En liten glimt av vår gråmelerade bänkskiva av natursten.
Goooood morgon på er!
Den 11 februari idag och denna veckan är det både semeldagen och alla hjärtansdag ♥
sedan plus lite andra roligheter som kommer hända på bloggen! Men först nu tänkte jag sätta mig en stund och redigera ( föminska ) bilderna på bänkskivan i köket, jag har äntligen hunnit med att fota i lite olika vinklar nu- för er som är nyfikna så kommer det på bloggen under dagen. Vi är så grymt nöjda, vår bänkskiva i sten lyfte faktiskt hela köket.
På återseende och finaste måndagen önskar jag dej!
Efter en snabb titt i kalendern så såg jag att det var fettisdagen på tisdag! 🙂
Höll ju nästan på att glömma, och vi har ju ätit semlor både två och tre gånger redan i år. Det är ju bara så gott, näst efter budapestbakelsen så är det nog den godaste gräddbakelsen- Men iallfall…. tänkte tipsa om mitt bästa recept på egna hemmagjorda semlor.
Brukar ni baka egna semlor till fettisdagen ?
Lätta, luftiga och med mycket smak.
Det här behöver du till degen:
50 gram jäst till söta degar
175 gram smör
5 dl standardmjölk
2 dl strösocker
2 tsk stött kardemumma
1/2 tsk salt
Max: 1 1/2 liter vetemjöl special
Fyllning : Mandelmassa + några msk grädde ( den ska bli smidig – inte rinning )
8 dl vispad grädde ( + ev. vaniljsocker )
Vill man kan man pensla bullarna med ägg innan ugnen!
Gör så här:
Smula jästen i en bunke och tillsätt kardemumman. Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och värm upp till 37 grader. Rör ner lite vätska bland jästen – och rör om tills det löst sig helt – vänd ner resten av vätskan. Blanda i socker, salt och tillsätt lite av mjölet i taget under knådning. Tillsätt så mycket mjölet att degen släpper och blir smidig. Arbeta degen i 15 minuter ( Gärna i en degblandare / matberedare ) Låt jäsa till dubbelstorlek i ca 30- 40 minuter. Baka ut på mjölat bord och dela degen i 2 delar. Varje del blir ca tio bullar var. Baka ut och lägg på en bakplåt med bakplåtspapper. låt jäsa i ytterligare 50- 60 minuter ( till dubbel storlek ) Grädda sedan i ugnen i på 225 grader i ca 10 minuter, eller tills de är gyllene . Låt svalna på galler. Vispa under tiden grädden. Vill man att grädden ska bli med söt, Så vispa med några msk socker eller vaniljsocker. Skär lock på bullarna. Rör ihop mandelmassan med lite grädde. Och klicka ut mandelmassefyllningen i bullarna. Spritsa ut grädden och lägg på locken. Pudra florsocker över …. Sedan är det klart att servera
Kikar förbi bloggen med ”dagens recept” nu innan jag ska till tandläkaren med Melvin. Sen ska vi ge oss iväg till tv-spelsbutiken och titta på ett bilspel som han har önskat sig. Jonathan hämtar Nomi idag, och hon skulle ha med sig tre kompisar hem. Gissa om hon var taggad för det, bästa dagen liksom 🙂
Iallfall den här soppan tycker jag passar bra till lunch eller lättare middag eller varför inte till förrätt. Extra plus är att den är vegetariskt och kommer serveras flera måndagar hemma hos oss, soppan får betyget fyra tallrikar av fem.
Riktigt gott!
