Vi gjorde söta varma nybakde chokladscones igår.
Kan ätas naturella eller med saltat smör.
Det här behöver du : 3 dl mjölk
100 gram smör
7 1/2 dl vetemjöl
2 1/2 dl havregryn
1/2 dl strösocker
4 tsk bakpulver
2 tsk salt
cirka 50 gram grovhackad mörk kvaliets choklad :
Gör så här :
Ställ ugnen på 250 grader. Blanda först de torra ingredienserna i en skål , tärna ner smöret och arbeta ihop till en hyfsat grynig massa, blanda ner mjölken och arbeta till en deg. Och till sist blanda i den hackade chokladen. Dela degen i fyra högar och platta ut dem till runda bröd, skär ett kryss rätt över bröden med en kniv och nagga brödkakorna med en gaffel. Grädda i mitten på ugnen i cirka 10 minuter, eller tills de fått en gyllene färg.
Serveras genast.
Jag har lagat mycket soppor på sistonde – tycker att det är så gott. Och för lite sedan blev det en härligt grön spenatsoppa som kokades. Det är en soppa fullproppad med viktigt vitaminer & massa järn. Nyttigt och gott !
Vilka soppor brukar du oftast laga?
Och vill man ska ka man lätt skippa baconet så har man istället en vegetarisk / vegansk måltid.
Det här behöver du till 4 portioner:
500 gram spenat ( jag hade fryst )
1 gul lök
smör
5 dl vatten ( grädde – om du äter LCHF )
1 grönsaksbuljongstärning
3 dl vispgrädde
100 gram philadelphiaost
salt och peppar
Till servering :
5 hårdkokta ägg
en klick creme fraiche
smörstekta snittar
Gör så här :
Finhacka löken och fräs i smöret, vänd ner spenaten och fräs den ett par minuter under omrörning. Tillsätt lite av vätskan och låt sjuda i fem minuter. Mixa sedan soppan slät.
Häll i resten av vätska, och smula ner buljongtärningen. Låt sjuda upp och red ev. av soppan med philadelphiaost om du vill ha krämigare soppa.
Smaka av med salt och peppar.
Finhacka äggen och lägg i botten av en skål, häll över soppan och servera med en klick creme fraiche och smörstekta snittar. ( Skippa brödet om du äter LCHF )
För några år sedan var jag inte lika förtjust i semlor som jag är nu.
Nu blir jag riktigt läskad varje gång jag går förbi ett skyltfönster med dessa fluffiga, bulliga gräddiga semlor pudrade med florsocker.
Locket är helt klart det bästa på hela semlan, och med den ska man äta grädden och mandelmassan. En del äter semlan i varm mjölk, det har jag inte testat än , men det låter väl sådär gott va?
Kaffe är iallafall godast till, tycker jag 😀
Hur många semlor har ni ätit iår ?
Själv har jag ätit tre bara- det är ju lite ynkligt 😉
Gör så här :
Ställ ugnen på 225 grader.
Börja med att blanda ihop philadelphiaosten med örtkryddan. Och ställ kallt under tiden du gör köttet.
Skär köttet i lagom stora bitar. Hetta upp en stekpanna med smör och bryn sedan köttet tills det fått fin färg. Krydda med salt & peppar. lägg det färdiga köttet i en ugnsfastform och fördela över osten. Ställ in i mitten av ugnen i 10 – 15 minuter tills osten smält och bilvit genom varm.
Servera genast med klyftpotatis och en krispig sallad.
Gillar du inte kroppkakor så kan du hoppa detta inlägget- men för er som vill pröva att koka egna så ska jag skriva om Daries & mina bästa tips för att lyckas med kroppkakorna. Och denna gången lyckades vi så bra att to.m mormor och morfar blev imponerade av koket. Det är ett ganska högt betyg det. Och att göra kroppkakor är en konst bara i sig, det finns nog lika många recept som det finns hushåll som kokar dessa delikatesser. Daries & jag har kokat detta ihop ett några gånger, och det är faktiskt riktigt roligt.
Någon kommenterade att man ska steka fläsket innan man rullar – nej nej nej ! Så har vi aldrig gjort. Det här är ett riktigt öländskt recept, och då gör man så här….. 🙂
Öländska kroppkakor med lingon, grädde och skirat smör.
Det här behöver du till cirka 30 kroppkakor : 5 kilo potatis ( asterix ) 1/2 kilo kokt potatis 8 hg rimmat fläsk 1 stor gul lök Stött kryddpeppar ( efter eget tycke vi hade nog ett par msk grovmald )
Cirka 1 1/2 msk salt i kokvattnet 1 tsk askobinsyra i kokvattet
Ev. lite potatismjöl från potatisvätskan och ett par msk mjöl
Gör så här : Det är ett tips att förbereda lite kvällen, skala potatisen och koka 1/2 kilo och ställ kallt. Lägg in fläsket i frysen innan det ska skäras i små små fina tärningar ( mkt lättare att jobba med när det är fruset ) , hacka löken fint / tunt och rör ihop med den krossade kryddpepparn, lägg i en skål och plasta och ställ kallt över natten.
