Pysselstuga

Pysselstuga idag, det har målats teckningar, klippts ut och lekts mer lera!
Nu hade Nomi fått lera när hon fyllde år – men annars har jag ett kanonrecept på egen trolldeg.

Och det hittar ni HÄR
( busenkelt och blir ännu roligare om du blandar i lite karamellfärg  )


Melvin och jag bestämde att vi ska gå och kolla på bio sen i eftermiddag. Även Nomi och Jonathan ville följa med vi funderade på att se den nya tecknade filmen Röjar-Ralf.

Har ni sett sett den… och  är den bra  ?! 😀

0
12 kommentarer

Söt-syrliga blåbärsscones

Godmorgon min vän!
Hoppas du vaknat upp till en fin torsdag!!
Vi har ju sportlov denna veckan här i växjö, och då blir det lite mer mysiga frukostar med nybakat bröd & scones. I morse hittade jag blåbär i frysen, och då kände jag mig att det skulle bli kul att provbaka lite blåbärsscones till dagens första mål.

Söt- syrliga scones som ska serveras med krämig färskost- det är bara såååå gott!
Sitter du på inne på något bra scones-recept  som jag kan provbaka nu på lovet?
Tipsa isåfall i kommentarsfältet !!

Det här behöver du :
3 dl mjölk
100 gram smör
7 1/2 dl vetemjöl
2 1/2 dl havregryn
1/2 dl strösocker
4 tsk bakpulver
2 tsk salt
1 1/2 dl blåbär

Gör så här :

Ställ ugnen på 250 grader. Blanda först de torra ingredienserna i en skål , tärna ner smöret och arbeta ihop till en hyfsat grynig massa, blanda ner mjölken och arbeta till en deg. Och till sist blanda i blåbären. Dela degen i fyra högar och platta ut dem till runda bröd, skär ett kryss rätt över bröden med en kniv och nagga brödkakorna med en gaffel.  Grädda i mitten på ugnen i cirka 10 minuter, eller tills de fått en gyllene färg.
Serveras genast.

 

0
8 kommentarer

Kondenserad mjölk, mandel och röda bär

Idag är det dags för utmaningen igen –  det är en fortsättning på den som vi hade förra veckan jag och Linda på Kryddburken. Men denna gången blev det en efterrätt istället för middagsmat.  Ingredienserna som Linda valde blev precis som rubriken låter :
Kondenserad mjölk, mandel och röda bär  😀

Utöver dessa tre ingredienser så får vi blanda i var helst som passar oss, och kanske inte så förvånande så blandade jag i choklad till receptet – som förövrigt blev en glassig efterrätt. Och om du inte har  just nougatsås hemma , så går det bra med kolasås, chokladsås, smält nutella, smulad brownie ( kladdkaka ) hackad choklad/ nötter…. Ja bland i det som du tycker är gott helt enkelt. . .

Krämig , len glass med nougatsås 

Det behövs ingen glassmaskin för att göra denna glass.

Det här behöver du : 
1 burk sötad kondenserad mjölk
6 dl vispad grädde
150 gram nogatsås
( finns att köpa på tub )

Garnering : Röda bär, rostade mandelflan och ev. lite nuogatsås

Gör så här :
Vispa  grädden så att mjuka toppar bildas.
Vänd ner burkenmed kondenserad mjölk ( som inte ska kokas innan )
Ringla och vänd försiktigt ner nougatsåsen i glassen- det ska inte blandas för mycket utan bli ett vackert mönster av ringlande choklad. Vänd över i en sockerkaksform.
Täck med plastfolie och frys in i minst 5 timmar före servering.

Rosta mandelflanen i en torr panna innan servering, ger en mer nötig smak!
Skopa upp glassen i fina skålar och servera.

Och om du just har hittat hit och  undrar vart du kan hålla dig uppdaterad av vad som händer på bloggen och kring bloggen så går det bra att följa mig via  :

Facebook 
Instagram 
Bloglovin

Ta fram glassen fem – tio minuter innan servering.

Lindas smarriga recept i roliga lilla utmaningen hittar du här 

Jag är själv nyfiken på receptet så jag ska genast kolla in hur hon gjort den där goda tårtan 😀

0
11 kommentarer

Krämig champinjonsoppa

Ännu en riktigt god soppa – om man gillar champinjoner iallafall 😀


Vill du göra den mer LCHF – vänlig , byt då ut vattnet mot grädde och skippa brödet. 

