Välkommen lördag!
Hur har ni det där ute ? Allt bra hoppas jag 😀
Vi passade på städade ut julen igår, inte för att vi hade så mycket rött julpynt- men julgran och tomtar, och annat juligt åkte tillbaka ner i kartongerna. Mest har vi haft vitt, glas och silver – och det tycker jag passar lika bra till nyår. Så detta får stanna ett tag till.
Köpte ett nytt uppläggningsfat häromdan.
Och det fina doftljuset bredvid- den fick jag av finaste Marica när vi var iväg i Österrike.
Japp, även jag var med på resan, och det var så himla trevligt att lära känna bloggkollegorna här på femme. Iallafall för er som inte hunnit kolla er runt här på sidan så bloggar Marica om inredning – kolla in hennes tjusiga sida HÄR
Fredag igen – det känns knappt att det är helg eftersom vi varit lediga hela veckan! :-)Vi for ner en liten sväng till stan idag och skulle traska runt lite och kikade i butikerna. Men det var så mycket folk överallt – köer överallt…. så vi bestämde oss för att gå och fika / luncha lite på ”Hennings” istället för att trängas i affärerna.
Min lunch blev en sallad, med lite allt möjligt gott.
Och efter lunchen så orkade iallafall barnen lite efterrätt.
Melvins favoritfika är och har nog alltid varit kladdkaka.
Nomi tyckte det var en bra ide att äta sin chokladboll med kniv och gaffel.
Och nu blir det chips , popcorn och en film som barnen valt.
Igår vart vi iväg till mataffären och handlade hem nyårsmenyn- och det var inte bara vi som gick i de tankarna att vara ute i god tid… nej det var proppfullt med folk, vi har valt en ganska traditionell trerätters meny med oxfile till varmrätt – jag skriver mer om de olika rätterns sedan på nyårsafton. Har ni bestämt vad ni ska äta än ? Jag tycker inte att man behöver snöa in på hummer och oxfile bara för att det är nyår – det finns ju så mycket annat gott att laga. Bra mycket billigare är det ju tillexempel att bjuda på kyckling eller lax…..
Denna kycklingrätten lagade vi häromdagen- jättegott, enkelt och lite festligt när det serverades i de stora ”fin-tallrikarna”
Det här behöver du till 4- 5 personer :
1 kilo med potatis (mjölig ) & palsternacka – hälften / hälften
2 dl uppvärmd grädde / mjölk
2 msk smör
1 tsk salt
4-5 kycklingfiler
smör
salt och peppar
Rödvinssky :
Smör
2 scharlottenlökar
1 dl vatten
3 dl rödvin
4 msk koncentrerad kycklingfond
1 /2 tsk timjan
1 msk tomatpure
salt o vitpeppar
ev . majzena
Serveras med kokt sparris och lite hackad salladslök
Gör så här :
Börja med såsen- se längst ner i receptet. Skala palsternacka och potatis, koka upp i lättsaltat vatten. Under tiden steker du kycklingen, i mycket smör- salta och peppra.
När potatisen är mjuk häller du ut vattnet, salta och mosa potatisen med elvisp och vänd ner den uppvärmda grädden i potatisen och rör om tills du fått en fin pure. Så här gör du såsen :
Häll upp lite smör i en kastrull och bryn löken glansig, men inte brun. Häll i vin , vatten , fond, tomatpure, timjan och salt och peppar. låt sjuda / koka till vätskan har reducerats till hälften. Sila såsen så att den blir slät. ( Red ev av såsen med lite maizena om ni önskar en tjockare sås. Låt sjuda upp- sedan är den klar att serveras. )
När kycklingen är genomstekt så är det klart att läggas upp på tallriken.
Smaklig måltid!
Gör så här:
Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten. Mixa hallonen till en slät kräm / pure. Mät upp grädden i en stor kastrull, gör snitt i vaniljstängerna och skrapa ut fröna- lägg både fröna och stängerna i kastrullen. Häll ner sockret och låt gräddblandningen sjuda upp på svag värme i cirka 3-5 minuter. Rör om då och då. Dra bort kastrullen från plattan. Sila ner hallonkrämen i blandningen. man behöver inte sila, men annars blr det väldigt mycket hallonkärnor i pannacottan. Krama ur vattnet ur gelatinbladen, vispa sedan ner det i blandningen, vispa tills gelatinet löst sig. Häller upp chokladsås i serveringsskålarna/ glasen – häll sedan i pannacotta krämen och ställ svalt i 3- 4 timmar.
Dekorera sedan pannacottan med bären och chokladcrispen.
Färska hallon och 50 – 100 gram finhackad toblerone
Gör så här :
Smält chokladen över vattenbad tillsammans med honungen. Låt svalna. Under tiden vispar du grädde fluffig. Ta fram en annan skål och vispa de 2 äggen fluffigt. Lite i taget så rör du ihop chokladen med äggen , rör hela tiden så att du blandar om till en chokladsmet. Nu så tar du lite grädde i taget och väder ner , vänd så lite som möjligt – men endå så det blandar sig. Rör ner den finhackade tobleronen. Och sedan häller du upp i fina portionsskålar och låter stå kallt i kylskåp i minst 2 timmar.
Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader Smält smöret och låt svalna. Ställ ut formarna på en plåt. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt de övriga torra ingredienserna ( som du blandat innan). Blanda sist ner smöret. Fördela sedan i formarna – fyll dem ca 3 / 4 . Grädda dem i mitten på ugnen i ca 10- 13 minuter.
Låt svalna på galler innan du spritsar grädde och dekorera dem .
Och så har jag tre förslag på varmrätter till nyår. Beroende på vad man vill äta till nyår : Oxfile, fläskfile eller kanske kycklingfile ! 🙂
Fläskfile i krämig gorgonzolasås.
Fläskfilen kan bytas ut mot oxfile och även mot kycklingfile.
Det här behöver du till 4-5 portioner:
6 portioner potatismos
2 äggulor
2 putsade fläskfilé salt och peppar
Gorgonzolasås :
2 msk Smör
150 gram god gorgonzolaost
1 liten fin finhackad sharlottenlök
4 dl creme fraiche
1/2 tsk dijonsenap
1-1/2 dl grädde salt och peppar
Toppa med klippt fin persilja
Gör så här:
Ställ ugnen på 250 grader. Rör ihop potatismoset med äggulorna Spritsa moset runt omkring på en ugnsfast form och grädda iugnen tills den fått vacker färg. Under tiden skär du cm-tjocka bitar av fläskfilen och bryner klart i smör. På stekspadet gör du sedan såsen, fräs löken mjuk i smöret – men den ska inte få färg. Häll över vätska och låt sjuda. Sila bort löken och rör ner creme fraiche, och senap och smula ner osten och låt puttra i fem minuter smaka av med salt och peppar. Lägg upp köttet i mitten på fatet med spritsat gyllene mos, ringla över såsen och dekorera med persilja.
Smaklig måltid
Kyckling med råstekt potatis och rödvinssås.
Det här behöver du för 4- 5 personer :
12 potatisar ( fast sort ) 1/2 –
1 dl Olivolja
1 pressad vitlök
Salt och peppar
4 stora Kycklingfiler
smör
salt och peppar
Rödvinssås :
Smör 2 scharlottenlökar 1 dl vatten 3 dl rödvin 4 msk koncentrerad kycklingfond 1 /2 tsk timjan 1 msk tomatpure salt o vitpeppar ev . majzena
Gör så här: Börja med att göra rödvinssåsen. Se längst ner i receptet. Skala / tvätta potatisen och skär den i tunna skivor , häll upp skivorna i ett durkslag och skölj dem och låt rinna av. Hetta upp en stekpanna och fräs den pressade vitlöken med lite av olivoljan – vänd ner potatisen och ringla över mer av olivoljan ,salta& peppra. Vänd då och då i potatisen försiktigt med en träslev, under tiden hettar du upp en annan stekpanna och steker kycklingen i smör, salta och peppra. Kyckligen ska serveras helt genomstekt. Servera potatisen och kycklingen tillsammans med en sallad och smakrik rödvinssås .
Så här gör du såsen :
Häll upp lite smör i en kastrull och bryn löken glansig, men inte brun. Häll i vin , vatten , fond, tomatpure, timjan och salt och peppar. låt sjuda / koka till vätskan har reducerats till hälften. Sila såsen så att den blir slät. ( Red ev av såsen med lite maizena om ni önskar en tjockare sås. Låt sjuda upp- sedan är den klar att serveras. )
Oxfile med potatisbakelse och rödvinssås
För 4 personer
700- 800 gram oxfile
4 stycken avlånga smördegsplattor ( eller motsvarande smördeg på rulle)
8- 10 kokta kalla potatisar
3 msk färskost ( valfri smak)
1 ägg
1 dl riven lagrad ost
Hemmagjord rödvinssky
Gör så här:
Ta fram oxfileén i tid och låt den ligga framme tills den blir rumstempurerad. Ställ ugnen på 150 grader. Salta fileén och krydda med lite peppar. Smörstek den så att det får fin yta, och lägg den i ugnen på en ugnsform och ha koll på temperaturen ( vid 55- 57 grader ) lite till om ni vill ha den mer välstekt. Under tiden gör du potatisbakelserna, riv potatisen och blanda ihop med färskosten. Rulla ut smördegen och bred ut potatisröran på smördegen. Rulla ihop ( som en bulldeg ) och skär lagom stora bitar av rullarna. Pensla dem med uppvispat ägg och riv över ost. När köttet har nått sin temperatur så ska den vila i tio minuter ( och då ökar den ytterligare i temperatur) . När du tagit ut fileén så vrider du upp ugnen på 225 grader och gräddar snabbt smördegspaketen till frasiga potatisbakelser.
