Kikar bara in för att önska er ett gott nytt år
och god fortsättning på nya året!
Efterrätten blev så lyckad – vaniljpannacotta med passionsfrukt.
Sött, friskt och fräscht.
Frukost uppäten och bortplockad- check
Efterrätten förberedd och står på kylning – check
Plockat fram iläggsskivan till bordet och hämtat stolar – check
Dukat fram till middagen – check
Resten av mina to do:
Slinga min tråkiga utväxt
Förbereda förrätten
Köpa snittblommor
handla läsk
och bubbelvatten
och städa (!!)
Se så … Jag får nog börja med den tråkiga utväxten.
Sen kan jag alltid fara runt och städa huset med den tjusiga (?) slinghättan på huvudet..
God morgon vänner!
Tänk att det redan är nyårsafton idag – och jag tycker det har varit ett riktigt bra och händelserikt år 🙂 Och nästa år ser jag fram emot massor – det kommer bli ett år med många nya recept, goda efterrätter och fler uppdateringar på bloggen!
Hur ska ni fira nyår ? Hemma eller borta ? Blir det hemlagat eller hämtmat?
Berätta 😀
Nu dags för frukost- avokado är nya cravingen. Det är ju bara så gott !
Jag kikade på servettringar när jag var på blomsterlandet i veckan, jättesnygga hade de- i silver. Men jag tror att de kostade 29 :- kronor styck. Det tycker jag är lite dyrt för att används kanske en gång…. Vi blir tio personer till nyårsmiddagen. Så det kändes lite som att kasta pengarna i sjön. Istället köpte jag ett virkat band av dem för cirka tjugo kronor, och klippte och sydde egna servett hållare.
Lika fint och mer prisvärt – tycker jag.
Lagade en riktigt god tomatsoppa idag- med extra allt! 🙂
Färsk pasta hade jag i , sen toppade den med salt knaperstekt bacon och massa fetaost. Oj oj oj den var så god, man borde verkligen laga soppa oftare.
Återkommer med recept på den.
Ni som har följt bloggen ett tag vet ju att jag köpte mitt allra första olivträd i våras.
Jag har länge velat ha ett olivträd- men har tyvärr aldrig lyckats med mina växter- tacka vet jag plastblommor- de håller sig alltid gröna och fina. Och tyvärr fick olivträdet åka ut straxt innan jul ( trots vatten, massa sol och växtnäring ) – det fanns inte ett enda blad kvar på det. Hepp….
Nu har olivträd nummer två flyttat hem till mig. * Hoppas hoppas hoppas * att den håller sig grön och fin fram till sommaren iallafall.
Ser ni att den är proppfull med oliver också !
Så fiiiint va ♥
Köttbullar äter väl alla?! Och det är lätt att variera med olika kryddor eller fyllningar. Dessa med mozzarella i är nog iallafall de allra godaste köttbullarna 😀
Har ni inte prövat än (?) – gör det!
Till köttbullarna behöver du :
Smör att steka i
1 kilo köttfärs ( blandfärs)
2 msk oxfond
salt och peppar
4- 5 Mozzarellabollar
Till såsen :
Steksky från köttbullarna
4 dl vatten
1 dl grädde
2 msk oxfond
1 msk kinesisk soya
salt och peppar
1 tsk rödvinbärsgele
maizena
Servera med kokt potatis, inlagd gurka och lingon.
Gör så här : Ställ ugnen på 100 grader. Och skala och koka potatisen i saltat vatten. Rör ihop ingredienserna till köttbullarna – )gärna ett par timmar innan de ska stekas ) och låt stå kallt fram tills dess. Ta fram mozzarellabollarna och dela varje boll till fyra delar. Ta en bit av köttfärsen och platta ut i handflatan och rulla sedan in mozzarellabitarna i köttbullarna.