Det här behöver du  till 6 små förrätter eller två huvudrätter :
300 gram färska tvättade champinjoner
1 gul lök
smör
1 grönsaksbuljongtärning
4 dl vatten
4 dl grädde
salt och peppar

Gör så här : 
Värm upp en kastrull med smör, fräs den finhackade löken tillsammans med den skivade svampen. Låt fräsa tills det dofta riktigt gott och svampen fått lite gyllene färg, rör om under tiden. Häll över ett par dl av vattnet och låt sjuda upp, mixa sedan soppan slät. Och smula ner buljongen, häll över resten av vätskan och smaka av med salt och peppar.
Låt sjuda i tio minuter innan du serverar.

Gott med vitlöksbröd till och lite knaperstekt bacon är säkert också riktigt gott om du ska äta som huvudrätt.

1
9 kommentarer

God sallad som passar till det mesta

God som tillbehör till vilken middag som helst, och passar fint att blanda ut med kyckling eller kräftor för en lättare lunch.

sallader

Detta hade jag i salladen : 

machesallad
isbergssallad
körsbärstomater
gurka
rödlök
avokado
fetaost
några droppar god olivolja och en nypa flingsalt

Sallad recept

2
Kommentera

Chokladscones – ett måste till brunchen

Vi gjorde söta varma nybakde chokladscones igår.
Kan ätas naturella eller med saltat smör.

Det här behöver du :
3 dl mjölk
100 gram smör
7 1/2 dl vetemjöl
2 1/2 dl havregryn
1/2 dl strösocker
4 tsk bakpulver
2 tsk salt
cirka 50 gram grovhackad mörk kvaliets choklad :

Gör så här :

Ställ ugnen på 250 grader. Blanda först de torra ingredienserna i en skål , tärna ner smöret och arbeta ihop till en hyfsat grynig massa, blanda ner mjölken och arbeta till en deg. Och till sist blanda i den hackade chokladen. Dela degen i fyra högar och platta ut dem till runda bröd, skär ett kryss rätt över bröden med en kniv och nagga brödkakorna med en gaffel.  Grädda i mitten på ugnen i cirka 10 minuter, eller tills de fått en gyllene färg.
Serveras genast.

.

Tuffa servetterna hittade jag på IKEA.

0
6 kommentarer

Krämig spenatsoppa ( LCHF )

Jag har lagat mycket soppor på sistonde – tycker att det är så gott. Och för lite sedan blev det en härligt grön spenatsoppa som kokades. Det är en soppa fullproppad med viktigt vitaminer &  massa järn. Nyttigt och gott !

Vilka soppor brukar du oftast laga? 

Och vill man ska ka man lätt skippa baconet så har man istället en vegetarisk / vegansk måltid.

Det här behöver du till 4 portioner:
500 gram spenat ( jag hade fryst )
1 gul lök
smör
5 dl vatten ( grädde – om du äter LCHF )
1 grönsaksbuljongstärning
3 dl vispgrädde
100 gram philadelphiaost
salt och peppar

Till servering :
5 hårdkokta ägg
en klick creme fraiche
smörstekta snittar

Gör så här :
Finhacka löken och fräs i smöret, vänd ner spenaten och fräs den ett par minuter under omrörning. Tillsätt lite av vätskan och låt sjuda i fem minuter.  Mixa sedan soppan slät.
Häll i resten av vätska, och smula ner buljongtärningen. Låt sjuda upp och red ev. av soppan med philadelphiaost om du vill ha krämigare soppa.
Smaka av med salt och peppar.

Finhacka äggen och lägg i botten av en skål, häll över soppan och servera med en klick creme fraiche och smörstekta snittar.  ( Skippa brödet om du äter LCHF )

4
9 kommentarer

Semlor till fikat

 För några år sedan var jag inte lika förtjust i semlor som jag är nu.
Nu blir jag riktigt läskad varje gång jag går förbi ett skyltfönster med dessa fluffiga, bulliga gräddiga semlor pudrade med florsocker.

Locket är helt klart det bästa på hela semlan, och med den ska man äta grädden och mandelmassan. En del äter semlan i varm mjölk, det har jag inte testat än , men det låter väl sådär gott va?

Kaffe är iallafall godast till, tycker jag 😀


Hur många semlor har ni ätit iår ?
Själv har jag ätit tre bara- det är ju lite ynkligt 😉

0
11 kommentarer

Fläskfile provencale

För att inte missa alla recept följ mig gärna på Facebook
Eller på instagram : @jennysmatblogg

Fläskfile med provencale-örter.

Maträtten blir LCHF om du serverar kokta grönsaker till eller bara en grönsallad.

