INNEHÅLLER ANNONSLÄNKAR

Äkta öländska kroppkakor

Gillar du inte kroppkakor så kan du hoppa detta inlägget- men för er som vill pröva att koka egna så ska jag skriva om Daries & mina bästa tips för att lyckas med kroppkakorna. Och denna gången lyckades vi så bra att to.m mormor och morfar blev imponerade av koket. Det är ett ganska högt betyg det.  Och att göra kroppkakor är en konst bara i sig, det finns nog lika många recept som det finns hushåll som kokar dessa delikatesser. Daries & jag har kokat detta ihop ett några gånger, och det är faktiskt riktigt roligt.

Någon kommenterade att man ska steka fläsket innan man rullar – nej nej nej !  Så har vi aldrig gjort. Det här är ett riktigt öländskt recept, och då gör man så här….. 🙂

Öländska kroppkakor med lingon, grädde och skirat smör. 

Det här behöver du till cirka 30 kroppkakor :
5 kilo potatis ( asterix )
1/2 kilo kokt potatis
8 hg rimmat fläsk
1 stor gul lök
Stött kryddpeppar ( efter eget tycke vi hade nog ett par msk grovmald )

Cirka 1 1/2 msk salt i kokvattnet
1 tsk askobinsyra i kokvattet

Ev. lite potatismjöl från potatisvätskan och ett par msk mjöl

Gör så här :
Det är ett tips att  förbereda lite kvällen, skala potatisen och koka 1/2 kilo och ställ kallt.
Lägg in fläsket i frysen innan det ska skäras i små små fina tärningar ( mkt lättare att jobba med när det är fruset ) , hacka löken fint / tunt och rör ihop med den krossade kryddpepparn, lägg i en skål och plasta och ställ kallt över natten.

Dag 2 : Riv potatisen fint i en hushållsassistent

Tidigare har vi pressat i en silduk, men Daries hade fått tips om en kökshandduk och det var mycket bättre –  så det rekomenderar jag. Ta en ren kökshandduk och lägg över en skål , mät upp lite av den potatisen och vik ihop till ett knyte. Pressa ut vätskan, och nu ska nästan all vätska ut . Pressa ut vätskan över en skål  det kan behövas att tillsätta lite av den sen  till smeten och sen lägger sig en  potatisstärkelse på potten som man kan tillsätta lite till smeten. När du pressat potatisen så lägger du den i en annan skål, och pressa ner den kokta potatisen där . Blanda samman, och känn på smeten hur formbar den är, vill man kan man tillsätta en eller par msk mjöl ,denna gången hoppade vi över detta. Och blandade kanske tillbaka 1 tsk vätska i smeten, vi hade pressat ut riktigt mkt  vätska, och det ska man göra.

Sen kan du börja rulla kroppkakorna

Här har vi gjort på olika sätt tidigare, mormor brukade rulla fläsket till en hård boll innan hon fyllde kroppkakorna. Denna gången testade vi att bara ganska löst tillsätta fläsket och sedan rulla tunna kakor. Tunna potatisväggar är det är godaste.

Fyll upp en stor eller flera stora kastruller med vatten , salt och ev. askobinsyra.
Det  sistnämnda är inget smakmässigt, de är ifall man önskar att få dem mindre grå i färgen. Vi hade ingen askobinsyra hemma, så vi saltade bara vattnet.

När du har rullat och lagt ner den sista kroppkakan i det lätt sjudande vattnet -det ska inte storkoka, utan endast småputtra. Så tar det en timme tills de är klara att ätas.

Serveras sedan med lingonsylt, grädde och skriat smör.
Mjölk är gott att dricka till 🙂

Och finaste mormor och morfar blev inbjudna på middag,
de gav kroppkakorna mer än godkänt ♥♥

Och så till lilla tisdagstipset från mig till er! Kolla in dessa snygga nyheter som dessutom är på REA nu. Klicka här

2
30 kommentarer

Hej och godmorgon från Öland

Hej och godmorgon säger vi från Öland!
Vi åker snart snart hemåt, efter en trevlig helg på ön- tänkte bara stanna kvar tills lunchen då vi ska steka upp resten av kroppkakorna som vi verkligen lyckades med igår! 😀
Småkusinerna leker & busar sedan en timma tillbaka då de vaknade, och stora barnen kikar på morgon tv.  Nomi och Lova skiljer det ju bara sju veckor på, och de har alltid hållt ihop och lekt bra. Sen två katter har flyttat in hos moster sedan ett tag tillbaka – och det tycker både barnen och Molly är extra roligt 🙂


Systeryster låter hälsa att Lova bara ett par dagar innan denna bilden fått tag i en sax och klippt sin egen lugg, men den växer snart ut, Busunge!

 Det här är lilla Sessan .

