Kyckling, philadelphiaost och röd paprika

Roligt att ni uppskattad Schlagermenyn . Men skulle det vara så att den inte passar dej  i smaken denna veckan- så är det bara att söka bland alla olika kategorier. Finns massvis med andra förhoppningsvis mer passande recept.

Nu över till dagens inlägg. Och det här ska bli roligt ! För jag och Linda på Kryddburken kom på att det hade varit roligt att testa något nytt i den strora matbloggs-junglen 😀 Det finns ju så många matbloggar, och hundratals sätt att laga mat på – så vi tyckte att det kunde vara roligt att laga mat med samma ingredienser, på våra egna vis.  Linda tyckte att vi skulle laga en varmrätt och jag bestämde ingredienserna : Kyckling, philadelphiaost och röd paprika.  Sådana ingredienser som oftast finns hemma i mitt kylskåp.  Middagen som jag lagde ser du här nedan – och blir du nyfiken på Lindas recept- kolla då in HÄR ( Jag är själv nyfiken för jag har ingen aning om vad hon kan ha lagat ) 😀

Hoppas ni uppskattar iden – för nästa vecka tänkte vi göra samma sak. Och  då blir det en efterrätt – och då är det Lindas tur att  bestämma ingredienserna !

Detta är en maträtt som passar hela familjen – och också LCHF-vänlig om du väljer bort riset och äter tillsammans med en sallad eller kokta grönsaker.

Det här behöver du :

900 gram kycklingfile
Smör
salt och peppar

2 dl philadelphiaost
2 dl creme fraiche
1 dl grädde
2-3  tsk chilipesto ( jag brukar köpa Icas )
salt och peppar

Serveras med kokt ris och en krispig sallad .

Gör så här :

Ställ ugnen på 200 grader.
Dela upp kycklingen i lagom stora bitar ( se bilden ) Bryn kycklingen i smör + salt och peppar, så att den får fin färg, lägg i en smord ugnssäkerform. Mät upp philadelphiaost, creme fraiche , grädde , pesto och salt och peppar i en kastrull och låt sjuda upp. Under tiden finhackar du paprikan och fördelar över kycklingen.

Fördela sedan den krämiga  såsen och ställ in i ugnen i cirka 30 minuter ( eller tills kycklingen är klar )

Servera med ris och sallad.

Volia! Klart att ätas 😀

3
24 kommentarer

Veckans schlagermeny

Onsdag och det är dags för veckans schlagermeny! 😀

4 personer:

8 medelstora potatisar
salt
Smör

Tillbehör :
1 Rödlök
1 / 2 burk Löjrom
1 dl creme fraiche 34 %
1 knippe dill

Gör så här :

Riv potatisen grovt i en bunke, och rör i saltet. Värm upp en stekpanna med smör och
dela upp smeten på fyra , och forma varje del till en boll.
Lägg ut en på stekpannan och platta till med stekspaden- tills den blir platt – och stek ett par plättar åt gången.
När rårakorna är färdigstekta, lite gyllene och krispiga. Låt svalna något innan du lägger upp på tallrikar.
Vispa creme fraichen i en skål ( först blir den lite lös innan den tjocknar igen )
Garnera sedan rårakorna med creme fraiche, lite löjrom hackad rödlök och toppa med en dillkvist.
Klart att serveras.

Ostfylld fläskfile, med potatisgratäng och bearniesåsIMG_6766

Detta behöver :
Fläskfile
2 msk smör
salt och peppar
Fyllning :
100 gram philadelphiaost
Chilikrydda / alternativt en egen favoritkrydda
salt och peppar
Serveras till potatisgratäng & bearneisesås

Gör så här :
Ställ ugnen på 180 grader.
Rör ihop alla ingredienser till philadelphia- röran.
Putsa fileén och salta och peppra.
Hetta upp en panna med smör och bryn fläskfilen så att den får fin färg runt om.
Lägg den på en skärbräda och skär ett snitt längst hela fileen ,
fyll upp med färskosten och lägg i en ugnsform.
Gratinera i ca 40 minuter ( eller tills köttet är genomstekt )

Klart att servera !

Smulpaj med hallon- innan de gräddades  i ugnen.IMG_9670

Och till 6 stycken minipajer ,
eller en vanlig pajform behövs detta:

125 gram smör
3 dl vetemjöl
1 dl strösocker

 250- 300  gram hallon
ca 1/2 – 1 dl socker till bären
1- 2 msk potatismjöl

Gör så här :
Ställ ugnen på 200-225 grader.
Blanda ihop ingredinerna till pajdegen, det ska bli en gryning massa.
smörj en form med smör och lägg i bären.
Sockra och pudra över potatismjöl. Fördele sedan över degen på pajerna.
Och grädda i ca 20 minuter.

