Storstädning på bloggen

Välkommen Måndag !

Ute snöar det faktiskt nu, och här inne  städas det för fullt och flyttas om på bloggen, något som tar bra mycket längre tid än man kan tro. Jag har ingen kategori för frukost, men om du tillexempel vill söka på LCHF – vänliga frukosttips. Sök då i sökrutan till höger om bloggen:  Skriv LCHF mellanslag Frukost och klicka på sök så kommer du HIT

IMG_5981

Frukost med färsk frukt, äggröra, finn crisp och färska bär.
Gott och en riktig vitaminkick.

0
2 kommentarer

Sesampanerad kyckling med urgod potatis

Hej och god kväll i stugorna!

Hoppas ni haft fina söndagen idag. Vi har precis packat upp våra påsar från IKEA , jättemycket nytt blev det inte.  Men en och annan sak kommer jag fota och visa er imorgon.  Såg nu när jag kollade på bloggen att det är lite ordning bland kategorierna och några recept som fallit bort. Så imorgon blir det storstädning på bloggen så att ni hittar ALLA recept 🙂

Ett recept som fallit bort från kategorierna såg jag – den goda sesampanerade kycklingen med urgod potatis

IMG_0817

Det här behöver du till 6 personer
1 kilo kycklingfileer
1 vispat ägg
1 1/2 dl ströbröd
1 burk med sesmfrön
salt
smör

Potatis ströbröd olivolja flingsaltalt

Rosepepparsås:
1 gul lök
1 msk smör
1 – 1/2 msk stött rose peppar
1 dl stek sky / eller 2 msk koncentrerad kycklingfond + vatten
4 dl grädde
salt och peppar

Önskar man såsen lite tjockare, så red av med lite maizena

Gör så här :
Ställ ugnen på 200 – 225 grader, skrubba eller skala potatisen. Skär dem på mitten, pensla med rikligt av olivolja, strö över ströbröd och salta. Ställ in i mitten på ugnen. Om kycklingfileerna är stora , dela dem på mitten. Ha sesamfrön och ströbröd på en tallrik och ha vispat ägg i en. Hetta upp en stekpanna med rikligt med smör, när smöret tystnat, eller fått en nötaktig lukt så är det dags att börja bryna kycklingen. Doppa fileebitarna i vispat ägg och sedan i sesamblandningen och salta, bryn dem på bägge sidor tills kycklingen är klar.

Under tiden gör du rosepepparsåsen :  Smält smöret i en kastrull, fräs den hackade löken mjuk, men inte bränd. Blanda ner fond, vatten, grädde och roespeppar. Låt sjuda i tio minuter. Sila såsen, innan du häller upp den i en såsbringare. Dekorera med rosepeppar.

Servera sedan allt med en god krispig sallad.

Klar att serveras

0
8 kommentarer

Söndagsutflykt

Idag fick jag bestämma söndagsutflykten, så det bär alldeles snart av mot IKEA.
Tänkte göra ett litet besök i nya butiken i Älmhult, och vi behöver bunkra upp med olika servetter ljus, blockljus, och bakformar för snart vankas det födelsedag igen. Liten Nomi ska tydligen fylla fyra år snart. Så middag idag har jag ingen aning om – vet inte vad som står på Ikeas meny 😀

Brukar ni köpa på er något särskilt när ni är på IKEA ?

Dessa fina kommer inte från Ikea, men jag har inte hunnit visa dem tidigare.Fick dem av min storasyster Mona när jag fyllde år- de kommer bli så söta på trappen till våren.

 

Jag kikar förbi senare, får se om jag gör några fynd idag!

0
6 kommentarer

Nybakat bröd till frukost ( utan jäst)

En trevlig start på dagen startar man med en sovmorgon och en riktigt smarrig frukost….  ja, man kanske blir  serverad ostmuffins tillexempel……. Tillbehör som bregott, ost , skinka och röd parpika ger pluspoäng. Och en stor fördelen med scones är att det är så enkelt att baka, och man slipper jästiden på 1 timma. En lättlagad gofrukost!

Inte tokigt alls 🙂

Receptet :
Till 12 ost muffins behöver du :
12 muffinsformar
8 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
1 tsk salt
3 dl valfri ost
150 gram tärnat smör
3 dl standardmjölk

Gör så här :

 Ställ ugnen på 225 grader, blandade torra  ingredienserna och tärna ner smöret i bunken och osten. Nyp ihop och blanda sedan ner mjölken och arbeta ihop till en deg. För dela sedan degen i de olika formarna Grädda muffinsen i 20-25 minuter ( tillsde fått fin färg )

Servera med smör och ost.

0
5 kommentarer

Årets första semlor

Nu har precis syster och deras familj åkt tillbaka till ett snöigt Öland, riktigt mycket snö har de fått där- medan det knappt snöat i Växjö alls. Innan de åkte hedm idag så fikade vi på årets första semlor. Jättegoda, även om det är roligare att bjuda på egna hembakade 🙂  Detta receptet är det jag brukar baka efter.

Har ni hunnit med att äta några semlor än i år ?


Vi har ju inte bara ätit och fikat. Så förutom att det så har vi fått stenskivan i köket klar- och målat, pärlat halsband, och spelat spel.

Tog en promenad bort till lekplatsen. Brrrrr….. Iskallt är det ute, så nu fattas bara lite ( massa ) snö.

Middagen idag hjälpte Melvin till med –  korvstroganoff med makaroner!
Bästaste Melvin 🙂

Nu blir det lördagsgodis ( massvis av lösgodis och choklad )  och så ett par  hyrfilmer . Hoppas du får en fortsatt fin lördagskväll.

