Chokladkakor- helt utan vetemjöl

En chokladkaka bakad helt utan vetemjöl- och den blir precis så där härligt seg ( nästan som ytan på kladdkakan )  och med mycket smak.  Mums ! Dock inte särskilt LCHF-vänlig eller GI-smart. . . .  Men ack så god den är – har ni provbakat dem ?  🙂

Sega runda chokladkakor med lite krispighet i

IMG_7912

Söta, sega och krispiga kakor :

5 dl florsocker
1/4 tsk salt
2 1/2 dl kakao
4 äggvitor
2 tsk vaniljsocker

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader. Vispa ihop alla ingredienserna i en bunke. Smeten ska inte vara rinning och inte för hård- utan bara krämig. Tillsätt mer florsocker/ kakao om den är för lös. och droppvis med vatten om den är för hård. Klicka sedan ut smeten på en plåt till lagom stora kakor. Jag gjorde ganska stora – fick ungefär 25 kakor av min smet. Ställ in plåten i mitten på ugnen – i cirka 8 minuter ( lite mer om du gör större kakor. ) Låt svalna innan du tar bort dem från plåten.

50
16 kommentarer

Biobesök

Ett litet biobesök hann vid med idag, jag och Melvin bestämde oss i sista  stund för att åka in och titta på ”Sune i Grekland – all inclusive”.  Och det var nästan helt slutsålt men vi lyckades få två platser längst fram, inte bästa platserna kanske men det gick bra.

Snart dags att förbereda för morgondagen, leta fram skolväskorna, kolla över alla vantar, regnkläder och skolböcker …sista dagen på ledigheten och skolorna  startar upp igen.

Roligt att läsa ikapp alla era kommentarer nu, bra att det fungerar.

 

0
2 kommentarer

Ny vecka och ny information

Hej och god morgon på er.

Hoppas att ni fått en god start på den nya veckan.
Och efter flera mail och ännu fler frågor kring kommentarerna så är de nu istället helt  fria. Så varsågoda – nu kan alla lämna kommentarer, medlemmar eller inte, så det är bara att börja med att skicka iväg drösvis med kommentarer. Seså 😉

Idag är sista dagen på jullovet för skolbarnen, vi ställde klockan tidigt för att hinna med att komma in i någolunda rätt rutiner tills imorgon. Frukosten blev grillade toast med ost & skinka. Yummi yummi.

Gott!

0
14 kommentarer

Lugna Söndag

Lugna söndag !

Denna lugna söndag har vi haft väldigt lite inplanerat… Så Melvin har lekt med kompis, Jacob har spelat tv-spel, Thelma har bakat kladdkakemuffins och Nomi har gått på sitt allra första barnkalas. Det var en kort sammanfattning av dagen – och själv har jag passat på att uträtta ärenden ( Shoppat på Grand Samarkand ) och handla lite nya kläder både till mig och barnen.

Nu till lite bloggbilder….
Jag hittade en brun ask på Eriks hjälpen som blev ett litet målningsprojekt innan jul.

Självklart målade jag den vit 🙂

Hittade gamla tändsticksaskar också som jag köpte också,
asken är en bra förvaring. Mycket tändstickor går det åt denna årstiden när det är så mörkt ute.

Dagens middag står och puttrar på spisen, det blir möra kotletter ( som fått småkoka en bra stund i en buljongsky ) och kokt potatis. Husmankost 🙂 Det är gott det. Sen blir det bio efter maten – inte för mig  dock – men Jonathan och Jacob tänkte gå och titta på den nya Hobbit filmen!

0
9 kommentarer

Räksoppa med sting

Här kommer receptet på gårdagens soppmiddag.
Det är svårt att fota bra matbilder när man inte har dagsljus. Så soppan är bra mycket godare än den ser ut på bild kan jag iallafall 🙂

Räksoppa med sting

Det här behöver du :
500 gram (oskalade) räkor
1 gul lök
1 morot
1/2 röd chilifrukt en klick  med smör
3 msk tomatpure
2 msk vetemjöl
2 dl vitt vin
5 dl vatten
3 msk koncentrerad hummerfond
3 dl vispgrädde
salt och peppar cayennepeppar – efter egen sak och tycke.

Gör så här:
Skala räkorna – men spara skalen /renset . Skala och finhacka löken, moroten och chilifrukten- smält smöret i en kastrull och fräs detta glansigt. Tillsätt tomatpure och alla räkskalen. Strö över mjöl och häll sedan i vatten,vin och fond. Låt koka i 10 minuter, vänd ner grädde och smaka av med salt, lite peppar och cayennekrydda. Låt koka i fem minuter till, ta sedan av och sila soppan. Lägg mer räkorna i den släta soppan – och servera. ( låt inte räkorna koka, för då blir de sega)

Klipp över lite färsk dill eller gräslök och servera.

2
4 kommentarer

En bra lördag

En riktigt fin lördag har vi haft idag – med trevliga Erika och Chrille på besök – och så lilla Alicia såklart.  Lillan är bara 6 månader och Nomi tyckte det var hur spännande som helst med en liten bebis i huset. Vi hann med äta, fika skvallra och tiden bara rusar iväg när man har trevligt. Och sen blev det en liten promenix innan de for hemåt igen, lite frisk luft behövs efter kaffe och fika.

