Årets första semlor

Nu har precis syster och deras familj åkt tillbaka till ett snöigt Öland, riktigt mycket snö har de fått där- medan det knappt snöat i Växjö alls. Innan de åkte hedm idag så fikade vi på årets första semlor. Jättegoda, även om det är roligare att bjuda på egna hembakade 🙂  Detta receptet är det jag brukar baka efter.

Har ni hunnit med att äta några semlor än i år ?


Vi har ju inte bara ätit och fikat. Så förutom att det så har vi fått stenskivan i köket klar- och målat, pärlat halsband, och spelat spel.

Tog en promenad bort till lekplatsen. Brrrrr….. Iskallt är det ute, så nu fattas bara lite ( massa ) snö.

Middagen idag hjälpte Melvin till med –  korvstroganoff med makaroner!
Bästaste Melvin 🙂

Nu blir det lördagsgodis ( massvis av lösgodis och choklad )  och så ett par  hyrfilmer . Hoppas du får en fortsatt fin lördagskväll.

0
7 kommentarer

Inredningskategorin

Tycker ni att det är svårt att söka på bloggen?
Det ska det inte vara, det är lika enkelt som tidigare, ta en titt till höger på sidan längst upp på bloggen. Där finns tre streck, och där hittar ni kategoreri samt månadsvis.  Inredningsdelen på bloggen där också, eller klicka här ”hemma hos oss”

Jag fotade några  dagsfärska bilder från lilla glasverandan,
och den möbleras nästan om lika ofta som jag dammsuger.

Såklart flyttas ljuslyktor om – jag har ju hur många som helst!  😀

De här fina vita hjärtanen lyser så himla fint ♥ ♥ ♥

Fina plåtaskar med söta motiv

Och ännu flera

Nu plingade det till i telefonen – finbesöket närmar sig Växjö.
Dags att sätta fart med middagen 😀

Trevlig fredagskväll

0
13 kommentarer

Salladsmix

När jag gör sallader så blandar jag gärna massa olika bladgrönsaker i salladen.
Ruccola, Mangold, Baby spenat, Batavia o.sv. o.sv.  Gott är det och sen blir salladen väldigt vacker. Sen hackar jag alltid ner isbergsallad- för krispighetens skull. De gröna bladgrönsakerna är väldigt fina, men  ganska mjuka, så då lyfter vanlig sallad upp det.

Sen blir det hackade tomater, gurka, massa rödlök, fetaost och hemskt gärna oliver. Tyvärr gillar ju inte resten av familjen oliver, så dessa brukar istället hamna i en skål för sig .

God mixsallad med salladskrydda.

0
6 kommentarer

Chips dip

Egen hemmagjord dip till fredagschipsen är inte helt fel. Måtten på denna är lite svårt att avgöra- det beror på hur starkt du vill ha det. ( Passar också utmärkt till en salladen, eller enchiladas som jag skrev om tidigare idag )

Grunden består av  :
2 1/2 dl Gräddfil
Salt och peppar
1 stor pressad vitlök
lökpulver
Paprikapulver
Cayennepeppar
1 skvätt färskpressad citron

Gör så här :
Blanda ingredienser väl och låt stå kallt ett par timmar innan servering.
Äter du LCHF så går det bra att byta ut gräddfilen mot creme fraiche – och byt ut chipsen mot grönsaksstavar.

0
1 kommentar

Filodegspaj med lax & fetaost

 

Krispig filodegspaj med en fyllning av lax och fetaost.
Passar lika bra till fest som till vardags.

IMG_7315

Det här behöver du till en form på 22-23 cm
3 ark med filodeg ( tinad)
smör

Fyllning:
smör
3 portionsbitar lax a 125 gram
200 gram fetaost

Äggstanning:
3 ägg
2 dl mjölk
1/2 dl vispgrädde
salt & peppar
1 dl riven ost

Toppa med körsbärstomter

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader.
Ta fram formen och pensla den med smör. Lägg filodegsarken ett i taget och pensla med smör emellan för att de ska fästa. Klipp bort överflödig deg. Hetta upp en stekpanna med smör och stek den tinade laxen. Dela med en gaffel tills laxen delat sig. Lägg ner i pajskalet, smula över fetaosten. Vispa ihop äggstanningen och häll över tills det täcker fyllning. Skiva över tomaterna och ställ in i mitten på ugnen. Grädda i 20 – 25 minuter eller tills äggstanningen stannat till sig. Ev kan det behöver att lägga över ett grillfolie på slutet så att ni inte bränner kanterna.

Serveras med en god sallad.
IMG_7341

0
2 kommentarer

Kycklingenchiladas

Gårdagens middag såg nog många utav er redan igår på instagram – där heter jag ”Jennysmatblogg” . Kycklingenchiladas med en krispig grönsallad och vitlökssås blev det iallafall. Gott så in i norden- och en rolig variation på den vanliga enchiladas:en som  ni hittar HÄR

Det här behöver du :

Det här behöver du :
6 mjuka tortilla bröd
cirka 900 gram kycklingfile
1 finhackad gul lök
2 burkar med fylliga krossade tomater ( med örter )
1/2 msk råsocker ( går bra med strösocker)
olivolja
1 tsk sambal oelek
1- 2 Vitlök
Salt och peppar
spiskummin, chilipulver, paprikapulver
2 dl riven ost

Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader. Stek kycklingen, och löken  i olivolja eller smör. Värm upp en kastrull, lite olivolja och fräs vitlöken snabbt häll ner den mixa tomatkrossen, sambal oelek  i kastrullen låt puttra, rör ner socker. Smaka sedan av med salt och peppar och kryddorna. Tycker ni att tomatkrossen behöver mer smak , så smaka av med lite örter – timjan, basilika eller . Rör ner några skedar av tomatkrossen i kycklingen, så att den blir såsig. Fyll upp tortillabröden med kycklingröran och rulla ihop och lägg i en ugnssäker form. Häll sedan tomatsåsen över de fyllda rullarna och riv över god ost. Ställ in i ugnen och gratinera i 10- 15 minuter tills osten fått en fin färg.

