VITNAMESISK SALLADSBOWL


Hej hej
Vaknade upp till ett riktigt grått Kalmar.
Denna goding lagade vi hemma hos Klara förra veckan.
Och den var bara sååå god.

Till 4 personer:
300 gram basmatiris
smör
4 vitlöksklyftor

1 chili
i lime
2 cm ingefära
1 vitlöksklyfta
olivolja
1/2 msk strösocker


500 gram nötfärs
1 finhackad scharlottenlök
1 rejält knippe mynta & koriander
2 morötter
1 gurka
1 mogen mango

Gör så här:

Hetta upp en kastrull med en klick smör. Pressa ner vitlöken och fräs den tills det doftar nötigt.
Tillsätt sedan vatten i kastrullen och koka riset där i, enligt anvisningar på förpackning.
Finhacka under tiden chilin, dela limen på mitten och skala och riv ingefäran.

Blanda ihop marinaden :
chili, 2 msk olivolja, ingefära, 1 pressad vitlöksklyfta, socker, sojasås samt juicen av limen.

Hacka och riv under tiden upp grönsakerna och örterna ( Morot, gurka , mango och örter. )

Hetta upp olivolja en en stekpanna och bryn löken glansig, vänd ner nötfärsen och stek den klart.
Vänd ner marinaden i färsen och låt allt gotta ihop sig i några minuter, sedan är det klart.

Servera allt i djupa tallrikar eller skålar. Börja med riset, och färsen och dekorera därefter med alla färgglada grönsaker. Toppa med massa koriander.



2
1 kommentar

VECKOMATSEDEL

Söndag var det idag. Det betyder i vanlig ordning att det är dags för veckomatsedeln.
Varsågoda.

Måndag : Ceasarsallad med räkor och knaperstekt bacon
Tisdag : Torskgratäng med kräftstjärtar
Onsdag : Ugnspannkaka med pizzasmaker
Torsdag : Kycklingsandwich med pommes
Fredag : Mustig soppa med köttfärs & potatis

Det här behöver du till 5-6 portioner :
smör
1 gul lök
2 rivna morötter
1 pressad vitlöksklyfta
1 kilo blandfärs
3 msk tomatpure
1 liter vatten
7-8 små fasta potatisar
2 st köttbuljongtärningar
2 msk kinesisk soja
2 burkar krossade tomater
1 1/2 msk paprikapulver
1/2 – 1 msk sambal oelek ( undvik om du inte vill ha hetta)
salt & peppar

Gör så här:

Hetta upp en kastrull med smör, fräs den hackade löken/ vitlöken tills det doftar nötigt. Vänd ner de rivna morötterna & färsen och bryn den klar, pressa ner tomatpure och fräs en minut. Vänd ner vatten, buljong, soja, krossade tomater, paprika pulver och salt & peppar. Låt sjuda upp- tärna ner den skalade potatisen och låt sjuda i 15 minuter, smaka ev av med sambal oelek om ni vill ha lite hetta.

Serveras med creme fraiche och en bit gott bröd.

* * * * * * * * * *

Något gott till kaffet : Mintpannacotta


img_9271Det här behöver du 4-6 portioner :
2 gelantinblad
5 dl vispgrädde
1/2 dl strösocker
7-8 st after eight bitar

Serveras med en liten bit after fight och gärna lite färska bär.

Gör så här:
Lägg geltainbladen i kallt vatten, ta fram en kastrull och sjud upp grädde & socker.
Ta bort från plattan. Krama ur vattnet ur gelatinet & vänd ner after eight bitar och rör/ vispa så allt blandar sig ordentligt.
Häll upp i fina serveringsglas.

4
1 kommentar

STEKT KYCKLING MED GODASTE SALLADEN

Hej hej ,
Här kommer ett tidsinställt inlägg då vi nu troligtvis har fullt upp med att passa Aaron. Häng med på Instagram om ni vill följa vår helg i nutid. 🙂

Denna kycklingen har jag bara stekt i smör och med lite salt, peppar och avslutat med chiliflakes. Men salladen mina vänner, är magiskt god. Om ni gillar citron och persilja det vill säja.



