Hej och godmorgon från Öland

Hej och godmorgon säger vi från Öland!
Vi åker snart snart hemåt, efter en trevlig helg på ön- tänkte bara stanna kvar tills lunchen då vi ska steka upp resten av kroppkakorna som vi verkligen lyckades med igår! 😀
Småkusinerna leker & busar sedan en timma tillbaka då de vaknade, och stora barnen kikar på morgon tv.  Nomi och Lova skiljer det ju bara sju veckor på, och de har alltid hållt ihop och lekt bra. Sen två katter har flyttat in hos moster sedan ett tag tillbaka – och det tycker både barnen och Molly är extra roligt 🙂


Systeryster låter hälsa att Lova bara ett par dagar innan denna bilden fått tag i en sax och klippt sin egen lugg, men den växer snart ut, Busunge!

 Det här är lilla Sessan .

0
2 kommentarer

80-tals klassiker till fredagsmyset

Hej hej … från ett snöfyllt öland.

Kusinerna & papporna är ute i pulkabacken och jag och Daries förbereder kroppkakorna  efter ett välbeprovat recept. Spännande och se om vi lyckas, våra försök har bara blivit bättre och bättre för varje gång iallafall 😀  Och igår blev vi bjudna på något riktigt gott till och något som för mig var helt nytt. Rekomenderat fredagsmys. Och  vad jag förstod på min instagram var det flera som ätit detta innan, och kallade det en 80-tals klassiker och många olika namn för det.

Har du ätit det innan och vad kallar ni det ?

Måtten till stuvningen är lite svårt att säga exakt – stuvningen ska bli mer krämig än lös.

Det här behöver du till en form :

8 hård kokta ägg
6-8 rostskivor
olivolja

Till räkstuvningen :
2 msk smör
6 msk vetemjöl
8 dl mjölk ( eller grädde)
1 tsk salt + lite peppar
6 msk hackad dill
500 gram räkor ( oskalade )

Gör så här :
Ställ ugnen på 225 grader.
Finhacka äggen,  skala räkorna,  och skär brödet i 1 cm- stora bitar.
Fräs mjöl och smör i en stekpanna, tillsätt vätskan och rör tills en slät smet.
Låt sjuda i cirka 5 minuter, smaka av med dill, salt och peppar och allra sist vänd ner räkorna och ta bort från plattan.
Smörj formen med smör och fördela äggen salta lite lätt , bred över stuvningen och toppa med brödbitarna och ringla över rikligt med olivolja. Skjutsa in i ugnen och låt stå tills brödet fått fin gyllene färg.

Serveras genast med sallad.

38
52 kommentarer

Olika gråa nyanser

Fick lite frågor om våra gråmelerade påslakan bland kommentarerna. Och det vart ett budget-fynd ( jag tycker att det är roligast att tipsa om dem ) 😀 Sen tycker jag  att det är väldigt smidigt att näthandla dessutom-  speciellt om man som jag inte så ofta ( som man vill ) hinner att gå runt i inredningsbutiker och kika.

Till saken. . . Påslakanset 99 :-  från H&M – home

Jag gillar vitt ovh vit inredning – men om jag blandar upp den med någon färg så är det helst grått i olika nyanser.

0
6 kommentarer

Snickerskakor

Såg att det som är mest eftersökt på min blogg just nu är mina kladdkakor , köttbullar men så även de här goa snickerskakorna. Vill ni komma till recepten så klicka på den fetstilta texten ovan.  Iallafall här kommer receptet på snickerskakorna igen för er som kanske råkat missa .

De är busenkla att baka- och är grymt goda.
Vill man går det bra att byta ricecrisp:et mot vanliga flingor.

Du behöver:

7-8 dl rice crisp
1 tsk vaniljsocker
1 burk med jordnötssmör (225 gram )
1/2 – 1 dl kokos
1 dl strösocker
2 dl sirap

Garnering : 250 gram (mjölk)choklad

Gör så här :
Blanda jordnötssmör och sirap och socker i en kastrull på spisen ( Men det ska inte koka )Blanda crisp, vaniljsocker och kokos i en bunke, rör sedan ner den lite uppvärma jordnötsblandningen med crispet.Rör om så att det blandar sig ordentligt. Platta ut i en form på ca 20 *30 cm. Smält chokladen över ett vattenbad, och bred ut detta över kakan.
Låt stå i kylslåp tills det är dags att servera, och förvaras i kylskåp.
Går alldeles utmärkt att frysa in, om det råkar bli någon bit över 😉

12
35 kommentarer

Gooooooodmorgon

Godmorgon min vän! 


