Gooooooodmorgon

Godmorgon min vän! 


Hoppas du har sovit gott och vaknat på bästa fredagshumöret 😀
Filmen igår var som förväntat – en superspännande action med massa coola extra effekter ! Ska ni se den, så är det en film som bör ses på bio! Och tror nog att jag åker på att titta på den en gång till , eftersom Jonathan också vill se den 🙂

Frukosten blev även idag ”nybakade” frallor med kokta ägg

Dagens tips – goda bakeoff frallor hittade jag på Netto 8-pack för cirka 15 kronor. 

Städning och packning står på schemat, idag åker vi till Öland och lillasyster så fort alla barnen slutat skolan. Och jag tar med mig lilla datorn och uppdaterar även från ön  – för jag har hört att vi ska ta och koka kroppkakor i helgen. Majj Gad – vad gott det ska bli, det var evigheter sedan vi åt detta. En perfekt kroppkake-tallrik ska innehålla grova kroppkakor ( alltså att smeten är mestadels på rå potatis och endast en viss del kokta)  lingonsylt, smör och ovispad grädde.

Gillar du kroppkakor – vad brukar du äta till dina ?  

 

0
11 kommentarer

Bio-dejt

God kväll i stugorna.

Kikat förbi och besvarat lite frågor i kommentarsfältet. Har ni frågat något, så är det just där som jag besvarar frågorna. Missar jag så fråga gärna igen 😀  Jag ska snart iväg på bio-dejt med Jessica. Vi är ju två biotöntar , och vi ska se en riktig action-film ikväll.Japp biopremiären :  Die Hard med krutfarbron Bruce Willis – va han måste ju nästan var 60 år ?! ( var tvungen att googla på det- han fyller 58  i år!!  )

Har plockat fram biogodiset ”Polly Rocks” jag äter bara två tredjedelar av påsen . Citronen och lakritsen… de är såå gott. Mjölkchokladen får jag bjuda bort 😉

Nu : dags att åka!

0
Kommentera

Bilder från huset

Har hämtat barn från skola och dagis och är nu hemma en stund innan jag ska iväg igen.  Jag sitter i köket med en kopp kaffe och kollar igenom bilderna på datorn, och hittade några tjusiga bilder från vårat förra hus. Jag vet att många av er tycker det är roligt med hus & heminredning så jag tänkte att ni kanske tyckte det var kul att se.

Att ha pool kommer jag kanske sakna lite den här sommaren….

Köket, modernt och stilrent.  Vi trivdes jättebra med vårat guld / bronsiga mosaik kakel – men det hade inte passat lika bra i vårat hus nu.

Området var inte helt uppbyggt när vi bodde där, men när jag körde förbi sist så verkade de inte vara många obebygda tomter kvar.

Som ni kanske vet så är inte det här mycket färger min stil –
bilderna är till katalogfotningen- så det är duktiga stylister som har varit i farten och piffade till huset. Blev riktigt bra tycker jag !

Liten del av övervåningen…

Badrummet på övervåningen ritade vi upp själva. Och sen valde vi att sätta stora kakelplattor på höjden- vita såklart. ( syns kanske inte så bra på bilderna )

Fyrkantiga handfat.

Innan vi lade klinkers i hallen…

På dessa bilder är trallen obehandlad – den laserade vi sommaren efter in i en mjölk-vit lasyr ! Det var faktiskt riktigt fin- om man inte är så förtjust i den mörka / rödbruna / guldiga oljan som man oftast behandlar trädäcken med.

Ett jättefint hus som blev lite för litet för oss- jag stormtrivs i vårat vårat ”nya” gamla hus. Men sen är det är alltid roligt att gå tillbaka i bildarkivet och se hur man möblerade och hade för inredning för ett par år sedan 😀

0
11 kommentarer

Romsås som passar bra till all sorters fisk

Romsås kall sås fisk

 

Det här behöver du till denna romsås: 
1 1/2 dl gräddfil
1 1/2 dl creme fraiche
1 burk med röd kaviar
1 1/2 dl färdigskalade räkor
Salt, peppar

Gör så här :

Låt räkorna rinna av lite innan du blandar alla ingredienser i en skål.
Ställ kallt ett par timmar innan servering.