Till denna salladen:
1 1/2 st gurka
2 tomater
1 liten rödlök
1 dl finhackad bladpersilja
1 citron
1 msk olivolja

Gör så här :
Skölj grönsaker och bladpersilja väl.
Finhacka gurka, lök, och tomat så smått du bara kan.
Pressa ner citronen ner i salladen och rör sedan ner bladpersiljan.
Ringla över lite olivolja och blanda väl.

Klart!

12
2 kommentarer

TACKSAM


Godmorgon Fredag,

Ännu en helg står på glänt, och inte vilken helg som helst. Utan bästa helgen på länge.
Ikväll ska Nomi & jag bädda in oss i husbilen och ha film- och snacks-kväll där. Jajamänsan, vi sover även i husbilen när den står hemma. Sååå mysigt. Sedan imorgonbitti kommer Aaron hit, vi ska vara barnvakt till honom då Jacob & Klara ska på spa ett dygn. Detta är helgen hela familjen har längtat efter… haha. Thelma kommer hit från Växjö och vi ska bara umgås med lilleputten till 100 procent.


Så tacksam för livet just nu, min stora fina familj som fortsätter att växa, vår bostad, mina vänner och alla dessa magiska soluppgångar som jag fortfarande inte kan se mig mätt på.
Jag nyper mig i armen ofta må ni tro, tänk att lilla jag fått förtjäna all denna lycka i mitt liv,
❤️️ 

37
1 kommentar

HÄNG MED PÅ INSTAGRAM


Hej Raringar,
Hoppas ni haft en bra torsdag, och om inte annat så är det ju ändå fredag imorgon.
Jag har varit och lunchat i färjestaden, sedan har det bara varit jobb framför skärmen.
I morgon har jag bokat in lunch med mamsen och mina morföräldrar – mysig ska det bli. Sen har jag en eftermiddag med jobb i Växjö innan jag tar helg. Nomi har önskat tacos imorgon, så det blir det.

För er som vill hänga med på fler uppdateringar / stories så finns jag ju även på Instagram.
Där uppdaterar jag allt möjligt smått & gott. Jag heter Jennysmatblogg även där.

3
Kommentera
REKLAM FÖR MINA BÖCKER

REA PÅ SIGNERADE BÖCKER


Gokväller,

Nu är signeringsdatumet släppt och jag kommer att åka upp till huvudstaden och signera 3 olika böcker.
”Jennys Jul”, ”Middagstipset” och ”Snabbt, Gott & Billigt”
Förbeställer ni nu så hinner de komma lagom till advent.


Den förstnämnda är fullproppad med godsaker till advent.
Saffransbullar, julgodis och julmat.


Dessa är ett måste till jul! Så himla goda.

Har ni redan ”Jennys Jul” så kanske de andra böckerna kan vara något att lägga under julgranen eller varför inte till julklappsleken? De är just nu på REA, men erbjudandet är tidsbegränsat. Så skynda att fynda.

KLICKA HÄR

3
Kommentera

ONSDAGSPLANER

Godmorgon på er,


Hoppas ni fått en härlig start denna onsdag. Jag har precis hinkat några koppar kaffe, efter att ha fått i väg barnen till skolorna. En långpromenad med Charlie står på schemat innan kosan styr mot Växjö. Ska åka hem till Jacob & Klara för att gosa med Aaron och laga lunch. Eller ja, det brukar faktiskt oftast vara så att jag bjuder in mig på lunch till Klara… jag leker med Aaron och hon lagar lunch. Så det kommer nog se ut så imorgon också… haha.

Blir det inte för sent ikväll så kikar jag in när jag är hemma och uppdaterar vad vi åt till lunch.

Kram

6
Kommentera

FÖRRA ÅRETS SKÖRD

Godkväll raringar,

Hoppas allt är bra med er där ute i stugorna.
Nomi och jag ska precis landa i tv-soffan för att kolla i kapp alla avsnitt av Wahlgrens Värld.
Men innan dess satt jag och kollade igenom bilderna i datorn från förra året

Och jisses vilken skillnad på skörd. Förra året var ett bra år för min trädgård.
Massvis med körsbär och för att inte tala om päron! Vi hade så mycket päron att lillasyster fick komma och plocka påsar med frukt till sin förskoleavdelning.


