Framme och på plats

Hej Hej ,
Nu är vi framme och slutdestinationen för våran lilla weekend var Ullared.
Mat, shopping och tjejsnack.  Och vi bor på världens sötaste lilla bed & breakfast, nu har jag aldrig tidigare bott på ett bed & breakfast men detta måste vara världens bästa. Urmysigt och hemtrevligt och vackert inrett.

Rummet

Hallen


Store hallen

 Matsalen

Frukosten blev vi serverade vid nio.
Gulligaste frukostbrickan.

Tänkte visa lite av mina fynd från shoppingen sen.

Trevlig Lördag !

0
7 kommentarer

En riktigt god grekisk sallad

Här kommer mitt bästa recept på en riktig grekisk sallad

IMG_1644

För 2 personer:
2 bitar fetaost
1 halva gurka
1 stor tomat
1 gul paprika
några ringar rödlök
lite blandsallad ( ruccola, mache, och krispig grönsallad )
gröna & svarta oliver
färsk hackad dill ( eller valfria färska örter)
En god olivlja
IMG_1653

0
3 kommentarer

Sötaste väckarklockan

Sötaste väckarklockan ever – är den här från Ikea. Tror den fortfarande finns att köpa, själv har jag nog haft den i tre – fyra år så där. Och har långtifrån tröttnat på den. Tycker den är stilren, enkel och  tidlös.


Bakom skymtar man den ju färdiga panelväggen – bilder kommer på detta projekt – om en vecka eller två…. men är ni nyfikan så finns det en del bilder på Instagram att kika på. Trodde aldrig jag skulle tycka det var så roligt med instagram- nu är jag helt fast i instagramträsket- minst sagt och uppdaterar flera gånger om dagen 🙂
….. Pssst om ni missat så heter jag ” jennysmatblogg”

Hepp, nu dags för frukost och snart kommer finaste Ulrika hit och hämtar mig- vi ska iväg på en liten weekend denna helgen ! Kikar förbi bloggen så snart vi kommer fram 🙂

 

0
4 kommentarer

Kålpudding med gräddsås och lingon

En maträtt som du snabbt kan göra LCHF- vänlig
( uteslut helt enkelt bara sirapen )

Det här behöver du :
cirka : 1/2 kålhuvud
1 gul lök
25 gram smör
1 msk sirap
salt och peppar
600 gram köttfärs
1 dl grädde
1 msk fond
salt och peppar

Till såsen :
4 dl vatten
1 dl grädde
1 msk oxfond
1/2 msk kinesisk soya
salt och peppar
red av med philadelphiaost tills såsen blir så tjock som du önskar

Gör så här  :

Blanda köttfärsen i en skål med den finhackade löken, grädden, fonden , salt och peppar och låt stå kallt  under tiden du börjar med kålen. Ställ ugnen på 175 grader och ta fram en ungssäkerfond.
Ta bort de yttersta bladen och den hårda stammen. Strimla ner ungefär hälften av kålen och värm upp en stor djup panna, smält smöret och fräs kålen mjuk och gyllene. Håll koll så att den inte bränns. Ringla ner sirapen på slutet och lite salt och peppar.
Vänd ner kålstrimlorna i skålen med färsen och blanda om. Platta ut i formen och grädda i mitten på ugnen i cika 45 minuter- eller tills färsen är genomstekt.
Under tiden gör då såsen i samma stekpanna som du fräst kålen i, mätt upp vatten, grädde, fond, soya. Låt puttra en stund och red av såsen med philadelphiaost till önskad konsestens- går bra med maizena också, om du bara har det hemma.
Serveras sedan till en krispig sallad.

Gillar du kålpudding ?


19
22 kommentarer

Blå hortensia

Ny liten bordsblomma en hortensia med härlig blåfärg.

God morgon !

Jaha då var det torsdag igen  . . . . Vart tog veckan vägen undrar jag? 🙂
Stora barnen är i skolan men Nomi är ledig från förskolan idag- för hon får snart besök av moster och kusinerna.  De ska fira Nomi som fyllt år, och så ska vi fika lite grann. Får rota lite i frysen och ser vad jag hittar för något.  Och så återkommer jag snart med receptet på gårdagens middag, riktig god husmanskost. Som man även med lite enkla medel kan göra till LCHF – kost.