Servera sedan pajerna varma med kall vispad vaniljsås.

0
4 kommentarer

Krämig hallonpannacotta

Om två dagar är det  alla ♥♥♥-dag ! Har ni bestämt er för någon extra god meny ? Om inte så är detta perfekta efterrätten – och plus i kansten att den går alldels utmärkt att förbereda kvällen innan. Är ni inte förtjusta i choklad, så skippa chokladen ( Själv tycker jag att det kan vara 50 / 50 choklad och pannacotta ) 😉

 Detta är en krämig, len och perfekt söt efterrätt precis som den är, och toppa den med några färska bär. Mycket gott !!

Cheesecakepannacotta, 6 pers:
2 1/2 gelantinblad
1 vaniljstång
3 1/2 dl vispgrädde
1 1/4 dl socker
250 g Philadelphiaost
1 pkt frysta hallon ( cirka 200 gram )
( 2 msk nutella i botten på varje. )

Gör så här :
Lägg gelantinbladen i blöt. Dela vanilstången och skrapa ut fröna, lägg i en kastrull tillsammans med grädden och sockret. Jag brukar lägga i stången med och ta upp den sen. Koka upp under omrörning. Ta bort stången. Tillsätt det utkramade gelantinbladen och rör noga. Mixa de tinade hallonen slätt och rör ihop med philadephiaosten blanda sedna ner i smeten genast och häll upp i portionsformar och ställ kallt tills dom stelnat.

Toppa med lite färska bär.

Ni vet väl att ni gärna får låna mina matbilder och recept till era bloggar.
Glöm inte länka tillbaxs bara 😀

0
5 kommentarer

Urgoda tekakor

Hej och godmorgon !

Tänkte komma med ett litet frukosttips nu denna veckan för er som redan nu har sportlov.
Eget hembakat bröd är ju naturligtvis det godaste – och om ni bara ska baka ett bröd…. så är det nog minsann det här. Och mina barn tycker att detta brödet är supergott  !

Recept till världens godaste tekakor :  luftiga och perfekt fluffiga.

IMG_7227

Mjuka och goda temackor

Det här behöver du :

100 gram smör
5 dl mjölk
1 pkt jäst
2 msk sirap
1 tsk salt
Ca : 10- 12 dl vetemjöl special

Gör så här :
Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och värm upp till fingervarmt.
Smula sönder jästen i en bunke / bakmaskin och häll i lite av den fingervarma degvätskan där i. Rör tills jästen har löst sig,
tillsätt resten av vätska, sirap och salt. Häll i mjölet , lite i taget – tills degen släpper kanterna och blir smidig. Arbeta degen i fem minuter.
Låt jäsa i cirka en 15 minuter , dela upp degen i cirka 15 delar och rulla ut bröden och platta till med handflatan.
Nagga dem med en gaffel och låt jäsa i 5- 10 minuter. Platta till dem igen, precis innan de ska in i ugnen.
Grädda sedan i mitten på ugnen i 225- 250 grader i cirka 6 minuter. Eller tills bröden fått en fin färg.

Servera sedan genast med smör, ost och god hallonmarmarmelad

IMG_7248

Mjuka tekakor med smör, ost och marmelad.

21
66 kommentarer

Vårat kök och nya bänkskivan.

I småland är det mycket snö nu – hoppas det stannar över sportlovet så vi får åka lite pulka, skidor och snowboard.  Men sen får det gärna töa bort snabbt som blixten. Sen är våren mer än välkommen….. Men hur är det, har alla skolor sportlov vecka åtta?  Nomi och jag gav oss ut på en liten frisk promenad efter lunch ( Nomi satt i pulkan ) och hämtade Melvin i skolan. Och så väntar vi hem Thelma och kompis som när som helst  kommer hem – lagom till mellis.  Men nu lite efterfrågade bilder på kök och bänkskiva.

Här i vårat kök lagar vi mat och bakar om dagarna :

Tidigare satt en bänkskiva i röd/brun  körsbär här i köket- den passade inte alls in. Och sen vi flyttade in har vi letat efter en snygg och stilren bänkskiva.  Vi fick leta lääääänge 😀

Här är utfrästa rilor i stenskivan, så att vattnet rinner av disken.

