Kycklingenchiladas

Gårdagens middag såg nog många utav er redan igår på instagram – där heter jag ”Jennysmatblogg” . Kycklingenchiladas med en krispig grönsallad och vitlökssås blev det iallafall. Gott så in i norden- och en rolig variation på den vanliga enchiladas:en som  ni hittar HÄR

Det här behöver du :

Det här behöver du :
6 mjuka tortilla bröd
cirka 900 gram kycklingfile
1 finhackad gul lök
2 burkar med fylliga krossade tomater ( med örter )
1/2 msk råsocker ( går bra med strösocker)
olivolja
1 tsk sambal oelek
1- 2 Vitlök
Salt och peppar
spiskummin, chilipulver, paprikapulver
2 dl riven ost

Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader. Stek kycklingen, och löken  i olivolja eller smör. Värm upp en kastrull, lite olivolja och fräs vitlöken snabbt häll ner den mixa tomatkrossen, sambal oelek  i kastrullen låt puttra, rör ner socker. Smaka sedan av med salt och peppar och kryddorna. Tycker ni att tomatkrossen behöver mer smak , så smaka av med lite örter – timjan, basilika eller . Rör ner några skedar av tomatkrossen i kycklingen, så att den blir såsig. Fyll upp tortillabröden med kycklingröran och rulla ihop och lägg i en ugnssäker form. Häll sedan tomatsåsen över de fyllda rullarna och riv över god ost. Ställ in i ugnen och gratinera i 10- 15 minuter tills osten fått en fin färg.

Servera genast med en god sallad och vitlökssås!

Jag köpte dock fel- helst tycker jag att man ska göra såsen på gräddfil, nu hade jag bara creme fraiche. Men det blev gott det med, creme fraiche, salt peppar och ett par vitlök. Smaka av med en god örtkrydda – och låt stå svalt i några timmar innan servering.

0
5 kommentarer

Glasstillverkning

Håller på med ett glassexperiment här hemma. Det var länge sen jag gjorde egen glass- men nu tänkte jag pröva ett recept jag gott och klurat på ett tag.  Och smeten var URGOOOD vill jag lova!

Med olika sorters hackad choklad

0
13 kommentarer

Äggröra med stekt bacon

Barnen är i skola och på dagis, och jag har hunnit med rejäl frukost.
Det blev en sen frukost mig idag – och hungrig som jag var så blev de äggröra krämig ( med grädde ) och stekt bacon. Så gott så gott – och det påminner mig om semesterfrukostarna *saknar det* och färsk frukt , olika sorters bröd, pålägg och musli…..

Idag är det riktigt grått och trist i växjö – ska nog kika lite på resor och drömma mig bort till solen en stund !

Fina Hannah och Peter här på Femme åker ju till Thailand idag. De ska till Koh Lanta, där var också var ett par dagar ni vi var i Krabi sist. Det är så himla fint där – så bra de kommer ha det ! Vill ni läsa mer om våran resan till Thailand så hittar ni den HÄR eller under kategorin till höger ”semester”.

Har du någon resa inbokad ?
Vart ska ni åka! Berätta 😀

0
28 kommentarer

Tomatsoppa med baconströssel och fetaost

Första skoldagen var bra tyckte barnen ! Och Nomi var så lycklig över att få komma tillbaka till dagis – hon har ju varit ledig nästan två veckor mer än skolbarnen, eftersom det gick kräksjukan på där strax innan jul. Så idag har hon verkligen passat på och lekt med sina kompisar. Och efter skolan så följde ett par av Melvins kompisar med honom hem och de blev hämtade för en stund sedan. Så nu efter middagen så tänkte jag sätta mig ner och skriva ut receptet på tomatsoppan som ni har frågat så mycket efter 🙂

Jag gillar matigare soppor, vill man ha tunnare så går det att spä med lite mer vätska.

Det här behöver du :
3 st burkar med fyllig tomatkross ( jag valde smaksatt med örter )
1 finhackad gullök
olivolja
1/ 2 msk timjan
1/2 msk basilika
5-6 dl vatten
( 1 dl grädde )
2 stycken grönsaksbuljong
1 vitlöksklyfta
3 msk strösocker
Salt och peppar

Garnering :
Finklippt stekt bacon , fetaost och vitlöksbröd

Gör så här :
Hetta upp en kastrull med olivolja och fräs den finhackade löken glansig, och häll i kryddorna och låt fräsa, rör sedan i lite av vattnet och låt sjuda lite upp en stund. Vänd ner de krossade tomaterna, smula ner buljongtärningarna pressa i vitlöken och resten av vattnet och sedan häll i sockret. Låt sedan soppan sjuda en halvtimma ( minst ) sedan mixar du soppan slät. Smaka av med salt och peppar, eller mera kryddor och om så önskas – runda av tomatsoppan med en skvätt grädde.

Serveras sedan med knaperstekt baconströssel och fetaost.

Smaskens !

 

0
11 kommentarer

Köttfärssås en vardagsklassiker

Hej finisar,

Är ni också tillbaka till vardag & rutiner igen,  jag tycker det känns riktigt  bra trots allt efter en så lång ledighet och massa sovmorgnar. Det är alltid en del att komma ifatt med också, både jobbmässigt och städning / tvätt, så det har varit en effektiv dag medan Nomi var på förskolan idag. Och bästa vardagsmaten om man frågar barnen är ju spagetti & köttfärsås. Så det fick det bli att starta upp med nu efter lovet.

Vad har ni ätit idag?

