 kommentarer

HELGFRUKOST MED SCONES


Gomorron,

Insåg just att det var alldeles för länge sedan jag bakade scones. Undrar just varför ?
Det är ju både så gott och enkelt. Letade fram mina fem godaste sconesrecept åt er, kanske är ni också sugna på att baka dessa i helgen.

Havrescones

Det här behöver du :
3 dl mjölk
100 gram smör
7 1/2 dl vetemjöl
2 1/2 dl havregryn
4 tsk bakpulver
1-2 tsk salt

Gör så här : 
Ställ ugnen på 250 grader. Blanda först de torra ingredienserna i en skål , tärna ner smöret och arbeta ihop till en hyfsat grynig massa, blanda ner mjölken och arbeta till en deg . Dela degen i fyra högar och platta ut dem till runda bröd, skär ett kryss rätt över bröden med en kniv och nagga brödkakorna med en gaffel.  Grädda i mitten på ugnen i cirka 10 minuter, eller tills de fått en gyllene färg. Serveras genast

Ostscones

Till 12 ost muffins behöver du :
12 muffinsformar
8 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
1 tsk salt
3 dl valfri ost
150 gram tärnat smör
3 dl standardmjölk

Gör så här :
Ställ ugnen på 225 grader,
blandade torra  ingredienserna och tärna ner smöret i bunken och osten.
Nyp ihop och blanda sedan ner mjölken och arbeta ihop till en deg.
För dela sedan degen i de olika formarna
Grädda muffinsen i 20-25 minuter ( tillsde fått fin färg )
Servera med smör och ost.




Söt-salta Blåbärsscones

Det här behöver du :
3 dl mjölk
100 gram smör
7 1/2 dl vetemjöl
2 1/2 dl havregryn
1/2 dl strösocker
4 tsk bakpulver
2 tsk salt
1 1/2 dl blåbär

Gör så här :

Ställ ugnen på 250 grader. Blanda först de torra ingredienserna i en skål , tärna ner smöret och arbeta ihop till en hyfsat grynig massa, blanda ner mjölken och arbeta till en deg. Och till sist blanda i blåbären. Dela degen i fyra högar och platta ut dem till runda bröd, skär ett kryss rätt över bröden med en kniv och nagga brödkakorna med en gaffel.  Grädda i mitten på ugnen i cirka 10 minuter, eller tills de fått en gyllene färg.
Serveras genast.

Baconscones

Du behöver till 6-8 muffins :
1 pkt bacon
2 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
50 gram smör
1 dl mjölk / filmjölkGör så här:


Ställ ugnen på 225 grader.
Skär bitar av baconet och bryn detta klart i en stekpanna
Blanda mjöl och bakpulver, och tärna ner smöret i detta. Blanda ihop detta till en grynig massa, och rör ner filmjölken samtidigt som degen arbetas.Rör om tills allt har blandat sig, rör sist ner baconet.Sedan lägger du upp degen i muffinsformar ( sätt gärna muffinsformarna i ett muffinsjärn, för att muffinsen inte ska flyta upp. )
Grädda i 10-13 minuter, eller tills muffinsen blivit gyllene bruna.
Servera genast med smör ( recept på hemmagjort hittar du här ), ost och kanske lite marmelad.



Sist men inte minst…. Pepparkakescones

IMG_0501

Erkänn gulliga 🙂

Det här behöver du till 8-10 hjärtan :
100 gram smör
7 1/2 dl vetemjöl
2 1/2 dl havregryn
4 tsk bakpulver
1 tsk salt
1 msk pepparkakekryddor
3 dl mjölk

Gör så här : 
Ställ ugnen på 250 grader. Blanda först de torra ingredienserna i en skål , tärna ner smöret och arbeta ihop till en hyfsat grynig massa, blanda ner mjölken och arbeta till en deg . Dela degen i 8-9 högar och platta ut dem och kavla cirka 1- 1 1/2 cm tjock.

IMG_0496

Tryck ut 8-9 stora hjärtan och lägg på en bakplåtsklädd plåt. Grädda i mitten på ugnen i cirka 10 minuter, eller tills de fått en gyllene färg.

Serveras genast

IMG_0511

3
1 kommentar

DIMMIG HÖSTDAG


Fredag it is,

Och det har varit en bra jobbvecka tycker jag, har gjort allt som stått på min ”to-do-listan”
Jobbar bara halvdag i dag …. Ska hämta upp Nomi som slutar skolan klockan halvtvå. Sedan tar jag också helg. Så i dag ska jag mest gå igenom kamerakortet och redigera bilder & videos.