0
Kommentera

Alla ♥ ♥ ♥ -dag

Happy valentines day ♥♥♥

Den 14 februari och det är alltså alla hjärtansdag idag – och vi var uppe lite extra tidigt och stökade runt i köket med bake off frallor och kokta ägg. Annars brukar vi göra hjärtan- smörgåsarna till frukost, man stamplar ut av pepparkaksformarna  och göra fina toast av. Sen fuskade lite idag också och hade nutella 😀 som pålägg ( Melvins favorit ) Brukar ni laga lite extra god mat idag, eller går ni kanske ut och äter på restaurang ? Hur firar ni…

Till vår meny ikväll blir det skaldjurs-pasta

Detta behöver du , ca 4 pers :
Valfri pasta
200-250 gram kräftstjärtar
2 msk Kokosolja
1/2 st finhackad/riven  gullök
1 msk tomatpure
2 dl creme fraiche
1 dl grädde
Cayennepeppar efter egen smak
(hackad dill )

Gör så här :
Koka pastan enligt anvisningar på förpackning.
Smält kokosoljan i en stekpanna, och lägg ner den finhackade / rivna  löken Rör ner creme fraiche, grädde, tomatpure, och låt sjuda upp. Smaka av med cayenne peppar, och tillsist så vänder du i kräftorna och ev. dill – de ska bara bli varma. ( Kokar de upp  blir de bara sega )

Serveras med en god pasta och sallad.

Måste bara visa världens sötaste kort  som vi fick till frukosten av  Melvin,

Det hade han pysslat med i skolan.
Gullungen  ♥


Önskar er alla en  riktigt fin alla hjärtans! ♥

1
15 kommentarer

Kyckling, philadelphiaost och röd paprika

Roligt att ni uppskattad Schlagermenyn . Men skulle det vara så att den inte passar dej  i smaken denna veckan- så är det bara att söka bland alla olika kategorier. Finns massvis med andra förhoppningsvis mer passande recept.

Nu över till dagens inlägg. Och det här ska bli roligt ! För jag och Linda på Kryddburken kom på att det hade varit roligt att testa något nytt i den strora matbloggs-junglen 😀 Det finns ju så många matbloggar, och hundratals sätt att laga mat på – så vi tyckte att det kunde vara roligt att laga mat med samma ingredienser, på våra egna vis.  Linda tyckte att vi skulle laga en varmrätt och jag bestämde ingredienserna : Kyckling, philadelphiaost och röd paprika.  Sådana ingredienser som oftast finns hemma i mitt kylskåp.  Middagen som jag lagde ser du här nedan – och blir du nyfiken på Lindas recept- kolla då in HÄR ( Jag är själv nyfiken för jag har ingen aning om vad hon kan ha lagat ) 😀

Hoppas ni uppskattar iden – för nästa vecka tänkte vi göra samma sak. Och  då blir det en efterrätt – och då är det Lindas tur att  bestämma ingredienserna !

Detta är en maträtt som passar hela familjen – och också LCHF-vänlig om du väljer bort riset och äter tillsammans med en sallad eller kokta grönsaker.

Det här behöver du :

900 gram kycklingfile
Smör
salt och peppar

2 dl philadelphiaost
2 dl creme fraiche
1 dl grädde
2-3  tsk chilipesto ( jag brukar köpa Icas )
salt och peppar

Serveras med kokt ris och en krispig sallad .

Gör så här :

Ställ ugnen på 200 grader.
Dela upp kycklingen i lagom stora bitar ( se bilden ) Bryn kycklingen i smör + salt och peppar, så att den får fin färg, lägg i en smord ugnssäkerform. Mät upp philadelphiaost, creme fraiche , grädde , pesto och salt och peppar i en kastrull och låt sjuda upp. Under tiden finhackar du paprikan och fördelar över kycklingen.

Fördela sedan den krämiga  såsen och ställ in i ugnen i cirka 30 minuter ( eller tills kycklingen är klar )

Servera med ris och sallad.

