Köttbullar äter väl alla?! Och det är lätt att variera med olika kryddor eller fyllningar. Dessa med mozzarella i är nog iallafall de allra godaste köttbullarna 😀
Har ni inte prövat än (?) – gör det!
Till köttbullarna behöver du : Smör att steka i
1 kilo köttfärs ( blandfärs)
2 msk oxfond
salt och peppar
4- 5 Mozzarellabollar
Till såsen : Steksky från köttbullarna
4 dl vatten
1 dl grädde
2 msk oxfond
1 msk kinesisk soya
salt och peppar
1 tsk rödvinbärsgele
maizena
Servera med kokt potatis, inlagd gurka och lingon.
Gör så här : Ställ ugnen på 100 grader. Och skala och koka potatisen i saltat vatten. Rör ihop ingredienserna till köttbullarna – )gärna ett par timmar innan de ska stekas ) och låt stå kallt fram tills dess. Ta fram mozzarellabollarna och dela varje boll till fyra delar. Ta en bit av köttfärsen och platta ut i handflatan och rulla sedan in mozzarellabitarna i köttbullarna.
Hetta upp en stekpanna med rikligt med smör och stek sedan köttbullarna tills de är genomstekta. Lägg upp dem på en ugnsfastform och ställ in i dem i ugnen. Dags för att börja med såsen. Häll i vatten i stekpannan och vispa ur all steksky, häll i grädde,soya och fond och låt sjuda ett par minuter. Sila sedan såsen och häll tillbaka den i den rena stekpannan, och låt sjuda upp igen. Smaka av såsen med salt och peppar, och vinbärsgelen. Önskar ni en tjockare sky red av den med maizena ( eller färskost är också gott ) önskar ni en mörkare sås droppa ner ett par droppa soyakulör i såsen.
Det är aldrig fel med scones . Enkelt gott och lättbakat bröd utan jäst.
Hemma hos oss är det oftast Jacob som bakar frukostscones:en – detta är grundreceptet. Sedan kan man tillsätta lite vad man tycker är gott, ost, frön, knaperstekt bacon eller varför inte göra chokladscones ?
Ställ ugnen på 225 grader. Rör i hop de torra ingredienserna först. Rör sedan i mjölk , och tärna ner smöret och arbeta till en deg. Fördela sedan till 5- 6 olika bullar och lägg på en klädd plåt och skär ett kryss på toppen. Och grädda tills bullarna fått fin färg.
Idag gjorde jag för första gången stuvad brysselkål – och gud var gott det var! 🙂 Definitivt inte sista gången vi lagar det. Det är ett bra tillbehör för er som inte äter pasta / potatis- och gillar man inte brysselkål går det lika bra med broccoli eller blomkål.
Det här behöver du för två personer :
1 nät med färsk brysselkål
100 gram philadelphiaost
3 / 4 dl grädde
salt och peppar
Gör så här : Putsa brysselkålen, och lägg i en kastrull med vatten. Låt brysselkålen sjuda i lättsaltat vatten tills den mjuknar. Rör ihop grädde, salt och peppar med philadelphiaosten. Häll av vattnet och ställ tillbaka på spisen. Rör ner blandningen och låt sjuda upp på svag värme under omrörning bara ett par minuter Sen är det klart att serverar.
Vi hade kyckling till – och en stor grönsallad med blandade bladgrönskaker, isbergssallad, tomat, rödlök, avokado och massa fetaost.
Barnen åt stuvade makaroner till kyckligen istället. Det är gott det med, jag brukar riva ner lite muskotnöt när jag kryddar och så lite lite socker. Gott det också !
Nu ska vi plocka fram lite puzzel . Detta blev Nomis bästa julklapp : puzzel med Musse Pigg! Och i går satt hon och puzzlade i timmar…. Lite svårare de här med 50 bitar, tyckte hon men de som är för lätta tycker hon inte är roligt.
Ingela har varit här idag så vi har hunnit skvallra lite och fika. Och hon hade med sig Ludvig & Marcus som är jämngamla med Melvin & Nomi – och de lekte för fullt med alla julklappar de fått av tomten. Radiostyrda blinkande bilar, beyblades, puzzel och dockor.
Till fikat blev det ljummen ostkaka med lättvispad grädde och sylt.
Vi äter bara denna efterrätt en gång om året – och det är runt jul.
Har nog inte än bestämt mig för om jag gillar det – ostkakan har en väldigt speciell smak och konsistens. Men en liten bit med mycket grädde och sylt blev det till kaffet. Gillar du ostkaka ?
Barnen gillade inte ostkaka, utan de åt upp julgodiset och pepparkakorna istället 🙂
Regnigt idag i Växjö och knappt ingen snö… tristväder = perfekt bioväder. Men det gick inte så många filmer just tyckte jag. Möjligtvis skulle jag kunna tänka mig att se den nya ”Sune”filmen 🙂 Men det var ingen annan som ville se den förutom jag så det blev nerröstat. Det fick bli en tidig lunch idag – räksmörgåsar. Gott gott gott!
