Ikea ♥ ♥ ♥

Jag gillar Ikea- tycker de har så mycket fin inredning, och så kostar det ju inte skjortan heller. Iochför sig så köpte vi inte så himla mycket sist- men lite hittade vi nog allt. Det är nästan lika roligt att bara gå och kolla på alla nyheter som de fått in, de byts ju ut hela tiden. Hittade lite nytt till badrummet och jag tycker ”rotting” i himla fint mot vitt och det känns ombonat.

Faktiskt även en bra förvaring till topz, bomull och smycken.

Förutom värmeljus och servetter som jag nästan handlar varje gång jag är där- så brykar jag också nästan alltid hitta fina frottehanddukar. Lite pippi Långstrumps-mönster över det hela- fina tyckte jag.

Återkommer snart med middagen vi åt igår – väldigt uppskattat här hemma, kanske främst av de små i familjen 🙂

0
2 kommentarer

Lax i citronsås med kräftstjärtar

Jag blev bjuden av mamma på någon liknade rätt för ett tag sedan, och blev inspirerad av att göra något liknade.
Detta hade jag i min laxgratäng. Tomma tallrikar var det efter denna måltid. Mums

IMG_5301

När man river i citronskal så ska man inte riva i det vita på skalet. Då det smakar beskt, bara det gula.

För 4 portioner:
4 bitar lax
1 finhackad gullök
smör
2 1/2 dl creme fraiche
3 msk konc. hummerfond
2 1/2 dl vispgrädde ( hälften kan bytas ut mot vatten)
skalet av 1 citron
1 – 2 msk pressad citronsaft
1 knippe finhackad dill
salt & peppar

Garnering :
2 dl riven ost
kräftstjärtar , citronskivor & färsk dill

Serveras med ris eller pressad potatis

Gör så här:
Ställ ugnen på 180-200 grader, lägg den tinade laxfilen i en ugnssäker form.
Finhacka löken och fräs den mjuk i smör, rör ner alla ingredienser till såsen & vispa ihop medan den sjuder ett par minuter. Häll över laxen och riv över ost. Ställ in i mitten på ugnen i cirka 20 -25 minuter eller tills laxen är klar. Dekorera med kräftstjärtar, dill & citron

Klar att serveras.


2
3 kommentarer

Omelett med ost och skinka

Liten lunchpaus fick det bli efter att ha jobbat framför datorn hela förmiddagen – och nu ska jag kila bort och hämta Melvin och kompis i skolan, innan vi hämtar Nomi på förskolan.  Det har snöat jättemycket i natt- så det är perfekt pulkaväder idag ju! Som det ska va- är det endå vinter så kan det väl lika gärna vara massa snö. Fint och lyser upp.

Omelett med fräst purjolök & skinka och massa ost.
Proppmätt! 🙂

Du behöver:
3 ägg
2 msk grädde
salt och peppar
Olivolja
En bit finhackad purjolök
1/2 dl finstrimlad rökt skinka
och 1/2 dl ost

Gör så här :
Hetta upp en panna och fräs skinka och purjolök.
Vispa ihop ägg, grädde med lite salt och peppar. Häll över äggblandningen över den frästa löken och bryn den på mellansvag värme  tills den går att vända. När du vänt den om – strö över osten och vik den dubbelt, låt ligga kvar i pannan tlls osten smält.

Yammi Yammi.

Och fler omeletter hittar du om du söker i sökrutan till höger.

Eller kan du klickar HÄR och bläddra igenom recepten

0
6 kommentarer

En till städdag bland recepten

Godmorgon
Mörkt så in i norden ute när man stiger upp innan klockan halv sju. Men jag hade massvis med jobb framför mig så tänkte passa på att sätta mig en stund innan barnen vaknade. Jo jo … jag trodde nog att jag skulle hinna färdigt med bloggstädet igår.. Men icke :-/ Så jag fortsätter under dagen och så att alla recept hamnar under rätt kategori. Puuust. Alla olika sorters bröd, med eller utan jäst, bakade på bakpulver finner ni under kategorin bröd, scones  till höger om bloggen där ni bläddrar i listpilarna. Antingen kan ni leta månadsvis eller kategorivis.