Volia! Klart att ätas 😀

3
24 kommentarer

Veckans schlagermeny

Onsdag och det är dags för veckans schlagermeny! 😀

4 personer:

8 medelstora potatisar
salt
Smör

Tillbehör :
1 Rödlök
1 / 2 burk Löjrom
1 dl creme fraiche 34 %
1 knippe dill

Gör så här :

Riv potatisen grovt i en bunke, och rör i saltet. Värm upp en stekpanna med smör och
dela upp smeten på fyra , och forma varje del till en boll.
Lägg ut en på stekpannan och platta till med stekspaden- tills den blir platt – och stek ett par plättar åt gången.
När rårakorna är färdigstekta, lite gyllene och krispiga. Låt svalna något innan du lägger upp på tallrikar.
Vispa creme fraichen i en skål ( först blir den lite lös innan den tjocknar igen )
Garnera sedan rårakorna med creme fraiche, lite löjrom hackad rödlök och toppa med en dillkvist.
Klart att serveras.

Ostfylld fläskfile, med potatisgratäng och bearniesåsIMG_6766

Detta behöver :
Fläskfile
2 msk smör
salt och peppar
Fyllning :
100 gram philadelphiaost
Chilikrydda / alternativt en egen favoritkrydda
salt och peppar
Serveras till potatisgratäng & bearneisesås

Gör så här :
Ställ ugnen på 180 grader.
Rör ihop alla ingredienser till philadelphia- röran.
Putsa fileén och salta och peppra.
Hetta upp en panna med smör och bryn fläskfilen så att den får fin färg runt om.
Lägg den på en skärbräda och skär ett snitt längst hela fileen ,
fyll upp med färskosten och lägg i en ugnsform.
Gratinera i ca 40 minuter ( eller tills köttet är genomstekt )

Klart att servera !

Smulpaj med hallon- innan de gräddades  i ugnen.IMG_9670

Och till 6 stycken minipajer ,
eller en vanlig pajform behövs detta:

125 gram smör
3 dl vetemjöl
1 dl strösocker

 250- 300  gram hallon
ca 1/2 – 1 dl socker till bären
1- 2 msk potatismjöl

Gör så här :
Ställ ugnen på 200-225 grader.
Blanda ihop ingredinerna till pajdegen, det ska bli en gryning massa.
smörj en form med smör och lägg i bären.
Sockra och pudra över potatismjöl. Fördele sedan över degen på pajerna.
Och grädda i ca 20 minuter.

Servera sedan pajerna varma med kall vispad vaniljsås.

0
4 kommentarer

Krämig hallonpannacotta

Om två dagar är det  alla ♥♥♥-dag ! Har ni bestämt er för någon extra god meny ? Om inte så är detta perfekta efterrätten – och plus i kansten att den går alldels utmärkt att förbereda kvällen innan. Är ni inte förtjusta i choklad, så skippa chokladen ( Själv tycker jag att det kan vara 50 / 50 choklad och pannacotta ) 😉

 Detta är en krämig, len och perfekt söt efterrätt precis som den är, och toppa den med några färska bär. Mycket gott !!

Cheesecakepannacotta, 6 pers:
2 1/2 gelantinblad
1 vaniljstång
3 1/2 dl vispgrädde
1 1/4 dl socker
250 g Philadelphiaost
1 pkt frysta hallon ( cirka 200 gram )
( 2 msk nutella i botten på varje. )

Gör så här :
Lägg gelantinbladen i blöt. Dela vanilstången och skrapa ut fröna, lägg i en kastrull tillsammans med grädden och sockret. Jag brukar lägga i stången med och ta upp den sen. Koka upp under omrörning. Ta bort stången. Tillsätt det utkramade gelantinbladen och rör noga. Mixa de tinade hallonen slätt och rör ihop med philadephiaosten blanda sedna ner i smeten genast och häll upp i portionsformar och ställ kallt tills dom stelnat.

Toppa med lite färska bär.

Ni vet väl att ni gärna får låna mina matbilder och recept till era bloggar.
Glöm inte länka tillbaxs bara 😀

0
5 kommentarer

Urgoda tekakor

Hej och godmorgon !

Tänkte komma med ett litet frukosttips nu denna veckan för er som redan nu har sportlov.
Eget hembakat bröd är ju naturligtvis det godaste – och om ni bara ska baka ett bröd…. så är det nog minsann det här. Och mina barn tycker att detta brödet är supergott  !

