Broccolisoppa – LCHF

Jag har tänkt att sätta mig många gånger framför datorn under dagen, men det har kommit andra saker iväg hela tiden 🙂 Men nu så. Ja, det verkar som om de försvunna inläggen är borta- jag kommer uppdatera cheesecake pannacottan under eftermiddagen. Ni hittar den alltså under kategorin efterrätter.

Dagens lunch blev en broccolisoppa- en LCHF variant. Men vill ni äta mindre fett går det bra att byta ut hälften av grädden mot vatten.

För 2  portioner eller 4 förrätter :

250  gram färsk broccoli
olivolja
1 hackad scharlottenlök
1 hackad vitlök
4 dl grädde
1 msk kycklingfond
3- 4 msk philadelphiaost
salt och peppar

Kokta ägg till garnityr

Gör så här:

Koka äggen – mellan, eller hårdkokta. Skär bort buketterna och lite av de fina stammarna och dela i mindre bitar och lägg åt sidan. Hacka lök och vitlök. Hetta upp en kastrull med lite olivolja, fräs vitlök, och lök glansig och vänd ner broccolin. Häll sedan över grädde, fond och låt sjuda tills broccolin är mjuk. Ta åt sidan och mixa soppan slät med stavmixer. Värm upp soppan igen och red av dem med lite philadelphiasot.
Smaka av med salt och peppar.

Klar att ätas, servera med de delade äggen.

Det råder renoveringskaos här hemma – men nu börjar man faktiskt kunna ana hur det kommer se ut! Och nu är det dags att återgå till att måla brädorna på väggarna!
Vitt it is 🙂

0
9 kommentarer

Målning pågår

Som ni kanske märkt under dagen så har det varit lite tekniska problem på sidan idag.
Och de senaste inläggen har försvunnit – hoppas de kommer tillbaka. Men tillsvidare så kopierade jag in det sista inlägget som skrevs.

Vi håller på renoverar här hemma igen , som ni kanske sett på instagram ( Jennysmatblogg )  vi sätter igen en dörröppning och flyttar om den. Sedan ska vita bräder / plank upp på väggen i sovrummet och innan de ska upp så ska väggarna målas vita så att inte fondtapeterna lyser igenom. Vi planerar att ha liiite mellanrum mellan bräderna. Ska bli spännande att se det färdiga resultatet sen.

Här är en bild när vi målar om köket i förra huset.
Vi satte en tapet som vi trodde skulle bli grym – ack så fel vi hade 😉 Men gör om gör rätt ( hehe… enligt mig – måla vitt)

0
2 kommentarer

Krämig cheesecakepannacotta

Receptet fick jag av Anna- Lena här bland kommentarerna.

Cheesecakepannacotta, 4-6 pers:
1 1/2 gelantinblad
1 vaniljstång
3 dl vispgrädde
1/2 dl socker
200 g Philadelphiaost
( 2 msk nutella i botten på varje. )

Lägg gelantinbladen i blöt. Dela vanilstången och skrapa ut fröna, lägg i en kastrull tillsammans med grädden och sockret. Jag brukar lägga i stången med och ta upp den sen. Koka upp under omrörning. Ta bort stången. Tillsätt det utkramade gelantinbladen och rör noga. Tillätt philadephiaosten och rör slät.

Häll upp i portionsformar och ställ kallt tills dom stelnat.

Och så några bilder från i helgen – på Silas och Nomi.
De turas så duktigt om att spela på ipaden.

0
9 kommentarer

Riktigt god sparrissoppa

Har städat hus & hem hela morgonen – eftersom det behövdes en tråkig …. rejäl storstädning innan gästerna kommer. Jisses så snabbt det blir stökigt alltså – inte klokt! men tar en liten paus nu mitt i ”skura alla golven” -uppgiften för att uppdatera den första rätten vi åt igår. Och jag kokade soppan efter Per Mobergs recept – fantastiskt god. Gillar ni sparris- då måste ni testa denna!

sparris (1)
Och vill man ska ka man byta buljongen mot grönsaksbuljong så har man istället en vegetarisk måltid.
Vi halverade receptet – och det hade absolut räckt till 3- 4 förrätter.