Nybakade frallor med frön är  en favvo här hemma.
Väldigt enkla att baka också.

0
1 kommentar

Nya lampan

Lite bilder på köket kommer här, som på beställning. Nya vitlaserade askgolvet ser ni lite på bilden också.  Men nu var det inte askgolvet jag tänkte visa- utan den tjusiga lampan vi hittade igår. Och vi har varit utan kökslampa ganska länge, har inte hittat någon som vi tyckt har passat. Så gissa om jag blev glad igår på Ikea fick vi syn på en rejäl, stor lampa i plåt / aliminium ocsom passade över vårat stora matbord, ofta har vi iläggsskiva i och åtta – tio stolar framme- så att vi får plats när det kommer gäster.

Bild över matplatsen.

Kanske hade jag tänkt en lampa i vitt från början, men tycker att zink / plåt / aliminuim  detaljer är himlans snyggt också.

1
18 kommentarer

Kotletter i buljongsky

Kotletter är inget vi äter hemma så jätteofta, jag tycker det är svårt att komma på goda recept och variera dem. Men nu när vi lade dem sist så lät vi dem koka i buljongsky med lök och morötter. Riktigt gott var det, så gillar ni kotletter- testa detta receptet.

Det här behöver du :
6 kotletter
salt och peppar
smör
2 gula lökar
2 morötter
5 dl vatten
1 dl grädde
2 lagerblad
2 köttbuljonger
1 msk kinesisk soya
1 tsk svartvinbärsgele
Salt och nymalen peppar
Ev. maizena

Gör så här :
Jag hade kotletter med ben, tycker de kotletterna utan ben blir alldeles för torra, sen ger benen smak till såsen också, så behåll de gärna på.  Salta och peppra köttet och bryn kotletterna så att de får fin färg på bägge sidor slanta ner / klyfta ner den skalade morötterna och löken också och fräs.  Lägg dem sedan i en större gryta ( jag hade en gjutgärnsgryta ) Häll i ett pa dl vatten i stekpannan och vispa ur stekskyn ur stekpannan och sila ner den ner över kotletterna och fyll på med ytterligare vatten så de täcks. Smula ner buljongen eller går det bra med ett par msk koncentrerad fond. Rör ner soya, grädde , lagerblad salt och peppar.  Låt sjuda på svag värme i 30- 40 minuter eller tills de är klara. Under tiden du skalar potatis och kokar den.Önskar du skyn lite tjockare så ta upp kotletterna , fiska upp lagerbladen och släng dem  och sen kan du  reda av såsen med lite maizena ( jag tycker inte att skyn / såsen ska bli för tjock ) , låt sjuda upp igen och smaka av med lite gele och ev. salt och peppar. Lägg ner kotletterna och låt dem puttra ihop med såsen löken och morötterna igen under några minuter innan du serverar.

 Husmanskost när den är både lättlagad och god

3
9 kommentarer

Storstädning på bloggen

Välkommen Måndag !

Ute snöar det faktiskt nu, och här inne  städas det för fullt och flyttas om på bloggen, något som tar bra mycket längre tid än man kan tro. Jag har ingen kategori för frukost, men om du tillexempel vill söka på LCHF – vänliga frukosttips. Sök då i sökrutan till höger om bloggen:  Skriv LCHF mellanslag Frukost och klicka på sök så kommer du HIT

IMG_5981

Frukost med färsk frukt, äggröra, finn crisp och färska bär.
Gott och en riktig vitaminkick.

0
2 kommentarer

Sesampanerad kyckling med urgod potatis

Hej och god kväll i stugorna!