För 4 – 5 personer :
2 putsade fläskfileer
smör
salt & peppar

200 gram philadelphiaost
Provencal krydda ( knorr )
salt & peppar

Gör så här :
Ställ ugnen på 225 grader.
Börja med att blanda ihop philadelphiaosten med örtkryddan.  Och ställ kallt under tiden du gör köttet.

Skär köttet i lagom stora bitar. Hetta upp en stekpanna med smör och bryn sedan köttet tills det fått fin färg. Krydda med salt & peppar. lägg det färdiga köttet i en ugnsfastform och fördela över osten. Ställ in i mitten av ugnen i 10 – 15 minuter tills osten smält och bilvit genom varm.

Servera genast med klyftpotatis och en krispig sallad.

1
11 kommentarer
INNEHÅLLER ANNONSLÄNKAR

Äkta öländska kroppkakor

Gillar du inte kroppkakor så kan du hoppa detta inlägget- men för er som vill pröva att koka egna så ska jag skriva om Daries & mina bästa tips för att lyckas med kroppkakorna. Och denna gången lyckades vi så bra att to.m mormor och morfar blev imponerade av koket. Det är ett ganska högt betyg det.  Och att göra kroppkakor är en konst bara i sig, det finns nog lika många recept som det finns hushåll som kokar dessa delikatesser. Daries & jag har kokat detta ihop ett några gånger, och det är faktiskt riktigt roligt.

Någon kommenterade att man ska steka fläsket innan man rullar – nej nej nej !  Så har vi aldrig gjort. Det här är ett riktigt öländskt recept, och då gör man så här….. 🙂

Öländska kroppkakor med lingon, grädde och skirat smör. 

Det här behöver du till cirka 30 kroppkakor :
5 kilo potatis ( asterix )
1/2 kilo kokt potatis
8 hg rimmat fläsk
1 stor gul lök
Stött kryddpeppar ( efter eget tycke vi hade nog ett par msk grovmald )

Cirka 1 1/2 msk salt i kokvattnet
1 tsk askobinsyra i kokvattet

Ev. lite potatismjöl från potatisvätskan och ett par msk mjöl

Gör så här :
Det är ett tips att  förbereda lite kvällen, skala potatisen och koka 1/2 kilo och ställ kallt.
Lägg in fläsket i frysen innan det ska skäras i små små fina tärningar ( mkt lättare att jobba med när det är fruset ) , hacka löken fint / tunt och rör ihop med den krossade kryddpepparn, lägg i en skål och plasta och ställ kallt över natten.

Dag 2 : Riv potatisen fint i en hushållsassistent

Tidigare har vi pressat i en silduk, men Daries hade fått tips om en kökshandduk och det var mycket bättre –  så det rekomenderar jag. Ta en ren kökshandduk och lägg över en skål , mät upp lite av den potatisen och vik ihop till ett knyte. Pressa ut vätskan, och nu ska nästan all vätska ut . Pressa ut vätskan över en skål  det kan behövas att tillsätta lite av den sen  till smeten och sen lägger sig en  potatisstärkelse på potten som man kan tillsätta lite till smeten. När du pressat potatisen så lägger du den i en annan skål, och pressa ner den kokta potatisen där . Blanda samman, och känn på smeten hur formbar den är, vill man kan man tillsätta en eller par msk mjöl ,denna gången hoppade vi över detta. Och blandade kanske tillbaka 1 tsk vätska i smeten, vi hade pressat ut riktigt mkt  vätska, och det ska man göra.

Sen kan du börja rulla kroppkakorna

Här har vi gjort på olika sätt tidigare, mormor brukade rulla fläsket till en hård boll innan hon fyllde kroppkakorna. Denna gången testade vi att bara ganska löst tillsätta fläsket och sedan rulla tunna kakor. Tunna potatisväggar är det är godaste.

Fyll upp en stor eller flera stora kastruller med vatten , salt och ev. askobinsyra.
Det  sistnämnda är inget smakmässigt, de är ifall man önskar att få dem mindre grå i färgen. Vi hade ingen askobinsyra hemma, så vi saltade bara vattnet.

När du har rullat och lagt ner den sista kroppkakan i det lätt sjudande vattnet -det ska inte storkoka, utan endast småputtra. Så tar det en timme tills de är klara att ätas.

Serveras sedan med lingonsylt, grädde och skriat smör.
Mjölk är gott att dricka till 🙂

Och finaste mormor och morfar blev inbjudna på middag,
de gav kroppkakorna mer än godkänt ♥♥

Och så till lilla tisdagstipset från mig till er! Kolla in dessa snygga nyheter som dessutom är på REA nu. Klicka här

2
30 kommentarer