Här kommer orginalreceptet  ( 4- 6 ) :

500 gram färsk sparris
5 scharlottenlökar
5 dl vispgrädde
5 dl kycklingbuljong
1 dl vittvin
salt & peppar

Gör så här:
Skala sparrisen och skär upp i 1 centimetersstora bitar.  Men lämna själva topparna till garnering. Koka sedan allt i lättsaltat vatten, i cirka 3-4 minuter ( topparna tills de är mjuka ) Under tiden kan du hetta upp en annan kastrull med olivolja, hacka löken och fräs glansig i en kastrull- häll över vinet och buljongen + grädden och låt koka upp. Lägg i sparrisen i gräddsåsen ( men inte topparna) och låt koka i 10 minuter. Mixa sedan allt slätt , smaka av med salt och peppar och häll upp i skålar/ tallrikar.Dekorera med sparristopparna.

Smaklig spis

sparris1 (1)

0
7 kommentarer

Månbordet

Matkoma här…* phuu* efter en rejäl trerättersmiddag med soppa, kycklingrätt och en ny sorts chokladig efterrätt ♥ ♥  Återkommer med bilder och recept…. Kan förvarna att efterrätten var med nutella och den var faaaarligt god ! 😀

Men nu tänkte jag att jag skulle svara på alla frågor om månbordet. Det kallas för månbord / halvmånebord och jag tror inte att de går att köpa nya. Så ni som undrat vart ni kan få tag på det – leta på blocket, auktioner eller på loppisar. Lycka till !  🙂  Sedan var det ju inte vitt från början- utan vi målade om det eftersom vi tycker det är finast..

Vitt zinkhus, pärlhyacint, ljuslykta på bricka, glaskupa med ”kakfat”

För att få ha dekorationsgodiset i fred så köper jag godis som ingen tycker är gott. Himlans bra va 🙂

Slötittar lite på postkodsmiljonären – jag och Thelma. Jonathan är och hämtar Melvin från discokalas, Nomi sover så gott och Jacob har tre kompisar som ska stanna tills imorgon.

En ganska vanlig fredagskväll hemma hos familjen Warsen 🙂

0
Kommentera

Ska ni äta tacos ikväll ?

God morgon och välkommen fredag!

Snart är det helg igen- och just fredagen är ju ofta taco-dagen för många. Så därför kastar jag in ett tips på en jättegod och lite festligare tacotårta! 🙂

Tacotårta på väg in i ugnen….

Tacostårtan är omöjlig att få fina bilder på, men gott är det iallafall.

Du behöver:
8 Tortilla bröd 5
00 gram stekt köttfärs
Tacokrydda
2 burkar philadelphiaost
Chilisås / salasasås
1/2 dl creme fraiche
Purjolök
Pepparoni
Körsbärstomater

Gör så här :
Ställ ugnen på 225 grader. Stek färsen med tacokryddorna. Rör ihop 1 burk philadelphiaost med en skätt chilisås eller valfri mängd salsasås. Den andra burken rör du ihop med hackad purjolök och lite salt. Ta fram en form och varva sedan tortillabröden med färs, philadelphiasås, tomater, och pepparoni. På översta lagret la jag skivade körsbärstomater, och oströran med creme fraiche och riven ost ( ca 2 dl ) och toppade med ytterligare lite ost och pepparoni.

Gratinera tills tacotårtan fått en fin färg.
Servera med en god sallad!