Recept till världens godaste tekakor :  luftiga och perfekt fluffiga.

IMG_7227

Mjuka och goda temackor

Det här behöver du :

100 gram smör
5 dl mjölk
1 pkt jäst
2 msk sirap
1 tsk salt
Ca : 10- 12 dl vetemjöl special

Gör så här :
Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och värm upp till fingervarmt.
Smula sönder jästen i en bunke / bakmaskin och häll i lite av den fingervarma degvätskan där i. Rör tills jästen har löst sig,
tillsätt resten av vätska, sirap och salt. Häll i mjölet , lite i taget – tills degen släpper kanterna och blir smidig. Arbeta degen i fem minuter.
Låt jäsa i cirka en 15 minuter , dela upp degen i cirka 15 delar och rulla ut bröden och platta till med handflatan.
Nagga dem med en gaffel och låt jäsa i 5- 10 minuter. Platta till dem igen, precis innan de ska in i ugnen.
Grädda sedan i mitten på ugnen i 225- 250 grader i cirka 6 minuter. Eller tills bröden fått en fin färg.

Servera sedan genast med smör, ost och god hallonmarmarmelad

IMG_7248

Mjuka tekakor med smör, ost och marmelad.

21
66 kommentarer

Vårat kök och nya bänkskivan.

I småland är det mycket snö nu – hoppas det stannar över sportlovet så vi får åka lite pulka, skidor och snowboard.  Men sen får det gärna töa bort snabbt som blixten. Sen är våren mer än välkommen….. Men hur är det, har alla skolor sportlov vecka åtta?  Nomi och jag gav oss ut på en liten frisk promenad efter lunch ( Nomi satt i pulkan ) och hämtade Melvin i skolan. Och så väntar vi hem Thelma och kompis som när som helst  kommer hem – lagom till mellis.  Men nu lite efterfrågade bilder på kök och bänkskiva.

Här i vårat kök lagar vi mat och bakar om dagarna :

Tidigare satt en bänkskiva i röd/brun  körsbär här i köket- den passade inte alls in. Och sen vi flyttade in har vi letat efter en snygg och stilren bänkskiva.  Vi fick leta lääääänge 😀

Här är utfrästa rilor i stenskivan, så att vattnet rinner av disken.

Innan vi hade hittat vår ”sten” till bänkskivan så hade jag en tanke på att vi skulle sätta in en betongskiva.  Men sååå glad att vi inte gjorde det nu, för det första så tål ju sten väldigt mycket, och det blir ju inga fettfläckar eller märken i första taget till skillnad från betong.

Vi blev så nöjda när skivan var på plats-  tycker det är så fint med denna gråmelerade ölandssten till resten av köket.   Stenen som vi valde  är en kalksten ( öländsk hors )  och vi valde en borstad yta – vilket tydligen inte var så vanligt. Men snyggast om du frågar mej.  Vi tyckte det blev mer liv i skivan när den inte var alltför slätt slipad.

När vi flyttade in så var köket i björk, vi tyckte om köksskåpen men inte färgen.
Så vi lämnade in luckor på lackering. Ett bra budgettips om man vill göra om hemma,
blev ett helt nytt kök. Även handtag till luckor är en viktig detalj tycker jag  och det kostar inte så mycket att byta.

Att det är så mycket liv i bänkskivan tycker jag är vackert !  

Vet ni hur lång tid det tog för den här bänkskivan att skapas?!
Säljaren berättade att det tog 30 000 år….. Va ? ! hur lång tid är inte det….  Och sen har den också olika sorters fossiler ( kolla på bilden nedan )  Eftrersom ingen bänkskiva är den andra lik är det extra roligt att ha en stenskiva i köket. Sen tyckte jag att just denna ölandska – hors  är den snyggaste man kan ha. Men det är ju såklart en smaksak 🙂


Handtagen satt här i köket när vi flyttade in – jag har fått många frågor om var vi köpt dem.
Men jag har tyvärr ingen aning – men jag gillar dem jättemycket.  Ikea har något liknande i rökig-silver färg, men inte likna slitna som dessa.

Tack alla ni som tar er tid att skriva en liten hälsning.
Blir såklart extra roligt att uppdatera bloggen ofta då 😀

 

0
61 kommentarer