Före och efterbilder

Sådär ja, nu är tvättstugerenovering i fullgång – iallafall första målningen utav golvet,  och vi ska snart åka och kolla bänkskiva och underskåp….. Men tänkte visa lite utlovade bilder först från när vi gjorde våra väggarna med bräder.

Före och efterbilder.


Dörren in till ”kontoret” satte vi igen, och öppnade istället upp utifrån hallen-
till blivande gästrummet.

Sen målade vi över tapeterna till vittför att inte den skulle synas bakom brädväggen.
Ett tips är att använda redan grundmålade brädor när du sätter upp en sådan här vägg.
Vi målade en gång, med en matt färg- för att få fram den lite mer ”slitna” ytan, då blir knaggar och sprickor lite mer framträdande- och det tycker vi är fint.

Vi har velat göra sådan här brädvägg i många år.
Tror vi blev inspirerade av Ernst in något program för länge sen.

Vi valde att sätta två väggar med bräder.Och de andra tapeterna är benvita.

Och ni som följt mig och mina olivträd ett tag vet att jag så gärna vill lyckas med dem – men även mitt senaste olivträd protesterar och tappar alla löv…..
Undra om det kanske kan bero på golvvärmen eller vad gör jag för fel  ?!

0
22 kommentarer

Kaffe och frukost

Godmorgon!

Hoppas ni sovit gott och fått en riktigt fin start denna lördag 🙂
Mello-lördag idag, så idag dukas det fram lite extra gott framför tv:n. Jag startade dagen med varma bakeoff frallor ( philadelphia, tomat och lite salt är bara så gott )  och ett par koppar kaffe, med mjölk 🙂

Hur dricker du ditt kaffe – är du som jag och har mycket mjölk i ?

0
12 kommentarer

Fläsk(ytter)file i krämig sås

Vilken mysig dag vi haft – med trevligaste gästerna.
Vi har skvallrat, ätit fikat och skvallrat lite till  🙂 Och så fort klockan går när man har roligt ! Klockan är ju snart fem… så det är snart dags att tänka på middag igen ju… hehe. Och så väntar jag hem  Jonathan så att vi kan starta igång projekt tvättstuga. Vi behöver flytta ut alla vitvaror och tvätta golven innan vi börjar måla.

Och innan dess ett litet middagstips nu på fredagseftermiddagen: Fläskytterfile i krämig sås med friterade pommes.Egentligen föredrar jag hemmagjorda klyftpotatisar framför köpta pommes. Men friterar man dem istället för att ungsteka dem så är de ju fantastiskt gott. Vill man lyxa till det lite så ta fläskfile istället för ytterfile.

Det här behöver du :
1 fläskytterfile el. fläskfile
2 dl grädde
2 dl kallt vatten
200 gram philadelphiaost
1 msk soya kinesisk
1 msk oxfond
1 tsk vinbärsgele
salt och peppar

Friterad pommes och en god sallad.

Gör så här :
Skär filen i tunna skivor och stek i en stekpanna med smör tills de är genomstekta.
Häll över vätten, fond, soya och låt puttra upp. Ta upp köttet och vispa ner grädde och red av med philadelphiaost till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar och gelé .
Och lägg ner köttet igen.

Servera sedan med nyfriterade pommes och en krispig grönsallad

7
15 kommentarer

Stora lyktan

Som alltid så köper jag med mig stora lyktor från Ullared,
De byter ofta sortiment och har alltid något nytt när jag kommer på besök tycker jag 😀

Både jag och Ulrika köpte en varsin på fredagen ( tur det för på lördagen var de slut )

Kanske ha på trappen sen i sommar.
Rymmer ett par tre stora blockljus.

Nu är det dags för kaffe och frukost – sen en snabbstädning av huset.  Vi får finbesök från Öland om en liten stund av Erika och lilla Alicia.  Efterrätten förberedde jag redan igårkväll- det blev ett experiment på ett tidigare recept jag fick av Anna-Lena här bland kommentarerna.  Jag gjorde en cheesepannacotta medhallonsmak, provsmakade igår. Mmmmmmums! Receptet kommer absolut dyka upp snart – och  tills dess önskar jag er en riktigt fin fredag.

På återseende.

0
10 kommentarer

Världens godaste tomatsoppa

Nu kommer receptet på den smarriga soppan vi åt för ett par dagar sen. Ska serveras med smörigt vitlöksbröd. Nom nom! 🙂

Det här behöver du till 4- 5 portioner:
3 st burkar med fyllig tomatkross ( jag valde smaksatt med örter )
1 finhackad scharlottenlök
1 vitlöksklyfta
olivolja
5-6 dl vatten
1 dl grädde
2 stycken grönsaksbuljong
3 msk strösocker
Salt och peppar och lite cayenne
ev lite örtkrydda
Ett par dl färdigkokt pasta

Garnering : Finklippt stekt bacon , fetaost och vitlöksbröd

Gör så här :
Hetta upp en kastrull med olivolja och fräs den finhackade löken + vitlöken  glansig, och häll i kryddorna och låt fräsa, rör sedan i lite av vattnet och låt sjuda lite upp en stund. Vänd ner de krossade tomaterna, smula ner buljongtärningarna pressa och sedan häll i sockret. Låt sedan soppan sjuda en halvtimma ( minst ) sedan mixar du soppan slät. Smaka av med salt och peppar, eller mera kryddor och om så önskas – runda av tomatsoppan med en skvätt grädde och sist så vänder du ner den färdiga pastan.