0
7 kommentarer

Inredningskategorin

Tycker ni att det är svårt att söka på bloggen?
Det ska det inte vara, det är lika enkelt som tidigare, ta en titt till höger på sidan längst upp på bloggen. Där finns tre streck, och där hittar ni kategoreri samt månadsvis.  Inredningsdelen på bloggen där också, eller klicka här ”hemma hos oss”

Jag fotade några  dagsfärska bilder från lilla glasverandan,
och den möbleras nästan om lika ofta som jag dammsuger.

Såklart flyttas ljuslyktor om – jag har ju hur många som helst!  😀

De här fina vita hjärtanen lyser så himla fint ♥ ♥ ♥

Fina plåtaskar med söta motiv

Och ännu flera

Nu plingade det till i telefonen – finbesöket närmar sig Växjö.
Dags att sätta fart med middagen 😀

Trevlig fredagskväll

0
13 kommentarer

Salladsmix

När jag gör sallader så blandar jag gärna massa olika bladgrönsaker i salladen.
Ruccola, Mangold, Baby spenat, Batavia o.sv. o.sv.  Gott är det och sen blir salladen väldigt vacker. Sen hackar jag alltid ner isbergsallad- för krispighetens skull. De gröna bladgrönsakerna är väldigt fina, men  ganska mjuka, så då lyfter vanlig sallad upp det.

Sen blir det hackade tomater, gurka, massa rödlök, fetaost och hemskt gärna oliver. Tyvärr gillar ju inte resten av familjen oliver, så dessa brukar istället hamna i en skål för sig .

God mixsallad med salladskrydda.

0
6 kommentarer

Chips dip

Egen hemmagjord dip till fredagschipsen är inte helt fel. Måtten på denna är lite svårt att avgöra- det beror på hur starkt du vill ha det. ( Passar också utmärkt till en salladen, eller enchiladas som jag skrev om tidigare idag )

Grunden består av  :
2 1/2 dl Gräddfil
Salt och peppar
1 stor pressad vitlök
lökpulver
Paprikapulver
Cayennepeppar
1 skvätt färskpressad citron

Gör så här :
Blanda ingredienser väl och låt stå kallt ett par timmar innan servering.
Äter du LCHF så går det bra att byta ut gräddfilen mot creme fraiche – och byt ut chipsen mot grönsaksstavar.

0
1 kommentar

Filodegspaj med lax & fetaost

 

Krispig filodegspaj med en fyllning av lax och fetaost.
Passar lika bra till fest som till vardags.

IMG_7315

Det här behöver du till en form på 22-23 cm
3 ark med filodeg ( tinad)
smör

Fyllning:
smör
3 portionsbitar lax a 125 gram
200 gram fetaost

Äggstanning:
3 ägg
2 dl mjölk
1/2 dl vispgrädde
salt & peppar
1 dl riven ost

Toppa med körsbärstomter

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader.
Ta fram formen och pensla den med smör. Lägg filodegsarken ett i taget och pensla med smör emellan för att de ska fästa. Klipp bort överflödig deg. Hetta upp en stekpanna med smör och stek den tinade laxen. Dela med en gaffel tills laxen delat sig. Lägg ner i pajskalet, smula över fetaosten. Vispa ihop äggstanningen och häll över tills det täcker fyllning. Skiva över tomaterna och ställ in i mitten på ugnen. Grädda i 20 – 25 minuter eller tills äggstanningen stannat till sig. Ev kan det behöver att lägga över ett grillfolie på slutet så att ni inte bränner kanterna.

Serveras med en god sallad.
IMG_7341

0
2 kommentarer

Kycklingenchiladas

Gårdagens middag såg nog många utav er redan igår på instagram – där heter jag ”Jennysmatblogg” . Kycklingenchiladas med en krispig grönsallad och vitlökssås blev det iallafall. Gott så in i norden- och en rolig variation på den vanliga enchiladas:en som  ni hittar HÄR

Det här behöver du :

Det här behöver du :
6 mjuka tortilla bröd
cirka 900 gram kycklingfile
1 finhackad gul lök
2 burkar med fylliga krossade tomater ( med örter )
1/2 msk råsocker ( går bra med strösocker)
olivolja
1 tsk sambal oelek
1- 2 Vitlök
Salt och peppar
spiskummin, chilipulver, paprikapulver
2 dl riven ost

Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader. Stek kycklingen, och löken  i olivolja eller smör. Värm upp en kastrull, lite olivolja och fräs vitlöken snabbt häll ner den mixa tomatkrossen, sambal oelek  i kastrullen låt puttra, rör ner socker. Smaka sedan av med salt och peppar och kryddorna. Tycker ni att tomatkrossen behöver mer smak , så smaka av med lite örter – timjan, basilika eller . Rör ner några skedar av tomatkrossen i kycklingen, så att den blir såsig. Fyll upp tortillabröden med kycklingröran och rulla ihop och lägg i en ugnssäker form. Häll sedan tomatsåsen över de fyllda rullarna och riv över god ost. Ställ in i ugnen och gratinera i 10- 15 minuter tills osten fått en fin färg.

Servera genast med en god sallad och vitlökssås!

Jag köpte dock fel- helst tycker jag att man ska göra såsen på gräddfil, nu hade jag bara creme fraiche. Men det blev gott det med, creme fraiche, salt peppar och ett par vitlök. Smaka av med en god örtkrydda – och låt stå svalt i några timmar innan servering.

0
5 kommentarer