Hur många är det av er här som äter LCHF ?  


1
7 kommentarer

Taco enchiladas

 

Lite mexikanskt mattips blir det så här nu innan helgen. Så ni hinner handla hem och laga tills på fredag  😉  Det viktigaste med goda enchilads tycker jag är tomatsåsen, så lägg gärna ner lite tid på den och smaka av den med dina egna favoritkryddor och pröva dig fram

Taco – enchiladas

Det här behöver du :

Det här behöver du :
6 mjuka tortilla bröd cirka
500 gram färdig tacofärs
1 finhackad gul lök
2 burkar med fylliga krossade tomater ( med örter )
1/2 msk råsocker ( går bra med strösocker)
olivolja
1 tsk sambal oelek
1- 2 Vitlök
Salt och peppar
spiskummin, chilipulver, paprikapulver
2 dl riven ost

Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader. Stek färsen och krydda med tacomixen. Låt småputtra och värm upp en annan kastrull, lite olivolja och fräs vitlöken snabbt häll ner den mixa tomatkrossen, sambal oelek i kastrullen låt puttra, rör ner socker. Smaka sedan av med salt och peppar och kryddorna. Tycker ni att tomatkrossen behöver mer smak , så smaka av med lite örter – timjan, basilika . Rör ner några skedar av tomatkrossen i tacofärsen om tacofärsen känns att den blir något mer såsig. Fyll upp tortillabröden med tacoröran och rulla ihop och lägg i en ugnssäker form. Häll sedan tomatsåsen över de fyllda rullarna och riv över god ost. Ställ in i ugnen och gratinera i 10- 15 minuter tills osten fått en fin färg.

Innan enchiladasen åker in i ugnen :

Vitlökssås :

2 1/2 dl Gräddfil
Salt och peppar
1 stor pressad vitlök
lökpulver
Paprikapulver
Cayennepeppar
1 skvätt färskpressad citron

Gör så här :
Blanda ingredienser väl och smaka under tiden du kryddar,
när du är nöjd med smaken – låt stå kallt ett par timmar innan servering så blir såsen ännu godare.

 

0
1 kommentar

Mjölk med färska bär

God morgon min vän.
Hoppas du sovit gott och vaknat på strålande humör 🙂
Jag satt här framför datorn och kikade igenom frukost-bilderna på datorn över en kopp kaffe.  Och den här frukosten med kall mjölk & färska sommarbär kändes plötsligt väldigt långt borta. De här blåbären var plockade från skogen vi har här en bit längre  bort. Jag och barnen plockade massvis förra året, eller ja …. barnen tröttnade rätt fort. Så på slutet blev det bara jag och Molly som var ute och plockade blåbär.  Och de var så fina och  stora att man trodde att de kom direkt  från affären…

Istället för den där sommarfrukosten så ska jag plocka fram lite smörgåsar och flingor och väcka resten av familjen.

Hoppas du får en härlig Onsdag!

Kram

0
2 kommentarer

Kycklingspett med tzatziki och grekisksallad

 

God kväll i stugorna.
Har precis blivit klar med ommålningen av lite loppisfynd- blir det lyckat så kommer det snart upp lite bilder på bloggen. Hittade en jättecharmig gammal stol idag…. men vet inte än om den kommer passa bra här hemma. Den är iallafall målad en gång – så får vi se hur det blir sen. Och sen var jag på jakt efter massa gammla ramar till väggen i gästrummet. Jag hittade en 🙂 Men den var ursöt – och ännu bättre efter att den vart vitsprayad.

Nu lite middagstips så här på kvällskvisten – kanske något att äta imorgon ?

