En bra lördag

En riktigt fin lördag har vi haft idag – med trevliga Erika och Chrille på besök – och så lilla Alicia såklart.  Lillan är bara 6 månader och Nomi tyckte det var hur spännande som helst med en liten bebis i huset. Vi hann med äta, fika skvallra och tiden bara rusar iväg när man har trevligt. Och sen blev det en liten promenix innan de for hemåt igen, lite frisk luft behövs efter kaffe och fika.

En liten stolt ( och lite nervös ) Nomi som fick ha Alicia i knät. 
Sött !

Här börjar snart matklockan att ringa, det är ju snart middagsdags igen.. och skaldjuren verkar ha tinat , tänkte göra soppa till middag ikväll. Räksoppa är nog någonting jag aldrig kommer att tröttna på ! Det viktigaste för att få en riktigt god soppa är att skala räkorna själv och använda skal/ rens till fond. Då blir soppan allra bäst.

0
Kommentera

Lördag och finbesök

God lördag alla ni!
Hoppas ni sovit gott 🙂 Här vaknade hela familjen i tid- ja alla förutom Thelma som är hos en kompis. En rätt vanlig lördag som startade i hundpromenad fortfarande med  pyjamas, kaffe ( med mjölk ) och sen lite ordentlig frukost.

Kaffe, ägg, smörgås och ännu mer avokado ( Godast )

Nu ska jag och mannen röja lite här hemma *Städa och dona * vi får snart finbesök från Öland dp Erika kommer hit med sin familj.  Vi har försökt boka in en dejt länge nu – men till sist hittade vi ett datum som passade . Trevlig trevligt.

Hoppas du också får en riktigt trevlig lördag.

På återseende min vän.

0
Kommentera

Nu är helgen här . . .

Wiiiiiiieee – då var det dags för helg (igen) 😀 Och vi har precis startat denna fredagskväll genom att grilla de mest fantastiska kycklingtoast jag ätit! Lätta ingredienser och hungrig mage var väl kanske den bästa kryddan 😉

Efter ett par önskemål på instagram så tänkte jag skriva ut ”receptet ” på dessa smarriga Kycklingtoast.

Till 4 personer :

8 toastbröd
1 stor stekt kycklingfile
ost
rödlök
tomat
smör

Gör så här :
Stek kycklingen helt färdig  i mkt smör , krydda med salt, och örtkrydda.
Värm upp smörgåsgrillen eller våffeljärnet, smöra brödet på utsidan av
Skiva kycklingen i tunna skivor och fyll brödet med ost , tomat , kyckling och lök innan du lägger den i järnet.  Grilla den tills osten har smält och den fått en riktigt fin färg på utsidan.

Sen är det bara att äta !

0
Kommentera

Söt pannacotta med frisk passionsfrukt

God morgon vänner!

Redan fredag igen och snart är helgen här… Snart är skolledigheten slut och på tisdag börjar rutinerna & skolorna igen. Lite synd att all snön är borta – vi hade planerat att åka massa pulka, skidor och skridskor på lovet… Men vi håller tummarna på att vi får massa snö till sportlovet istället !

Vi startar denna fredagen med en riktigt gooood efterrätt. En söt pannacotta med syrlig passionsfrukt- underbar kombo!

Det här behöver du till 8 portioner :
8 dl vispgrädde
2 vaniljstång
1 dl strösocker
3 st gelatinblad

Garnering : passionsfrukt och nobless

Gör så här :
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
Mät upp grädde , socker i en kastrull och skär ett snitt i vaniljstången och skrapa ur vaniljfröna och lägg ner både frön och stänger i kastrullen. Låt koka upp tillsammans under omrörning. När grädden kokat upp tar du bort kastrullen från plattan, kramar ur vattnet ur gelatinbladen och tillsätter dem till grädden under omrörning.  När de löst sig så häller du upp smeten i serveringsglas och ställer kallt, i minst fyra timmar.
Innan servering så skär du passionsfrukt och gröper ut över dem, och ett litet noblessblad.

1
12 kommentarer

Öland- tur och retur

God torsdagskväll på er!

Nu är Thelma och jag hemma igen efter vår lilla tjejresa till Öland tur-och retur. Vi hälsade på min fina gravida syster, som väntar en liten bebis i Mars.  Och vi har haft det så jättebra, ätit god mat och tittat på Ice Age 4 för femte gången 😀  den är riktigt roligt. Sedan var det ju ännu roligare att vi insåg att jag numera pratar precis som Sid i filmen. Ni som följt mig på Istagram vet att jag har skaffat tandställning sedan tre – fyra veckor tillbaka – och jag har nu börjat vänja mig liiiiite vid den – MEN den är verkligen jättesvår att prata med. ( Det är en avtagbar så jag ju ta ur den ibland – men iallafall) Barnen tjöt av skratt så fort antingen Sid eller jag pratade 🙂

Här är den goda Kebabtallriken som vi åt till middag

Vitlökssåsen hade Nea gjort med :

creme frachie
salt
peppar
salladskrydda
pressad vitlök

Gör så här:
Bara blanda ihop samtliga ingredienser och ställ kallt ett par timmar innan servering.

Efterrätten blev en smarrig citroncheesecake med bär… Gott !