0
2 kommentarer

80-tals klassiker till fredagsmyset

Hej hej … från ett snöfyllt öland.

Kusinerna & papporna är ute i pulkabacken och jag och Daries förbereder kroppkakorna  efter ett välbeprovat recept. Spännande och se om vi lyckas, våra försök har bara blivit bättre och bättre för varje gång iallafall 😀  Och igår blev vi bjudna på något riktigt gott till och något som för mig var helt nytt. Rekomenderat fredagsmys. Och  vad jag förstod på min instagram var det flera som ätit detta innan, och kallade det en 80-tals klassiker och många olika namn för det.

Har du ätit det innan och vad kallar ni det ?

Måtten till stuvningen är lite svårt att säga exakt – stuvningen ska bli mer krämig än lös.

Det här behöver du till en form :

8 hård kokta ägg
6-8 rostskivor
olivolja

Till räkstuvningen :
2 msk smör
6 msk vetemjöl
8 dl mjölk ( eller grädde)
1 tsk salt + lite peppar
6 msk hackad dill
500 gram räkor ( oskalade )

Gör så här :
Ställ ugnen på 225 grader.
Finhacka äggen,  skala räkorna,  och skär brödet i 1 cm- stora bitar.
Fräs mjöl och smör i en stekpanna, tillsätt vätskan och rör tills en slät smet.
Låt sjuda i cirka 5 minuter, smaka av med dill, salt och peppar och allra sist vänd ner räkorna och ta bort från plattan.
Smörj formen med smör och fördela äggen salta lite lätt , bred över stuvningen och toppa med brödbitarna och ringla över rikligt med olivolja. Skjutsa in i ugnen och låt stå tills brödet fått fin gyllene färg.

Serveras genast med sallad.

38
52 kommentarer

Olika gråa nyanser

Fick lite frågor om våra gråmelerade påslakan bland kommentarerna. Och det vart ett budget-fynd ( jag tycker att det är roligast att tipsa om dem ) 😀 Sen tycker jag  att det är väldigt smidigt att näthandla dessutom-  speciellt om man som jag inte så ofta ( som man vill ) hinner att gå runt i inredningsbutiker och kika.

Till saken. . . Påslakanset 99 :-  från H&M – home

Jag gillar vitt ovh vit inredning – men om jag blandar upp den med någon färg så är det helst grått i olika nyanser.

0
6 kommentarer

Snickerskakor

Såg att det som är mest eftersökt på min blogg just nu är mina kladdkakor , köttbullar men så även de här goa snickerskakorna. Vill ni komma till recepten så klicka på den fetstilta texten ovan.  Iallafall här kommer receptet på snickerskakorna igen för er som kanske råkat missa .

De är busenkla att baka- och är grymt goda.
Vill man går det bra att byta ricecrisp:et mot vanliga flingor.

Du behöver:

7-8 dl rice crisp
1 tsk vaniljsocker
1 burk med jordnötssmör (225 gram )
1/2 – 1 dl kokos
1 dl strösocker
2 dl sirap

Garnering : 250 gram (mjölk)choklad

Gör så här :
Blanda jordnötssmör och sirap och socker i en kastrull på spisen ( Men det ska inte koka )Blanda crisp, vaniljsocker och kokos i en bunke, rör sedan ner den lite uppvärma jordnötsblandningen med crispet.Rör om så att det blandar sig ordentligt. Platta ut i en form på ca 20 *30 cm. Smält chokladen över ett vattenbad, och bred ut detta över kakan.
Låt stå i kylslåp tills det är dags att servera, och förvaras i kylskåp.
Går alldeles utmärkt att frysa in, om det råkar bli någon bit över 😉

12
35 kommentarer

Gooooooodmorgon

Godmorgon min vän! 


Hoppas du har sovit gott och vaknat på bästa fredagshumöret 😀
Filmen igår var som förväntat – en superspännande action med massa coola extra effekter ! Ska ni se den, så är det en film som bör ses på bio! Och tror nog att jag åker på att titta på den en gång till , eftersom Jonathan också vill se den 🙂

Frukosten blev även idag ”nybakade” frallor med kokta ägg

Dagens tips – goda bakeoff frallor hittade jag på Netto 8-pack för cirka 15 kronor. 

Städning och packning står på schemat, idag åker vi till Öland och lillasyster så fort alla barnen slutat skolan. Och jag tar med mig lilla datorn och uppdaterar även från ön  – för jag har hört att vi ska ta och koka kroppkakor i helgen. Majj Gad – vad gott det ska bli, det var evigheter sedan vi åt detta. En perfekt kroppkake-tallrik ska innehålla grova kroppkakor ( alltså att smeten är mestadels på rå potatis och endast en viss del kokta)  lingonsylt, smör och ovispad grädde.

