Härligt len glass med smak av kola och chooooklad ♥ ♥ ♥

Ett lyckat glassexperiment blev det sist jag gjorde egen glass. Så krämig,len och gooood. Jag har prövat att göra ”snabb-varianten” men okokt kondenserad mjölk – men nu blev det ett litet test – och jag kokade istället  burken i nästan tre timmar. Och den blev helt klart snäppet godare ! Men känner ni att ni har ont om tid, eller helt enkelt inte vill koka mjölken så går glassen lika bra att göra iallafall med icke kokad. Då kan man om man har hemma ringla ner lite kolasås i glassen  😀

En glass som inte kräver glassmaskin.

Det här hade jag :

1 burk kondenserad sötad mjölk
100 gram mörk choklad
100 gram mjölkchoklad
6 dl vispad grädde
1 msk vaniljsocker
ev. extra kolasås på tub

Gör så här :

Koka burken i cirka 3 timmar ( 2 tim 45 minuter kokade jag )Och låt svalna, burken kan förberedas dagen innan.  Finhacka eller riv chokladen, vispa grädden och vaniljsockret fluffig ( men inte för hård – se bild nedan ) Blanda ner den kalla kolakrämen ( det ska blanda sig ) men spara en ett par msk till senare. Vänd ner chokladen men spara lite till garnering , och sen klickar du ut  kolan på lite olika ställen och vänd i dessa.  Toppa med lite finhackad choklad och frys in i en långform i cirka 5- 6 timmar. Ta fram en stund innan servering.

För att få loss glassen höll jag den upp och ner och spolade med vatten på baksidan.

Smeten är så god att man vill äta den som den är med sked.  Yammi yammi.

0
17 kommentarer

Kebabtallrik

Det blev hämtmat till lunch idag för Thelma  och mig
två kebabtallrikar åkte jag bort och hämtade ( hur-goda-som-helst) Thelma har varit hemma från skolan idag då hon inte mådde bra i morse. Men nu har huvudvärken släppt och hon känner hon sig lite piggare efter vila och mat i magen.

Tyvärr ska min favoritpizzeria lägga ner inom kort 🙁

 Så nu måste jag ut på jakt efter växjös näst-bästa pizzeria. Någon från stan här som har något bra tips?

0
13 kommentarer

Godmorgon Sunshines

Godmorgon Sunshines!


Hoppas ni har sovit gott och vaknat på bästa humöret. Idag tänkte jag göra ett djupdyk i recepthögen och se vad vi ska bjuda på till helgen. På Lördag kommer finaste Ulrika hit med sin stora familj. Även de har fyra barn, så vi blir ju tolv personer (!!!) kommer bli huset fullt 🙂 och det ser vi fram emot. Middagen vill jag göra något som alla kan vara med och laga och gillar , och efterrätten något som alla tycker är gott…. Ja, jag återkommer med vad det kan tänkas bli.

På bilden den här  ”buren” som pyntas lite efter årstid. Just nu växter och en betongros.
 Enkelt , vitt och lantligt.

Just nu så är huset och inredning,möbler något som tar mycket av min fritid- kul att ni uppskattar dessa inlägg också. Och mer bilder från mitt hus, min vardag och mina middagar hittar ni på instagram : jennysmatblogg

Följ mej vetja! 🙂

0
3 kommentarer

Kycklingburgare med pommes

Vardagsmat som går snabbt och uppskattas av barnen det gillas! 🙂
Vi stekte kycklingburgare igår, eller snarare fileer som vi hade istället för burgare ( detta brukar vi ofta grilla på sommaren. Det är sååå gott )

Pommes och kyckling burgare och till hamburgaren hade vi friscobröd ( MAX ) och chilibea , ost , sallad och gul lök

Nu ska jag förhöra läxor – sen är det inbokad Mamma/ Thelma – tid 🙂 Vi ska åka och fika, och sedan gå på bio ! Det blev Hobbit-filmen, den där ”sagan om ringen”- filmen… det var inte jag som valde…. men jag tittar på de flesta filmer – bara det finns popcorn i närheten 🙂

Hoppas ni får en fortsatt fin Onsdag

0
13 kommentarer

Ikea ♥ ♥ ♥

Jag gillar Ikea- tycker de har så mycket fin inredning, och så kostar det ju inte skjortan heller. Iochför sig så köpte vi inte så himla mycket sist- men lite hittade vi nog allt. Det är nästan lika roligt att bara gå och kolla på alla nyheter som de fått in, de byts ju ut hela tiden. Hittade lite nytt till badrummet och jag tycker ”rotting” i himla fint mot vitt och det känns ombonat.

Faktiskt även en bra förvaring till topz, bomull och smycken.

Förutom värmeljus och servetter som jag nästan handlar varje gång jag är där- så brykar jag också nästan alltid hitta fina frottehanddukar. Lite pippi Långstrumps-mönster över det hela- fina tyckte jag.

Återkommer snart med middagen vi åt igår – väldigt uppskattat här hemma, kanske främst av de små i familjen 🙂

0
2 kommentarer

Lax i citronsås med kräftstjärtar

Jag blev bjuden av mamma på någon liknade rätt för ett tag sedan, och blev inspirerad av att göra något liknade.
Detta hade jag i min laxgratäng. Tomma tallrikar var det efter denna måltid. Mums

IMG_5301

När man river i citronskal så ska man inte riva i det vita på skalet. Då det smakar beskt, bara det gula.