Det här behöver du till 4- 5 portioner:
3 st burkar med fyllig tomatkross ( jag valde smaksatt med örter )
1 finhackad scharlottenlök
1 vitlöksklyfta
olivolja
5-6 dl vatten
2 stycken grönsaksbuljong
2 msk strösocker
Salt
Citronpeppar
och lite cayenne
Några knippen färsk persilja
4- 5 färska ägg
1 dl riven prästost / eller annan lagrad smakrik ost
Gör så här : Ställ ugnen på 225 grader och börja sedan med tomatsoppan. Hetta upp en kastrull / stekpanna (som tål ugnen) med olivolja och fräs den finhackade löken + vitlöken glansig, och häll i kryddorna och låt fräsa, rör sedan i lite av vattnet och låt sjuda lite upp en stund. Vänd ner de krossade tomaterna, smula ner buljongtärningarna pressa och sedan häll i sockret. Låt sedan soppan sjuda en halvtimma ( minst ) sedan mixar du soppan slät. Smaka av med salt och citronpeppar, eller mera kryddor och om så önskas. Låt puttra på svag värme med lock över i en kvart tjugominuter. Knäck sedan försiktigt ner äggen , klipp över örter och riv över osten.
Ställ in i mitten av ugnen i cirka 6-9 minuter, beroende på hur du vill ha äggen. Löskokta så räcker 6-7 minuter och något längre för krämiga ägg.
Ett litet tips på ett roligare sätt att äta fiskpinnar på ! 🙂
Hemma hos oss äter vi sällan fiskpinnar – men ibland händer det…. och Melvin tycker iallafall bara att det är så gott. Och förra gången vi stekte fiskpinnar så kom han på en jättebra ide , nämligen fiskpinnetacos. Och jisses vad många han åt 🙂
Tacosen eller den här tortillarullen är fylld med potatismos, grönsaker, fiskpinnar och remouladsås.
Det är härligt med söndagar , och vi ska alldeles snart äta lite god frukost.
Maken har kört bort för att hämta oss lite extra gott frukostbröd. Söndagar är också en sådan där perfekt fikadag, och då tänkte jag tipsa om en perfekt litet bakverk som knappt tar tjugominuter att blanda ihop och grädda ( perfekta när man får oväntat besök ) . Urgoda kladdkakemuffins – och det gillar väl alla 🙂
Lätta att göra och grymt goda!
Till cirka 15 stycken :
100 gram smält smör
2 ägg
2 1/2 dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
4 msk kakao
1/2 tsk bakpulver
Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader. Ställ ut formarna på en plåt Knäck äggen i en skål och blanda de torra ingredienserna och rör ner med en slev. Blanda sist i smöret och rör tills smeten ärordentligt blandad. Häll upp i formarna 2/3 – med smet. Och grädda sedan i mitten på ugnen i cirka 8-10 minuter.
Klara att servera.
Och så dagens tips! Kolla in alla nya söta vår/ sommarklänningar på Bubbleroom. KLICKA HÄR
Vi är tillbaxs från Ikea, det är ganska perfekt att åka dit lite senare på eftermiddagen, då är det inte så mycket folk eller köer. Och vi hittade både skåp och bänkskiva som vi var på jakt efter, känns bra att äntligen börja få ordning i tvättstugan.
Tänkte visa tavelväggen som jag nämnt. Jag har samlat på mig lite tavlor nu under en tid- både nya, gamla och ärvda. Målat dem vita och spikat upp dem i gästrummet. Det lilla månbordet här kanske ni känner igen…. Jag gjorde om det lite så här såg det ut innan jag började såga i det och måla om det. Eftersom bordet var gjort på det sättet så kunde jag göra det till ett litet månbord till gästrummet.
En inte riktigt färdig tavelvägg…. Skulle så gärna vilja ha ett par snirkliga rockokoramar till.
Och det bästa av allt- jag fyndade bordet för en 100 – lapp på blocket!
Se så – ut och handla mer begagnat med er 😀
Den snirkliga tavelramen hittade jag på Erikshjälpen för ett par veckor sedan.
Och med lite sprayfärg så blev den så passade den in lite bättre här hemma.
Tack alla ni som lämnar en rad eller två i kommentarsfältet 😀
Det är så mycket roligare att skriva då!