IMG_5173 (1)

Det här behöver du 
1 kilo blandfärs
1 finhackad gul lök
2 st pressade vitlöksklyftor
2 finrivna morötter
1/2- 3/4  dl chilisås
2 msk tomatpure
1- 2 dl  vatten
2 msk oxfond
2 1/2 dl creme fraiche
salt + peppar
1 nypa socker
1 tsk torkad oregano

Gör så här:
Hetta upp en gryta / panna med olja och fräs finrivna morötter, hackad lök, och vitlök glansigt. Vänd ner färsen och bryn den klar, mät upp vatten,fond, tomatpure, chilisås och låt detta sjuda upp. Låt puttra på svag värme gärna en bra stund under lock, tillsätt ev mer vätska om det kokar bort. Rör ner en liten burk med creme fraiche orginal,  Smaka tillsist av med salt, peppar , socker och oregano.

Serveras med pastasnäckor , ruccola , oliver och smulad fetaost.

0
11 kommentarer

Chokladkakor- helt utan vetemjöl

En chokladkaka bakad helt utan vetemjöl- och den blir precis så där härligt seg ( nästan som ytan på kladdkakan )  och med mycket smak.  Mums ! Dock inte särskilt LCHF-vänlig eller GI-smart. . . .  Men ack så god den är – har ni provbakat dem ?  🙂

Sega runda chokladkakor med lite krispighet i

IMG_7912

Söta, sega och krispiga kakor :

5 dl florsocker
1/4 tsk salt
2 1/2 dl kakao
4 äggvitor
2 tsk vaniljsocker

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader. Vispa ihop alla ingredienserna i en bunke. Smeten ska inte vara rinning och inte för hård- utan bara krämig. Tillsätt mer florsocker/ kakao om den är för lös. och droppvis med vatten om den är för hård. Klicka sedan ut smeten på en plåt till lagom stora kakor. Jag gjorde ganska stora – fick ungefär 25 kakor av min smet. Ställ in plåten i mitten på ugnen – i cirka 8 minuter ( lite mer om du gör större kakor. ) Låt svalna innan du tar bort dem från plåten.

50
16 kommentarer

Biobesök

Ett litet biobesök hann vid med idag, jag och Melvin bestämde oss i sista  stund för att åka in och titta på ”Sune i Grekland – all inclusive”.  Och det var nästan helt slutsålt men vi lyckades få två platser längst fram, inte bästa platserna kanske men det gick bra.

Snart dags att förbereda för morgondagen, leta fram skolväskorna, kolla över alla vantar, regnkläder och skolböcker …sista dagen på ledigheten och skolorna  startar upp igen.

Roligt att läsa ikapp alla era kommentarer nu, bra att det fungerar.

 

0
2 kommentarer

Ny vecka och ny information

Hej och god morgon på er.

Hoppas att ni fått en god start på den nya veckan.
Och efter flera mail och ännu fler frågor kring kommentarerna så är de nu istället helt  fria. Så varsågoda – nu kan alla lämna kommentarer, medlemmar eller inte, så det är bara att börja med att skicka iväg drösvis med kommentarer. Seså 😉

Idag är sista dagen på jullovet för skolbarnen, vi ställde klockan tidigt för att hinna med att komma in i någolunda rätt rutiner tills imorgon. Frukosten blev grillade toast med ost & skinka. Yummi yummi.

Gott!

0
14 kommentarer

Lugna Söndag

Lugna söndag !

Denna lugna söndag har vi haft väldigt lite inplanerat… Så Melvin har lekt med kompis, Jacob har spelat tv-spel, Thelma har bakat kladdkakemuffins och Nomi har gått på sitt allra första barnkalas. Det var en kort sammanfattning av dagen – och själv har jag passat på att uträtta ärenden ( Shoppat på Grand Samarkand ) och handla lite nya kläder både till mig och barnen.

Nu till lite bloggbilder….
Jag hittade en brun ask på Eriks hjälpen som blev ett litet målningsprojekt innan jul.

Självklart målade jag den vit 🙂

Hittade gamla tändsticksaskar också som jag köpte också,
asken är en bra förvaring. Mycket tändstickor går det åt denna årstiden när det är så mörkt ute.

Dagens middag står och puttrar på spisen, det blir möra kotletter ( som fått småkoka en bra stund i en buljongsky ) och kokt potatis. Husmankost 🙂 Det är gott det. Sen blir det bio efter maten – inte för mig  dock – men Jonathan och Jacob tänkte gå och titta på den nya Hobbit filmen!

0
9 kommentarer

Räksoppa med sting

Här kommer receptet på gårdagens soppmiddag.
Det är svårt att fota bra matbilder när man inte har dagsljus. Så soppan är bra mycket godare än den ser ut på bild kan jag iallafall 🙂

Räksoppa med sting

Det här behöver du :
500 gram (oskalade) räkor
1 gul lök
1 morot
1/2 röd chilifrukt en klick  med smör
3 msk tomatpure
2 msk vetemjöl
2 dl vitt vin
5 dl vatten
3 msk koncentrerad hummerfond
3 dl vispgrädde
salt och peppar cayennepeppar – efter egen sak och tycke.

Gör så här:
Skala räkorna – men spara skalen /renset . Skala och finhacka löken, moroten och chilifrukten- smält smöret i en kastrull och fräs detta glansigt. Tillsätt tomatpure och alla räkskalen. Strö över mjöl och häll sedan i vatten,vin och fond. Låt koka i 10 minuter, vänd ner grädde och smaka av med salt, lite peppar och cayennekrydda. Låt koka i fem minuter till, ta sedan av och sila soppan. Lägg mer räkorna i den släta soppan – och servera. ( låt inte räkorna koka, för då blir de sega)

Klipp över lite färsk dill eller gräslök och servera.

2
4 kommentarer