Innan vi hade hittat vår ”sten” till bänkskivan så hade jag en tanke på att vi skulle sätta in en betongskiva.  Men sååå glad att vi inte gjorde det nu, för det första så tål ju sten väldigt mycket, och det blir ju inga fettfläckar eller märken i första taget till skillnad från betong.

Vi blev så nöjda när skivan var på plats-  tycker det är så fint med denna gråmelerade ölandssten till resten av köket.   Stenen som vi valde  är en kalksten ( öländsk hors )  och vi valde en borstad yta – vilket tydligen inte var så vanligt. Men snyggast om du frågar mej.  Vi tyckte det blev mer liv i skivan när den inte var alltför slätt slipad.

När vi flyttade in så var köket i björk, vi tyckte om köksskåpen men inte färgen.
Så vi lämnade in luckor på lackering. Ett bra budgettips om man vill göra om hemma,
blev ett helt nytt kök. Även handtag till luckor är en viktig detalj tycker jag  och det kostar inte så mycket att byta.

Att det är så mycket liv i bänkskivan tycker jag är vackert !  

Vet ni hur lång tid det tog för den här bänkskivan att skapas?!
Säljaren berättade att det tog 30 000 år….. Va ? ! hur lång tid är inte det….  Och sen har den också olika sorters fossiler ( kolla på bilden nedan )  Eftrersom ingen bänkskiva är den andra lik är det extra roligt att ha en stenskiva i köket. Sen tyckte jag att just denna ölandska – hors  är den snyggaste man kan ha. Men det är ju såklart en smaksak 🙂


Handtagen satt här i köket när vi flyttade in – jag har fått många frågor om var vi köpt dem.
Men jag har tyvärr ingen aning – men jag gillar dem jättemycket.  Ikea har något liknande i rökig-silver färg, men inte likna slitna som dessa.

Tack alla ni som tar er tid att skriva en liten hälsning.
Blir såklart extra roligt att uppdatera bloggen ofta då 😀

 

0
61 kommentarer

Godmorgon och välkommen ännu en ny vecka

En liten glimt av vår gråmelerade bänkskiva av natursten. 

Goooood morgon på er!
Den 11 februari idag och denna veckan är det både semeldagen  och alla hjärtansdag ♥
sedan plus lite andra roligheter som kommer hända på bloggen!  Men först nu tänkte jag sätta mig en stund och redigera ( föminska ) bilderna på bänkskivan i köket,  jag har äntligen hunnit med att fota i lite olika vinklar nu- för er som är nyfikna så kommer det på bloggen under dagen. Vi är så grymt nöjda, vår bänkskiva i sten lyfte faktiskt hela köket.

På återseende och finaste måndagen önskar jag dej!

0
2 kommentarer

Fettisdagen om två dagar

Efter en snabb titt i kalendern så såg jag att det var fettisdagen på tisdag! 🙂
Höll ju nästan på att glömma, och vi har ju ätit semlor både två och tre gånger redan i år. Det är ju bara så gott, näst efter budapestbakelsen så är det nog den godaste gräddbakelsen- Men iallfall…. tänkte tipsa om mitt bästa recept på egna hemmagjorda semlor.

Brukar ni baka egna semlor till fettisdagen ? 

Lätta, luftiga och med mycket smak.

IMG_9189

Det här behöver du till degen:
50 gram jäst till söta degar
175 gram smör
5 dl standardmjölk
2 dl strösocker
2 tsk stött kardemumma
1/2 tsk salt
Max:  1 1/2 liter vetemjöl special

Fyllning : Mandelmassa + några msk grädde ( den ska bli smidig – inte rinning )

8 dl vispad grädde ( +  ev. vaniljsocker )

Vill man kan man pensla bullarna med ägg innan ugnen!

Gör så här:
Smula jästen i en bunke och tillsätt kardemumman. Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och värm upp till 37 grader. Rör ner lite vätska bland jästen – och rör om tills det löst sig helt – vänd ner resten av vätskan. Blanda i socker, salt  och tillsätt lite av mjölet i taget under knådning. Tillsätt så mycket mjölet att degen släpper och blir smidig. Arbeta degen i 15 minuter ( Gärna i en degblandare / matberedare  ) Låt jäsa till dubbelstorlek i ca 30- 40  minuter. Baka ut på mjölat bord och dela degen i 2 delar. Varje del blir ca tio bullar var.  Baka ut och lägg på en bakplåt med bakplåtspapper. låt jäsa i ytterligare 50- 60 minuter ( till dubbel storlek ) Grädda sedan i ugnen i på 225 grader i ca 10 minuter, eller tills de är gyllene . Låt svalna på galler. Vispa under tiden grädden. Vill man att grädden ska bli med söt, Så vispa med några msk socker eller vaniljsocker.   Skär lock på bullarna. Rör ihop mandelmassan med lite grädde. Och klicka ut mandelmassefyllningen i bullarna. Spritsa ut grädden och lägg på locken. Pudra florsocker över …. Sedan är det klart att servera