Och förutom att äta god mat så målade vi , spelade spel och pysslade en hel del. Två toppendagar på Öland hos syster och Thelmas kusin Nea

Ps. Ni ser den fina My little Pony bild som jag fyllt i jättenoga.   🙂

0
Kommentera

Godaste ostmuffin

Kikar in och önskar er en fin Torsdag härifrån ett regnigt Öland. Vi stannar en liten stund till då Thelmas och Neas mormor snart ska komma hit och fika. Och nu medan jag hade en liten stund över tänkte jag bara passa på att skriva ut receptet på de riktigt goda ostmuffinsen vi gjorde i går- dessa går att baka med vilken ost som helst- ta den ni tycker smakar mest/ godast

Till 12 ost muffins behöver du :
12 muffinsformar
8 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
1 tsk salt
3 dl valfri ost
150 gram tärnat smör
3 dl standardmjölk

Gör så här :
Ställ ugnen på 225 grader,
blandade torra  ingredienserna och tärna ner smöret i bunken och osten.
Nyp ihop och blanda sedan ner mjölken och arbeta ihop till en deg.
För dela sedan degen i de olika formarna
Grädda muffinsen i 20-25 minuter ( tillsde fått fin färg )

Servera med smör och ost.

0
4 kommentarer

Falsk fläskfile

Nu är vi på plats ( och har varit ett bra tag ) här på Öland , jag och Thelma. 🙂 Molly fick stanna kvar med Jonathan, och resten av barnen. Hunden gillar ju inte att åka bil så himla mycket, och vi stannar ju bara tills imorgon. Vi har hunnit med att äta god middag, promenerat, fikat.

Jag kom att tänka på att jag inte har hunnit sriva om denna klassiska och goda 80-tals klassiker som vi lagade förra veckan.

Till en falsk fläskfile behöver du :
600 gram blandfärs
2 msk med aromat ( eller annan valfri kryddning)

Till såsen :
2 dl grädde
2 dl creme fraiche
2 msk oxfond
1 msk kinesisk soya
salt och peppar

Serveras med kokt potatis

Gör så här

Blanda och rulla ut på plastfolie till en file, frys in i cirka två timmar.
Ställ ugnen på 175 grader. Ta sedan fram filen och skär i skivor, smör stek dem  klara i en pannan och lägg i en ugnssäkerform.

Köttet ser nästan till och med ut som fläskfile när man steker det. 

Värm upp alla ingredienser till såsen i samma panna som du stekte köttbitarna. Och låt sjuda upp i ett par minuter. Häll såsen över köttbitarna och ställ in i ugnen, i cirka 10 minuter en kvart.

Servera sedan med en god sallad, kokt potatis och strössla över lite röda lingon.

12
39 kommentarer

Nu åker vi . . .

Godmorgon på er!

Vi ställde väckarklockan imorse för säkerhetsskull-  bara för att vi inte skulle ”försova” oss.  Denna julledigheten har vi fått in riktiga sjusovar-rutiner och stiger inte gärna upp innan nio på morgonen. För idag ska jag och Thelma åka till öland till min syster och Nea. Medan systers man och lilla Lova ska åka hit till växjö och hjälpa oss montera stenskivan i köket. Så nyfiken på hur det kommer bli…. Lovar att visa bilder så fort det är klart.

 Vi ätit lite frukost, urgoda nybakade ostmuffins-  men nu dags att packa in i bilen.
Tjingeling vänner.

0
4 kommentarer

Pizzabuffe och spel

God kväll i stugorna.
Som jag nämnde innan så stod det hämtpizza på matschemat idag, och det blev minsann en riktig pizzabuffe här hemma.  Kycklingpizza, kebabpizza, kyckling pizza, mexicana och så småttingarnas favorit vesuvio

Kyckling, curry och banan är otippat gott på pizzan.
Har ni prövat ?

Efter maten passade vi på att spela lite nya spel som vi fått i julklapp. Tyvärr förlorade mitt, Jacob och Thelmas lag…. men dessto gladare var det på Jonathans lag 🙂

Nu :  dags för kaffe- sen dags för att packa för imorgon!

På återseende.

0
3 kommentarer

Middagsplaner och gårdagens förrätt

Hoppas ni hade en riktigt fin nyårsafton igår med god mat och trevligt sällskap 🙂
Våra gäster åkte nyss hem och nu är Jonathan och hämtar sin storebror vid tåget, och då tänkte jag passa på att skriva ett par rader till er.  . . Maten idag blir inte så märkvärdig. Jacob & Thelma fick bestämma så antingen blir det kebabpizza, kycklingpizza eller vesuvio  – idag blir det hämtmat!

Men vår lilla meny för kvällen såg ut så här:
Kräftsnittar med mango- och avokadosallad
Oxfile med potatis och palsternackspure, kokt sparris, rödvinssky
Vaniljpannacotta med passionsfrukt

Dessvärre lyckades jag inte få någon bra bild alls på varmrätten – men är ni nyfikna så lyckades jag få en mobilbild på den på instagram iallfall ( jennysmatblogg)

Förrätten iallafall :

Förrätt till 4- 6personer2-3 toastbröd
olivolja
400 gram rensade kräftor
2 avokado
2 mango
1 stor rödlök
Dressing :
6 msk olivolja
4 msk pressad citron
1 1/2 tsk flingsalt
Kryddmått svartpeppar


Gör så här:

Rör ihop dressingen först. Skala kräftorna och tärna skalad mango och avokado i en bunke. Rör om med den finhackade rödlöken och droppa över dressingen innan du häller upp i fina serveringsglas. Stek toasten , lägg upp mango och avokadosalladen och ringla över marinaden .
Klart!

0
2 kommentarer