En liten stolt ( och lite nervös ) Nomi som fick ha Alicia i knät. 
Sött !

Här börjar snart matklockan att ringa, det är ju snart middagsdags igen.. och skaldjuren verkar ha tinat , tänkte göra soppa till middag ikväll. Räksoppa är nog någonting jag aldrig kommer att tröttna på ! Det viktigaste för att få en riktigt god soppa är att skala räkorna själv och använda skal/ rens till fond. Då blir soppan allra bäst.

0
Kommentera

Lördag och finbesök

God lördag alla ni!
Hoppas ni sovit gott 🙂 Här vaknade hela familjen i tid- ja alla förutom Thelma som är hos en kompis. En rätt vanlig lördag som startade i hundpromenad fortfarande med  pyjamas, kaffe ( med mjölk ) och sen lite ordentlig frukost.

Kaffe, ägg, smörgås och ännu mer avokado ( Godast )

Nu ska jag och mannen röja lite här hemma *Städa och dona * vi får snart finbesök från Öland dp Erika kommer hit med sin familj.  Vi har försökt boka in en dejt länge nu – men till sist hittade vi ett datum som passade . Trevlig trevligt.

Hoppas du också får en riktigt trevlig lördag.

På återseende min vän.

0
Kommentera

Nu är helgen här . . .

Wiiiiiiieee – då var det dags för helg (igen) 😀 Och vi har precis startat denna fredagskväll genom att grilla de mest fantastiska kycklingtoast jag ätit! Lätta ingredienser och hungrig mage var väl kanske den bästa kryddan 😉

Efter ett par önskemål på instagram så tänkte jag skriva ut ”receptet ” på dessa smarriga Kycklingtoast.

Till 4 personer :

8 toastbröd
1 stor stekt kycklingfile
ost
rödlök
tomat
smör

Gör så här :
Stek kycklingen helt färdig  i mkt smör , krydda med salt, och örtkrydda.
Värm upp smörgåsgrillen eller våffeljärnet, smöra brödet på utsidan av
Skiva kycklingen i tunna skivor och fyll brödet med ost , tomat , kyckling och lök innan du lägger den i järnet.  Grilla den tills osten har smält och den fått en riktigt fin färg på utsidan.

Sen är det bara att äta !

0
Kommentera

Söt pannacotta med frisk passionsfrukt

God morgon vänner!

Redan fredag igen och snart är helgen här… Snart är skolledigheten slut och på tisdag börjar rutinerna & skolorna igen. Lite synd att all snön är borta – vi hade planerat att åka massa pulka, skidor och skridskor på lovet… Men vi håller tummarna på att vi får massa snö till sportlovet istället !

Vi startar denna fredagen med en riktigt gooood efterrätt. En söt pannacotta med syrlig passionsfrukt- underbar kombo!

Det här behöver du till 8 portioner :
8 dl vispgrädde
2 vaniljstång
1 dl strösocker
3 st gelatinblad

Garnering : passionsfrukt och nobless

Gör så här :
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
Mät upp grädde , socker i en kastrull och skär ett snitt i vaniljstången och skrapa ur vaniljfröna och lägg ner både frön och stänger i kastrullen. Låt koka upp tillsammans under omrörning. När grädden kokat upp tar du bort kastrullen från plattan, kramar ur vattnet ur gelatinbladen och tillsätter dem till grädden under omrörning.  När de löst sig så häller du upp smeten i serveringsglas och ställer kallt, i minst fyra timmar.
Innan servering så skär du passionsfrukt och gröper ut över dem, och ett litet noblessblad.

1
12 kommentarer

Öland- tur och retur

God torsdagskväll på er!

Nu är Thelma och jag hemma igen efter vår lilla tjejresa till Öland tur-och retur. Vi hälsade på min fina gravida syster, som väntar en liten bebis i Mars.  Och vi har haft det så jättebra, ätit god mat och tittat på Ice Age 4 för femte gången 😀  den är riktigt roligt. Sedan var det ju ännu roligare att vi insåg att jag numera pratar precis som Sid i filmen. Ni som följt mig på Istagram vet att jag har skaffat tandställning sedan tre – fyra veckor tillbaka – och jag har nu börjat vänja mig liiiiite vid den – MEN den är verkligen jättesvår att prata med. ( Det är en avtagbar så jag ju ta ur den ibland – men iallafall) Barnen tjöt av skratt så fort antingen Sid eller jag pratade 🙂

Här är den goda Kebabtallriken som vi åt till middag

Vitlökssåsen hade Nea gjort med :

creme frachie
salt
peppar
salladskrydda
pressad vitlök

Gör så här:
Bara blanda ihop samtliga ingredienser och ställ kallt ett par timmar innan servering.

Efterrätten blev en smarrig citroncheesecake med bär… Gott !

Och förutom att äta god mat så målade vi , spelade spel och pysslade en hel del. Två toppendagar på Öland hos syster och Thelmas kusin Nea

Ps. Ni ser den fina My little Pony bild som jag fyllt i jättenoga.   🙂

0
Kommentera