Så det har inte varit mycket saft och syltning från min trädgård denna sensommar.
Men däremot mitt örtland är fullsmockat med fina örter. Så jag tänkte att jag skulle klippa ner det nu och göra örtsalt av det. Hur gott?

Men nu är det dags att stänga ner datorn för kvällen. Nu blir det soffhäng med Nomi.

Trevlig kväll därute,

Kram

14
1 kommentar

TAGLIATELLE MED KRÄMIG KYCKLINGSÅS


Jag hade planerat att åka och storhandla i går, men istället blev det lite matlagning a la ”man tager vad man haver” och denna kylskåpsrensning blev så god! Få ingredienser, enkelt att göra och uppskattat av alla kring middagsbordet.

Det här behöver du till 4 personer:
smör
600 gram strimlad kycklingfilé
1 tsk med tomatpure
200 gram philadelphiaost
2 tsk sambal oelek
1 msk kinesisk soja
salt & peppar
( pastavatten)

Serveras med tagliatelle

Gör så här:
Stek kycklingen tills den precis är genomstekt.
Vänd ner tomatpure och fräs runt. Vänd ner philadelphiaost , sambal oelek , och soja. Låt allt puttra ihop.
Smaka av med salt och peppar. Vill ni ha röran något lösare vänd ner någon msk med pastavatten.
När du hällt bort pastavattnet vänder du ner pastan i såsen och rör om.
Klart att servera.

13
2 kommentarer

VECKOMATSEDEL

Vi kör upp veckomatsedeln idag istället eftersom vi aldrig fick upp den igår.
Hoppas ni hittar lite som ni gillar.

Måndag : Halloumibiffar ( vegetariskt )
Tisdag: Fiskgratäng a la ”hela havet stormar”
Onsdag: Kioskrulle med mos
Torsdag Ostfylld baconinlindad kyckling
Fredag Fisk- & skaldjurssoppa


Fotograf : Ulrica Pousette 

Det här behöver du till 4 portioner:

2 stor gula lökar
20 st körsbärstomater
1 msk olivolja
2 msk tomatpure
4 msk hummerfond
6 dl vatten
4 bitar lax
4 bitar fisk ( t.ex torsk eller lax )
2 1/2 dl vispgrädde
1-2 tsk sambal oelek
1 burk med kräftstjärtar
1 kruka dill

Gör så här : 
Skala och skär löken smått löken.  Skär även fisken i kuber.
Hetta upp en kastrull fräs löken en liten stund , häll ner tomatpure, fond och vatten. Låt sjuda upp tillsammans i 10 minuter innan du vänder ner fisken och tomaterna. Låt sjuda i 8-10 minuter under lock eller tills fisken är genomkokt. Och smaka av med dillen samt sambal olek. Runda av med vispgrädde & låt sjuda upp. Ta bort från spisen och vänd ner kräftorna.

Servera genast med gott bröd.


* * * * * * * * * * * * *

Något gott till kaffet : Marssnittar

IMG_5438

Det här behöver du till cirka 40 st Marssnitt:
220 gram smör
4 msk ljus sirap
5 dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 1/2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
3 Mars

Gör dina Marssnitt så här:

Ställ ugnen på 200 grader, och ta fram en plåt med bakplåtspapper
Rör ihop socker och rumsvarmt smör mjukt och arbeta i sirapen. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör sedan ner i smörblandingen. Arbeta ihop till en smidig deg. Dela och rulla ut till 3 längder och grovhacka marsen. Gör en grop på längden och fyll med med grovhackad mars.

Nyp ihop & baka in chokladen och ställ in i mitten och grädda i cirka 10-12 minuter. Låt längderna svalna något, men inte kallna helt, innan du skär dem i snittar.

Goda att både äta kalla & ljumna.
Kan frysas



4
Kommentera