Hetta upp en stekpanna med rikligt med smör och stek sedan köttbullarna tills de är genomstekta. Lägg upp dem på en ugnsfastform och ställ in i dem i ugnen. Dags för att börja med såsen. Häll i vatten i stekpannan och vispa ur all steksky, häll i grädde,soya och fond och låt sjuda ett par minuter. Sila sedan såsen och häll tillbaka den i den rena stekpannan, och låt sjuda upp igen. Smaka av såsen med salt och peppar, och vinbärsgelen. Önskar ni en tjockare sky red av den med maizena ( eller färskost är också gott ) önskar ni en mörkare sås droppa ner ett par droppa soyakulör i såsen.
Klart att serveras.
Det är aldrig fel med scones . Enkelt gott och lättbakat bröd utan jäst.
Hemma hos oss är det oftast Jacob som bakar frukostscones:en – detta är grundreceptet. Sedan kan man tillsätta lite vad man tycker är gott, ost, frön, knaperstekt bacon eller varför inte göra chokladscones ?
Bästa sconesreceptet :
8 dl vetemjöl
1 tsk salt
4 tsk bakpulver
3 dl mjölk
100 gram smör
Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader. Rör i hop de torra ingredienserna först. Rör sedan i mjölk , och tärna ner smöret och arbeta till en deg. Fördela sedan till 5- 6 olika bullar och lägg på en klädd plåt och skär ett kryss på toppen. Och grädda tills bullarna fått fin färg.
Servera genast med ost, och en god marmelad.
Idag gjorde jag för första gången stuvad brysselkål – och gud var gott det var! 🙂 Definitivt inte sista gången vi lagar det. Det är ett bra tillbehör för er som inte äter pasta / potatis- och gillar man inte brysselkål går det lika bra med broccoli eller blomkål.
Det här behöver du för två personer :
1 nät med färsk brysselkål
100 gram philadelphiaost
3 / 4 dl grädde
salt och peppar
Gör så här :
Putsa brysselkålen, och lägg i en kastrull med vatten. Låt brysselkålen sjuda i lättsaltat vatten tills den mjuknar. Rör ihop grädde, salt och peppar med philadelphiaosten. Häll av vattnet och ställ tillbaka på spisen. Rör ner blandningen och låt sjuda upp på svag värme under omrörning bara ett par minuter Sen är det klart att serverar.
Vi hade kyckling till – och en stor grönsallad med blandade bladgrönskaker, isbergssallad, tomat, rödlök, avokado och massa fetaost.
Barnen åt stuvade makaroner till kyckligen istället. Det är gott det med, jag brukar riva ner lite muskotnöt när jag kryddar och så lite lite socker. Gott det också !
Nu ska vi plocka fram lite puzzel . Detta blev Nomis bästa julklapp : puzzel med Musse Pigg! Och i går satt hon och puzzlade i timmar…. Lite svårare de här med 50 bitar, tyckte hon men de som är för lätta tycker hon inte är roligt.
Så här nöjd är man när man klarat hela puzzlet 😀
Fortsatt trevlig lördag !
Ingela har varit här idag så vi har hunnit skvallra lite och fika. Och hon hade med sig Ludvig & Marcus som är jämngamla med Melvin & Nomi – och de lekte för fullt med alla julklappar de fått av tomten. Radiostyrda blinkande bilar, beyblades, puzzel och dockor.
Till fikat blev det ljummen ostkaka med lättvispad grädde och sylt.
Vi äter bara denna efterrätt en gång om året – och det är runt jul.
Har nog inte än bestämt mig för om jag gillar det – ostkakan har en väldigt speciell smak och konsistens. Men en liten bit med mycket grädde och sylt blev det till kaffet.
Gillar du ostkaka ?
Barnen gillade inte ostkaka, utan de åt upp julgodiset och pepparkakorna istället 🙂
Regnigt idag i Växjö och knappt ingen snö… tristväder = perfekt bioväder. Men det gick inte så många filmer just tyckte jag. Möjligtvis skulle jag kunna tänka mig att se den nya ”Sune”filmen 🙂 Men det var ingen annan som ville se den förutom jag så det blev nerröstat. Det fick bli en tidig lunch idag – räksmörgåsar. Gott gott gott!
Vi gjorde dem på runda vetekakor, med lite sallad, ägg, massa räkor såklart & majonäs, gurka och rödlök.
Nu ska jag förbereda lite fika- Ingela och hennes familj kommer snart hit- trevligt!