Thaisoppa med rödcurry och kokosmjölk

God förmiddag vart det istället nu för god morgon,
Det blev en ordentlig promenad i dag i blåsten – jag och Molly följde Therese ner till stan efter åtta redan, för hon jobbade här i växjö två dagar denna veckan. Sedan fortsatt jag & Molly rundan bort och gick runt sjön-  fy farao var det blåste. Men det känns alltid lika bra när man är färdig och är hemma igen, fick skotta av   garageinfarten innan eftersom det snöade massor igår, men nu kommer brevbäraren fram till postlådan igen. Och sen blev det in och vila nu en stund framför datorn med en kopp kaffe innan det är dags att börja jobba av mailen. Jag märker att ni är många  som prövar och gillar thairecepten som dyker upp då och då- så till er måste jag bara rekomenderar er att laga den här kyckling- och nudelsoppan  också . Mums

 

thaisoppa

Vi gillar lite starkare mat, så vi hade i lite mer än  2 msk med currypasta – men vill ni ha lite mindre spicy så räcker det med 1 msk.
Det här behöver du till att laga denna thaisoppa ( 5-6 personer) : 
3 kycklingfileer
olja till stekning
1 burk med mini majs
1 röd paprika
1 liten röd chili
10 cm purjolök
1 burk med hela champinjoner
1-2 msk röd currypasta ( eller mer ?)
1  msk tomatpure
7 dl vatten
2 msk kycklingfond
1 burk med kokosmjölk
1 ruta med äggnudlar
saften av 1 lime

 

Gör din thaisoppa så här : 
Strimla kycklingen ( lättare när den är fryst ) fräs den i olja tillsammans med de strimlade grönsakerna, chilin, och svampen.
När kycklingen är klar så vänder du i currypasta och tomatpure och vänder runt, häll ner kycklingfonden. Häll i vatten och kokosmjölk och låt allt sjuda upp och puttra på svagvärme, bryt ner ett paket med nudlar det ska inte koka nu. Utan på svag värme tills nudlarna är klara. Ta bort från plattan och pressa över saften av en lime i grytan och rör om.
Servera genast.
0
Kommentera

En glimt från vardagsrummet

Det blir lite jobb nu medan barnen är i skolan & Nomi är på dagis, ska arbeta mig igenom & besvara alla olästa mail och sedan skicka fakturor. Tänkte bara kika förbi bloggen och säga hej först. ” Hej  hej ” 🙂

Jag har förstått att ni tycker det är roligt att kolla på lite bilder från vårt hus.Och det kommer komma fler bilder allt eftersom vi känner oss färdiga här hemma. Och här kommer en liten glimt från vårat vardagsrum.

Tegelväggen gillar jag jättemycket, men funderar på att måla den vit / grå….  Men det är ingen brådska med det, vi har hundra saker vi vill göra innan dess…  Lite i taget och det är ju roligast – har inga dirkta planer på att bli ”färdiga” med huset. Det tror jag aldrig att man blir om man tycker det är roligt med heminredning 🙂

0
13 kommentarer

Ljuvlig tårta med kolakräm och färska bär

Hej och välkommen måndag.
Hoppas du fått en riktigt härlig start på veckan! Nu kommer receptet på Nomis tårta vi hade på kalaset igår. En tårta som alla kan baka, och den är grymt god. Tröttnar aldrig på den 🙂
Ni hittar bloggen på Facebook för fler tips KLICKA HÄR
Och även på instagram här: @jennysmatblogg

acake (1)

Tips för allergiker !
Gör glutenfri: välj glutenfria digestivekex från Semper.
Gör äggfri: kontrollera innehållet i kexen

Rena godistårtan med digestivebotten, hemkokt kolakräm och daimgrädde. Kondenserad mjölk förvandlas till len kolakräm när den oöppnade konservburken får koka några timmar i vatten. Toppa tårtan med en rejäl hög färska bär .