0
10 kommentarer

Pocherade ägg i kryddig tomatsoppa

Kikar förbi bloggen med ”dagens recept” nu innan jag ska till tandläkaren med Melvin. Sen ska vi ge oss iväg till tv-spelsbutiken och titta på ett bilspel som han har önskat sig. Jonathan hämtar Nomi idag, och hon skulle ha med sig tre kompisar hem. Gissa om hon var taggad för det, bästa dagen liksom 🙂

Iallfall den här soppan tycker jag passar bra till lunch eller lättare middag eller varför inte till förrätt. Extra plus är att den är  vegetariskt och kommer serveras flera måndagar hemma hos oss, soppan får betyget fyra tallrikar av fem.

Riktigt gott! 
IMG_5350

Det här behöver du till 4- 5 portioner:
3 st burkar med fyllig tomatkross ( jag valde smaksatt med örter )
1 finhackad scharlottenlök
1 vitlöksklyfta
olivolja
5-6 dl vatten
2 stycken grönsaksbuljong
2 msk strösocker
Salt
Citronpeppar
och lite cayenne
Några knippen färsk persilja
4- 5 färska ägg
1 dl riven prästost / eller annan lagrad smakrik ost

 

Gör så här :
Ställ ugnen på 225 grader och börja sedan med tomatsoppan. Hetta upp en kastrull / stekpanna (som tål ugnen) med olivolja och fräs den finhackade löken + vitlöken  glansig, och häll i kryddorna och låt fräsa, rör sedan i lite av vattnet och låt sjuda lite upp en stund. Vänd ner de krossade tomaterna, smula ner buljongtärningarna pressa och sedan häll i sockret. Låt sedan soppan sjuda en halvtimma ( minst ) sedan mixar du soppan slät. Smaka av med salt och citronpeppar, eller mera kryddor och om så önskas. Låt puttra på svag värme med lock över  i en kvart tjugominuter. Knäck sedan försiktigt ner äggen , klipp över örter och riv över osten.
Ställ in i mitten av ugnen i cirka 6-9 minuter, beroende på hur du vill ha äggen. Löskokta så räcker 6-7 minuter och något längre för krämiga ägg.

Serveras genast
IMG_5355

0
2 kommentarer

Fiskpinns-tacos

Ett litet tips på ett roligare sätt att äta fiskpinnar på ! 🙂

Hemma hos oss äter vi sällan fiskpinnar – men ibland händer det…. och Melvin tycker iallafall bara att det är så gott. Och förra gången vi stekte fiskpinnar så kom han på en jättebra ide , nämligen fiskpinnetacos.  Och jisses vad många han åt 🙂

Tacosen eller den här tortillarullen är fylld med potatismos, grönsaker, fiskpinnar och remouladsås.

0
12 kommentarer
INNEHÅLLER ANNONSLÄNK

Chokladiga kladdkakemuffins till fikat

Tjingeling !

Det är härligt med söndagar , och vi ska alldeles snart äta lite god frukost.
Maken har kört bort för att hämta oss lite extra gott frukostbröd. Söndagar är också en sådan där perfekt fikadag, och då tänkte jag tipsa om en perfekt litet bakverk som knappt tar tjugominuter att blanda ihop och grädda ( perfekta när man får oväntat besök ) . Urgoda kladdkakemuffins – och det gillar väl alla 🙂

Lätta att göra och grymt goda!

IMG_6069

Till cirka 15  stycken :
100 gram smält smör
2 ägg
2 1/2 dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
4 msk kakao
1/2 tsk bakpulver

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader.  Ställ ut formarna på en plåt Knäck äggen i en skål och blanda de torra ingredienserna och rör ner med en slev. Blanda sist i smöret och rör tills smeten ärordentligt blandad. Häll upp i formarna 2/3 – med smet. Och grädda sedan i mitten på ugnen i cirka 8-10 minuter.

Klara att servera.

Och så dagens tips! Kolla in alla nya söta vår/ sommarklänningar på Bubbleroom. 
KLICKA HÄR

14
42 kommentarer