Hoppas ni haft fina söndagen idag. Vi har precis packat upp våra påsar från IKEA , jättemycket nytt blev det inte.  Men en och annan sak kommer jag fota och visa er imorgon.  Såg nu när jag kollade på bloggen att det är lite ordning bland kategorierna och några recept som fallit bort. Så imorgon blir det storstädning på bloggen så att ni hittar ALLA recept 🙂

Ett recept som fallit bort från kategorierna såg jag – den goda sesampanerade kycklingen med urgod potatis

IMG_0817

Det här behöver du till 6 personer
1 kilo kycklingfileer
1 vispat ägg
1 1/2 dl ströbröd
1 burk med sesmfrön
salt
smör

Potatis ströbröd olivolja flingsaltalt

Rosepepparsås:
1 gul lök
1 msk smör
1 – 1/2 msk stött rose peppar
1 dl stek sky / eller 2 msk koncentrerad kycklingfond + vatten
4 dl grädde
salt och peppar

Önskar man såsen lite tjockare, så red av med lite maizena

Gör så här :
Ställ ugnen på 200 – 225 grader, skrubba eller skala potatisen. Skär dem på mitten, pensla med rikligt av olivolja, strö över ströbröd och salta. Ställ in i mitten på ugnen. Om kycklingfileerna är stora , dela dem på mitten. Ha sesamfrön och ströbröd på en tallrik och ha vispat ägg i en. Hetta upp en stekpanna med rikligt med smör, när smöret tystnat, eller fått en nötaktig lukt så är det dags att börja bryna kycklingen. Doppa fileebitarna i vispat ägg och sedan i sesamblandningen och salta, bryn dem på bägge sidor tills kycklingen är klar.

Under tiden gör du rosepepparsåsen :  Smält smöret i en kastrull, fräs den hackade löken mjuk, men inte bränd. Blanda ner fond, vatten, grädde och roespeppar. Låt sjuda i tio minuter. Sila såsen, innan du häller upp den i en såsbringare. Dekorera med rosepeppar.

Servera sedan allt med en god krispig sallad.

Klar att serveras

0
8 kommentarer

Söndagsutflykt

Idag fick jag bestämma söndagsutflykten, så det bär alldeles snart av mot IKEA.
Tänkte göra ett litet besök i nya butiken i Älmhult, och vi behöver bunkra upp med olika servetter ljus, blockljus, och bakformar för snart vankas det födelsedag igen. Liten Nomi ska tydligen fylla fyra år snart. Så middag idag har jag ingen aning om – vet inte vad som står på Ikeas meny 😀

Brukar ni köpa på er något särskilt när ni är på IKEA ?

Dessa fina kommer inte från Ikea, men jag har inte hunnit visa dem tidigare.Fick dem av min storasyster Mona när jag fyllde år- de kommer bli så söta på trappen till våren.

 

Jag kikar förbi senare, får se om jag gör några fynd idag!

0
6 kommentarer

Nybakat bröd till frukost ( utan jäst)

En trevlig start på dagen startar man med en sovmorgon och en riktigt smarrig frukost….  ja, man kanske blir  serverad ostmuffins tillexempel……. Tillbehör som bregott, ost , skinka och röd parpika ger pluspoäng. Och en stor fördelen med scones är att det är så enkelt att baka, och man slipper jästiden på 1 timma. En lättlagad gofrukost!

Inte tokigt alls 🙂

Receptet :
Till 12 ost muffins behöver du :
12 muffinsformar
8 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
1 tsk salt
3 dl valfri ost
150 gram tärnat smör
3 dl standardmjölk

Gör så här :

 Ställ ugnen på 225 grader, blandade torra  ingredienserna och tärna ner smöret i bunken och osten. Nyp ihop och blanda sedan ner mjölken och arbeta ihop till en deg. För dela sedan degen i de olika formarna Grädda muffinsen i 20-25 minuter ( tillsde fått fin färg )

Servera med smör och ost.

0
5 kommentarer