1
15 kommentarer

Härligt len glass med smak av kola och chooooklad ♥ ♥ ♥

Ett lyckat glassexperiment blev det sist jag gjorde egen glass. Så krämig,len och gooood. Jag har prövat att göra ”snabb-varianten” men okokt kondenserad mjölk – men nu blev det ett litet test – och jag kokade istället  burken i nästan tre timmar. Och den blev helt klart snäppet godare ! Men känner ni att ni har ont om tid, eller helt enkelt inte vill koka mjölken så går glassen lika bra att göra iallafall med icke kokad. Då kan man om man har hemma ringla ner lite kolasås i glassen  😀

En glass som inte kräver glassmaskin.

Det här hade jag :

1 burk kondenserad sötad mjölk
100 gram mörk choklad
100 gram mjölkchoklad
6 dl vispad grädde
1 msk vaniljsocker
ev. extra kolasås på tub

Gör så här :

Koka burken i cirka 3 timmar ( 2 tim 45 minuter kokade jag )Och låt svalna, burken kan förberedas dagen innan.  Finhacka eller riv chokladen, vispa grädden och vaniljsockret fluffig ( men inte för hård – se bild nedan ) Blanda ner den kalla kolakrämen ( det ska blanda sig ) men spara en ett par msk till senare. Vänd ner chokladen men spara lite till garnering , och sen klickar du ut  kolan på lite olika ställen och vänd i dessa.  Toppa med lite finhackad choklad och frys in i en långform i cirka 5- 6 timmar. Ta fram en stund innan servering.

För att få loss glassen höll jag den upp och ner och spolade med vatten på baksidan.

Smeten är så god att man vill äta den som den är med sked.  Yammi yammi.

0
17 kommentarer

Kebabtallrik

Det blev hämtmat till lunch idag för Thelma  och mig
två kebabtallrikar åkte jag bort och hämtade ( hur-goda-som-helst) Thelma har varit hemma från skolan idag då hon inte mådde bra i morse. Men nu har huvudvärken släppt och hon känner hon sig lite piggare efter vila och mat i magen.

Tyvärr ska min favoritpizzeria lägga ner inom kort 🙁

 Så nu måste jag ut på jakt efter växjös näst-bästa pizzeria. Någon från stan här som har något bra tips?

0
13 kommentarer

Godmorgon Sunshines

Godmorgon Sunshines!


Hoppas ni har sovit gott och vaknat på bästa humöret. Idag tänkte jag göra ett djupdyk i recepthögen och se vad vi ska bjuda på till helgen. På Lördag kommer finaste Ulrika hit med sin stora familj. Även de har fyra barn, så vi blir ju tolv personer (!!!) kommer bli huset fullt 🙂 och det ser vi fram emot. Middagen vill jag göra något som alla kan vara med och laga och gillar , och efterrätten något som alla tycker är gott…. Ja, jag återkommer med vad det kan tänkas bli.

På bilden den här  ”buren” som pyntas lite efter årstid. Just nu växter och en betongros.
 Enkelt , vitt och lantligt.

Just nu så är huset och inredning,möbler något som tar mycket av min fritid- kul att ni uppskattar dessa inlägg också. Och mer bilder från mitt hus, min vardag och mina middagar hittar ni på instagram : jennysmatblogg

Följ mej vetja! 🙂

0
3 kommentarer

Kycklingburgare med pommes

Vardagsmat som går snabbt och uppskattas av barnen det gillas! 🙂
Vi stekte kycklingburgare igår, eller snarare fileer som vi hade istället för burgare ( detta brukar vi ofta grilla på sommaren. Det är sååå gott )

Pommes och kyckling burgare och till hamburgaren hade vi friscobröd ( MAX ) och chilibea , ost , sallad och gul lök

Nu ska jag förhöra läxor – sen är det inbokad Mamma/ Thelma – tid 🙂 Vi ska åka och fika, och sedan gå på bio ! Det blev Hobbit-filmen, den där ”sagan om ringen”- filmen… det var inte jag som valde…. men jag tittar på de flesta filmer – bara det finns popcorn i närheten 🙂

Hoppas ni får en fortsatt fin Onsdag

0
13 kommentarer