Det här behöver du :
800 gram kycklingfile
potatis
olivolja
ett par tomater
salladskrydda

Marinad :
1 dl olivolja
1 msk soya
1 – 2 msk sambal oelek
2 msk balsamvinäger
2 msk tomatpure
1 msk flytande honung
1 nypa salt och ett kryddmått nymalen peppar

Gör så här :
Rör ihop alla ingredienser till marinaden och lägg ner kycklingen där gärna ett par timmar innan det är dags att börja med middagen.  Ställ ugnen på 225 grader.  Skala och klyfta potatisen och dela tomaterna – ringla över olivolja och skjuts in i ugnen. Trä kycklingen på spett och lägg in i en form i ugnen. Vänd då och då både på potatisen och spetten.  När potatisen och kyckingen är genomstekt är det klart att serveras. Pudra över lite salladskrydda över tomater och potatis. Gott

Vi hade en tzatziki ( köpt ) men du hittar ett bra recept på hemmagjord tzatziki här i receptet. Detta brukar vi använda oss av

Egen tzatziki

Det behöver är:
2,5 dl turkisk yougurt
1/2 – 1 st gurka
1 klyfta pressad / finriven vitlök
ev. lite pressad citronsaft
nymalen svart peppar Flingsalt

Gör så här:
Dela gurkan på längden och dra bort det mesta av kärnorna med en tesked. Riv sedan gurkan grovt på ett rivjärn. Sedan ska vätska pressas ut / rinna av. Jag brukar ha 2 kaffefilter och lägger gurkan där i, över en bunke så att all överskotts vätska ska försvinna. ( Detta tar tid ! Men den blir godast om så mkt vätska som möjligt försvinner, ) Sedan blandar jag ihop samtliga ingredienser. Låt stå kallt någon timme innan servering.

0
3 kommentarer

Thaisoppa med rödcurry och kokosmjölk

God förmiddag vart det istället nu för god morgon,
Det blev en ordentlig promenad i dag i blåsten – jag och Molly följde Therese ner till stan efter åtta redan, för hon jobbade här i växjö två dagar denna veckan. Sedan fortsatt jag & Molly rundan bort och gick runt sjön-  fy farao var det blåste. Men det känns alltid lika bra när man är färdig och är hemma igen, fick skotta av   garageinfarten innan eftersom det snöade massor igår, men nu kommer brevbäraren fram till postlådan igen. Och sen blev det in och vila nu en stund framför datorn med en kopp kaffe innan det är dags att börja jobba av mailen. Jag märker att ni är många  som prövar och gillar thairecepten som dyker upp då och då- så till er måste jag bara rekomenderar er att laga den här kyckling- och nudelsoppan  också . Mums

 

thaisoppa

Vi gillar lite starkare mat, så vi hade i lite mer än  2 msk med currypasta – men vill ni ha lite mindre spicy så räcker det med 1 msk.
Det här behöver du till att laga denna thaisoppa ( 5-6 personer) : 
3 kycklingfileer
olja till stekning
1 burk med mini majs
1 röd paprika
1 liten röd chili
10 cm purjolök
1 burk med hela champinjoner
1-2 msk röd currypasta ( eller mer ?)
1  msk tomatpure
7 dl vatten
2 msk kycklingfond
1 burk med kokosmjölk
1 ruta med äggnudlar
saften av 1 lime

 

Gör din thaisoppa så här : 
Strimla kycklingen ( lättare när den är fryst ) fräs den i olja tillsammans med de strimlade grönsakerna, chilin, och svampen.
När kycklingen är klar så vänder du i currypasta och tomatpure och vänder runt, häll ner kycklingfonden. Häll i vatten och kokosmjölk och låt allt sjuda upp och puttra på svagvärme, bryt ner ett paket med nudlar det ska inte koka nu. Utan på svag värme tills nudlarna är klara. Ta bort från plattan och pressa över saften av en lime i grytan och rör om.
Servera genast.
0
Kommentera

En glimt från vardagsrummet

Det blir lite jobb nu medan barnen är i skolan & Nomi är på dagis, ska arbeta mig igenom & besvara alla olästa mail och sedan skicka fakturor. Tänkte bara kika förbi bloggen och säga hej först. ” Hej  hej ” 🙂

Jag har förstått att ni tycker det är roligt att kolla på lite bilder från vårt hus.Och det kommer komma fler bilder allt eftersom vi känner oss färdiga här hemma. Och här kommer en liten glimt från vårat vardagsrum.

Tegelväggen gillar jag jättemycket, men funderar på att måla den vit / grå….  Men det är ingen brådska med det, vi har hundra saker vi vill göra innan dess…  Lite i taget och det är ju roligast – har inga dirkta planer på att bli ”färdiga” med huset. Det tror jag aldrig att man blir om man tycker det är roligt med heminredning 🙂

0
13 kommentarer