Hoppas du har sovit gott och vaknat på bästa fredagshumöret 😀
Filmen igår var som förväntat – en superspännande action med massa coola extra effekter ! Ska ni se den, så är det en film som bör ses på bio! Och tror nog att jag åker på att titta på den en gång till , eftersom Jonathan också vill se den 🙂

Frukosten blev även idag ”nybakade” frallor med kokta ägg

Dagens tips – goda bakeoff frallor hittade jag på Netto 8-pack för cirka 15 kronor. 

Städning och packning står på schemat, idag åker vi till Öland och lillasyster så fort alla barnen slutat skolan. Och jag tar med mig lilla datorn och uppdaterar även från ön  – för jag har hört att vi ska ta och koka kroppkakor i helgen. Majj Gad – vad gott det ska bli, det var evigheter sedan vi åt detta. En perfekt kroppkake-tallrik ska innehålla grova kroppkakor ( alltså att smeten är mestadels på rå potatis och endast en viss del kokta)  lingonsylt, smör och ovispad grädde.

Gillar du kroppkakor – vad brukar du äta till dina ?  

 

0
11 kommentarer

Bio-dejt

God kväll i stugorna.

Kikat förbi och besvarat lite frågor i kommentarsfältet. Har ni frågat något, så är det just där som jag besvarar frågorna. Missar jag så fråga gärna igen 😀  Jag ska snart iväg på bio-dejt med Jessica. Vi är ju två biotöntar , och vi ska se en riktig action-film ikväll.Japp biopremiären :  Die Hard med krutfarbron Bruce Willis – va han måste ju nästan var 60 år ?! ( var tvungen att googla på det- han fyller 58  i år!!  )

Har plockat fram biogodiset ”Polly Rocks” jag äter bara två tredjedelar av påsen . Citronen och lakritsen… de är såå gott. Mjölkchokladen får jag bjuda bort 😉

Nu : dags att åka!

0
Kommentera

Bilder från huset

Har hämtat barn från skola och dagis och är nu hemma en stund innan jag ska iväg igen.  Jag sitter i köket med en kopp kaffe och kollar igenom bilderna på datorn, och hittade några tjusiga bilder från vårat förra hus. Jag vet att många av er tycker det är roligt med hus & heminredning så jag tänkte att ni kanske tyckte det var kul att se.

Att ha pool kommer jag kanske sakna lite den här sommaren….

Köket, modernt och stilrent.  Vi trivdes jättebra med vårat guld / bronsiga mosaik kakel – men det hade inte passat lika bra i vårat hus nu.

Området var inte helt uppbyggt när vi bodde där, men när jag körde förbi sist så verkade de inte vara många obebygda tomter kvar.

Som ni kanske vet så är inte det här mycket färger min stil –
bilderna är till katalogfotningen- så det är duktiga stylister som har varit i farten och piffade till huset. Blev riktigt bra tycker jag !

Liten del av övervåningen…

Badrummet på övervåningen ritade vi upp själva. Och sen valde vi att sätta stora kakelplattor på höjden- vita såklart. ( syns kanske inte så bra på bilderna )

Fyrkantiga handfat.

Innan vi lade klinkers i hallen…

På dessa bilder är trallen obehandlad – den laserade vi sommaren efter in i en mjölk-vit lasyr ! Det var faktiskt riktigt fin- om man inte är så förtjust i den mörka / rödbruna / guldiga oljan som man oftast behandlar trädäcken med.

Ett jättefint hus som blev lite för litet för oss- jag stormtrivs i vårat vårat ”nya” gamla hus. Men sen är det är alltid roligt att gå tillbaka i bildarkivet och se hur man möblerade och hade för inredning för ett par år sedan 😀

0
11 kommentarer

Romsås som passar bra till all sorters fisk

Romsås kall sås fisk

 

Det här behöver du till denna romsås: 
1 1/2 dl gräddfil
1 1/2 dl creme fraiche
1 burk med röd kaviar
1 1/2 dl färdigskalade räkor
Salt, peppar

Gör så här :

Låt räkorna rinna av lite innan du blandar alla ingredienser i en skål.
Ställ kallt ett par timmar innan servering.