Jag gick upp halvsju idag, för att samla lite mammapoäng med gofrulle. Lite bake off – frallor, frukt, juicer, yogurt och goda pålägg. Och eftersom det är så dimmigt ute så tände jag massa ljus och en brasa, en mysigare start på helgen med andra ord.

Hoppas att ni också får en riktigt fin start på eran helg.

Kramar.

14
3 kommentarer

NÄSTA RESA GÅR MOT KANARIEÖARNA

God morgon ,eller god förmiddag kanske.

Ni var många som undrade vart nästa resa går, och denna gången blir det Kanarieöarna närmare bestämt Teneriffa.
Jag har inte varit där på över 20 år, det var faktiskt dit min första utomlandsresa gick när jag var 19 år. Så det var även Jacobs första resa, kan han ha varit en 8-9 månader då kanske.


Även denna gången ska jag bo i Playa de las Americas, så ni som kanske varit där har tips på trevliga utflykter, restauranger eller caféer? Stannar en vecka och hoppas på massa sol och bad. Men eftersom vi åker i November kan vi ju även ha oturen att få dåligt väder. Så då uppskattas massa tips på vad man kan göra istället för att jobba på solbrännan.

14
1 kommentar

ONSDAGSKVÄLL OCH RESTEN AV VECKANS PLANER

Hej hej,

Då har halva veckan redan rusat förbi och imorgon är det storhandling som gäller, för att sedan prova recept till kommande kokbok. Ser fram emot att få stå och röra runt i grytorna igen.

Veckans roligaste : Har flera restaurangbesök inbokat. Det är alltid roligt, jag älskar ju mat.

Veckans tråk : Tvätta husbilen, den är så smutsig nu.

Veckans måste : Lyfta in alla mina utemöbler/ gasolgrill och vinterstänga poolen.

Veckans villhöver : Ny bikini, då jag insåg att de jag hade på Korsika verkligen har överlevt i 3 år… Haha, vill ha ny inför nästa resa.

Veckans helgplaner : Ska iväg med husbilen på jobb på fredag – lördag, sedan är det LOPPIS på Stora frögården på Lördag där de säljer ut ALLT inför kommande renovering. Så jag ska dit och fynda lite smått & gott!

Veckans hiss : Att barnen är hemma extra denna veckan. ❤️

Veckans diss : Vädret… Ge mig soliga krispiga höstdagar nuuuu!

Veckans glädje: Att jag ska träffa Aaron på Söndag igen, vi ska fira Jacob som fyllt år.

Veckans inköp : Köpte mig ett par bruna kängor på rean, men annars har alla inköp bara bestått av mat. Inget mer spännande än så.

Veckans serietips : Sträck-kollade på den sista säsongen av ”Halv åtta” här om dagen. Har inte varit så hungrig på länge. Tömde barnens leftovers från lördagsgodiset och länsade hela kakskåpet.

Japp det var den lilla vecko-listan,
nu ska jag stänga ner datorn för dagen och kolla på film med Nomi.

Trevlig kväll på er.



14
Kommentera

PASTA MED SALSICCIASÅS

Hej bloggisar,

Hoppas att ni vaknat upp till en bra tisdag. I dag står det på schemat att jag sätta mig och redigera bilder och göra utkast till kommande samarbeten. Sedan tänkte jag förbereda middag till barnen då jag själv ska ut och äta ikväll minsann. Melvin önskade fläskfilégryta, så jag tänkte samla mammapoäng och fixa just detta.

Men igår provade vi en ny rätt här hemma.

Vi valde att servera såsen med en fylld pasta. Men gillar man pastapennor eller pastaskruvar bättre så kör man det.

Du behöver till 4 personer:
1 pkt med bacon
120 gram Salsiccia
1 scharlottenlök
1 burk med krossade tomater
200 gram philadelphiaost
1 dl creme fraiche
1 msk kinesisk soja
1 msk konc. köttfond
1 burk med små champinjoner
1 knippe finhackad persila
salt & peppar

Gör så här:
Ta bort skinnet på korvarna och mosa/hacka ner till småbitar.
Klipp baconet smått och fräs på den knaprig först, sedan lägger du ner salsiccia:n och fräser den några minuter.
Nu vänder du ner krossade tomater.

Låt sjuda ihop innan du vänder ner philadelphiaosten & creme fraichen tillsammans med resten av ingredienserna.

Låt detta puttra några minuter innan du serverar med din valfria pasta.
Smaklig spis.

Riv gärna över lite parmesan.