Servera genast med en god sallad och vitlökssås!

Jag köpte dock fel- helst tycker jag att man ska göra såsen på gräddfil, nu hade jag bara creme fraiche. Men det blev gott det med, creme fraiche, salt peppar och ett par vitlök. Smaka av med en god örtkrydda – och låt stå svalt i några timmar innan servering.

0
5 kommentarer

Glasstillverkning

Håller på med ett glassexperiment här hemma. Det var länge sen jag gjorde egen glass- men nu tänkte jag pröva ett recept jag gott och klurat på ett tag.  Och smeten var URGOOOD vill jag lova!

Med olika sorters hackad choklad

0
13 kommentarer

Äggröra med stekt bacon

Barnen är i skola och på dagis, och jag har hunnit med rejäl frukost.
Det blev en sen frukost mig idag – och hungrig som jag var så blev de äggröra krämig ( med grädde ) och stekt bacon. Så gott så gott – och det påminner mig om semesterfrukostarna *saknar det* och färsk frukt , olika sorters bröd, pålägg och musli…..

Idag är det riktigt grått och trist i växjö – ska nog kika lite på resor och drömma mig bort till solen en stund !

Fina Hannah och Peter här på Femme åker ju till Thailand idag. De ska till Koh Lanta, där var också var ett par dagar ni vi var i Krabi sist. Det är så himla fint där – så bra de kommer ha det ! Vill ni läsa mer om våran resan till Thailand så hittar ni den HÄR eller under kategorin till höger ”semester”.

Har du någon resa inbokad ?
Vart ska ni åka! Berätta 😀

0
28 kommentarer

Tomatsoppa med baconströssel och fetaost

Första skoldagen var bra tyckte barnen ! Och Nomi var så lycklig över att få komma tillbaka till dagis – hon har ju varit ledig nästan två veckor mer än skolbarnen, eftersom det gick kräksjukan på där strax innan jul. Så idag har hon verkligen passat på och lekt med sina kompisar. Och efter skolan så följde ett par av Melvins kompisar med honom hem och de blev hämtade för en stund sedan. Så nu efter middagen så tänkte jag sätta mig ner och skriva ut receptet på tomatsoppan som ni har frågat så mycket efter 🙂

Jag gillar matigare soppor, vill man ha tunnare så går det att spä med lite mer vätska.

Det här behöver du :
3 st burkar med fyllig tomatkross ( jag valde smaksatt med örter )
1 finhackad gullök
olivolja
1/ 2 msk timjan
1/2 msk basilika
5-6 dl vatten
( 1 dl grädde )
2 stycken grönsaksbuljong
1 vitlöksklyfta
3 msk strösocker
Salt och peppar

Garnering :
Finklippt stekt bacon , fetaost och vitlöksbröd

Gör så här :
Hetta upp en kastrull med olivolja och fräs den finhackade löken glansig, och häll i kryddorna och låt fräsa, rör sedan i lite av vattnet och låt sjuda lite upp en stund. Vänd ner de krossade tomaterna, smula ner buljongtärningarna pressa i vitlöken och resten av vattnet och sedan häll i sockret. Låt sedan soppan sjuda en halvtimma ( minst ) sedan mixar du soppan slät. Smaka av med salt och peppar, eller mera kryddor och om så önskas – runda av tomatsoppan med en skvätt grädde.

Serveras sedan med knaperstekt baconströssel och fetaost.

Smaskens !

 

0
11 kommentarer

Köttfärssås en vardagsklassiker

Hej finisar,

Är ni också tillbaka till vardag & rutiner igen,  jag tycker det känns riktigt  bra trots allt efter en så lång ledighet och massa sovmorgnar. Det är alltid en del att komma ifatt med också, både jobbmässigt och städning / tvätt, så det har varit en effektiv dag medan Nomi var på förskolan idag. Och bästa vardagsmaten om man frågar barnen är ju spagetti & köttfärsås. Så det fick det bli att starta upp med nu efter lovet.

Vad har ni ätit idag?

IMG_5173 (1)

Det här behöver du 
1 kilo blandfärs
1 finhackad gul lök
2 st pressade vitlöksklyftor
2 finrivna morötter
1/2- 3/4  dl chilisås
2 msk tomatpure
1- 2 dl  vatten
2 msk oxfond
2 1/2 dl creme fraiche
salt + peppar
1 nypa socker
1 tsk torkad oregano

Gör så här:
Hetta upp en gryta / panna med olja och fräs finrivna morötter, hackad lök, och vitlök glansigt. Vänd ner färsen och bryn den klar, mät upp vatten,fond, tomatpure, chilisås och låt detta sjuda upp. Låt puttra på svag värme gärna en bra stund under lock, tillsätt ev mer vätska om det kokar bort. Rör ner en liten burk med creme fraiche orginal,  Smaka tillsist av med salt, peppar , socker och oregano.

Serveras med pastasnäckor , ruccola , oliver och smulad fetaost.

0
11 kommentarer