0
Kommentera

Alla ♥ ♥ ♥ -dag

Happy valentines day ♥♥♥

Den 14 februari och det är alltså alla hjärtansdag idag – och vi var uppe lite extra tidigt och stökade runt i köket med bake off frallor och kokta ägg. Annars brukar vi göra hjärtan- smörgåsarna till frukost, man stamplar ut av pepparkaksformarna  och göra fina toast av. Sen fuskade lite idag också och hade nutella 😀 som pålägg ( Melvins favorit ) Brukar ni laga lite extra god mat idag, eller går ni kanske ut och äter på restaurang ? Hur firar ni…

Till vår meny ikväll blir det skaldjurs-pasta

Detta behöver du , ca 4 pers :
Valfri pasta
200-250 gram kräftstjärtar
2 msk Kokosolja
1/2 st finhackad/riven  gullök
1 msk tomatpure
2 dl creme fraiche
1 dl grädde
Cayennepeppar efter egen smak
(hackad dill )

Gör så här :
Koka pastan enligt anvisningar på förpackning.
Smält kokosoljan i en stekpanna, och lägg ner den finhackade / rivna  löken Rör ner creme fraiche, grädde, tomatpure, och låt sjuda upp. Smaka av med cayenne peppar, och tillsist så vänder du i kräftorna och ev. dill – de ska bara bli varma. ( Kokar de upp  blir de bara sega )

Serveras med en god pasta och sallad.

Måste bara visa världens sötaste kort  som vi fick till frukosten av  Melvin,

Det hade han pysslat med i skolan.
Gullungen  ♥


Önskar er alla en  riktigt fin alla hjärtans! ♥

1
15 kommentarer

Kyckling, philadelphiaost och röd paprika

Roligt att ni uppskattad Schlagermenyn . Men skulle det vara så att den inte passar dej  i smaken denna veckan- så är det bara att söka bland alla olika kategorier. Finns massvis med andra förhoppningsvis mer passande recept.

Nu över till dagens inlägg. Och det här ska bli roligt ! För jag och Linda på Kryddburken kom på att det hade varit roligt att testa något nytt i den strora matbloggs-junglen 😀 Det finns ju så många matbloggar, och hundratals sätt att laga mat på – så vi tyckte att det kunde vara roligt att laga mat med samma ingredienser, på våra egna vis.  Linda tyckte att vi skulle laga en varmrätt och jag bestämde ingredienserna : Kyckling, philadelphiaost och röd paprika.  Sådana ingredienser som oftast finns hemma i mitt kylskåp.  Middagen som jag lagde ser du här nedan – och blir du nyfiken på Lindas recept- kolla då in HÄR ( Jag är själv nyfiken för jag har ingen aning om vad hon kan ha lagat ) 😀

Hoppas ni uppskattar iden – för nästa vecka tänkte vi göra samma sak. Och  då blir det en efterrätt – och då är det Lindas tur att  bestämma ingredienserna !

Detta är en maträtt som passar hela familjen – och också LCHF-vänlig om du väljer bort riset och äter tillsammans med en sallad eller kokta grönsaker.

Det här behöver du :

900 gram kycklingfile
Smör
salt och peppar

2 dl philadelphiaost
2 dl creme fraiche
1 dl grädde
2-3  tsk chilipesto ( jag brukar köpa Icas )
salt och peppar

Serveras med kokt ris och en krispig sallad .

Gör så här :

Ställ ugnen på 200 grader.
Dela upp kycklingen i lagom stora bitar ( se bilden ) Bryn kycklingen i smör + salt och peppar, så att den får fin färg, lägg i en smord ugnssäkerform. Mät upp philadelphiaost, creme fraiche , grädde , pesto och salt och peppar i en kastrull och låt sjuda upp. Under tiden finhackar du paprikan och fördelar över kycklingen.

Fördela sedan den krämiga  såsen och ställ in i ugnen i cirka 30 minuter ( eller tills kycklingen är klar )

Servera med ris och sallad.

Volia! Klart att ätas 😀

3
24 kommentarer