Vi gjorde dem på runda vetekakor, med lite sallad, ägg, massa räkor såklart & majonäs, gurka och rödlök.
Nu ska jag förbereda lite fika- Ingela och hennes familj kommer snart hit- trevligt!
Välkommen lördag!
Hur har ni det där ute ? Allt bra hoppas jag 😀
Vi passade på städade ut julen igår, inte för att vi hade så mycket rött julpynt- men julgran och tomtar, och annat juligt åkte tillbaka ner i kartongerna. Mest har vi haft vitt, glas och silver – och det tycker jag passar lika bra till nyår. Så detta får stanna ett tag till.
Köpte ett nytt uppläggningsfat häromdan.
Och det fina doftljuset bredvid- den fick jag av finaste Marica när vi var iväg i Österrike.
Japp, även jag var med på resan, och det var så himla trevligt att lära känna bloggkollegorna här på femme. Iallafall för er som inte hunnit kolla er runt här på sidan så bloggar Marica om inredning – kolla in hennes tjusiga sida HÄR
Fredag igen – det känns knappt att det är helg eftersom vi varit lediga hela veckan! :-)Vi for ner en liten sväng till stan idag och skulle traska runt lite och kikade i butikerna. Men det var så mycket folk överallt – köer överallt…. så vi bestämde oss för att gå och fika / luncha lite på ”Hennings” istället för att trängas i affärerna.
Min lunch blev en sallad, med lite allt möjligt gott.
Och efter lunchen så orkade iallafall barnen lite efterrätt.
Melvins favoritfika är och har nog alltid varit kladdkaka.
Nomi tyckte det var en bra ide att äta sin chokladboll med kniv och gaffel.
Och nu blir det chips , popcorn och en film som barnen valt.
Igår vart vi iväg till mataffären och handlade hem nyårsmenyn- och det var inte bara vi som gick i de tankarna att vara ute i god tid… nej det var proppfullt med folk, vi har valt en ganska traditionell trerätters meny med oxfile till varmrätt – jag skriver mer om de olika rätterns sedan på nyårsafton. Har ni bestämt vad ni ska äta än ? Jag tycker inte att man behöver snöa in på hummer och oxfile bara för att det är nyår – det finns ju så mycket annat gott att laga. Bra mycket billigare är det ju tillexempel att bjuda på kyckling eller lax…..
Denna kycklingrätten lagade vi häromdagen- jättegott, enkelt och lite festligt när det serverades i de stora ”fin-tallrikarna”
Det här behöver du till 4- 5 personer :
1 kilo med potatis (mjölig ) & palsternacka – hälften / hälften
2 dl uppvärmd grädde / mjölk
2 msk smör
1 tsk salt
4-5 kycklingfiler
smör
salt och peppar
Rödvinssky :
Smör
2 scharlottenlökar
1 dl vatten
3 dl rödvin
4 msk koncentrerad kycklingfond
1 /2 tsk timjan
1 msk tomatpure
salt o vitpeppar
ev . majzena
Serveras med kokt sparris och lite hackad salladslök
Gör så här :
Börja med såsen- se längst ner i receptet. Skala palsternacka och potatis, koka upp i lättsaltat vatten. Under tiden steker du kycklingen, i mycket smör- salta och peppra.
När potatisen är mjuk häller du ut vattnet, salta och mosa potatisen med elvisp och vänd ner den uppvärmda grädden i potatisen och rör om tills du fått en fin pure. Så här gör du såsen :
Häll upp lite smör i en kastrull och bryn löken glansig, men inte brun. Häll i vin , vatten , fond, tomatpure, timjan och salt och peppar. låt sjuda / koka till vätskan har reducerats till hälften. Sila såsen så att den blir slät. ( Red ev av såsen med lite maizena om ni önskar en tjockare sås. Låt sjuda upp- sedan är den klar att serveras. )
När kycklingen är genomstekt så är det klart att läggas upp på tallriken.
Smaklig måltid!
Gör så här:
Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten. Mixa hallonen till en slät kräm / pure. Mät upp grädden i en stor kastrull, gör snitt i vaniljstängerna och skrapa ut fröna- lägg både fröna och stängerna i kastrullen. Häll ner sockret och låt gräddblandningen sjuda upp på svag värme i cirka 3-5 minuter. Rör om då och då. Dra bort kastrullen från plattan. Sila ner hallonkrämen i blandningen. man behöver inte sila, men annars blr det väldigt mycket hallonkärnor i pannacottan. Krama ur vattnet ur gelatinbladen, vispa sedan ner det i blandningen, vispa tills gelatinet löst sig. Häller upp chokladsås i serveringsskålarna/ glasen – häll sedan i pannacotta krämen och ställ svalt i 3- 4 timmar.
Dekorera sedan pannacottan med bären och chokladcrispen.