Gillar du kroppkakor – vad brukar du äta till dina ?  

 

0
11 kommentarer

Bio-dejt

God kväll i stugorna.

Kikat förbi och besvarat lite frågor i kommentarsfältet. Har ni frågat något, så är det just där som jag besvarar frågorna. Missar jag så fråga gärna igen 😀  Jag ska snart iväg på bio-dejt med Jessica. Vi är ju två biotöntar , och vi ska se en riktig action-film ikväll.Japp biopremiären :  Die Hard med krutfarbron Bruce Willis – va han måste ju nästan var 60 år ?! ( var tvungen att googla på det- han fyller 58  i år!!  )

Har plockat fram biogodiset ”Polly Rocks” jag äter bara två tredjedelar av påsen . Citronen och lakritsen… de är såå gott. Mjölkchokladen får jag bjuda bort 😉

Nu : dags att åka!

0
Kommentera

Bilder från huset

Har hämtat barn från skola och dagis och är nu hemma en stund innan jag ska iväg igen.  Jag sitter i köket med en kopp kaffe och kollar igenom bilderna på datorn, och hittade några tjusiga bilder från vårat förra hus. Jag vet att många av er tycker det är roligt med hus & heminredning så jag tänkte att ni kanske tyckte det var kul att se.

Att ha pool kommer jag kanske sakna lite den här sommaren….

Köket, modernt och stilrent.  Vi trivdes jättebra med vårat guld / bronsiga mosaik kakel – men det hade inte passat lika bra i vårat hus nu.

Området var inte helt uppbyggt när vi bodde där, men när jag körde förbi sist så verkade de inte vara många obebygda tomter kvar.

Som ni kanske vet så är inte det här mycket färger min stil –
bilderna är till katalogfotningen- så det är duktiga stylister som har varit i farten och piffade till huset. Blev riktigt bra tycker jag !

Liten del av övervåningen…

Badrummet på övervåningen ritade vi upp själva. Och sen valde vi att sätta stora kakelplattor på höjden- vita såklart. ( syns kanske inte så bra på bilderna )

Fyrkantiga handfat.

Innan vi lade klinkers i hallen…

På dessa bilder är trallen obehandlad – den laserade vi sommaren efter in i en mjölk-vit lasyr ! Det var faktiskt riktigt fin- om man inte är så förtjust i den mörka / rödbruna / guldiga oljan som man oftast behandlar trädäcken med.

Ett jättefint hus som blev lite för litet för oss- jag stormtrivs i vårat vårat ”nya” gamla hus. Men sen är det är alltid roligt att gå tillbaka i bildarkivet och se hur man möblerade och hade för inredning för ett par år sedan 😀

0
11 kommentarer

Romsås som passar bra till all sorters fisk

Romsås kall sås fisk

 

Det här behöver du till denna romsås: 
1 1/2 dl gräddfil
1 1/2 dl creme fraiche
1 burk med röd kaviar
1 1/2 dl färdigskalade räkor
Salt, peppar

Gör så här :

Låt räkorna rinna av lite innan du blandar alla ingredienser i en skål.
Ställ kallt ett par timmar innan servering.

0
Kommentera

Alla ♥ ♥ ♥ -dag

Happy valentines day ♥♥♥

Den 14 februari och det är alltså alla hjärtansdag idag – och vi var uppe lite extra tidigt och stökade runt i köket med bake off frallor och kokta ägg. Annars brukar vi göra hjärtan- smörgåsarna till frukost, man stamplar ut av pepparkaksformarna  och göra fina toast av. Sen fuskade lite idag också och hade nutella 😀 som pålägg ( Melvins favorit ) Brukar ni laga lite extra god mat idag, eller går ni kanske ut och äter på restaurang ? Hur firar ni…

Till vår meny ikväll blir det skaldjurs-pasta

Detta behöver du , ca 4 pers :
Valfri pasta
200-250 gram kräftstjärtar
2 msk Kokosolja
1/2 st finhackad/riven  gullök
1 msk tomatpure
2 dl creme fraiche
1 dl grädde
Cayennepeppar efter egen smak
(hackad dill )

Gör så här :
Koka pastan enligt anvisningar på förpackning.
Smält kokosoljan i en stekpanna, och lägg ner den finhackade / rivna  löken Rör ner creme fraiche, grädde, tomatpure, och låt sjuda upp. Smaka av med cayenne peppar, och tillsist så vänder du i kräftorna och ev. dill – de ska bara bli varma. ( Kokar de upp  blir de bara sega )

Serveras med en god pasta och sallad.

Måste bara visa världens sötaste kort  som vi fick till frukosten av  Melvin,

Det hade han pysslat med i skolan.
Gullungen  ♥


Önskar er alla en  riktigt fin alla hjärtans! ♥

1
15 kommentarer