Serveras sedan med knaperstekt baconströssel och fetaost.

Jag gillar ganska mycket cayennepeppar- så man svettas lite 🙂
Då är det bra att runda av med en lite klick matlagningsyougurt / creme fraiche

0
8 kommentarer

Slitna vitmålade trälådor till köket

Dessa hittade jag också när jag var på gekås,  Tyckte de var himlans söta, och tanken är att ha dem på paradhyllan som jag snart ska skruva upp i köket. Kommer fler bilder på det sen.

 Vitmålade slitna trälådor 

    Vitt, vitt vitt !


Imorgon är det fredag och helg igen.
Har ni några roliga planer ? Berätta! 🙂

Själv ska jag och Jonathan måla om klinkergolvet i tvättstugan, och byta bänkskivan där.
Inte direkt roligt kanske….. men det ska bli trevligt  att se det färdiga resultatet sen .

0
12 kommentarer

Schlagermeny

God morgon onsdag.
Halva veckan har gått, snart är helgen här igen.
Och är du precis som jag är ett riktigt mello-fan ? Jag älskar melodifestivalen och alla schlagerlåtar ♥♥♥ Så jag tänkte att jag från och med nu varje onsdag framöver skulle tipsa om en schlagermeny så att ni kan äta lite extra gott varje Mello-lördag i fortsättningen.

Låter det bra? Mitten av veckan blir bra va- så hinner ni handla hem alla ingredinserna i tid 🙂

Det här behöver du:

2 smörgräddade våfflor
2 dl vispad creme fraiche 34 %
1 finhackad rödlök
färsk dill
1 burk med röd stenbits rom.

Gör så här:
Jag gräddar mina våfflor med mycket smör och ganska länge, så de blir krispiga.
Dela upp de frasiga ( kalla ) våfflorna i hjärtan. Lägg en msk med vispad creme fraiche på varje bit, toppa med finhackad lök , stenbits rom och en dillkvist.
Klara att servera

4-5 personer
Ris
4-5 kycklingfileer
2 dl vatten
2 dl grädde
2 1/2 dl creme fraiche
1 1/2 msk konc. kycklingfond
1- 2 msk kinesisk soya
Salt och peppar

Efter kycklingen kommer ut ur ugnen :
philadelphiaost eller maizena
Soya kulör
En eller ett par tsk svartvinbärsgele

Serveras med ris, nykokt sparris och toppa gärnamed goda soltorkade tomater.

Gör så här:
Ställ ugnen på 180 grader. Smörstek kycklingen lite snabbt i en stekpanna, så att de får fin färg. Lägg kycklingfileerna i en smord form- salta och peppra lite.
Vispa ihop samtliga ingredienser- förutom gelén- till såsen och häll över kycklingen.
Ställ in i ugnen. Tiden i ugnen beror på hur tjocka fileerna är. Kycklingköttet ska vara vitt, och köttsaften ska inte vara rosa. När kycklingen är klar så ta ut dem och sila såsen ner i en kastrull, Smaka av såsen med en eller ett par tsk gele, samt red av såsen vid behov, med philadelphiaost eller mjölrening. Ev. några droppar soyakulör om du önskar lite mörkare sås. Låt sjuda ett par minuter och häll över kycklingen igen.
Servera kycklingen med nykokt ris och sparris

Och sist men inte minst efterätt , glass med världens godaste kola/ choklad / sås!!!


Det här behöver du : 
2 1/2 dl florsocker
75 gram smör
100 gram (mjölk)choklad
2 dl grädde
1 tsk vaniljsocker

Gör så här :
Smältsmöret, rör ner flocksocker+ vaniljsocker och bryt ner chokladen
( ni kan använda vilken choklad ni vill ljus eller mörk . Men jag valde mjölkchoklad. Rör till det smält samman, häll i grädden och låt det sjuda upp. Ta bort från plattan när det börjat koka.
Ställ in i kylskåpet och låt svalna i ett par timmar.

Klart att serveras

******************************************************************************************

Självklart får ni låna mina recept till era bloggar! 🙂
Men glöm inte länka tillbaka.