Färska hallon och 50 – 100 gram finhackad toblerone
Gör så här :
Smält chokladen över vattenbad tillsammans med honungen. Låt svalna. Under tiden vispar du grädde fluffig. Ta fram en annan skål och vispa de 2 äggen fluffigt. Lite i taget så rör du ihop chokladen med äggen , rör hela tiden så att du blandar om till en chokladsmet. Nu så tar du lite grädde i taget och väder ner , vänd så lite som möjligt – men endå så det blandar sig. Rör ner den finhackade tobleronen. Och sedan häller du upp i fina portionsskålar och låter stå kallt i kylskåp i minst 2 timmar.
Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader Smält smöret och låt svalna. Ställ ut formarna på en plåt. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt de övriga torra ingredienserna ( som du blandat innan). Blanda sist ner smöret. Fördela sedan i formarna – fyll dem ca 3 / 4 . Grädda dem i mitten på ugnen i ca 10- 13 minuter.
Låt svalna på galler innan du spritsar grädde och dekorera dem .
Och så har jag tre förslag på varmrätter till nyår. Beroende på vad man vill äta till nyår : Oxfile, fläskfile eller kanske kycklingfile ! 🙂
Fläskfile i krämig gorgonzolasås.
Fläskfilen kan bytas ut mot oxfile och även mot kycklingfile.
Det här behöver du till 4-5 portioner:
6 portioner potatismos
2 äggulor
2 putsade fläskfilé salt och peppar
Gorgonzolasås :
2 msk Smör
150 gram god gorgonzolaost
1 liten fin finhackad sharlottenlök
4 dl creme fraiche
1/2 tsk dijonsenap
1-1/2 dl grädde salt och peppar
Toppa med klippt fin persilja
Gör så här:
Ställ ugnen på 250 grader. Rör ihop potatismoset med äggulorna Spritsa moset runt omkring på en ugnsfast form och grädda iugnen tills den fått vacker färg. Under tiden skär du cm-tjocka bitar av fläskfilen och bryner klart i smör. På stekspadet gör du sedan såsen, fräs löken mjuk i smöret – men den ska inte få färg. Häll över vätska och låt sjuda. Sila bort löken och rör ner creme fraiche, och senap och smula ner osten och låt puttra i fem minuter smaka av med salt och peppar. Lägg upp köttet i mitten på fatet med spritsat gyllene mos, ringla över såsen och dekorera med persilja.
Smaklig måltid
Kyckling med råstekt potatis och rödvinssås.
Det här behöver du för 4- 5 personer :
12 potatisar ( fast sort ) 1/2 –
1 dl Olivolja
1 pressad vitlök
Salt och peppar
4 stora Kycklingfiler
smör
salt och peppar
Rödvinssås :
Smör 2 scharlottenlökar 1 dl vatten 3 dl rödvin 4 msk koncentrerad kycklingfond 1 /2 tsk timjan 1 msk tomatpure salt o vitpeppar ev . majzena
Gör så här: Börja med att göra rödvinssåsen. Se längst ner i receptet. Skala / tvätta potatisen och skär den i tunna skivor , häll upp skivorna i ett durkslag och skölj dem och låt rinna av. Hetta upp en stekpanna och fräs den pressade vitlöken med lite av olivoljan – vänd ner potatisen och ringla över mer av olivoljan ,salta& peppra. Vänd då och då i potatisen försiktigt med en träslev, under tiden hettar du upp en annan stekpanna och steker kycklingen i smör, salta och peppra. Kyckligen ska serveras helt genomstekt. Servera potatisen och kycklingen tillsammans med en sallad och smakrik rödvinssås .
Så här gör du såsen :
Häll upp lite smör i en kastrull och bryn löken glansig, men inte brun. Häll i vin , vatten , fond, tomatpure, timjan och salt och peppar. låt sjuda / koka till vätskan har reducerats till hälften. Sila såsen så att den blir slät. ( Red ev av såsen med lite maizena om ni önskar en tjockare sås. Låt sjuda upp- sedan är den klar att serveras. )
Oxfile med potatisbakelse och rödvinssås
För 4 personer
700- 800 gram oxfile
4 stycken avlånga smördegsplattor ( eller motsvarande smördeg på rulle)
8- 10 kokta kalla potatisar
3 msk färskost ( valfri smak)
1 ägg
1 dl riven lagrad ost
Hemmagjord rödvinssky
Gör så här:
Ta fram oxfileén i tid och låt den ligga framme tills den blir rumstempurerad. Ställ ugnen på 150 grader. Salta fileén och krydda med lite peppar. Smörstek den så att det får fin yta, och lägg den i ugnen på en ugnsform och ha koll på temperaturen ( vid 55- 57 grader ) lite till om ni vill ha den mer välstekt. Under tiden gör du potatisbakelserna, riv potatisen och blanda ihop med färskosten. Rulla ut smördegen och bred ut potatisröran på smördegen. Rulla ihop ( som en bulldeg ) och skär lagom stora bitar av rullarna. Pensla dem med uppvispat ägg och riv över ost. När köttet har nått sin temperatur så ska den vila i tio minuter ( och då ökar den ytterligare i temperatur) . När du tagit ut fileén så vrider du upp ugnen på 225 grader och gräddar snabbt smördegspaketen till frasiga potatisbakelser.