Det här behöver du :
1 burk karamelliserad mjölk
150 gram smör
300 gram digestivkex
1 liter färska bär
1 1/2 dubbeldaim
3 dl vispgrädde

Gör så här:

Kolakräm:
Klä insidan av en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 8 bitar), med plastfolie. Smält smöret. Mixa digestivekexen i en matberedare. Häll i smöret och mixa lite till. Tryck ut blandningen på bottnen av formen. Ställ in i frysen i fem minuter. Bred sedan ut kolakrämen ( den karamelliserade mjölken ) Rensa och dela jordgubbarna. Finhacka daimen. Vispa grädden fast och blanda med 2/3 av daimkrosset. Lossa kanten från bottnen. Lyft upp den, dra försiktigt bort plasten och lägg bottnen på ett fat. Bred på kolakrämen. Spritsa eller bred daimgrädden över. Ställ kallt fram till servering.

Vid servering: Toppa med färska bär och resterande daimkross.

3
30 kommentarer

Recept på Kebabkrydda

Kryddningen :
2 msk spiskummin
1 msk vitlökspulver
3 msk chilipulver
1 msk paprikapulver
2 tsk torkad oregano
3 tsk torkad timjan
1 kryddmått med kanel

* Salt

Gör så här: 
Blanda ihop allt i en glasburk och förvara sedan bland de andra kryddorna.
* När köttet/ kycklingen nästan är färdigstekt så saltar man också lite.

3
6 kommentarer

Kalas-söndag

Vi har haft en jättetrevlig kalassöndag och Nomi var sååå nöjd efter fika, massa fina presenter och sång. Vi gjorde det enkelt för oss och bakade en kolatårta – bananoffee paj, men bytte ut bananerna då mot hallon och blåbär. En lättbakad efterrätt som går att förbereda bra dagen innan, så långt som botten och kolasåsen iallafall.Grädden blir bäst om den precis är nyvispad , och sedan på med den hackade daimen och bären.

Gott och sött som bara den 🙂

0
2 kommentarer

Före och efterbilder

 

Jag har tagit lite före och efter bilder på rummet som vi precis har fått färdig tapetserat,
Tidigare så var detta ett kontor, men det blev aldrig av att vi satt och jobbade där – så vi bestämde oss för att göra om det till gästrum istället. Vi bygde igen ena väggen och öppna upp ifrån hallen istället. Och så här såg det ut när vi gjorde det.

Tapeten vi tillsist valde blev den rutiga av de ni såg i tidigare inägg, men jag kommer också sätta upp tomma vitmålade ramar som de gjorde på den andra där , tyckte det var himla fint.

Dörrkarmen är på plats och rummet är färdigtapetserat.

Men inte färdig möblerat  🙂

Tapeten fanns i flera olika nyanser, och det kanske inte syns jättebra på bilderna här, men vi valde den i grå-ton. Även om den i beige också var väldigt fin.

Hepp…. dags att börja med middagen. Hörs om en stund.

0
12 kommentarer

Krämig tacogratäng

 

Hej på er.
Det råder fortfarande renoveringskaos hemma hos oss – men nu börjar vi se ljuset i tunneln 🙂  Träpanelen är målad och klar och gästrummet har bara några tapetvårder kvar innan det är klart. Sen är det ju bara den roliga städningen ( not !) kvar. Samtidigt planeras ju ett litet kalas för Nomi imorgon – så den kondenserade mjölken står och kokar för fullt på spisen, tänkte baka med den imorgon då släkten kommer hit för att fira vår lilla fyraåring . Och efter två och en halvtimme -tre timmar så brukar kolasåsen bli perfekt.

Den har en liten stund kar att koka – så under tiden tänkte  skriva ut receptet på den goda tacogratängen vi åt igår.

Denna gratäng går lätt göra LCHF- vänlig om du kryddar färsen själv.

Det här behöver du :
500- 600 gram färdig tacofärs
1/2 dl fyllig krossade tomater
2 paprikor ( jag hade gul och röd )
1 bit purjolök
200 gram philadelphiaost
2 dl riven ost

Serveras med en krispig sallad och nachochips.