Dag 2 : Riv potatisen fint i en hushållsassistent
Tidigare har vi pressat i en silduk, men Daries hade fått tips om en kökshandduk och det var mycket bättre – så det rekomenderar jag. Ta en ren kökshandduk och lägg över en skål , mät upp lite av den potatisen och vik ihop till ett knyte. Pressa ut vätskan, och nu ska nästan all vätska ut . Pressa ut vätskan över en skål det kan behövas att tillsätta lite av den sen till smeten och sen lägger sig en potatisstärkelse på potten som man kan tillsätta lite till smeten. När du pressat potatisen så lägger du den i en annan skål, och pressa ner den kokta potatisen där . Blanda samman, och känn på smeten hur formbar den är, vill man kan man tillsätta en eller par msk mjöl ,denna gången hoppade vi över detta. Och blandade kanske tillbaka 1 tsk vätska i smeten, vi hade pressat ut riktigt mkt vätska, och det ska man göra.
Sen kan du börja rulla kroppkakorna
Här har vi gjort på olika sätt tidigare, mormor brukade rulla fläsket till en hård boll innan hon fyllde kroppkakorna. Denna gången testade vi att bara ganska löst tillsätta fläsket och sedan rulla tunna kakor. Tunna potatisväggar är det är godaste.
Fyll upp en stor eller flera stora kastruller med vatten , salt och ev. askobinsyra. Det sistnämnda är inget smakmässigt, de är ifall man önskar att få dem mindre grå i färgen. Vi hade ingen askobinsyra hemma, så vi saltade bara vattnet.
När du har rullat och lagt ner den sista kroppkakan i det lätt sjudande vattnet -det ska inte storkoka, utan endast småputtra. Så tar det en timme tills de är klara att ätas.
Serveras sedan med lingonsylt, grädde och skriat smör. Mjölk är gott att dricka till 🙂
Och finaste mormor och morfar blev inbjudna på middag, de gav kroppkakorna mer än godkänt ♥♥
Och så till lilla tisdagstipset från mig till er! Kolla in dessa snygga nyheter som dessutom är på REA nu. Klicka här
Hej och godmorgon säger vi från Öland! Vi åker snart snart hemåt, efter en trevlig helg på ön- tänkte bara stanna kvar tills lunchen då vi ska steka upp resten av kroppkakorna som vi verkligen lyckades med igår! 😀
Småkusinerna leker & busar sedan en timma tillbaka då de vaknade, och stora barnen kikar på morgon tv. Nomi och Lova skiljer det ju bara sju veckor på, och de har alltid hållt ihop och lekt bra. Sen två katter har flyttat in hos moster sedan ett tag tillbaka – och det tycker både barnen och Molly är extra roligt 🙂
Systeryster låter hälsa att Lova bara ett par dagar innan denna bilden fått tag i en sax och klippt sin egen lugg, men den växer snart ut, Busunge!
Kusinerna & papporna är ute i pulkabacken och jag och Daries förbereder kroppkakorna efter ett välbeprovat recept. Spännande och se om vi lyckas, våra försök har bara blivit bättre och bättre för varje gång iallafall 😀 Och igår blev vi bjudna på något riktigt gott till och något som för mig var helt nytt. Rekomenderat fredagsmys. Och vad jag förstod på min instagram var det flera som ätit detta innan, och kallade det en 80-tals klassiker och många olika namn för det.
Har du ätit det innan och vad kallar ni det ?
Måtten till stuvningen är lite svårt att säga exakt – stuvningen ska bli mer krämig än lös.
Det här behöver du till en form :
8 hård kokta ägg
6-8 rostskivor
olivolja
Till räkstuvningen :
2 msk smör
6 msk vetemjöl
8 dl mjölk ( eller grädde)
1 tsk salt + lite peppar
6 msk hackad dill
500 gram räkor ( oskalade )
Gör så här :
Ställ ugnen på 225 grader.
Finhacka äggen, skala räkorna, och skär brödet i 1 cm- stora bitar.
Fräs mjöl och smör i en stekpanna, tillsätt vätskan och rör tills en slät smet.
Låt sjuda i cirka 5 minuter, smaka av med dill, salt och peppar och allra sist vänd ner räkorna och ta bort från plattan.
Smörj formen med smör och fördela äggen salta lite lätt , bred över stuvningen och toppa med brödbitarna och ringla över rikligt med olivolja. Skjutsa in i ugnen och låt stå tills brödet fått fin gyllene färg.
Fick lite frågor om våra gråmelerade påslakan bland kommentarerna. Och det vart ett budget-fynd ( jag tycker att det är roligast att tipsa om dem ) 😀 Sen tycker jag att det är väldigt smidigt att näthandla dessutom- speciellt om man som jag inte så ofta ( som man vill ) hinner att gå runt i inredningsbutiker och kika.
Till saken. . . Påslakanset 99 :- från H&M – home
Jag gillar vitt ovh vit inredning – men om jag blandar upp den med någon färg så är det helst grått i olika nyanser.
Såg att det som är mest eftersökt på min blogg just nu är mina kladdkakor , köttbullar men så även de här goa snickerskakorna. Vill ni komma till recepten så klicka på den fetstilta texten ovan. Iallafall här kommer receptet på snickerskakorna igen för er som kanske råkat missa .
De är busenkla att baka- och är grymt goda.
Vill man går det bra att byta ricecrisp:et mot vanliga flingor.
Gör så här :
Blanda jordnötssmör och sirap och socker i en kastrull på spisen ( Men det ska inte koka )Blanda crisp, vaniljsocker och kokos i en bunke, rör sedan ner den lite uppvärma jordnötsblandningen med crispet.Rör om så att det blandar sig ordentligt. Platta ut i en form på ca 20 *30 cm. Smält chokladen över ett vattenbad, och bred ut detta över kakan.
Låt stå i kylslåp tills det är dags att servera, och förvaras i kylskåp.
Går alldeles utmärkt att frysa in, om det råkar bli någon bit över 😉