8
Kommentera
ANNONSLÄNKAR FÖR BAGAREN & KOCKEN

BESÖK AV BARNBARNET

I går hade vi besök av Klara och Aaron ❤️️ som varit på Öland en sväng under skördefesten.
Han blev ju hela 6 månader igår, lillplutten. Samtidigt som det är konstigt att tiden går så fort så är det lika konstigt som att tänka att han inte alltid har varit här. Han är så självklar, älskade unge.
Och som den farmor man är måste man ju bjuda på hemlagat, jag och Nomi hjälptes åt att rulla köttbullar och skala potatis. Till middagen tyckte Aaron minsann att den osaltade mosade potatisen inte fick godkänt. Han ville hellre smaka på de kryddade köttbullarna. Haha… Men de var lite väl salta för en bebis, så han fick nöja sig med en flarra välling.

Som ni vet så älskar jag ju köttbullar. Och provar gärna nya recept varje gång.
Så här gjorde vi igår. DE FINA TALLRIKARNA ÄR FRÅN GERBERA, NI HITTAR DEM HÄR



Köttbullar:
1 kilo blandfärs
3 dl mjölk
10 msk ströbröd
2 tsk salt
1 tsk lökpulver
4 msk grovkorning senap
1 msk konc. köttfond
1 ägg

Gör så här:
Börja med att blanda ströbröd och mjölk och rör runt, låt svälla i 10 minuter under tiden du rör runt för att undvika klumpar. Vänd ner i köttfärsen tillsammans med resten av ingredienserna. Blanda väl och börja forma köttbullar.
Stek dem klart i en stekpanna med rikligt med smör.



Brunsåsen hittar du HÄR
Rårörda lingon HÄR
Pressgruka HÄR



12
2 kommentarer

VECKOMATSEDEL

Hej där,
Nomi och jag startade dagen med sovmorgon. Melvin…. han sover fortfarande 😉 Haha.
Sen gjorde vi en mysfrukost och åt framför nyhetsmorgon. Härligt med söndag.
I dag kommer Klara & Aaron hit på middag, de har varit på skördefesten och kikat ett par dagar.

Så i dag ska vi bjuda på köttbullar- har varit sugen på det i flera dagar. Ska bli sååå gott.

Måndag : Pannkakor ( vegetariskt ) 
Tisdag : Laxtacos med mango & koriander
Onsdag : Tikka masala med ris 
Torsdag : Kryddig lax med nudelwok
Fredag : Grekisk Kycklinggratäng


Det här behöver du till 4 personer :
800 gram kycklinginnerfile
salt & peppar + torkad timjan
2 1/2 dl creme fraiche
2 1/2 dl vispgrädde
2 tsk dijonsenap
2 tsk kinesisk soja
2 msk kycklingfond
2 nypor strösocker

Toppa med knaperstekt bacon & smulad fetaost

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader.
Lägg filéerna i en ugnssäker form salta & peppra och krydda över timjan, vispa ihop alla ingredienser till såsen och häll över filerna. Ställ in i mitten av ugnen, i 20 minuter eller tills kycklingen är klar. Strö över knaperstekt bacon, smulad fetaost och färska örter.

Servera med ris, potatis eller en god sallad.

* * * * * * * * * * * *

IMG_7269-001

Daries recept på knäckig äppelpaj:

6 äpplen
150 gram smör
1 1/2 dl strösocker
3 dl havregryn
1 1/2 dl mjöl
1/2 tsk bakpulver
1 / 2 dl ljus sirap
2 msk mjölk

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader, skala och kärna ur äpplena.
Smörj formen med smör, och skär äppelbitarna i skivor.
Smält smöret i en kastrull , och dra bort frän värmen när den har smält -rör ner mjölk och sirap. Blanda de torra ingredienserna i en skål och rör sedan ner i smör blandningen,
Lägg äppelbitarna i den smorda formen och klicka / bred ut smeten över äpplena.
Ställ in i mitten på ugnen i ca 30 minuter, eller tills pajen är knäckigt / gyllenen.

Severa med glass eller vaniljsås.

6
1 kommentar

Tacosoppa


Det blåser höststormar utanför och vad är då godare än en soppa?
I kväll blir det denna hemma på vårt köksbord.

Det här behöver du till 4 portioner :
smör
1/2 gul lök
1 pressad vitlöksklyfta
500 gram stekt & kryddad tacofärs
1 msk tomatpure
5 dl vatten
2 msk oxfond
2 dl pasta
1/2 msk kinesisk soja
1 burkar krossade tomater
1 burk med majs

Serveras med creme fraiche 

Gör så här:

Hetta upp en kastrull med smör, fräs den hackade löken/ vitlöken tills det doftar nötigt. Vänd ner färsen och bryn den klar, pressa ner tomatpure och fräs en minut. Vänd ner vatten, fond, soja, krossade tomater. Häll bort vattnet från majsen och vänd ner resten i grytan. Låt sjuda upp- och vänd ner pastan, när pastan är färdigkokt så är soppan klar.

7
Kommentera