Gör så här :

Ställ ugnen på 225 grader.
Stek färsen färdig med tacokryddor – rör ut med lite tomatkross.
Ta fram en ugnssäkerform och häll i den färdig frästa tacofärsen och klicka över philadelphiaosten över köttfärslagret.

Finhacka de tvättade paprikorna och fördela över, och finhacka även purjolöken.
Riv över ett par del ost och ställ sedan in i mitten på ugnen och gratinera tills gratängen fått fin färg.

Serveras sedan genast med tacochips och god sallad.

Riktigt gott !

5
17 kommentarer

Mug cake med nutella

Vad roligt att ni är så många nya som hittat hit nu och provar receptet, sen såg att det nu närmar sig 3000 olika recept här på bloggen. Och fler blir det för varje dag 😀  För att lättare följa bloggen & alla nya mat- & bakrecept-uppdateringar  kan ni hitta den via facebook här eller instagram : @jennysmatblogg.

Detta är ett busenkelt recept och så har man en krämig kladdkaka på ett par minuter! Me Like ♥ ♥ ♥ . Till detta bakverk behöver du inte använda ugnen heller- de här små söta muggkakorna sköter sig själva i micron.

IMG_60191 (1)

Gillar du inte nutella är det lika gott och trycka ner en dumle eller två i smeten.

Det här behöver du till 2 st koppar :
4 msk mjöl
1/2 dl nutella
4 msk socker
3 msk Kakao
1 ägg
3 msk olja
3 msk mjölk

Serveras med lättvispad grädde, färska hallon och nougatsås

Gör så här :
Ta fram 2 koppar ( gärna någor mindre än mina ikea koppar på bilden)
Blanda ihop alla ingredienser och rör till en jämn smet. Fördela i kopparna. Lite mer än 3/4 – jag tycker bara det är fint om lite av chokladen bubblar över på sidorna.
Kör sedan en och en i micron på högsta styrka, Det beror såklart lite från micro till micro. men mellan 1.30 – 2 minuter. Man får prova sig fram, mina mug cakes var perfekta efter 1 minut och 40 sekunder.

Serveras genast.

Gillar man inte nutella går det jättebra att byta bort det och trycka ner ett par dumlekolor i kakan istället.

6
47 kommentarer

Pasta med krämig laxsås

IMG_6121

Det här behöver du:
smör
1 finhackad gul lök
4 bitar lax
2 msk hummerfond
1/2 dl vispgrädde
1/2 dl creme fracihe
salt
hackad dill

Gör så här:
Hetta upp en stekpanna och fräs den hackade löken glansig. 
Vänd ner och stek laxen klar och dela den med en gaffel. Vänd ner fond, grädde & crème fraîche och låt allt sjuda upp.
Smaka av med hackad dill och salt.

0
Kommentera

Pannkakstårta med choklad

Pannkakstårta blev det idag, med lite extra av allting.
Varje pannkaka fick ett tjockt lager choklad på sig ( 3- pack chokladphiladelphia på Willys för 15 kronor! Skynda att fynda. ) Sen vispades grädde till varje lager och toppade med hackad daim och nougatsås. Väldigt söt och mäktig tårta. Och födelsedagsbarnet var mycket nöjd med tårtan, och det är väl det viktigaste. Sen är det riktiga kalaset är först på söndag. Och det ser hon fram emot minst lika mycket.

Nu är tapetkatalogerna synade här hemma – och tillsist hittade vi en som vi gillade bägge två. Tänkte fota den och visa  er imorgon. Men nu mina vänner ska vi sätta oss och titta på Tingeling och äta popcorn, det har födelsedagsbarnet bestämt.

Så tills vidare – ha en riktigt trevlig kväll!

P.s Hon tackar för alla hundratals fina gratulationer idag på sin stora dag som kommit in både på facebook och Instagram! 🙂

0
3 kommentarer