Om ni söker lite inspiration till nyårsmaten så har jag tagit fram lite förslag till från tidigare recept på bloggen.Tre förrätter, tre varmrättter och tre efterrätter.
Vi startar med förätterna 🙂
Gör så här: Rör ihop dressingen först. Skala kräftorna och tärna skalad mango och avokado i en bunke. Rör om med den finhackade rödlöken och droppa över dressingen innan du häller upp i fina serveringsglas. Toppa med en liten bit dill.
Klart!
Andra :
Räksoppa
Det här behöver du :
500 gram (oskalade) räkor
1 gul lök
1 morot
1/2 röd chilifrukt
en klick med smör
3 msk tomatpure
2 msk vetemjöl
2 dl vitt vin
5 dl vatten
3 msk koncentrerad hummerfond
3 dl vispgrädde
salt och peppar
cayennepeppar – efter egen sak och tycke.
Gör så här:
Skala räkorna – men spara skalen. Skala och finhacka löken, moroten och chilifrukten- smält smöret i en kastrull och fräs detta glansigt. Tillsätt tomatpure och alla räkskalen. Strö över mjöl och häll sedan i vatten,vin och fond. Låt koka i 10 minuter, vänd ner grädde och smaka av med salt, lite peppar och cayennekrydda. Låt koka i fem minuter till, ta sedan av och sila soppan. Lägg mer räkorna i den släta soppan – och servera. ( låt inte räkorna koka, för då blir de sega)
Klipp över lite färsk dill eller gräslök och servera.
Och tredje :
Du behöver till 6 snittar:
3 stycken formfransk
smör
1 mango
1 rödlök
en skvätt pressad lime
2-3 droppar tabasco
Flingsalt
Färsk dill
Gör så här:
Tärna mangon, hacka rödlöken och skala kräftorna. Rör sedan ihop i en skål, droppa ner tabasco, pressad lime och en liten nypa flingsalt. Rör om, och låt stå i kylen en stund innan servering. Dela toasten , så det blir små fina snittar, och grilla/ stek dem sedan i ett grillgärn/stekpanna med rikligt med smör. Lägg upp räk- och mangosalladen och toppa med färsk dill.
Det blev sovmorgon idag och en sen frukost- som det sig bör när man är julledig. Och från och med idag så är julskinkan och all annan julmat utstädad från kylskåpet. Det blev e helt vanlig frukost med bakoff bröd, knäcke , tomat och en kopp kaffe. Och nu börjar nyårsmatsplaneringen, tänkte visa er lite tips på trerätters under dagen.
Hoppas julhelgen varit bra. Annandagen lider mot sitt slut och imorgon börjar planeringen inför nyår. Vi har iallafall varit iväg en liten sväng på mellandagsrean idag, men det blev bara ett par butiker. Jag hade tänkt att köpa mig en dator eftersom jag behöver en ny- men hittade ingen. Eller lyckades inte bestämma mig snarare, får funderar på det i några dagar till. Och så lovade ju att visa födelsedagspresenten jag fick också.
Och det var en jättevacker stor spegel- ser ut som nysilver.
Jag tänkte ju leta efter en större spegel just till över skänken- och tydligen hade Jonathans mamma hört detta. Den är precis vad jag sökte efter.
Ska hänga upp den på väggen så fort vi varit och köpt nya mollyskruvar,
för den är riktigt tung.
God morgon bloggisar !
Det blir lite lugnare på bloggen så här under semestertider och ledighet.
Men det får ju inte bli för lungt- jag saknar bloggen när jag inte kunnat vara så närvarande på en dag eller två. Sen kom jag på att jag glömde visa vad jag fick i födelsedagspresent – och jag hade önskat mig länge en öronlappsfåtölj. Och nog hade maken antecknat detta- för på min födelsedag fick jag nämligen denna urfina gråa fåtölj som jag tjusat nu ett bra tag.
Gillar öronlappsfotöljen så mycket…. Benen tänkte jag såsmåningom måla om till vita istället. Annars tycker jag den är heeeelt perfekt till glasverandan.
Jag fick även en jättefin spegel. Ska se om jag hinner fota den också här under dagen och visa.
Juldagen har verkligen rusat snabbt förbi, vi åkte till Kalmar och åt middag hos Nomi & Melvins farmor och farfar. Vanligtvis brukar vi äta kalkon på juldagen- men traditioner är till för att brytas . Så idag bjöds det på ugnsgrillade revben i marinad med kokt potatis och brunsås. Gott så gott!
Och god efterrätt blev det också. Ostkaka med grädde och hjortronsylt.
Vi hade så mycket mat , godis och fika igår. Att vi fortfarande har ostkaka för 15 personer i kylskåpet. Får väl se om vi hinner bjuda hem lite fikagäster nästa vecka att bjuda på ostkaka 🙂
Jisses vad mycket mat och fika det blir i julhelgen,
Och nu ikväll blir det inte sämre…. hyrfilm popcorn och chips 😀