Kram

 

0
21 kommentarer

Cowboysoppa

Jonathan kom hem på lunchen och vi åt tomatsoppa med pasta, bacon och krämig fetaost.Det är ett favoritrecept på en smakrik soppa-  men barnen tycker inte om den…..  Men en soppa som är mer barnvänlig är den här cowboy-soppan, bara namnet gör ju att barnen tycker den låter spännande. Den går lätt att göra vegetarisk, använd veg.färs och grönsaksbuljong istället.

Cowboysoppa 
IMG_0085

Receptet kommer här :
2 stora bakpotatisar
1 gullök
2 vitlöksklyftor
olivolja
2 tärningar köttbuljong + 8 dl vatten
1 gul paprika
1 röd paprika
500 gram nötfärs
1 tsk spiskummin
2 tsk paprikapulver
1 tsk torkad oregano
2 dl Pasta / pizzasås
ev. lite röd chilipesto

Serveras med brödkrutonger

Gör så här:
Tärna paprikorna, skala och finhacka gullöken. Hetta upp lite olja och fräs löken , plus pressad vitlök glansiga. Bryn sedan färsen. Tillsätt paprikan och pizzasåsen, rör ner kryddorna. Häll i vatten och buljongtärningar. Låt sjuda upp och under tiden skala potatisarna och tärna dem i mindre bitar. Låt sjuda under lock, i ca 15 minuter. Eller tills potatisen är mjuk. Smaka ev. av soppan med lite chilipesto, tillsätt ev. mer vätska om så önskas.

0
10 kommentarer

Lite smått och gott från shoppingpåsarna

Då fortsätter vi uppdatera med vad som fyndades på gekås. För massa fint porslin hittade jag 🙂  Söta pajformen och sedan en portionsformar för bärpajer men fungerar även för potatisgratäng. Jag har även en annan gratängform  i samma serie sedan tidigare och har varit nöjd med kvaliten.

Egentligen har jag inte plats för mer koppar och skålar i mina skåp. Men dessa tänkte jag skulle hamna på min gamla vitmålade paradhylla som snart ska upp i köket.


Gillar den lite slitna skavda ytan på dem.
De fanns även i bubbelgums rosa ( så fina ) men de hade  inte passat till kökstapeten som går i blått.  Så valet hamnade på de benvita istället. Medan Ulrika köpte de rosa 🙂

Även lite fler assitter blev det- är så nöjd med dessa.
Ursöt kant på – och har även samma uppläggningsfat i olika storlekar och formar. Väldigt prisvärt.

Nu ska jag börja förbereda lunchen,  tänkte göra en tomatsoppa med pasta och annat smaskigt. Soppa är något som jag verkligen borde laga oftare- det är ju bara sååå  gott !

0
8 kommentarer

Laxsoppa med sting


Det är många som vill se mer av shopping, inredning , hem och hus. Och det kommer det bli, inte bara för att det är många som vill det utan för att jag skriver om det som händer här hemma – renovering, blandat med matlagning och bakning. Det är ju trots allt det som bloggen ska spegla – en liten glimt från min vardag 🙂

Och det är omöjligt att göra alla läsare nöjda- och tycker några av er att det skrivs för mycket om inredning i ett par dagar så har jag nästan 1200 recept med mig i bagaget till nya bloggen.  Sök vetja – ni kan ju inte hunnit att laga alla recept än 😉 Och söker ni bland kategorierna till höger (rullpilarna ) eller i sökrutan så hittar ni massvis med middagstips, vardagsmat, efterrätter och bröd.

Soppa med hetta – för oss som gillar lite mer smakrik mat.

För 3-4 personer :

3 *125 gram laxbitar
1- 2 chilifrukter ( beror på hur starkt du vill ha den )
olivolja
2 morötter
2 stycken salladslök den ljusa delen ( eller en halv gullök )
5 dl vispgrädde
4 dl vatten
några kvistar färsk dill
1/2 msk vitvinsvinäger
1 msk hummerfond
1/2 ask med kräftstjärtar

Garnering : några chilibitar och lite salladslök ( den gröna delen )

Gör så här :
Skala morötterna, och slanta dem i lagom stora bitar, hacka löken och chilin.
Hetta upp en kastrull med olivolja och fräs på morötterna och löken och chilin – de ska bli glansiga. Skär laxbitarna i 1 * 1 cm tärningar. Häll över vattnet, grädden, och låt sjuda upp. Sjud tills morötterna börjar mjukna lite.Smaka av med fond, vitvinsvinäger och färsk dill. Rör ner laxen och låt sjuda i ca 5 minuter. ( eller tills laxen är klar ) Ta bort grytan från värmen och rör när kräftorna, de ska bara bli varma. Kokar de så blir de lätt sega.Vill man göra det mer som en gryta, och servera potatis eller ris till så red av soppan med maizena eller mjölredning.Och skulle grytan bli för stark trots att Ni smakat av , så rör ner några msk creme fraiche tills ni fått en mildare smak

Häll upp i skålar, och garnera med lök och chili

0
3 kommentarer