För 4 portioner:
4 bitar lax
1 finhackad gullök
smör
2 1/2 dl creme fraiche
3 msk konc. hummerfond
2 1/2 dl vispgrädde ( hälften kan bytas ut mot vatten)
skalet av 1 citron
1 – 2 msk pressad citronsaft
1 knippe finhackad dill
salt & peppar

Garnering :
2 dl riven ost
kräftstjärtar , citronskivor & färsk dill

Serveras med ris eller pressad potatis

Gör så här:
Ställ ugnen på 180-200 grader, lägg den tinade laxfilen i en ugnssäker form.
Finhacka löken och fräs den mjuk i smör, rör ner alla ingredienser till såsen & vispa ihop medan den sjuder ett par minuter. Häll över laxen och riv över ost. Ställ in i mitten på ugnen i cirka 20 -25 minuter eller tills laxen är klar. Dekorera med kräftstjärtar, dill & citron

Klar att serveras.


2
3 kommentarer

Omelett med ost och skinka

Liten lunchpaus fick det bli efter att ha jobbat framför datorn hela förmiddagen – och nu ska jag kila bort och hämta Melvin och kompis i skolan, innan vi hämtar Nomi på förskolan.  Det har snöat jättemycket i natt- så det är perfekt pulkaväder idag ju! Som det ska va- är det endå vinter så kan det väl lika gärna vara massa snö. Fint och lyser upp.

Omelett med fräst purjolök & skinka och massa ost.
Proppmätt! 🙂

Du behöver:
3 ägg
2 msk grädde
salt och peppar
Olivolja
En bit finhackad purjolök
1/2 dl finstrimlad rökt skinka
och 1/2 dl ost

Gör så här :
Hetta upp en panna och fräs skinka och purjolök.
Vispa ihop ägg, grädde med lite salt och peppar. Häll över äggblandningen över den frästa löken och bryn den på mellansvag värme  tills den går att vända. När du vänt den om – strö över osten och vik den dubbelt, låt ligga kvar i pannan tlls osten smält.

Yammi Yammi.

Och fler omeletter hittar du om du söker i sökrutan till höger.

Eller kan du klickar HÄR och bläddra igenom recepten

0
6 kommentarer

En till städdag bland recepten

Godmorgon
Mörkt så in i norden ute när man stiger upp innan klockan halv sju. Men jag hade massvis med jobb framför mig så tänkte passa på att sätta mig en stund innan barnen vaknade. Jo jo … jag trodde nog att jag skulle hinna färdigt med bloggstädet igår.. Men icke :-/ Så jag fortsätter under dagen och så att alla recept hamnar under rätt kategori. Puuust. Alla olika sorters bröd, med eller utan jäst, bakade på bakpulver finner ni under kategorin bröd, scones  till höger om bloggen där ni bläddrar i listpilarna. Antingen kan ni leta månadsvis eller kategorivis.

Nybakade frallor med frön är  en favvo här hemma.
Väldigt enkla att baka också.

0
1 kommentar

Nya lampan

Lite bilder på köket kommer här, som på beställning. Nya vitlaserade askgolvet ser ni lite på bilden också.  Men nu var det inte askgolvet jag tänkte visa- utan den tjusiga lampan vi hittade igår. Och vi har varit utan kökslampa ganska länge, har inte hittat någon som vi tyckt har passat. Så gissa om jag blev glad igår på Ikea fick vi syn på en rejäl, stor lampa i plåt / aliminium ocsom passade över vårat stora matbord, ofta har vi iläggsskiva i och åtta – tio stolar framme- så att vi får plats när det kommer gäster.

Bild över matplatsen.

Kanske hade jag tänkt en lampa i vitt från början, men tycker att zink / plåt / aliminuim  detaljer är himlans snyggt också.

1
18 kommentarer

Kotletter i buljongsky

Kotletter är inget vi äter hemma så jätteofta, jag tycker det är svårt att komma på goda recept och variera dem. Men nu när vi lade dem sist så lät vi dem koka i buljongsky med lök och morötter. Riktigt gott var det, så gillar ni kotletter- testa detta receptet.

Det här behöver du :
6 kotletter
salt och peppar
smör
2 gula lökar
2 morötter
5 dl vatten
1 dl grädde
2 lagerblad
2 köttbuljonger
1 msk kinesisk soya
1 tsk svartvinbärsgele
Salt och nymalen peppar
Ev. maizena

Gör så här :
Jag hade kotletter med ben, tycker de kotletterna utan ben blir alldeles för torra, sen ger benen smak till såsen också, så behåll de gärna på.  Salta och peppra köttet och bryn kotletterna så att de får fin färg på bägge sidor slanta ner / klyfta ner den skalade morötterna och löken också och fräs.  Lägg dem sedan i en större gryta ( jag hade en gjutgärnsgryta ) Häll i ett pa dl vatten i stekpannan och vispa ur stekskyn ur stekpannan och sila ner den ner över kotletterna och fyll på med ytterligare vatten så de täcks. Smula ner buljongen eller går det bra med ett par msk koncentrerad fond. Rör ner soya, grädde , lagerblad salt och peppar.  Låt sjuda på svag värme i 30- 40 minuter eller tills de är klara. Under tiden du skalar potatis och kokar den.Önskar du skyn lite tjockare så ta upp kotletterna , fiska upp lagerbladen och släng dem  och sen kan du  reda av såsen med lite maizena ( jag tycker inte att skyn / såsen ska bli för tjock ) , låt sjuda upp igen och smaka av med lite gele och ev. salt och peppar. Lägg ner kotletterna och låt dem puttra ihop med såsen löken och morötterna igen under några minuter innan du serverar.

 Husmanskost när den är både lättlagad och god

3
9 kommentarer