Sådär ja, nu är tvättstugerenovering i fullgång – iallafall första målningen utav golvet, och vi ska snart åka och kolla bänkskiva och underskåp….. Men tänkte visa lite utlovade bilder först från när vi gjorde våra väggarna med bräder.
Före och efterbilder.
Dörren in till ”kontoret” satte vi igen, och öppnade istället upp utifrån hallen-
till blivande gästrummet.
Sen målade vi över tapeterna till vittför att inte den skulle synas bakom brädväggen.
Ett tips är att använda redan grundmålade brädor när du sätter upp en sådan här vägg.
Vi målade en gång, med en matt färg- för att få fram den lite mer ”slitna” ytan, då blir knaggar och sprickor lite mer framträdande- och det tycker vi är fint.
Vi har velat göra sådan här brädvägg i många år.
Tror vi blev inspirerade av Ernst in något program för länge sen.
Vi valde att sätta två väggar med bräder.Och de andra tapeterna är benvita.
Och ni som följt mig och mina olivträd ett tag vet att jag så gärna vill lyckas med dem – men även mitt senaste olivträd protesterar och tappar alla löv…..
Undra om det kanske kan bero på golvvärmen eller vad gör jag för fel ?!
Hoppas ni sovit gott och fått en riktigt fin start denna lördag 🙂
Mello-lördag idag, så idag dukas det fram lite extra gott framför tv:n. Jag startade dagen med varma bakeoff frallor ( philadelphia, tomat och lite salt är bara så gott ) och ett par koppar kaffe, med mjölk 🙂
Hur dricker du ditt kaffe – är du som jag och har mycket mjölk i ?
Vilken mysig dag vi haft – med trevligaste gästerna.
Vi har skvallrat, ätit fikat och skvallrat lite till 🙂 Och så fort klockan går när man har roligt ! Klockan är ju snart fem… så det är snart dags att tänka på middag igen ju… hehe. Och så väntar jag hem Jonathan så att vi kan starta igång projekt tvättstuga. Vi behöver flytta ut alla vitvaror och tvätta golven innan vi börjar måla.
Och innan dess ett litet middagstips nu på fredagseftermiddagen: Fläskytterfile i krämig sås med friterade pommes.Egentligen föredrar jag hemmagjorda klyftpotatisar framför köpta pommes. Men friterar man dem istället för att ungsteka dem så är de ju fantastiskt gott. Vill man lyxa till det lite så ta fläskfile istället för ytterfile.
Det här behöver du :
1 fläskytterfile el. fläskfile
2 dl grädde
2 dl kallt vatten
200 gram philadelphiaost
1 msk soya kinesisk
1 msk oxfond
1 tsk vinbärsgele
salt och peppar
Friterad pommes och en god sallad.
Gör så här : Skär filen i tunna skivor och stek i en stekpanna med smör tills de är genomstekta.
Häll över vätten, fond, soya och låt puttra upp. Ta upp köttet och vispa ner grädde och red av med philadelphiaost till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar och gelé .
Och lägg ner köttet igen.
Servera sedan med nyfriterade pommes och en krispig grönsallad
Som alltid så köper jag med mig stora lyktor från Ullared,
De byter ofta sortiment och har alltid något nytt när jag kommer på besök tycker jag 😀
Både jag och Ulrika köpte en varsin på fredagen ( tur det för på lördagen var de slut )
Kanske ha på trappen sen i sommar.
Rymmer ett par tre stora blockljus.
Nu är det dags för kaffe och frukost – sen en snabbstädning av huset. Vi får finbesök från Öland om en liten stund av Erika och lilla Alicia. Efterrätten förberedde jag redan igårkväll- det blev ett experiment på ett tidigare recept jag fick av Anna-Lena här bland kommentarerna. Jag gjorde en cheesepannacotta medhallonsmak, provsmakade igår. Mmmmmmums! Receptet kommer absolut dyka upp snart – och tills dess önskar jag er en riktigt fin fredag.